Nieuw Bergen

Korte beschrijving

Dit is een absolute TOPPER!
Heuvels, bos, heide, waterpartijen, vergezichten, brede en smalle paden, natuurreservaat, schapen, paarden, een kasteelruïne, rust….. Alles, echt alles is aanwezig in deze ene wandeling in de Maasduinen bij Nieuw-Bergen.

De zon, het tegenlicht, de aankomende herfstkleuren, rode paddenstoelen en nog paarsige hei versieren de harmonie van de natuur. Dikwijls staan we stil om te kijken. De schoonheid in ons op te nemen. Nooit eerder heeft een wandeling zoveel mooie plaatjes geboden.

De Veluwe is groots, ruim, royaal en vooral gecultiveerd en geciviliseerd, gesteriliseerd, soms. Ook mooi, maar hier liggen de paadjes op de bergen in hun natuurlijke oorsprong.

Goed, er ligt een rolstoelpad, verhard, maar verder volgen we karrensporen en schapenpaadjes over de hei - als het nat is krijg je natte broekspijpen - struinen we tegen de bemoste heuvel op, om ineens voor een geweldig vergezicht te staan met een prachtig uitzicht op een spiegelend ven of de verrassing van de weidse vlakke akkers langs de Duitse grens.

Deze grens en de Maas beperken de toegankelijkheid van het gebied. Daarom is het nog ongeschonden en o zo puur.

Op één uur vanaf Eindhoven.

De onthaasting begint al met het veerpontje over de Maas bij Vierlingsbeek naar Bergen........


Dit is echt, echt mijn mooiste wandeling.


Kenmerken
Startpunt: Nieuw-Bergen, Toeristenweg
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.619904 E6.084640
Afstanden: 20, 15, 13, 9, 8 km
Type: Bos, Cultuur, Hei, Ven, Zandheuvel
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij camping
Gelopen op: 15-10-2009

Route informatie

Een GPS wandeling van 20 km in de Maasduinen bij Nieuw Bergen.
Lengte: 20 km met afgeleide tracks naar 15, 13, 8 en 9 km.
Alleen de laatste start bij Afferden. Alle andere aan de Toeristenweg.
De paden zijn goed begaanbaar, maar heuvelig, soms rul en soms erg smal door hoge struikhei. Voor een scootmobiel ligt er een alternatief track semi verhard.
Honden altijd en overal aan de lijn. (Er ligt in de buurt bij Afferden een losloopterrein)
Er zijn onderweg enkele bankjes.
Starten op andere locaties kan goed.
Alle routes kunnen in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.
Waarschuwing: Ga niet op of over de Golfbaan! Er lopen wel enkele rechte wegen doorheen.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSTART N51 34.263 E5 56.824
Voorbij Venraij nog een stukje over de A73. Afslag Vierlingsbeek brengt ons naar het veerpont. Even wachten.......

En zo vertraagt de tijd. We gaan de Maas over. Langs Alt en Neij-Bergen richting Siebengewald. Voorbij de bossen naar rechts de Ceresweg op; hier de Toeristenweg genaamd.

Na anderhalve kilometer een Parkeerplaats. Meteen al worden we verrast. De heuvel op in de Eckeltse Bergen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEckeltse Bergen N51 37.114 E6 04.790
De Eckeltse Bergen zijn onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting het Limburgs landschap, de gemeenten Bergen en Gennep, Staatsbosbeheer en een aantal particuliere eigenaren. Ze stemmen het beheer van hun natuurterreinen op elkaar af, zodat er sprake is van één geheel. Het rijk ondersteunt deze samenwerking zodat er meer mogelijkheden zijn voor natuurherstelprojecten, educatie en recreatieve voorzieningen.

Het Nationaal Park de Maasduinen is zo'n 40 km lang en ruim 4200 ha groot en is van landelijk en zelfs Europees belang vanwege het voorkomen van speciale landschapsvormen en bijbehorende plant- en diersoorten. U bent er van harte welkom.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKleine hagedis - niet bij een staart te vangen N51 36.847 E6 04.554
De kleine hagedis is de gewoonste van de zeven Nederlandse reptielsoorten. Hij is algemeen op het paraboolduin van de Eckeltse Bergen. De kleine hagedis wordt ook wel levendbarende hagedis genoemd omdat de jongen meteen uit hun doorschijnende vliesje knappen.

