Rondje Manege

Korte beschrijving

De route begint bij het Kempisch landschap in de Coevering. Vervolgens gaat de route de A67 over waarna een klein stukje parallel wordt gelopen aan de A67 voordat bij het kruisbeeld wordt afgeslagen richting Strabrechtse Hei. Langs de rand van de hei wordt achterlangs Manege Meulendijks gelopen.

Vervolgens gaat de route door een afwisselend landschap. Het einde van de route voert u langs een prachtig ven.

Hierna gaat de route Geldrop weer in waar u via het Eikenlaantje weer bij het startpunt uitkomt.


Kenmerken
Startpunt: Geldrop
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.415131 E5.573176
Afstanden: 5 km
Type: Bos, Hei
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

GPS wandeling van 5 of 7 km aan de zuidkant van de Strabrechtse Heide.
De route kan op sommige plaatsen vrij drassig zijn, goede wandelschoenen zijn dan welkom.Langere beschrijving


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route start in het Kempisch landschap ten zuiden van de Coevering. Er is er kleine parkeerplaats als u met de auto naar het beginpunt van de route komt. U loopt nu op de Rulse Dijk. Een oude route naar Heeze die nu doorsneden wordt door de A67. Daarom moet u eerst langs de geluidswal richting Strabrechse Heideweg lopen. U komt daarbij langs het terein van de Geldropse Menclub. Als u gelukt hebt dan ziet u ze rijden met die prachtige spannen.

Over de brug loopt u een stukje langs de snelweg in westelijke richting om de Rulse Dijk weer op te zoeken. Bij het begin van het tweede deel Rulse Dijk staat een kruisbeeld. Het kruisbeeld heeft een lange geschiedenis. Keurig bijgehouden door bijvoorbeeld het Geldropse Middenstandsbelangen.

Het Geldropse Kruisbeeld
In 1929 werd de strijd aangebonden tegen het Bolsjewisme, vanwege de godsdienstvervolgingen in de Sovjet-Unie. In korte tijd werden overal in de Brabantse dorpen kruisbeelden langs de weg opgericht. Het eerste kruisbeeld werd in maart 1929 tussen Helmond en Deurne geplaatst. Negen maanden later waren er al 19 kruisbeelden gewijd en 30 kruisen waren in bestelling; onder andere voor Geldrop.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp een foto (1932?) van een boerderij van V.d. Hurk aan de Mierloseweg 60 is een kruisbeeld te zien. Op die plaats, van de omstreeks 1965 gesloopte boerderij, zijn enige woningen gebouwd. Nu dus Mierloseweg 100-106. Het kruis is toen verplaatst naar een plek naast de E3-weg; tussen het viaduct Bogardeind en het viaduct naar de Strabrechtse Heide.

In 1966 werden de eerste initiatieven ontwikkeld om te komen tot Het Corpus voor de die verplaatsing. Initiatiefnemer was één van de Geldropse ecclesiagroepen. Met name Joop Biemans. Met de binnengekomen bedragen, n.a.v. een folder aktie en de hulp van vrijwilligers, kon in 1967 de plaatsing realiseerd worden. Het corpus werd gekocht van een vriend Joop uit Zwolle. Het was gemaakt in 1929 en afkomstig uit de 1966 afgebroken St. Michalëlkerk aldaar en ingewijd als Het kruishout is afkomstig uit de sacristie van de St. Jozefkerk Braakhuizen-Zuid. Het bouwmateriaal voor de sokkel werd door de gemeente Geldrop geleverd. Voor de plek werd jaarlijks f 5,- recogonitie betaald.

In 1981 verkeerde het corpus een zéér slechte staat. Een gedeelte van het gezicht was
dwenen. Grote afbeeldingen van het geschonden corpus vormden in de paastijd het thema: 'Wie zijn jullie die voorbij gaan?" van en met pastor Hamers. - N.a.v. de vieringen ontstond er in de wijk Coevering een inzamelingsaktie voor de van restauratie van het totale kruis. De in Geldrop woonachtige ambachtsman Chris Derksen bracht het houten beeld terug in oorspronkelijke staat en bracht ook een overkapping aan. Op zaterdag 1981 werd het kruisbeeld in processie weer teruggeplaatst. In oktober 1982 doet Maria Derksen een oproep in Middenstandsbelangen voor het bijhouden van het kruisbeeld en dit bijzondere plekje. Enige malen is het corpus naar het woonhuis van Nel Castelijns vervoerd om daar weer 'gerepareerd' te worden. Inmiddels hebben Twan Maas en Peter zich al weer jaren over de plek ontfermd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOmdat de 'Strabrechtse heideroute' voor fietsers en wandelaars steeds meer in trek is gekomen, zie je dan ook regelmatig op dit punt mensen even stil staan. Verbaasd vragen ze zich af waarom alles zo goed en mooi wordt bijgehouden. Binnenkort zal er een infobordje worden geplaatst en kan de stilte- en rustzoeker een prentje van het bijzondere kruisbeeld meenemen. Aan de voorkant ervan zie je een afbeelding van het kruisbeeld. Aan de achterkant vind je onder anderen een oude Ierse pelgrimszegen:

