Randje Strabrechtse Heide

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 10-05-2020

De Strabrechtse Heide is op elk tijdstip van het jaar de moeite waard, Na de grote brand in 2010 is het landschap flink veranderd. Hele stukken zijn kaal. Staatsbosbeheer heeft deze brand aangegrepen om ook een gedeelte van het bosgebied te kappen. Hierdoor lijkt het soms of je over een terrein loopt waar het leger getrained heeft. Het landschap is er afwisselender en veel interessanter door geworden. Een schitterende omgeving voor het maken van prachtige foto's.

Een route die wat beschutting geeft met voldoende doorkijkjes naar de hei. Aan het begin van de route is er een parkeerplaats voor auto en fiets. 's In de zomer staat hier een ijscokraampje. 's Winters moet u het doen met een thermoskan koffie. Wel zelf meenemen natuurlijk.

De Strabrechtse Heide
is een natuurgebied van ca. 1500 ha. Het oostelijk deel van de heide heet van oudsher Lieropsche Heide. De Strabrechtse en Lieropse Heide maakten tot het einde van de 19e eeuw deel uit van een groot heidegebied tussen de dalen van de Kleine Dommel en de Aa.

Naar het noorden strekte de hei zich uit tot Nuenen, ten zuiden van de weg Heeze-Someren liep de Somerensche Heide tot de landbouwgebieden rond Weert. In het begin van de 20ste eeuw is het grootste deel van de heiden ten noorden en ten zuiden van de Strabrechtse hei omgezet in bos of landbouwgrond. De Strabrechtse Heide is echte Brabantse natuur. Op de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen dophei, pijpenstrootjes en klokjesgentiaan. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde van de stichting het Kempisch heideschaap en door afplaggen.

De heide wordt omgeven door bossen. De Strabrechtse Heide telt een groot aantal vennen. Het grootste ven, het Beuven, heeft door de aanvoer van voedselrijk water uit de Peelrijt een begroeiing met veel riet. Het is vooral van belang voor de vogels.


Kenmerken
Startpunt: Mierlo
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.419188 E5.606900
Afstanden: 11, 7 km
Type: Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 12-01-2014

Route informatie

GPS wandeling van 11 km langs de rand van de Strabrechtse Heide bij Mierlo.
Er is een verkorting van 7 km van deze wandelingen beschikbaar.

Er zijn routes en tracks van deze wandeling beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Er is geen horecagelegenheid beschikbaar, wel is er bij het eerste informatiebord een picknicktafel.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe hadden deze route oorspronkelijk gelopen op 27 december 2004, ruim 9 jaar geleden tijdens een mistige koude dag. Daardoor hadden we maar een paar mistige plaatjes. Omdat het vandaag (11-01-2014) zeer lekker weer was zijn we de route nogmaals gaan lopen.

Hierbij hebben we de route ook iets uitgebreid. De oorspronkelijke 7 km hebben we verlengd tot 11 km om langer door het gebied te lopen waar de grote brand in 2010 heeft gewoed. Dit gedeelte is na de brand erg interessant geworden. Hetzelfde geldt voor het naastgelegen gebied waar Staatsbosbeheer flink gerooid heeft. Soms loop je door een onwerkelijk gebied met schitterende uitzichten.

GPSwalking.nlDe route begint bij een parkeerplaats van Staatsbosbeheer langs de A67. Van hier uit kun je eigenlijk alle kanten heen, of het nu te voet, per fiets of per paard is.

De Strabrechtse Heide
is een natuurgebied van ca. 1500 ha. Het oostelijk deel van de heide heet van oudsher Lieropsche Heide.

De Strabrechtse en Lieropse Heide maakten tot het einde van de 19e eeuw deel uit van een groot heidegebied tussen de dalen van de Kleine Dommel en de Aa.

Naar het noorden strekte de hei zich uit tot Nuenen, ten zuiden van de weg Heeze-Someren liep de Somerensche Heide tot de landbouwgebieden rond Weert.

GPSwalking.nlIn het begin van de 20ste eeuw is het grootste deel van de heiden ten noorden en ten zuiden van de Strabrechtse hei omgezet in bos of landbouwgrond.

De Strabrechtse Heide is echte Brabantse natuur. Op de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen dophei, pijpenstrootjes en klokjesgentiaan.

De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde van de stichting het Kempisch heideschaap en door afplaggen.

De heide wordt omgeven door bossen. De Strabrechtse Heide telt een groot aantal vennen. Het grootste ven, het Beuven, heeft door de aanvoer van voedselrijk water uit de Peelrijt een begroeiing met veel riet. Het is vooral van belang voor de vogels.

GPSwalking.nlDoor de brand en het rooien van een gedeelte van het bosgebied is dit een wandeling door een open gebied geworden. Bij heel heet weer is er weinig bescherming. Hetzelfde bij een stevige wind. Wel heb je zo schitterende vergezichten.

