De Malpie

Korte beschrijving
Vanaf de parkeerplaats gaat het de Maplie in. Een prachtige stukje natuur ten zuiden van Valkenswaard. De route gaat door bossen en over de hei richting Groot Malpieven. Daar loopt u vlak langs het ven. Mooie vergezichten, een leuk knuppelbruggetje, voldoende picknick plaatsen.

Vooral zomers is het hier druk op het terras van de Venbergse Watermolen. Je kunt hier lekker op het terras zitten, een kanotocht beginnen, wandelen en fietsen. Een aanrader.

Kenmerken
Startpunt: Valkenswaard
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.337507 E5.445506
Afstanden: 8 km
Type: Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
GPS wandeling van 8 km die begint en eindigt bij een parkeerplaats bij de Venbergse watermolen.
Er zijn geen verkortingen van deze route beschikbaar.
De route gaat over goed begaanbare paden die wel wat drassig kunnen zijn.
bij de start van de wandeling is een horecagelegenheid.


Langere beschrijving

De Malpie is een bekend natuurgebied ten zuiden van Valkenswaard. Je moet er op tijd bij zijn want de parkeerplaatsen (er zijn er meerdere) zijn snel vol.

Wat betekent de Malpie?
Heel lang dacht men dat de naam Malpie afkomstig was van ‘mal pays’ uit het Frans wat slecht land betekent. De Malpie bestaat al veel langer dan dat de Fransen (in de tijd van Napoleon) in ons land waren. Men is toen verder gaan zoeken wat de woorden in Oudnederlands betekenen. Daar kwam men bij ‘Maal Pee’ uit dat gemeenschappelijk bezit betekent en Pee is het oude woord voor zandrug. Pee kan ook een verbastering zijn van pay dat pad betekent.

In de middeleeuwen betekende mal ‘maal’, dat betekent grenspaal. Gecombineerd is het dus een plek waar paden op een zandrug naar een grenspaal leiden. Die plek kon wel eens de ‘Blauwe Kei‘ zijn, een kei die een groot geheim met zich mee droeg. Alleen niemand weet die plek nog te vinden.

De Malpie is een natuurgebied en ligt tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft. Meer informatie over de Malpie kunt u vinden op www.bloemen-online.nl

Niet alleen wordt er hier gewandeld maar ook veel mensen stoppen hier voor een bezoekje aan de Venbergse Watermolen. Het blijft aan het begin van de route uitkijken voor al dat verkeer rond de watermolen. Niet iedereen rijdt nu eenmaal rustig.

 

Venbergse watermolen
De watergedreven molen in de Dommel met onderslagrad van 5,65m diende als korenmolen. Werd voor het eerst vermeld in 1227 als bezit van een zusterklooster in Postel.

In 1343 werd deze banmolen overgenomen door de Norbertijnen van Postel. Dat eindigde in 1716 na de confiscatie van alle Postelse abdijbezittingen in de Meierij van 's-Hertogenbosch door de Raad van State van Holland in Den Haag. In de 19e eeuw werd de molen bemalen door telgen uit de familie Van Poppel en in de 20e eeuw door leden van de familie Rietra. Het huidige gebouw dateert van rond 1895 en werd in de jaren 1973-1977 grondig opgeknapt. Het bijbehorende molenaarshuis dateert ook uit 1895.

Naast een terrasje pikken en wandelen is de Malpie ook zeer geschikt om rond te fietsen of te scaten. en wat dacht u van kanoën met Rofra.

Rofra
De afgelopen 25 jaar heeft Rofra zich ontwikkeld tot één van Nederlands grootste specialisten op het gebied van recreatieve, sportieve en avontuurlijke groepsarrangementen.

Inmiddels organiseert Rofra duizenden evenementen per jaar, variërend van een uitdagende Treasure Hunt voor tien personen tot een sport- en speldag voor meer dan vijfduizend personen.

Wij hebben ons beperkt tot wandelen. En dat is in de Malpie meer dan de moeite waard. Een prachtige hei, mooie en goed begaanbare paden, en leuke vergezichten in deze mix van bossen en hei.

Eigenlijk heb je helemaal geen GPS nodig. Er zijn maar één pad dat u naar het Groot Malpie Ven leidt. En anders loopt u de anderen gewoon achterna. De kans dat je hier in je eentje rondloopt is erg gering. De Malpie is erg in trek, en niet alleen bij de inwoners van Valkenswaard. Ook vanuit Belgie komt men hier wandelen.

Zoals u kunt zien op de foto's hieronder. Op deze natuur is niets aan te merken. Overal kunt u prachtige plaatjes schieten.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.