Randje Geldrop bij Gijzenrooi

Korte beschrijving
De route laat een afwisselend landschap zien bestaande uit weilanden, bos en heide. Bij aanvang van de route is een kleine parkeerplaats.

De route wordt aangegeven met rode paaltjes en rode stippen op de bomen. De paaltjes staan hier en daar wat verdekt in de natuur. Als u de route zonder GPS loopt is het oppassen geblazen. Een paaltje is snel over het hoofd gezien.

Kenmerken
Startpunt: Geldrop
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.413344 E5.537736
Afstanden: 5 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
GPS wandeling van 5,3 km in het gebied Gijzenrooi.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
Sommige paden zijn snel drassig en daarom moet er geadviseerd worden om goede schoenen aan te doen.
Onderweg komt u geen horeca tegen.


Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route begint aan de Gijzenrooi, een paar honderd meter buiten Geldrop. Er is een klein parkeerplaatsje om de auto te parkeren. De fiets kan gewoon bij een boom worden geparkeerd.

Het begin van de route loopt langs de rand van Geldrop. Telkens zie je een stukje van de oostrand waarbij de kerk van Zesgehuchten een prima oriëntatiepunt is.

Het eerste deel van de route loopt door vrij drassig gebied. Het vele riet wijst hier al op. Goede schoenen zijn hier erg handig. Door het open landschap zijn er mooie vergezichten. Weilanden wisselen zich af en telkens heb je weer een blik op de oostkant van Geldrop. Je kunt mooi zien hoe de bebouwing de laatste jaren opgerukt is. Niet dat die bebouwing storend in het zicht ligt. Maar je weet gewoon dat de onder de rook van Geldrop aan het wandelen bent.

De route is goed gemarkeerd met rode paaltjes en rode stippen op de bomen. Hier en daar staan de paaltjes wat verdekt in de natuur.

Bij het eerste (en meteen laatste) bruggetje heb een je leuk uitzicht naar alle kanten. Later kom je meer in de bossen terecht waar het uitzicht beperkter is. De paden varieren hier van smal tot breed. In het najaar kun onderweg overal paddenstoelen zien.

In het meest oostelijke puntje van de route is de bebouwing van Eindhoven al te zien. Het is niet moeilijk voor te stellen dat ooit Eindhoven en Geldrop aan elkaar gebouwd worden. Van mij mag dat nog wel een tijdje duren. Die natuur is veel te mooi om helemaal weg te doen. Als de gemeenteraden van Eindhoven en Geldrop dat nu ook maar door hebben.

Aan de zuidkant van de route komt u in een heide gebied waar vee graast. Even goed uitkijken want het is schrikken als zo'n kollosaal beest opduikt voor je neus. Gelukkig hebben ze meer interesse in gras dan in de mensen.

Terwijl de A67 aan de rechterkant een voortdurend geraas laat horen loopt u weer terug naar de start van de route.

Onder weg staat een bord van Brabants Landschap met uitleg over dit gebied. Te lezen is: De kern van het gebied bestaat uit de Zegge, een nat elzenbroekbos met soorten als moerasviooltje, gele lis en waterviolier. Rond de Zegge ligt een zone met vochtige graslanden waar o.a. echte koekoeksbloem en pinksterbloem voorkomen. In dit deel liggen enkele fraaie houtwallen. De grasmus is hier de vaste bewoner. De graslanden worden omgeven door hoger gelegen oude akkergronden. Op biologische wijze, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, worden hier granen en groenbemestingsgewassen verbouwd. Dit beheer past bij de cultuurhistorische waarde van deze akkers. Soorten als patrijs en geelgors voelen zich hier thuis. Akkerkruiden als korenbloem en klaproos krijgen de kans om zich te vestigen.

Half juni is dit gebied een bloemenpracht. Maar ook in andere jaargetijden is het de moeite waard om hier te lopen.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.