Reptielen zijn koudbloedig en hebben daarom energie nodig om warm te blijven. Wanneer de temperatuur daalt, daalt hun lichaamstemperatuur mee. De kleine hagedis gaat voor zijn winterslaap ondergronds. Als een hagedis zijn staart gegrepen wordt, breekt deze af, om later weer aan te groeien. Zijn staartwervels hebben namelijk haarscheurtjes waardoor deze vrij gemakkelijk afbreken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGoed. Het zijn de standaard dennenbossen. Aangeplant. In rechte percelen. Maar wel op de hoge rand van de zandduinen. Het uitzicht naar het oosten toont een ontgonnen laagvlakte, met Duitsland aan de horizon. Nou ja, niet zover, want de grens ligt al op 600 vanaf de bosrand.

Grove den N51 36.694 E6 04.267
Hij is moeilijk over het hoofd te zien in dit bos: de grove den. Deze boom heeft, als hij in het bos staat, vaak een lange stam die tien meter of meer omhoog schiet met daarboven op een groene kroon. De boomwortels reiken tot vijf meter diep om hem stevig vast te zetten en het diepliggende grondwater te kunnen bereiken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe grove dennen in de natuur die zaadgekiemd zijn (vliegdennen), hebben een veel weelderige vorm. Vaak zijn deze gedrongener en tot onderaan met takken en naalden begroeid.

De grove den groeit weliswaar van origine in ons land, maar de meeste zijn aangeplant voor houtproductie. Roofvogels als haviken en buizerds bouwen graag hun nest in de platte kronen van de dennen.

Productiebossen N51 36.963 E6 04.327
Het hout van de Nederlandse productiebossen valt onder de categorie Midden-Europees hout, dat iets grover van structuur is dan het buitenlandse hardhout. De belangrijkste houtverwerkende industrieën in Nederland zijn zagerijen, papier en vouwkartonfabrieken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe bouw-, meubel- en parketfabrieken voeren hun grondstof meestal in, omdat er te weinig kwalitatief goed inheems hout is. Vloerdelen worden, behalve van de geïmporteerde houtsoorten, ook wel van eik, lariks en douglas gemaakt. De laatste twee soorten zijn door hun rode kernhout zeer geschikt voor laminaat.

Eik en douglas worden veel gebruikt voor restauratiewerk aan molens of oude gebouwen; lariks en grenen voor damwanden of perkoenen in de waterbouw; populier, grenen en vurenhout voor de emballage en palletindustrie. Heipalen zijn van vurenhout gemaakt, wat ook steeds meer geldt voor tuinhout toepassingen.

Elke vezel van de boomstammen wordt gebruikt. De schaaldelen gaan naar de spaanplaatindustrie, de schors naar tuinderijen en plantsoenendiensten, de chips naar de papier- en spaanplaatindustrie en het zaagsel vindt zijn weg naar stallen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen uit op een verhard pad. Het is de rolstoelroute, die uitgelegd is rond het Eendenmeer. We volgen een stukje, en dan het paadje over de heide en komen we langs de natte vennen, enigszins verscholen in het groen, de heide, de struiken en berkenlandschap.

Op een bankje gaan we even genieten van het uitzicht. Over ons hoofd vliegt een Boeing 737. Die gaat landen op Airport Weeze.

De landingsbaan ligt op 4 km afstand; het vliegtuig komt hier op 450 tot 500' hoogte over. Dat is 150m hoog. Ik heb het even in een extra track weergegeven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Eendenmeer N51 36.514 E6 04.003
Het klimaat is veranderlijk. Ruim 10 000 jaar geleden heerste hier een poolklimaat. De Maas was een woeste rivier die veel zand aanvoerde. Er groeide weinig planten en de wind had vrij spel. Door zandverstuivingen ontstonden de huidige Maasduinen. In een laagte tussen die duinen lag toen op een leemlaag een meertje, dat in de loop der tijd dichtgroeide en veranderde in een hoogveen.

De mensen die zich hier in de Middeleeuwen vestigden groeven dit veen af voor brandstof. Ook werd het bos gekapt en ging men schapen houden, waardoor heidevelden ontstonden.

Zo ontstond het huidige landschap: een afwisseling van vennen, heide, zandverstuivingen, bos, akkers en graslanden. Tot 1995 was op de vennen van het Eendenmeer en grote kolonie kokmeeuwen aanwezig. Daaraan dankt het zijn oude naam: het Meeuwenven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLaarbruch - Niederrhein - Airport Weeze N51 36.150 E6 09.397
Vanaf 1954 was het een Brits militair vliegveld bekend onder de naam Laarbruch. Vanaf 1993 werd het Britse personeel langzamerhand van het vliegveld weggehaald. In 1999 vertrekt de Britse luchtmacht definitief.

