Door de Groote Heide

Korte beschrijving

De wandeling begint en eindigt bij een parkeerplaats aan de rand van de bossen. Vervolgens gaat de route de gemeentebossen Heeze richting Groote Heide. Daar loopt u langs een aantal prachtige vennetjes. De route is een afwisseling tussen bossen en hei.

Een prachtige route die u het mooiste van dit gebied laat zien.


Kenmerken
Startpunt: Geldrop
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.403318 E5.544697
Afstanden: 11 km
Type: Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS route van 12 km door de Groote Heide bij Geldrop.
Er zijn geen verkortingen van deze route beschikbaar.
Sommige delen van de route zijn nogal drassig en daarom is het beter om stevige schoenen aan te trekken.Langere beschrijving

GPSwalking.nlOp weg naar de parkeerplaats kunt u goed zien hoever Geldrop oprukt naar het oosten.

Waar vroeger alleen natuur was met hier en daar een boerderij kun je nu de nieuwe wijken tot aan het landweggetje zien liggen. Wij hopen dat dit de laatste huizen zijn die daar gebouwd wordt. Anders zit straks Geldrop aan Eindhoven vast.

Deze grote zak "stront" zal er wel niet meer liggen als u gaat wandelen. Zo'n zak wordt meestal alleen in het voorjaar gebruikt als er nog niet rondgereden mag worden met de strontkar.

GPSwalking.nlEven later wordt het toch modderig en dan zijn stevige schoenen welkom. Begin januari is de natuur nog in een winterslaap. Maar in het zonnetje is het heerlijk wandelen hier. Opvallend rustig, je komt bijna niemand tegen, je hoort alleen hier en daar een vogeltje fluiten. De grote stad met zijn lawaai is ver weg.

Vanuit het bos gaat het richting weilanden. Hier zie je paden die omzoomt worden door een lange rij bomen. Zomers loop je onder een dik bladerdek door. Waarschijnlijk is de GPS dan direct de draad kwijt. In de winter loop je hier lekker in het zonnetje.

Hier zie je aan de linkerkant één van de weinige boerderijen in dit gebied. Wel passeer je een aantal weilanden. Dat betekent dat u over de draden moet stappen, of eronder door moet kruipen. Aan de isoliatoren te zien staat er ook wel eens spanning. Dat maakt deze route nog wat spannender misschien.

GPSwalking.nlOm problemen met de schrikdraden zoveel mogelijk te voorkomen hebben handige knutselaars een mooi overstapje gemaakt.

Ze hebben op een boomstam een mooi plankje getimmerd. Reuze handig als je direct je voet op het midden zet. Anders heb je het effect van een wip-wap en lig je even later toch in het schrikdraad.

Wat verder komt u op de Groote Heide. Een werkelijk prachtig gebied met bossen, hei en vennetjes. Overal paden en een heerlijke rust. Hieronder kunt u wat foto's zien van de vennetjes die wij zijn tegengekomen. Er is zelfs een knuppelbruggetjes waar u overheen moet lopen.

GPSwalking.nlDe Groote Heide
De Groote Heide ligt op een licht geaccidenteerde dekzandrug. Plaatselijk liggen ondoorlatende leemlagen en oerbanken.

In de loop van de 20ste eeuw is een deel van de heide omgezet in landbouwgrond, zelfs nog in de jaren ‘50. Hierdoor verdwenen (zeer) grote vennen als Karperven en Groot Huisven, waarvan de contouren nog in de vorm van landbouwpercelen zijn af te lezen. Aan venoevers en in laagtes groeien klokjesgentiaan en kleine zonnedauw.

In het oostelijke deel overheerst struikheide met plaatselijk klein warkruid en kruipbrem, in het westelijke deel droog eiken-berkenbos.Vooraan in de route loopt u langs een mooie sloot. Natuurlijk is slootje springen niet voor iedereen weggelegd. Maar geen probleem. Bielzen zorgen ervoor dat u zonder natte voeten aan de overkant komt. Lees meer op de website van Brabants Landschap.

GPSwalking.nlNa alle vennen en de heide gaat het richting parkeerplaats. Opeens loopt u weer in de bossen en langs weilanden. Boeren zijn hier erg creatief in het opslaan van veevoeder. Alles netjes gesealed in een kleurrijk plastic en dan gewoon opgestapeld aan de rand van een weiland. Ziet er zeker apart uit. En ook nog eens fotogeniek.

Het laatste deel van de route gaat door de bossen. Geen speciale vergezichten of andere mooie zaken. Gewoon heerlijke en vooral rustige wandelen hier.

De foto hieronder laat een mooie mierentulband zien. Het was nog te koud maar anders had het hier zwart gezien van de mieren. Mierennesten (ze zijn beschermd) zie je wel meer. Maar deze was groot en had een leuke vorm.

GPSwalking.nlBeschermd
De bosmieren worden in Nederland en Duitsland beschermd. We mogen de mieren niet doden, verstoren of hun omgeving aantasten waardoor de soort in zijn bestaan bedreigd is. Door educatie kunnen mensen daarop gewezen worden en zullen ze de mieren respecteren en met rust laten.

Er zijn verschillende vijanden van de bosmieren. Enkele daarvan zijn de groene specht en het wilde zwijn. De groene specht eet in de winter namelijk veel mieren uit het nest, terwijl een wild zwijn een nest geheel vernielen kan op zijn zoektocht naar een lekker hapje. Maar dat is nou eenmaal de natuur: eten en gegeten worden.

GPSwalking.nlSoms nemen beheerders van de bossen extra beschermings maatregelen. Dit doen zij omdat de bosmier een belangrijke rol speelt in het natuurlijke beheer. Deze extra maatregelen hebben verschillende vormen. Zo kan een boer worden gevraagd niet met zijn tracktor over een nest te rijden.

De grootste vijand van de bosmieren is wellicht de mens zelf. Steeds meer bossen verdwijnen waardoor het leefgebied steeds kleiner wordt. Ook de versnippering van de bossen door wegen en bebouwing maken de mieren kwetsbaarder. Zo kan een nest door de aanleg van een weg afgesloten raken van zijn voedselbron elders in het bos. Lees er meer over op de website van Geolution.

Als laatste een zonsondergang. Dat heb je als je tegen half 5 in de winter nog aan het rondlopen bent. Het is dan wel haasten geblazen, met een half uurtje is het donker.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.