Overloon

Korte beschrijving

Geweldig, deze bossen. Mooie zandwegen, paden over zandheuvels, ruim, breed of smal en begroeid. Dennen en sparren, loofhout in alle soorten, bramen, struiken, zelfs jeneverbessen hebben we gezien.

De stuifzandheuvels doen ons denken aan de stippels in de Stippelberg. Hier worden ze zo niet genoemd, maar het golft, heuvelt en slingert, dat het een lieve lust is.

Ondanks dat het voor 100% een boswandeling is, geven de foto's en de beschrijving een andere indruk. Op de grens van Noord-Brabant en Limburg valt dan ook veel te vertellen over Overloon en de omgeving. Er is hier hevig gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overloon is toen nagenoeg geheel verwoest.

Nog steeds zien we indrukken van dat oorlogsverleden terug in de monumenten, de militaire begraafplaats en het oorlogsmuseum.

De route door het bos leidt ons langs de heidevelden met jeneverbes, herziening Loobeek, een snelweg en zandafgraving. Maar het echte hoogtepunt ligt toch wel 25m boven deze wandeling. Ga het zien!

Het tweede deel gaat naar de Ballonzuil, een bijzonder monument. Met de kennis uit deel 1 kun je ook hier uit de voeten, maar toch zijn er nog enkele interessante bijzonderheden.


Kenmerken
Startpunt: Overloon
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.564287 E5.956060
Afstanden: 21, 12, 12, 8, 6 km
Type: Bos
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij camping
Gelopen op: 15-11-2009

Route informatie

Een GPS wandeling van 21 km bij Overloon.
Lengte: Totaal 21 km Deel 1 Oost 11 km en Deel 2 West 10 km. Verdeeld over 6, 8, 5 en 6 km.

Er zijn verkorte versies van 12/12/8 en 6 km van deze wandeling beschikbaar. Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.


Deze wandeling bestaat uit twee lussen van elk ongeveer 10km. Het startpunt en pauzeplaats liggen bij Landal De Vers. Daar is parkeergelegenheid; uiteraard voor de bezoekers van het vakantiepark. Even vóór het park ligt rechts in het bos ook een parkeerplaats (Alternatief 2) van waaruit ook gestart kan worden.


De dreven in het bos zijn voor de wandelaar goed begaanbaar, niet modderig of nat. Soms wordt een deel van een fietspad of MTB route gevolgd.
Voor een scootmobiel is geen alternatief track uitgezet, maar er liggen voldoende goede omwegen voor de geoefende GPS-gebruiker.


Honden altijd en overal aan de lijn.
Er zijn onderweg slechts enkele bankjes.


Starten op andere locaties kan goed.


Alle routes kunnen in omgekeerde richting worden gevolgd.


Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

Op 26 okt 2013 hebben we de tracks aangepast vanwege een reactie van wandelaar Wilbert dat een aantal paden niet meer toegankelijk waren. 

START N51 33.857 E5 57.364 (N51 33.714 E5 57.373)
Wij starten bij het Grand Café Broer & Zus. Even voor het park is rechts ook een parkeerplaats. Parkeren is hier toegestaan, mits er een consumptie wordt genuttigd. Anders wordt het uitwijken naar P (Alternatief 2).

Aanvankelijk hebben we de route rechtsom gelopen, maar we stellen voor om linksom te gaan, dat wil zeggen, eerst richting zuid. We gaan richting (zuid)oost het bos in. Al meteen zien we de Jeneverbes en we genieten vooral van de Overloonse Duinen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSJeneverbes
Jeneverbes komt voor op arme zandverstuivingen en heide. Het is een van de weinige van nature voorkomende coniferen in Nederland.

Er vindt op het ogenblik weinig tot geen natuurlijke verjonging plaats, doordat de bodem verzuurt en de zaden steeds minder kiemkrachtig blijken.