In 2001 wordt het vliegveld inclusief omliggende grond gekocht door een groep Nederlandse investeerders. In 2002 wordt het vliegveld klaar gemaakt voor de publieke luchtvaart, door de bouw van een terminal en het herinrichten van de verkeerstoren.

In mei 2003 werd het vliegveld onder de naam Flughafen Niederrhein opnieuw in gebruik genomen. Op 30 november 2004 werd de naam Airport Weeze aangenomen om het vliegveld beter op de kaart te zetten, omdat de meeste mensen niet weten waar Niederrhein ligt. In 2008 verwerkte de luchthaven ruim anderhalf miljoen aan passagiers; het merendeel (52%) zijn Nederlanders.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls we de verharde pad volgen, korten we een stukje in. We kunnen ook een lus naar het zuiden maken naar het Driessenven. Er liggen in dat gebied vele kale zandduinen, die helaas niet toegankelijk zijn voor ons wandelaars.

Jammer, want er groeien prachtige mossen, goed te zien rond het ven. We moeten echter een stukje omlopen. We raken even aan de rand van de plaats Nieuw-Bergen en sluiten dan voorbij de Ontginningsweg aan op de route.

Maar het is wel hier, bij het Driessenven dat ik enkele sympathieke wandelaars ontmoet, die de streek goed kennen. De geluksvogels wonen hier en maken dikwijls gebruik van de wandelmogelijkheden zo dicht bij huis.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok langs de Oude Baan heb je een Parkeermogelijkheid om vooral dicht bij het Eendenmeer te starten. Want het is hier, waar de duinen zich meteen al manifesteren, heel uniek. Wat een geweldig stukje natuur!

Driessenven N51 35.970 E6 04.598
Het Driessenven (circa 6 ha) ligt in het natuurgebied Bergerheide. Het ven was in de 9e eeuw een moerassige laagte tussen de rivierduinen.

In de 20e eeuw is het ten behoeve van de landbouw ontgonnen en later ontwaterd en bemest. Daarmee is men in 1986 gestopt, maar daardoor ontstond een erg voedselrijk ven. Daarom heeft men in 2001 besloten om het ven droog te leggen, de 35 cm dikke teeltaarde af te graven en zo de voedselarme omstandigheden weer terug te brengen in het ven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp de oevers komt het moerashertshooi en waterpostelein voor. Verder zijn de Rugstreeppad en de heikikker in en om het ven aangetroffen. Men verwacht dat er nog meer oorspronkelijke bewoners gaan terugkeren, zoals de dodaars, geoorde fuut, klokjesgentiaan, kleinste egelskop en koraaljuffer.

Recreatie N51 36.306 E6 03.842
Het bijzondere van het Eendenmeer is dat hoge natuurwaarden heel goed blijken samen te gaan met een behoorlijk intensief recreatief gebruik. Zowel vanaf het speelterrein met speeltoestellen als vanuit het dorp kunt u al wandelend genieten van de schoonheid van het landschap.

De wandelroute is ook geschikt voor minder validen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDoor de grote landschappelijke afwisseling vinden veel bijzondere soorten planten en dieren in het Eendenmeer een plek. Er komen meer dan 40 vogelsoorten voor, waaronder de blauwborst, boomleeuwerik, dodaars, geoorde fuut, nachtzwaluw, waterral en zomertaling.

Op enkele plaatsen zijn nog restanten van het oude hoogveen te vinden met lavendelheide, veenbes en wateraardbei. Ook zijn er bijzondere insecten, zoals de gevlekte witsnuitlibel en de veldkrekel te zien. Langs de wandelpaadjes kunt u, wel met enig geluk, een gladde slang zien zonnen.

We verlaten het bijzondere stukje en het verharde pad. Al spoedig steken we de Siebengewalseweg over. En daarna volgen weer zo vele mooie weggetjes. Het golft en slingert, gaat op en neer.... en hier hangt de rust en stilte om ons heen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoortgaand, naar de hoogste heuvel, ineens opent zich het landschap en zien we het ven liggen. Een groene kikker leidt ons even af, maar oh, wat een uitzicht! De Duvelskuul N51 37.700 E6 02.650.

Stuifzanden - woestijnen in miniatuur N51 37.447 E6 02.989
Het Eckeltse Bergen hebben net als het hele Maasduinengebied grote hoefijzervormige stuifduinen.

