De Spinsterberg

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 08-02-2011

De route loopt voor een gedeelte door een afgezet gebied met grote grazers. De waterpartijen links boven zijn helaas verboden gebied voor wandelaars. Maar ondanks dit loopt de route door een mooi gebied en is er links en recht een leuk vennetje te zien.

In de tijd dat we deze wandeling liepen hadden we nog niet de gewoonte om veel foto's te nemen.


Kenmerken
Startpunt: Leende
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.351190 E5.524718
Afstanden: 9 km
Type: Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Op korte afstand van start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

GPS wandeling van 9 km die begint en eindigt bij een parkeerplaats aan het begin van de Spinsterberg.
Er is geen verkorting beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Naast de GPS route zijn er ook 2 wandelroutes van 3 en 6 kilometer uitgezet. Deze routes worden aangegeven door gekleurde paaltjes.
Horeca komt u tegen op een paar honderd meter van de start van deze wandeling.Langere beschrijving

De route begint op een kleine parkeerplaats direct langs de weg Leende - Valkenswaard vlak in de buurt van de A2. Prima bereikbaar dus.

Deze wandeling gaat over goed begaanbare paden. Stevige schoenen zijn altijd welkom maar niet noodzakelijk.

De route loopt voor een gedeelte door een afgezet gedeelte met grote grazers. Helaas waren de grazers nergens te vinden toen wij er rondliepen. Neemt niet weg dat dit gebied prachtig is om in te lopen.

Naast bossen en hei ook leuke vennetjes. Niet alleen de grazers worden ingezet om het gras verder terug te dringen. Ook zijn gedeeltes afgeschraapt. Hopelijk komt de hei hier weer terug in al zijn glorie. Een leuk gebied waar maar weinig informatie over te vinden is op het Internet.

Het volgende artikel was te lezen in de Parel van Brabant:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHooglanders op Spinsterberg
LEENDE - De stichting Brabants Landschap wil een deel van de hei op de Spinsterberg en het aangrenzende Valkenhorst vanaf het najaar permanent laten begrazen door een aantal Schotse Hooglanders, bruine en zeer behaarde runderen.

Daartoe wordt volgende maand een gebied van circa 100 ha met schrikdraad afgerasterd, tot aan de Heezerhut. Het gebied blijft door middel van stroomvrije klappoortjes toegankelijk voor wandelaars.

De Hooglanders zijn ongevaarlijk. Wandelaars die een hond meenemen moeten die straks zeker aangelijnd houden. De ruiterpaden in het gebied zullen om de afrastering heen worden geleid. De Hooglanders, waarschijnlijk een stuk of zes, zijn particulier eigendom. Ze worden ingeschaard en hoeven niet te worden bijgevoerd.

De bochtige smele, die er in overvloed groeit, biedt de dieren voldoende voedsel.

Brabants Landschap, dat vorig jaar (2004) de verschillende vennetjes in het gebied al heeft laten schoonmaken, en in het voorjaar een deel van de opstand (boompjes) heeft verwijderd, liet het beheer van de hei totnogtoe op mechanische wijze verrichten. SBL hoopt op de nieuwe wijze meer structuur aan het natuurgebied te geven. (w).

In het middelste deel van de wandeling komt u in een gebied waar meer weilanden zijn. Hier en daar een glimp van een boerderij en verschillende badkuipen en watertanken. Maar verder een heerlijke rust en veel vogels. Met de nabijgelegen waterpartijen zit het hier vol met vogels. Helaas mag je nergens in de buurt van dit natuurgebied komen. Vanuit de verte krijg je soms een glimp te zien. Maar elk pad richting het water is voorzien van een overduidelijk bordje "verboden toegang". En die duidelijke signalen kun je maar beter niet negeren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSpinsterberg
Dit gebied is eigendom van Brabants Landschap. Het was oorspronkelijk een heidegebied. Het was bepland met dennen en kon zodoende een productiebos worden genoemd. Een grote bosbrand in de jaren 70 heeft sporen achtergelaten. Ook is er in het verleden sprake geweest dat hier een golfbaan gevestigd zou worden. Deze plannen zijn gelukkig niet doorgegaan. Nu is het een afwisselend gebied met bos, hei en vennen.

Via een omweg gaat het weer terug naar de grote grazers. Ook in deze tweede poging hebben we helaas een grazer gezien. Wel de nodige motregen. Dat is meteen een verklaring waarom de foto's er zo triest uitzien.

Aan het einde van de wandeling kunt u naar het nabij gelegen restaurant Valkenhorst rijden voor een kopje koffie. Een andere mogelijkheid is pannenkoekhuis Pipo. Naast lekkere koffie kunt u ook van een welverdiende pannekoek genieten.


Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.