De jeneverbes leeft in symbiose met een schimmel. Is die er niet, dan kiemt de jeneverbes slecht. De schimmel kan niet tegen verzuring van de bodem. 
 

In terreinen met weinig bemesting blijkt de jeneverbes bij enige rust goed te kiemen. De jeneverbes is een in Nederland wettelijk beschermde boom.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOverloonsche Duinen
Ongeveer 720 ha zandduinen, geheel bebost, met enkele kleine heideveldjes en enkele jeneverbesstruiken. Het gebied kenmerkt zich door metershoge duinen en stuifzandwallen, met een maximum aan hoogteverschil van 10 meter.

Door bebossing zijn die hoogteverschillen in stand gehouden, terwijl de omringende ontgonnen heide geheel geëgaliseerd is. Plaatselijk - bijvoorbeeld in het westelijke deel en aan de zuidoostelijke rand van het gebied - zijn ook eikenhakhoutwallen te zien, deels van voor 1850.

Het bos bestaat hoofdzakelijk uit productiebossen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet grootste deel van het hout komt van dunning: het deel van de bomen dat uit het bos gehaald wordt om de andere bomen meer ruimte, licht en voedingsstoffen te geven. De mooiste en gezondste exemplaren mogen doorgroeien. Op die wijze verjongt het bos.

Tijdens de groeiperiode namelijk in de eerste 12 jaar zetten de bomen de meeste CO2 om in zuurstof en koolstof opname. Daarna wordt de boom zuurstofneutraal, omdat door rotting ook zuurstof opgenomen wordt. Vandaar, dat die verjonging zo belangrijk is.

Al slingerend komen we langs de Klokkenberg, een kale heuvel midden in het bos. Verder gaand volgen wij enkele smalle ruw begroeide bospaden. Wilt u die vermijden, volg dan enkele 'hoofdwegen' naar het zuiden. En dan ineens staan we voor een open veld. Het Smakterveld. Koeien grazen op de heuvels. Enkele plassen en een meanderend riviertje zijn onlangs aangelegd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHerziening Loobeek en Afleidingskanaal
In het kader van het Masterplan Loobeek zijn er plannen in uitvoering om de Loobeek een natuurlijke loop te geven met meanders en een hoger waterpeil.

Het Afleidingskanaal - voor een groot deel de kaarsrechte grens tussen Brabant en Limburg - vormt een afwateringsverbinding tussen het Defensiekanaal en de Maas. Begint bij Vredepeel en vormt met de Loobeek uiteindelijk de Molenbeek, die in de Maas uitmondt.

Het hele Smakterveld, waar we nu over uitzien wordt heringericht. Links van het pad waarover lopen ligt de provinciegrens tussen Noord-Brabant en Limburg.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe horen de snelweg al van verre. Oostenwind. De snelweg is Rijksweg A73. Al snel daarna volgen we de route door het bos.

Dit is het mooiste gedeelte van deze wandeling. Over de golvende heide, een smal pad volgend, zien we als verrassing een enorme uitkijktoren. Helemaal van staal. We moeten even naar boven de 120 (?) treden op.

Uitkijktoren
De 25 meter hoge stalen toren is geheel samengesteld uit standaarddelen en is helemaal gemaakt van Cortenstaal. En daardoor brandveilig en hufterproof. Dit staal gaat roesten - zonder af te geven - en krijgt daardoor een heel natuurlijk uiterlijk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe toren kan in een dag worden opgebouwd, dankzij de slimme constructie; de montage geschiedt aan de buitenzijde. Het totaal weegt 20 000 kg. Kepser Pro-Metaal uit Cuijk is de fabrikant.

Helaas hebben we niet kunnen constateren hoe warm de constructie wordt in de volle zon.

We hebben wel gezien, dat we midden in het bos staan. Prachtige bomen tot in de verre omtrek. Kerktorens van Venray en Vierlingsbeek. De graansilo's aan de Maas bij Maashees en zelfs Wanssum zijn goed zichtbaar.

