De Plateaux

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 10-05-2020

Op de grens van België en Nederland, ter hoogte van Valkenswaard, ligt een mooi natuurgebied. U vindt er bossen, heide, vloeiweiden, landbouwgrond en prachtige vergezichten.

De begrazing van dit gebied is grensoverschreidend. Dat wil zeggen dat de dieren zich vrij tussen Nederland en België kunnen begeven. Het natuurgebied ligt op de overgang van droge zandgrond naar het natte beekdal van de Dommel.

Update 31-07-2009: Soms worden wandelroutes gewijzigd. Daar liepen we tegenaan toen we na lange tijd weer eens wandelden in de Plateaux. Een bord geeft dit ook aan:

Beste wandelaar,
Samen met grootschalige natuurherstelwerken zijn ook de wandelpaden verlegd. We hebben gekozen voor aantrekkelijke paden waarbij u alle karakteristieke plekken van de Plateaux kunt zien. En we hebben er op deze wijze tevens voor gezorgd dat de prachtige natuur zo min mogelijk wordt verstoord. In de bewegwijzering is niets veranderd. De blauwe route is hiermee 500 meter langer geworden, de rode route is even lang gebleven. Met de openstelling van deze nieuwe routes zijn de oude routes vervallen.

Natuurmonumenten wenst u veel wandelplezier.

Wij hebben intussen de GPS route aangepast en voorzien van een voortreffelijk horecapunt onderweg.
Nog meer informatie kunt u vinden op de website van Natuurmonumenten.

De Plateaux en het Hageven
De Plateaux en het Hageven vormen een natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten van ruim 350 ha in de gemeenten Bergeijk en Valkenswaard. Een gedeelte van het gebied ligt in de Belgische gemeente Lommel.

De Plateaux bestaan voor een deel uit vloeiweiden langs de Dommel, die met populieren beplant zijn. Op de hogere delen staat naaldbos en heide.

De Plateaux zijn samen met het Leenderbos en Groote Heide een Natura 2000 gebied, o.a. wegens het voorkomen van de kamsalamander.


Kenmerken
Startpunt: Valkenswaard
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.248000 E5.418000
Afstanden: 12, 9, 9 km
Type: Beek, Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

GPS wandeling van 12 km die begint en eindigt bij een parkeerplaats aan de Belgische kant van de Plateaux-Hageven.
Er zijn twee verkorte versies van 9 km van deze route.
De wandelingen zijn duidelijk uitgezet en je mag nergens van de paden af.
Verdwalen is zelfs zonder GPS moeilijk.

De paden zijn goed begaanbaar.
Onderweg komt u een voortreffelijk horecapunt tegen.Langere beschrijving

Dit is gewoon een heerlijke wandeling. Hoe we dat weten. Doordat we steeds groepjes wandelaars tegenkwamen. De Plateaux-Hageven is een heerlijk rustig gebied. Bijna nergens is verkeer te horen.

De wandeling gaat ook door een gevarieerd gebied. Bossen, heide, vloeiweiden, landbouwgrond en prachtige vergezichten. Vooral de vergezichten zijn zeker de moeite waard. Je kunt heerlijk ver kijken.

Op Wikipedia vonden we meer informatie over dit gebied:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Plateaux en het Hageven
De Plateaux en het Hageven vormen een natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten van ruim 350 ha in de gemeenten Bergeijk en Valkenswaard. Een gedeelte van het gebied ligt in de Belgische gemeente Lommel.

De Plateaux bestaan voor een deel uit vloeiweiden langs de Dommel, die met populieren beplant zijn. Op de hogere delen staat naaldbos en heide.

De Plateaux zijn samen met het Leenderbos en Groote Heide een Natura 2000 gebied, o.a. wegens het voorkomen van de kamsalamander.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOmdat de vloeiweide afhankelijk was van de watertoevoer vanuit het Kempens Kanaal, via de Spijsloop, werd deze zich in België bevindende waterloop opgekocht.

Vanaf 1972 heeft ook de Provinciale overheid van Limburg bijgedragen aan de ontwikkeling van dit grensoverschrijdende natuurmonument.

Momenteel zijn 60 ha aangekocht en nog eens 150 ha gehuurd. Het Belgische gedeelte heet Hageven.

In 1983 heeft de Vereniging Natuurmonumenten 13 ha vloeiweiden hersteld. Indertijd heeft men hier een alpenzadenmengsel gezaaid om hooilanden te ontwikkelen. Hieraan is het te danken dat in dit gebied nog altijd uiterst zeldzame planten te vinden zijn zoals Herfsttijloos.

In de gemeente Neerpelt vindt men het Bezoekerscentrum De Wulp, waar ook een insectentuin is. In het gebied zijn een aantal wandelpaden, waaronder een natuurleerpad, uitgezet. Sinds 2006 wordt er een gezamenlijk Nederlands-Belgisch natuurontwikkelingsproject uitgevoerd, waarbij een groot aaneengesloten natuurgebied zal ontstaan.

Op deze rustgevende wandeling loopt u regelmatig langs een van de vloeiweiden. Deze door de mens aangelegde weiden zijn uniek voor Nederland. Ze werden in de 19e eeuw aangelegd om de grond geschikt te maken voor hooiwinning. Het hooi was weer nodig als voer voor de paarden.

