Midden over de Strabrechtse Hei.

Korte beschrijving

Deze route gaat voor het grootse deel midden over de mooie Strabrechtse Hei.

 

Vergezichten, zandverstuivingen, rust en ruimte. Je kunt van verre het weer al zien aankomen. En natuurlijk kun je er heerlijk uitwaaien en daarbij weer tot rust komen. Midden op de Strabrechtse Hei kun je het weer van veraf voorspellen. Slecht weer kun je al van kilometers zien aankomen. De ondergaande zon is prachtig om te zien. Altijd verrassend.


Kenmerken
Startpunt: Geldrop
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.411467 E5.581312
Afstanden: 10 km
Type: Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 11 km over de Strabrechtse Heide.
De route is goed begaanbaar.
Onderweg komt u geen horeca tegen.Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Strabrechtse heide is het grootste aaneengesloten heidegebied van Noord Brabant. De omringende bossen bestaan vooral uit grove den en zeeden.

De heide zelf kent droge stukken met stuifzand maar ook een groot aantal natte stukken met vennen. Het grootste ven is het het Beuven.

Tijdens de vogeltrek is de Strabrechts hei een belangrijke pleisterplaats voor doortrekkers, waaronder de kraanvogel, de zwarte ooievaar en verschillende soorten roofvogels.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

De Strabrechtse heide
De Strabrechtse heide ontleent haar naam aan het gehucht Strabrecht onder Heeze. 'Stra' betekent ontginning aan de weg en 'Brecht' (of Brink) betekent open plek in het bos.

In het Noordwesten sluit de Strabrechtse Heide aan bij de Braakhuizense heide, in eigendom van stichting het Brabants landschap; bij Heeze sluit het aan bij heidevelden op de Heerlijkheid Heeze en de Herbertusbossen (ook eigendom van het Brabants Landschap).

Het gebied valt gedeeltelijk onder de Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn. In 2006 werd de Strabrechtse Heide samen met een deel van het dal van de Kleine Dommel aangewezen als Natura 2000 gebied onder de Natura 2000-gebiedsnaam Strabrechtse Heide & Beuven. Het in de gemeente Someren gelegen deel oostelijke van de heide heet van oudsher Lieropsche Heide.

De Strabrechtse en Lieropse Heide maakten tot het einde van de 19e eeuw deel uit van een groot heidegebied tussen de dalen van de Kleine Dommel en de Aa. Naar het noorden strekte de hei zich uit tot Nuenen (Molenheide, Collsche Heide, Refelingse Heide), ten zuiden van de weg Heeze-Someren liep de Somerensche Heide door tot aan het Weerterbosch en de Groote Peel.

In het begin van de 20e eeuw is het grootste deel van de heiden ten noorden en ten zuiden van de Strabrechtse heide omgezet in bos of landbouwgrond. Door de aanleg van de A67 werd de Strabrechtse hei gescheiden van het bosgebied tussen Geldrop en Mierlo. De plannen om de A2 ten oosten van Eindhoven te leggen, waardoor de Strabrechtse heide van het dal van de Kleine Dommel gescheiden zou worden, zijn niet doorgegaan.

Op de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen Dophei, Pijpenstrootjes, Gagel en Klokjesgentiaan. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde van de stichting het Kempens heideschaap , door maaien en door afplaggen. De heide wordt omgeven door bossen.

De overgang naar het dal van de Kleine Dommel heeft een bijzondere vegetatie en is ook van belang voor verschillende diersoorten. Bron Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet eerste gedeelte van de route gaat meer door het bos dan over de hei. Onderweg komt u een paar leuke vennen tegen. Doordat dit gedeelte van de route vlak langs de Strabrechtse Heide loopt is er veel overlast van verkeerslawaai.

Gelukkig werd in 2005 op alle rijstroken geluidsarm ZOAB aangelegd. Daarmee wordt de overlast ietjes minder.

Als het warm weer is dan staat er regelmatig een ijscowagentje bij het punt waarbij u van de A67 afbuigt. Een lekker ijsje gaat er natuurlijk altijd in als u de hei op wandelt. Zeker in de zomer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe hei is op elk tijd van het jaar anders. Daarom is het doorgaans genieten. Als het buiten koud is, is het op de hei nog kouder. Als het waait, waait het op de hei nog harder. Als het warm is dan is het op de hei nog warmer.

Buiten temperaturen en wind is er veel te zien voor diegene die daar oog voor hebben. De onderstaande foto's laten iets van de pracht van de hei zien.

Je kunt niet alleen prima wandelen over de Strabrechtse Hei. Ook fietsers komen aan hun trekken. Er zijn volop fietsroutes die duidelijk aangegeven zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZeer apart zijn de zandverstuivingen. Als het een beetje waait dan komt het zand zeer nadrukkelijk langs. Het ziet er verlaten uit.

Dit wordt nog eens extra geaccentueerd door dooie bomen. Het mulle zand maakt fietsen hier moeilijk tot onmogelijk. Bij droog weer zie je hele groepen fietsers hier klunen. Lopend zijn er natuurlijk geen problemen.

Onderweg kom je de nodige dieren tegen. Grote grazers en schapen zijn een vertrouwd blik op de hei. Ze zorgen ervoor dat de hei een kans krijgt.

Ook wordt hier en daar een stuk afgeplagd. Daar kan de hei weer een kans krijgen. En dat geldt zeker voor de zonnedauw. Die komt meestal als eerste te voorschijn.

Midden op de hei is de bewoonde wereld ver weg. Zo lijkt het tenminste. Maar de televisietoren van Mierlo is een herkenningspunt dat over het hele hei goed te zien is. Zonder GPS is de toren een prima oriëntatiepunt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGelukkig zijn naast de toren alleen de flats van de Coevering (Geldrop) in de verte te zien. Voor de rest alleen natuur.

Een verrekijker is erg handig om te kijken welke vogels zich ophouden op de hei. Zeker bij een rustpauze op één van de bankjes is het altijd leuk om te kijken of je iets bijzonders kunt ontdekken, zoals de boompieper. Deze vogels is van april to augustus in ons land.

Het is weinig opvallend vogeltje, maar zijn baltsvlucht brengt menig vogelaar in een lyrische stemming. Het mannetje vliegt vanaf de boomtoppen de lucht in en dwarrelt al zingend naar de volgende top. Zo lokt hij vrouwtjes naar zijn territorium.

De route loopt nu verder langs de rand van de Strabrechtse Heide. Wat verderop komt u bij de Plaetse, een nagebouwd oud-Brabants plein. In het midden van het plein is een bluskuil, zoals die vroeger werd aangelegd om over bluswater te kunnen beschikken, als er brand was.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAan De Plaetse ligt een insectentuin. Deze tuin is te vinden achter het gebouw van Staatsbosbeheer.

Verderop ligt de heidetuin, die bezoekers helpt heideplanten te herkennen. Omdat de grond rond deze heidetuin regelmatig drassig is kunt u over vlonders lopen.

Van hieruit gaat de route weer richting parkeerplaats.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.