Maar het mooiste is - bijna recht onder ons - het heideveldje met de mysterieuze cirkel. Zou het een heksenkring, een grafheuvel (zonder heuvel), een voormalige landingsplaats van een UFO of een duivelscirkel zijn???

Productiebossen
Het hout van de Nederlandse productiebossen valt onder de categorie Midden-Europees hout, dat iets grover van structuur is dan het buitenlandse hardhout.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe belangrijkste houtverwerkende industrieën in Nederland zijn zagerijen, papier en vouwkartonfabrieken. De bouw-, meubel- en parketfabrieken voeren hun grondstof meestal in, omdat er te weinig kwalitatief goed inheems hout is.

Vloerdelen worden, behalve van de geïmporteerde houtsoorten, ook wel van eik, lariks en douglas gemaakt.

De laatste twee soorten zijn door hun rode kernhout zeer geschikt voor laminaat. Eik en douglas worden veel gebruikt voor restauratiewerk aan molens of oude gebouwen; lariks en grenen voor damwanden of perkoenen in de waterbouw; populier, grenen en vurenhout voor de emballage en palletindustrie.

Heipalen zijn van vurenhout gemaakt, wat ook steeds meer geldt voor tuinhout toepassingen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSElke vezel van de boomstammen wordt gebruikt. De schaaldelen gaan naar de spaanplaatindustrie, de schors naar tuinderijen en plantsoenendiensten, de chips naar de papier- en spaanplaatindustrie en het zaagsel vindt zijn weg naar stallen.

Toch maar verder. Daar ligt het Schaartven. We gaan er niet helemaal omheen - zou kunnen - en zien vandaag weinig strandmode. Daarna zien we in het bos vele vogelhuisjes.

GPS-gebruiker Wil gaat in een ander gebied al deze huisjes registreren in de GPS en houdt bij welke vogels er nestelen. Een heel andere toepassing van de Garmin 60C. En dan zien we de Militaire Begraafplaats. En zien de slag om Overloon.....

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSchaartven
Het Schaartven is geen ven maar een zandwinningsplas van 7 ha, in de jaren '70 van de 20e eeuw ontstaan.

Het gehele terrein van 23 ha werd vervolgens door de toenmalige gemeente Vierlingsbeek beplant en ingericht. In 1995 werd het terrein geprivatiseerd. Er is een strand, een zwemvijver en een visvijver.

Militaire Begraafplaats
Op deze kleine begraafplaats rusten in de 280 graven de gesneuvelden tijdens de slag om Overloon in oktober en november 1944.

Het kerkhof is door de Nederlandse Staat afgestaan aan Commonwealth War Graves Commission. Hier rusten één Nederlandse soldaat, en 265 Britse landmacht en 14 luchtmacht militairen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij de Memorial Chapel staat een tableau met de beschrijving van de bevrijding vanuit Normandie. Door de (te) lange aanvoerlijnen van materiaal en brandstoffen stagneerde de opmars, waardoor het noorden van het land nog te lijden kreeg aan een strenge (honger) winter.

Daarna keren we terug naar het dorp. Aan de linkerkant ligt het Liberty Park. We zien weinig van dit oorlogsmuseum. Wilt u meer zien, ga dan even naar links of bekijk de website.

En zo komen we langs de kerk. Op de hoek bij de kerk staat een gedachteniskapel, gebouwd in dezelfde stijl als de kerk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLiberty Park
Het Liberty Park (voorheen het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum) is een museum over de Tweede Wereldoorlog bij Overloon.

Na de Slag om Overloon bleef op het slagveld een enorme hoeveelheid oorlogsmateriaal, waaronder tanks en andere voertuigen achter. Overloner Harry van Daal was zo geschokt door de gebeurtenissen dat hij voorstelde het slagveld intact te houden, en er een museum van te maken.