Deze zogenaamde paraboolduinen zijn ontstaan in de laatste IJstijd toen het zand uit het Maasdal door extreme koude en weinig begroeiing weggeblazen werd. De stuifduinen hebben een extreem miniatuurklimaat.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp zuidhellingen kan de temperatuur in de zon oplopen tot 60 graden, terwijl het er 's nachts zeer koud is.

Ze zijn nu vaak begroeid met heide die afgewisseld wordt met open kale stukken. Stuifduinen worden gewaardeerd als een speciaal landschapstype, met eigen soorten planten en dieren, als korstmossen, zandloopkevers, levendbarende hagedissen en ook vlinders.

Het Limburgs Landschap werkt daarom aan het behoud van de afwisseling.

Bij dit ven gaan we over de heide. We kunnen kiezen: even binnendoor over de golfbaan naar de Ruïne Blijenbeek, of nu al links tot de Golfbaan. Daar links, waar we kunnen pauzeren bij de Camping op de Rimpelt. N51 38.063 E6 02.077 .GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS Daarna gaan we achterom naar de Kasteel Blijenbeek.

Stichting Limburgs Landschap N51 37.795 E6 02.684
Het natuurgebied is eigendom van Stichting het Limburgs Landschap. De ruim 250 ha grote Eckeltse bergen omvatten naaldbos, wat heide en loofbos met eik en berk,

Aan de noordrand liggen enkele fraaie steile hoefijzervormige duinen. De Eckeltse Bergen behoorden vroeger bij Landgoed Bleijenbeek. De ruïne van een theekoepel op een hoog Maasduin is een restant van deze tijd.

Van daar heeft u een mooi uitzicht. Aan de zuidkant loopt het gebied over in de Berger Heide, grotendeels eigendom van de gemeente Bergen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet is een weids, glooiend heidegebied met grote vennen en plassen wat ook bij het nationaal Park de Maasduinen hoort.

Kasteel Blijenbeek N51 38.143 E6 03.162
In 1405 komen we kasteel Blijenbeek voor het eerst tegen in de geschiedenisboeken. Het 'Gut und Hof Bleijenbeek' wordt dan eigendom van Derrick Schenck van Nijdeggen.

Kasteel Blijenbeek bestond destijds waarschijnlijk uit een boerderij met woontoren, omgeven door een gracht. De naam Blijenbeek is waarschijnlijk afgeleid van "blije beek", heldere beek. De beek, waaraan het kasteel ligt, is in de eerste helft van de 14e eeuw gegraven voor de afwatering van de Afferdense veengronden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVan 1404 naar 1945
De familie Schenck van Nijdeggen heeft het kasteel vanaf 1405 ongeveer drie eeuwen in bezit gehad. Onder hun leiding is de oorspronkelijke boerderij met woontoren in de loop der eeuwen geleidelijk uitgebreid tot een middeleeuws kasteel.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog van 1568 tot 1648, heeft het kasteel grote schade opgelopen. In de tweede helft van de 17e eeuw werd het echter weer hersteld in zijn oude glorie.

Het hoofdgebouw bestond uit een parterre met onder andere keuken, woonvertrekken en kelders. Daarboven waren twee gemetselde verdiepingen. Onder de met leien bedekte daken waren grote zolderruimten. Door de erfopvolging werd de familie Van Hoensbroeck in 1709 eigenaar van het kasteel. Het kasteel was in hun bezit to het begin van de 20e eeuw.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVernietiging tijdens Tweede Wereldoorlog
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, februari 1945, wordt er een aantal dagen zwaar om het kasteel gevochten. Om het verzet te breken bombarderen de Engelsen het kasteel, zo komt er een eind aan een 600 jaar kasteel Blijenbeek.

Wat rest is een ruïne
De ingang van het kasteel was op de plaats, waar nu nog de brug over de kasteelgracht ligt. Van de diverse bijgebouwen is na het bombardement niets meer overgebleven; van het hoofdgebouw slechts een ruïne.

In 1999 hebben vrijwilligers van IVN Maas en Niers de ruïne geschikt gemaakt als behuizing voor vleermuizen. Bron: ANWB paneel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDan, na de ruïne over de weg van de golfbaan lijkt het of we teruggaan naar de startplaats. En dat is het dan. Nou, niet hier.

Even ruiken we aan de vlakke weilanden, met het vee. En als we de verharde weg oversteken - met een waarschuwing voor de dassenpoort - volgt misschien wel het mooiste slot van alle wandelingen. Prachtige heide, de paarden achter ons aan - ze gaan drinken.