Voor de reis wens ik je
dat de weg je tegemoet komt,
de wind steeds in je rug is,
de zon je gezicht verwarmt
en zachte buien je velden beregenen.
En dat God, tot ons weerzien,
je bewaart in de palm van Zijn hand.

Over de Rulse Dijk gaat het richting Strabrechtse Hei. Al snel wordt het geluid van de A67 minder storend. Aan de rechterkant loopt u langs het leefgebied van Limosine runderen. U kon op een aantal plaatsen dit gebied binnengaan. Maar helaas zijn er een aantal mensen geweest die de dieren daar hebben opgejaard. Daardoor is het gebied afgesloten voor wandelaars.

Op het moment dat de Strabrechtse Hei wordt bereikt gaat het links af achter Manege Meulendijks langs. Aan de ene kant een actieve manege, aan de andere kant de uitgestrekte hei. Nadat u de Strabrechtse Heide weg gepasseerd heeft gaat het nog een stukje naar het oosten. Aan de rechterkant kunt u blijven genieten van de Hei, aan de linkerkant passeert u een aantal weilanden. Wikipedia heeft een mooie omschrijving van de Strabrechtse Heide:

Strabrechte heide
De Strabrechtse Heide is een natuurgebied van ca. 1500 ha in de gemeenten Heeze-Leende en Someren, grotendeels in beheer bij Staatsbosbeheer. Het oostelijk deel van de heide heet van oudsher Lieropsche Heide. Het gebied valt gedeeltelijk onderd de Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn. In 2006 werd de Strabrechtse Heide samen met een deel van het dal van de Kleine Dommel aangewezen als Natura 2000 gebied.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Strabrechtse en Lieropse Heide maakten tot het einde van de 19e eeuw deel uit van een groot heidegebied tussen de dalen van de Kleine Dommel en de Aa. Naar het noorden strekte de hei zich uit tot Nuenen (Molenheide, Collsche Heide, Refelingse Heide), ten zuiden van de weg Heeze-Someren liep de Somerensche Heide tot de landbouwgebieden rond Weert. In het begin van de 20ste eeuw is het grootste deel van de heiden ten noorden en ten zuiden van de Strabrechtse hei omgezet in bos of landbouwgrond. Door de aanleg van de A67 werd de Strabrechtse hei gescheiden van het bosgebied tussen Geldrop en Mierlo. De plannen om de A2 ten oosten van Eindhoven te leggen, waardoor de Strabrechtse heide van het dal van de Kleine Dommel gescheiden zou worden, zijn niet doorgegaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Strabrechtse Heide is echte Brabantse natuur. Op de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen dophei, pijpenstrootjes en klokjesgentiaan. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde van de stichting het Kempisch heideschaap en door afplaggen. De heide wordt omgeven door bossen. De overgang naar het dal van de Kleine Dommel heeft een bijzondere vegetatie en is ook van belang voor verschillende diersoorten.

De Strabrechtse Heide telt een groot aantal vennen. Het grootste ven, het Beuven, heeft door de aanvoer van voedselrijk water uit de Peelrijt een begroeiing met veel riet. Het is vooral van belang voor de vogels. De Witte Loop stroomt uit het Beuven door de hei naar de Kleine Dommel.

Het tweede gedeelte van de wandeling voert langs een aantal leuke vennetjes. Een heerlijke plek om te picknicken of even over het water te kijken. Bij goed weer komt u ook veel fietsers tegen.

Het pad voert nu verder naar de brug over de A67. Het laatste stukje van de route loopt weer door het Kempisch landschap ten zuiden van de Coevering. In de zomer loopt u hier heerlijk beschut door het Eikenlaantje.

 

 

 

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.