Toen de handel in hooi minder werd werden er populieren geplant, vooral voor de luciferindustrie. In 1982 kocht de vereniging Natuurmonumenten de Plateaux. Een aantal percelen werd weer in de oude staat teruggebracht.

Een goede beschrijving over vloeiweiden vonden we op Wikipedia.


De Hutten N51 15.876 E5 23.714

Eetcafé De Hutten Luikersteenweg 626 B-3920 Lommel Tel / fax +31 (0) 11 823 028
www.dehutten.com / info@dehutten.com

OPENINGSTIJDEN:
Zomerperiode: Maandag t/m zondag van 10.00 uur tot 24.00 uur.
Winterperiode: Dinsdag gesloten. Woensdag t/m maandag van 10.00 uur tot 24.00 uur.
We zitten bij de Bergeijkse Barrière.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVloeiweide
Een vloeiweide (in Vlaanderen: Watering genaamd) is een perceel grasland dat men laat onderlopen met een laagje water, teneinde de opbrengst ervan te verhogen. Dit water zal voedselrijk en vaak ook kalkrijk moeten zijn.

Het bevloeien gebeurt gewoonlijk ´s-winters, waarbij het water door lage kaden wordt vastgehouden. In het zomerseizoen loopt het water door de betreffende waterloop.

Er zijn technische voorzieningen nodig in de vorm van dijkjes, greppels, sluizen en aan- en afvoerkanalen (in Vlaanderen soms spijssloten genoemd), waarvoor ook wel een beek wordt gebruikt. Het principe werd al in de Vroege Middeleeuwen toegepast, maar het wordt reeds besproken in teksten uit omstreeks 300 v.Chr. Na 1850 begonnen de vloeivelden aan betekenis te verliezen door de invoering van kunstmest.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe vroegste vorm van de techniek werd toegepast langs beken, waarbij men hooguit het proces van natuurlijke overstromingen bevorderde. In het zuiden van Noord-Brabant en in het noorden van Limburg zijn een aantal (voormalige) vloeiweiden die met Maaswater werden bevloeid, dat via de Zuid-Willemsvaart en het Kempisch Kanaal werd aangevoerd.

Het eerste stukje route is recht toe recht aan. Dat gaat zo door tot een kruisbeeld met de mooie naam Verkeerde Lieve Heer wordt bereikt. Aan dit kruisbeeld zit een mooi verhaal, maar kijk eerst zelf even waarom dit beeld een verkeerde lieve heer wordt genoemd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS Verkeerde Lieve Heer
De verkeerde Lieve Heer is de volkse benaming voor een wegkruis, waarbij de Christusfiguur met het hoofd op de linkerschouder rust en niet, zoals te doen gebruikelijk, op de rechterschouder.

Het jaar 1847 was van groot belang voor de ontwikkeling van deze streek. Sinds die tijd werd dankzij een groot opgezette bevloeing heidegrond omgetoverd in rijk hooiland.

De hiervoor noodzakelijke waterlopen werden voornamelijk vanuit het Kempisch kanaal gegraven. Nadat de irrigatiewerken waren uitgevoerd, werd in de Bergeykse Heide dit grote kruisbeeld op een betonnen voetstuk geplaatst.

Omdat de stervende Christus het hoofd niet op de rechter maar op de linkerschouder legt kreeg dit kruisbeeld de naam Verkeerde Lieve Heer.

In het Belgische deel van de wandeling kun je soms borden tegenkomen van Natuurpunt. Je kunt deze borden moeilijk missen want ze staan redelijk opvallend in het landschap.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNatuurpunt
Natuurpunt vzw is een natuurbehoudsvereniging die in Vlaanderen en Brussel actief is. De werking steunt op drie pijlers: natuureducatie, natuurbeheer en natuurstudie.

Natuurpunt vzw is in 2001 ontstaan uit de fusie van De Wielewaal vzw en Natuurreservaten vzw. Deze laatste was een onderdeel van de Belgische Natuur- en Vogelreservaten (BNVR). Natuurpunt is de Belgische tegenhanger van de Nederlandse IVN.

Van de hoge Nederlandse zandgronden gaat de wandeling nu richting de lager gelegen gebieden in België. Bij de Dommel kan het drassig zijn. Goede schoenen zijn hier welkom in natte tijden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet pad, dat een stukje langs de Dommel loopt, loopt door een prachtig gebied. En het maakt dan niet uit in welk jaargetijde er gewandeld wordt. Het leuke is dat er op verschillende punten vogelkijkhutten zijn. Van kleine platformen tot grote hutten. Je hebt zo altijd voldoende uitzicht.

Het laatste deel van de wandeling zoekt het hoger gelegen Nederlandse deel weer op. De mooie grenspaal laat precies zien waar de grens wordt overgestoken.

En na 9,4 kilometer komt dat de parkeerplaats weer in zicht.

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats N51.2648 E5.3951
 • De Hutten N51.2645 E5.3953
 • De Plateaux N51.2695 E5.4096
 • Hageven N51.2603 E5.4066
 • Start/finish/parkeerplaats N51.2482 E5.4177
 • Verkeerde Lieve Heer N51.2459 E5.4090
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.