Op 25 mei 1946 werd het museum geopend door de Britse generaal Whistler, de bevelhebber over de troepen die Overloon hadden veroverd. Inmiddels is aan het oorspronkelijke museum de militaire collectie toegevoegd van het Marshall-Museum uit Zwijndrecht.

Sinds 2006 treedt het museum naar buiten onder de naam Liberty Park. Daarmee stelt het museum zowel de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog als ook het verkrijgen en beschermen van de vrijheid in andere gebieden na de Tweede Wereldoorlog centraal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKerk en Liberty monument
De kerk van de Heilige Theobaldus en Antonius van Padua is een moderne kerk, ontworpen door Jan Strik, met bakstenen reliëfs op de buitenmuren. In de parochie heeft een verering van Sint-Donatus plaatsgevonden van 1884 tot omstreeks 1970.

De verering van de H. Theobaldus te Overloon komt voort uit zijn status als parochie- en kerkpatroon. In 1441 wordt de 'capella Theobaldi in Loen' voor het eerst vernoemd.

Overloon
Overloon is een dorp aan de rand van de Peel, op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Het telt ruim 3.500 inwoners Door de ligging midden op de heide in de Peel lag de plaats lange tijd afgezonderd van de bewoonde wereld.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe naam is afgeleid van Loon, een open plek in het bos. "Over" komt van hoger gelegen, d.w.z. stroomopwaarts langs de Maas. Neerloon ligt dan ook verder stroomafwaarts bij Ravenstein.

Al in 1308 geeft Jan van Cuijk in een akte aan, dat hij het recht heeft om belasting te mogen heffen. Voor de rechtspraak was men afhankelijk van Vierlingsbeek en Grave.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa de Franse inval in 1794 was het behoorlijk onrustig tot 1810: het grondgebied van Overloon maakte deel uit van de Republiek Frankrijk (1794-1795), de Republiek der Verenigde Nederlanden (1795-1796), de Bataafse Republiek (1796-1805), het Bataafs Gemenebest (1805-1806) en het Koninkrijk Holland (1806-1810). Daarna werd het gehele Nederlandse grondgebied geannexeerd door Frankrijk en werd dit een onderdeel van het Keizerrijk Frankrijk (1810-1814).

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (oktober 1944) werd Overloon bijna helemaal verwoest bij de Slag om Overloon (ook Operatie Aintree genoemd). Tijdens de tiendaagse tankslag tussen een Amerikaanse tankdivisie en het Duitse leger, dat de overtocht van de geallieerden over de Maas trachtte tegen te houden, vielen ruim tweeduizend doden.

Overloon werd 14 oktober 1944 bevrijd, maar de gevechten duurden nog enige dagen voort. Dit is de aanleiding voor de oprichting van het Oorlogsmuseum, dat later Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum, en nu Liberty Park is gaan heten. Bron Wikipedia.

Vanuit de kern gaan we richting zuid. Daar zien we een uitzonderlijke kapel: de Kapel van de Goede Duik.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderduikerskapel
De Kapel van de Goede Duik (Mary of Save Hide) is in 1954 gebouwd. Het geld kwam van de vele onderduikers, die hier in Overloon waren ondergebracht. Op de kapel staat de Bijbeltekst van Jes. 16: 3-4: Berg de vluchtelingen en verraad ze niet; wees voor hen een schuilplaats voor de verwoester.

Voorbij de sportterreinen gaan we weer het bos in en meteen al volgen we een mooi heidepad. De heide bloeit nu nog. Dit veldje ligt tegenover het Landal Park De Vers.

Hier gaan we even pauzeren voordat we het tweede deel van de route vervolgen. Is het niet interessant om hier een keer een weekendje door te brengen? Wij lunchen er heerlijk.