Even terug in de tijd. Op vrijdag 2 juli 2010 reed ik terug van het werk in Venlo. Een grote rookwolk was in de verte te zien. Een flinke brand, maar waar? Even later bleek deze brand de Strabrechtse Heide te bedreigen. Ruim 3,5 jaar later zijn de sporen nog overal te zien. Informatiebord 1 geeft een overzicht en laat een foto zien waarop je het verwoestende vuur goed kunt zien:

GPSwalking.nlBrand
Vrijdag 2 juli 2010 net even na tweeën. Groot alarm. Brand op de Strabrechtse Heide! Bos en heide staan in lichtelaaie. De hitte is enorm en een dikke rook trekt over de snelweg A67.

De plaatselijke brandweer rukt uit met groot materieel en krijgt al snel hulp van regiokorpsen. Vrijdagavond lijkt de brand geblust, maar dan draait de wind en neemt in kracht toe. De vlammen laaien op.

GPSwalking.nlDe vuurzee houdt dagenlang aan en pas op donderdag draagt de brandweer het gebied weer over aan Staatsbosbeheer. Bijna een week achtereen zijn in totaal 3000 hulpverleners - vooral brandweerlieden en militairendag en nacht in touw geweest.

Er werd een veldpost ingericht waar de mannen even konden rusten en wat konden eten want brandblussen is loodzwaar werk. Miljoenen liters bluswater, aangevoerd vanuit de Zuid-Willemsvaart, werden verspoten.

Dankzij de gigantische brandweerinzet blijft de schade 'beperkt' tot 150 hectares bos (bekend als de Verste Heide' - in de tijd van de naamgeving was er nog geen bos - en heide in het noordelijkste deel).

GPSwalking.nlTer vergelijking; natuurgebied De Strabrechtse heide beslaat in totaal 1500 hectares. Maar op die verbrande 150 hectares is de schade groot. Dennen en jeneverbesstruiken zijn oliehoudend en branden fel.

Ook voor honderden levendbarende hagedissen en heikikkers was er geen ontsnappen aan. Tientallen jaren oude, vaak metersgrote mierennesten verbrandden, net als de dwergmuisjes in hun bovengrondse nestjes. Loopkevers, rupsen, en miljoenen insectenlarven kwam niet op tijd weg, korstmossen verbrandden. Zeldzame jeneverbessen van meer dan 100 jaar oud gingen in vlammen op, net als ontelbare grote en vitale struikheideplanten. Maar gelukkig wisten ook heel veel dieren te ontsnappen. Rugstreeppadden groeven zich razendsnel diep in, reeën, vossen, bunzings en wezels renden weg.


GPSwalking.nlHonderden jonge boomleeuweriken, roodborsttapuiten, geelgorzen en andere soorten vogels waren reddeloos verloren, het merendeel van de volwassen vogels vloog weg. Zo niet sommige nachtzwaluwvrouwtjes. Uit trouw voor hun broedsel en omdat ze zelfs nu vertrouwden op hun camouflagekleuren, bleven zij zitten en verbrandden levend.

Levendbarende hagedis
De levenbarende hagedis is een vrij kleine (maximaal 18 cm) hagedis. Ze is zeldzaam en leeft alleen in hei-deterreinen en bijvoorbeeld hoogveen. Het leefgebied moet voldoende insecten, spinnen en wormen (voedsel), schuilplekken en plekken om op te warmen en af te koelen bieden. Een hagedis is immers koudbloedig en moet - door zonnen en liggen in de schaduw - zijn lichaamstemperatuur regelen.

GPSwalking.nlNachtzwaluw
Nachtzwaluwen zijn echte nachtdieren van stuifzanden en heide. Zodra het schemerig wordt gaan ze op de wieken om in de vlucht muggen, nachtvlinders en vliegende kevertjes te vangen. De voelsprieten rondom hun bek komen daarbij handig van pas. Overdag rusten ze onder een boom of laag op een tak, soms bij een wandelpad.

Ze vertrouwen volledig op de camouflagewerking van hun bruingestreepte verenpak. Niet altijd terecht, zo is helaas wel gebleken. Tegen verwoestende vlammen werkt een mooi kleurtje niet.

GPSwalking.nlJeneverbes
Jeneverbesstruiken zijn niet alleen mooi, maar ook nuttig. Zo worden de bessen al eeuwenlang gebruikt bij het stoken van jenever en gebruikt men in Schotland het hout bij het roken van zalm. In de middeleeuwen was de boom - die makkelijk een eeuw oud kan worden- het symbool van kuisheid.

Jeneverbessen produceren maar ééns in de twee jaar bessen die ook nog eens moeilijk ontkiemen. Vandaar ook dat de jeneverbes zo zeldzaam is dat de struik als enige boom of struik op de Nederlandse lijst van met uitsterven bedreigde planten staat.