De schapen kruisen ons pad. Links, rechts, voor ons, de heide, nog deels in bloei en overal de heuvels. Prachtig begroeid met een statige eik of berk. Nog een stukje en dan de klim...

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEckeltse Beek N51 38.056 E6 03.144 
Een prachtig slingerend beekje tussen Afferden en Siebengewald. Deze beek ontspringt in Duitsland en loopt via Siebengewald tot Afferden waar hij in de Maas uitmondt.

De beek ligt in een prachtig bekdal met een belangrijke natuurfunctie. Het stroomgebeid van de beek telt verschillende waardevolle heideterreinen en er bevindt zich een aantal populaties van de zeldzame knoflookpad. Ook heeft de bever zich er spontaan gevestigd. De beek doorsnijdt verderop het Nationaal Park de Maasduinen.

De natuurfunctie van de Eckeltse Beek kwam in het verleden niet goed tot zijn recht. Het Waterschap Peel en Maasvallei heeft de loop van de rivier weer aangepast en zoveel mogelijk aangesloten op de historische beekloop. Stuwen zijn weggehaald, waardoor er geen obstakels meer zijn voor vissen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe bever heeft meer leefruimte gekregen en het waterpeil is aangepast aan het nieuw grondgebruik. Grote hoeveelheden regenwater kunnen weer goed worden afgevoerd. Ook de begroeiing en de grote hoogteverschillen - waardoor er flinke stroomversnellingen ontstaan - zorgen voor een nieuwe dynamiek in de rivier.

De Maas N51 37.610 E6 04.430
Het zand en bodemmateriaal is door de Maas aangevoerd en zo vele landschappen achtergelaten. In het landschap zijn een reeks min of meer parallel gelegen ingesneden rivierterrassen duidelijk te herkennen.

Deze terrassen weerspiegelen de zeespiegelschommelingen, die het gevolg waren van klimaatwisselingen in ijstijden en tussenijstijden (in het Pleistoceen).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de warmere tussenijstijden smolten de ijsmassa's op het noordelijk halfrond en steeg het zeeniveau. De Maas schuurde zich niet meer zo diep in en kon een deel van de eerder uitgesleten valleien opvullen met grind en zand.

In een volgende ijstijd is er weer sprake van een dalende zeespiegel en wordt dit materiaal door het water deels weer weggevoerd.

Na de laatste ijstijd (10.000 jaar geleden) zijn op de verschillende Maasterrassen hoefijzervormige paraboolduinen tot wel 25m hoog (stuifduinen) ontstaan onder invloed van krachtige westenwinden. Vroeger voorkomende zeldzamere korstmossen zijn hier grotendeels verdwenen. Wel komt nu massaal het Grijs kronkelsteeltje voor.

Het nationaal park De Maasduinen is vernoemd naar deze voor het gebied kenmerkende stuifduinen.

Schitterend uitzicht over de weidsheid van de akkers. Windmolens in de verte, in Duitsland. Een bankje. Nog net voor de Parkeerplaats. We gaan even nagenieten. Inderdaad, mooier kan het niet worden.

Startpunt 

 • A1040 20km NieuwBergen Eendenmeer Driessenven Blijenbeek  N51 37.194 E6 05.078 S
 • 1041 15km Nieuwbergen Eendenmeer Blijenbeek  N51 37.194 E6 05.078 S
 • A1042 13km NieuwBergen Eendenmeer Driessenven N51 37.194 E6 05.078 S
 • A1043 8km NieuwBergen Eendenmeer EckeltseBergen N51 37.194 E6 05.078 S
 • A1044 9km Afferden Blijenbeek Duivelkuil N51 38.063 E6 02.077 NO

POI's

 • Eckeltse Bergen N51 37.114 E6 04.790
 • Kleine hagedis N51 36.847 E6 04.554
 • Grove den N51 36.694 E6 04.267
 • Productiebossen N51 36.963 E6 04.327
 • Het Eendenmeer N51 36.514 E6 04.003
 • Laarbruch 'Niederrhein' Airport Weeze N51 36.150 E6 09.397
 • Driessenven N51 35.970 E6 04.598
 • Recreatie N51 36.306 E6 03.842
 • Stuifzanden - woestijnen in miniatuur N51 37.447 E6 02.989
 • Stichting Limburgs Landschap N51 37.795 E6 02.684
 • Kasteel Blijenbeek N51 38.143 E6 03.162
 • Eckeltse Beek N51 38.056 E6 03.144
 • De Maas N51 37.610 E6 04.430
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.