Grand Café Broer & Zus Raaijweg 25 5825 AL Overloon, tel 0478 642045.
info@grandcafebroerenzus.nl
 http://www.grandcafebroerenzus.nl 

Openingstijden: 
Zomerperiode: Alle dagen geopend vanaf 09:00 uur. 
Winterperiode: Alle schoolvakanties vanaf 09:00 uur; Buiten de vakanties: Dinsdag/woensdag vanaf 16:00 uur; Donderdag vanaf 12:30 uur; overige dagen vanaf 09:00 uur


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa de pauze volgt nog een traject van ongeveer 11 kilometer. Eerst even naar het heideveldje terug; omdat het er zo mooi is.

Daarna steken we de Venrayseweg (voorzichtig) recht over. Na de trage bocht volgen we de lange kaarsrechte provinciegrens tussen Noord-Brabant en Limburg.

Provinciegrens Noord-Brabant Limburg
Het hertogdom Brabant en het Graafschap Gelre hebben steeds in conflict gelegen over de juiste grens van dit gebied. De moerassige Peel was weliswaar een natuurlijke grens, maar een duidelijke scheidingslijn was daar niet te vinden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKarel V moest de ruzies beslechten door het gebied "in vrede te leggen". Hij deed dat in 1550. Maar rond 1629 laaide de strijd weer op aan de noordkant toen de Meijerij staats werd.

In het Tractaet van Venlo uit 1716 spraken de Vereenigde Nederlanden en de Pruisische koning Friderich Wilhelm (die in 1713 het land van Kessel en Venray had verworven) de limieten in de Peel af tussen Gelre en Brabant.

Bijna 300 jaar ligt de grens nu vast, maar zelfs in 1948 werd het al weer rumoerig en in 1950 lukte het een nieuwe commissie Vredepeel. met Jan de Quay - de latere premier - om de situatie te bevriezen.

We steken het Afleidingskanaal over en gaan naar het bekende monument, midden in het bos: De Ballonzuil. Er staat een interessant verhaal op het informatiebord. We nemen er een deel van over. Hier is ook een alternatieve startplaats.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBallonzuil
Frankrijk was een keizerrijk met Napoleon III als keizer. Duitsland was een verzameling van losse staatjes, met koning Wilhelm I van Pruisen aan het hoofd. Otto von Bismarck, zijn Eerste Minister, stuurde aan op één Duitsland.

Na verscheidene oorlogen lukte het hem en 18 januari 1871 verenigden de Duitse vorsten zich tot één keizerrijk met Wilhelm I als keizer. Vanaf juli 1870 woedde er ook een oorlog tussen Frankrijk en Duitsland 2 september 1870 gaf Napoleon zich over en ontstond in Parijs de Derde republiek. Parijs wordt omsingeld en uitgehongerd en 10 mei 1871 wordt de Vrede van Frankfurt getekend. De zware oorlogsschatting zal echter weer een basis vormen voor de Eerste Wereldoorlog.

In die strijd werden tussen september 1870 en februari 1871 66 hete luchtballonnen op vanuit Parijs om verkenningen vanuit de lucht uit te voeren. Zo hadden ze postduiven aan boord om berichten te verzenden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe met lichtgas gevulde ballonnen kon men laten stijgen door zandzakken af te werpen of door gas te laten ontsnappen. De ballonnen dreven afhankelijk van de windrichting over het gebied en meestal kwamen ze wel weer in onbezet gebied uit. Soms dreef men afhankelijk van de windrichting wel erg ver af.

Zo ook met de op 18 januari 1871 om drie uur 's nachts opgestegen ballon met Edouard Cavalhon (commisionair voor de veehandel),Eugène Cléray (adjunct-burgemeester van het 3e Arrondissement) en Edmond Turbiaux (ingenieur-mecanicien), drie postduiven en een koffer vol geld, de krijgskas, aan boord.