GPSwalking.nlRee
Het halfopen parklandschap met zijn bossen, heide en akkers is ideaal voor het ree. Akkers en heide leveren voedsel, het bos de broodnodige dekking. Reeën zijn fijnproevers; ze grazen niet zo 'grof als bijvoorbeeld koeien, maar knabbelen aan kruiden, knoppen, loten en ander eiwitrijke plantendelen.

Ook etend blijven ze alert; met draaiende oren en steeds opnieuw opkijken wordt de omgeving goed in de gaten gehouden!

De schade is groot
De schade was groot maar de natuur is sterk. Letterlijk daags na de brand arriveerden de eerste planten en dieren. Er schoten paddenstoelen op als de boompuist, wimperzwam en knotszwammetjes. Net als de superzeldzame oliebol- of koffie-vuurtjeszwam die op een kledder diarree lijkt.

GPSwalking.nlHout-bewonende insecten zoals schors- en prachtkevers en boktorren vlogen meteen aan op de kwijnende bomen en trokken op hun beurt weer tientallen spechten aan.

Die pioniers - een sóórt 'rampprofiteurs'- zullen met een aantal jaren verdwijnen. Dat is de natuurlijke ontwikkeling en dus niet erg. Bovendien worden ze opgevolgd door talrijke nieuwe en vaak bijzondere soorten planten en dieren. Vrijwel rondom de brand-plek ligt immers 'nog heel veel Strabrechtse heide'.

Vanuit die natuur komen plantenzaden aanvliegen, nemen vogels en zoogdieren planten mee en trekken muizen, insecten, vogels, marterachtigen en nog heel veel meer het gekwetste gebied binnen.

GPSwalking.nlHet is genieten geblazen. Door het fraaie zonnige winterweer is het prima foto's schieten. In de loop van de middag wordt het onderwerg steeds drukker. Meer mensen trekken erop uit. 

Stuifzand
Het stuifzand wordt door weer andere bewoners gekoloniseerd. Hier ontstaan bijvoorbeeld prachtige korstmostapijten met onder meer de rode heidelucifer.

Er verschijnen insecten die gespecialiseerd zijn in de extreme temperaturen van het stuifzand met meer dan 50 graden Celsius en vorst in de zomer! Kleine bijzonderheden als loopkevers, mierenleeuwen en tal van graafwespen en -bijen kom je hier tegen.

GPSwalking.nlIn de jonge bossen hoort u al heel snel de roodborst en winterkoning. De geelgors verschijnt weer en op termijn de buizerd en de havik. Ook de ree- en en marterachtigen komen terug; ook voor hen zijn de bosjes die expres niet zijn gekapt. Ze schuilen er en op het omliggende open terrein zoeken ze voedsel. De jonge heidescheuten en grassen zijn smakelijk en eiwitrijk. En zo wint de natuur het van de brandt De schade was groot, de natuur bewonderenswaardig sterk!

Natte Natuurparel en Natura 2000
De Strabrechtse Heide is aangewezen als Natte Natuurparel en als Natura 2000-gebied. Het waterschap streeft in de Natte Natuurparel naar een optimale (grond)waterstand om zo de verdroging in het gebied tegen te gaan.

GPSwalking.nlGeplande maatregelen
In samenwerking met de gemeente Someren, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, ZLTO en Dienst Landelijk Gebied heeft Waterschap De Dommel een plan gemaakt om de verdroging op de Strabrechtse Heide tegen te gaan. Als eerste maatregel wordt er ca. 54 ha. bos omgevormd naar heide en er wordt als overgang tussen bos en heide een stuk open bos gecreëerd.

Minder bomen betekent minder verdamping en een hogere grondwaterstand. Daarom halen we een flink aantal bomen weg. Hiermee creëren we een hogere grondwaterstand en dus minder droge natuur.


GPSwalking.nlVennen
Het water van sommige vennen wordt meer vastgehouden en niet meer afgevoerd. Het grondwaterpeil steigt hierdoor. De slootjes die in de Strabrechtse Heide voorkomen worden ondieper gemaakt. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat het peil iets wordt verhoogd.

Een schitterende wandeling hebben we achter de rug. Nog mooier dan 9 jaar geleden toen alles in een mistig winters jasje was gestoken en we nauwelijks een goede foto konden maken. Vandaag was het genieten geblazen. 

Wandel ze.

Geraadpleegde website:

POI's

 • Brand in 2010 N51.4196 E5.6308
 • Galgenberg N51.4062 E5.6208
 • Infobord 1 N51.4179 E5.6331
 • Infobord 2 N51.4088 E5.6241
 • Kiezelven N51.4117 E5.6021
 • Lieropsche Heide N51.4109 E5.6322
 • Start/finish/parkeerplaats N51.4191 E5.6069
 • Strabrechtse heide N51.4122 E5.6148
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.