Op grotere hoogte kan de wind aanzienlijk anders waaien dan op lagere hoogte en zo dreven ze niet naar het zuiden, maar naar het noorden af. Na 500km werden ze bang, dat ze naar Duitsland zouden varen en dus lieten ze gas ontsnappen om een noodlanding te maken.

In de vroege ochtend keken de bewoners van Merselo omhoog en zagen iets wat ze nooit eerder gezien hadden. Een luchtballon! Met mensen erin. Die gooiden een anker uit, dat bleef bijna haken achter de wieken van de molen, en de twee boeren Mathijs Michels en Mathijs Fransen renden om het anker, dat geen vat kreeg op de hard bevroren ondergrond, te grijpen en zo de voort hobbelende ballon konden stoppen. Het kostte Mathijs Fransen zijn klompen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMichels, die Frans geleerd had bij de paters, haalde zijn wagen om de ballon op te laden. De rector en de burgemeester namen het gesprek over. En de stoet ging naar Simon van den Brekel, de molenaar.

De Fransen stortten 100 Francs in de armenkas, Michels kreeg 20 francs voor zijn hulp en Fransen ontving 2 frs voor noieuwe klompen.

25 jaar later werd er een monument opgericht. Het eerste luchtvaartmonument van Nederland. Het werd in het bijzijn van twee van de drie ballonvaarders ' Turbiaux is dan helaas overleden ' onthuld op 18 januari 1896.

Na dit monument keren we terug. Langs de Visvijver, over de brug links. Dit is het Afleidingskanaal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAfleidingskanaal
Om de Peel te ontwateren werden niet alleen kanalen gegraven voor de afvoer van de turf, maar ook om de ontgonnen gebieden droog te houden.

Zo ontstond er een kanaal voor de afwatering van het gebied nabij De Rips. Het water werd naar de Maas afgevoerd via de eerder genoemde Loobeek.

Als het even flink geregend heeft zien we veel water stromen. Het kanaal verbindt nu het Defensiekanaal met de Maas bij Vierlingsbeek en is 16km lang. Het voert ongeveer 400 liter per seconde af bij een stroomsnelheid van 30cm/seconde.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHierna keren we terug. We hebben de eerste lus reeds in september gelopen en dit tweede gedeelte later, samen met familie.

Want een wandeling is mooi, maar een goed gesprek in een zo rustige omgeving maakt van elke wandeling een bijzondere tocht.

 

 

 

 


Startpunt 

 • A1050 22km Overloonse Duinen - Ballonzuil zuid   N51 33.877 E5 57.348 
 • A1051 11km Overloonse Duinen zuid   N51 33.877 E5 57.348
 • A1052 10km Overloon Ballonzuil zuid   N51 33.877 E5 57.348
 • A1053 6km Overloonse Duinen zuid   N51 33.877 E5 57.348
 • A1054 8km Overloonse Duinen zuid   N51 33.877 E5 57.348
 • A1055 5km Overloon Helderse Bossen zuid   N51 33.877 E5 57.348
 • A1056 6km Ballonzuil noord N51 32.776 E5 55.126

POI's

 • Jeneverbes N51 33.681 E5 57.521
 • Overloonsche Duinen N51 34.005 E5 58.380
 • Herziening Loobeek en Afleidingskanaal N51 33.791 E5 59.082
 • Uitkijktoren N51 34.174 E5 58.733
 • Productiebossen  N51 34.005 E5 58.380
 • Schaartven N51 34.282 E5 58.475
 • Militaire Begraafplaats N51 34.450 E5 57.476
 • Liberty Park  N51 34.224 E5 57.216
 • Overloon N51 34.234 E5 56.934
 • Kerk en Liberty monument N51 34.284 E5 56.825
 • Onderduikerskapel N51 34.135 E5 56.859
 • Provinciegrens Noord-Brabant Limburg N51 33.286 E5 56.486
 • Ballonzuil N51 32.774 E5 55.127
 • Afleidingskanaal N51 32.878 E5 55.081
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.