Herbertusbossen

Korte beschrijving
Niet alleen kunt u genieten van de mooie bossen, ook wordt u een prachtige blik op het Brabantse landschap met mooie boerderijen, het landelijke Heeze en natuurlijk kasteel Heeze. De wandeling loopt gedeeltelijk langs de rand van de Strabrechtse hei.

In de Herbertusbossen zijn 2 wandelingen uitgezet voor wandelaars zonder GPS. Er is een rode route van 4 km een een blauwe van 2,5 km. Samen met een bezoek aan het kasteel zeker de moeite waard.

Kenmerken
Startpunt: Heeze
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.380464 E5.595296
Afstanden: 9 km
Type: Bos, Cultuur, Hei
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
GPS wandeling van 10 km in de Herbertusbossen in Heeze.
Er zijn geen verkortingen van deze route beschikbaar.
De route gaat over goed begaanbare paden.
Er is horeca op korte afstand van het startpunt van deze wandeling.


Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe inspiratie voor deze route kwam van de wandeling "Een rondje van de freule" van Jos en Marleen Hendrikx op www.gpstracks.nl.

Niet dat ik deze route gewoon nagelopen heb. Wel heb ik de route eerst in Oziexplorer ingelezen om te kijken waar die precies liep. Vervolgens heb ik er een heel eigen versie van gemaakt. Dit als basis van deze wandeling.

Zoals meestal gebruik ik de voorbereiding alleen als basis. Als ik onderweg een mooier pad zie dan verlaat ik zonder problemen de oorspronkelijke route. Op deze manier is wandelen met de GPS avontuurlijk.

De tocht begint op een parkeerplaats achter kasteel Heeze. Dat u het kasteel voorbij gereden bent is niet erg. Aan het einde van de wandeling komt u langs het kasteel en heeft u alle tijd om het te bewonderen. De parkeerplaats is niet al te groot en vooral in de drukke zomermaanden kan het parkeren een probleem zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet eerste stuk gaat lekker de bossen in. Rust en veel vogelgeluiden is het eerste wat opvalt. Verder is het bos niet echt speciaal.

De vele bomen geven flink wat schaduw. Dat zou vroeger nodig zijn geweest om de adel uit de zon te houden. Adelijke mensen hadden bleke gezichten. De gewone mens bruine gezichten. Daaruit kon het verschil in stand worden afgelezen.

Onder weg komt u een beekje tegen dat prachtig door het landschap slingert. Een prachtig stukje natuur.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS Op de site van www.demooisteplek.nl staat te lezen:
De Herbertusbossen liggen op het landgoed van kasteel Heeze, net onder Eindhoven. De oude bossen zijn genoemd naar de vroegere kasteelheren, die generaties lang Herbertus heetten. Het gehele gebied dat ten oosten ligt van het kerkdorp Heeze bestaat uit bossen, heidevelden en slingerende beken.

Vanaf het kasteel loopt een opvallend pad door het bos en de heidevelden, het Freulelaantje. Rond 1890 liet de freule des huizes zich hier rondrijden om toezicht te houden op het werkvolk. Vanaf het laantje is er mooi uitzicht op het
naastgelegen grotere natuurgebied de Strabrechtse Heide.

Honderd jaar geleden liet de heer des huizes van Kasteel Heeze een ijskelder graven in de tuin van het kasteel. Een dikke ronde stenen muur werd afgedekt met een laag zand, waardoor er een goed geïsoleerde koelkast ontstond.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de winter werd het ijs uit de kasteelgracht in brokken gehakt, en in de ijskelder bewaard. Huisbedienden bikten af en toe wat van de voorraad af om dranken mee te koelen of wild en gevogelte mee te conserveren. Nu is de ijskelder het domein van vleermuizen.

Waar je ook loopt, overal zie een afwisselend landschap, bossen, randje Heeze, de hei, weilanden met paarden en koeien, bloemen, oude bomen. Vervelen is er niet bij.

Na een stukje Strabrechtse Hei komt u weer in het bewoonde gebied. Randje Heeze laat een aantal mooie boerderijen en oude huizen zien. Ook kunt u hier genieten van een lekker ijsje of terrasje.

Het laatste stukje van de wandeling gaat langs kasteel Heeze. Op de website ontdek een kasteel is het volgende over het kasteel te lezen:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKasteel Heeze
Kasteel Heeze is één van de laatste in stijl bewoonde kastelen van Nederland en is gebouwd in 1665 door de bekende architect Pieter Post, die mede bekend is van Huis ten Bosch en het Mauritshuis in Den Haag.

Door de unieke ligging van het geheel omgrachte kasteel temidden van bossen en landerijen en de oorspronkelijke, 17e eeuwse inrichting behoort Kasteel Heeze tot de 10 belangrijkste rijksmonumenten in Nederland.

Een heerlijkheid in Brabant
Kasteel Heeze is een van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. Onder andere vanwege de unieke ligging van het geheel omgrachte kasteel, temidden van een prachtig natuurlandschap in de nabijheid van de Strabrechtse heide en de veelal 18de eeuwse inrichting van het Kasteel, die door de eeuwen heen intact is gebleven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Kasteel wordt sinds 1760 bewoond door de familie van Tuyll van Serooskerken en is daarmee een van de laatst bewoonde kastelen in Nederland. Tegenwoordig is het kasteel opengesteld voor rondleidingen en sinds enkele jaren zijn er ook huwelijksvoltrekkingen mogelijk.

Het oude middeleeuwse slot Eymerick aan de achterzijde van het Kasteel wordt tegenwoordig verhuurd. Deze indrukwekkende en unieke historische locatie is het perfecte decor voor prachtige feesten en recepties of zakelijke aangelegenheden.

GPSwalking.nlVia de grote poort komt u op het eerste binnenplein. Door de rustige atmosfeer die hier heerst, heeft u het gevoel alsof u eeuwen in de tijd teruggaat.
Wanneer u door de tweede poort gaat staat u voor het middeleeuwse gedeelte van kasteel.

Dit gedeelte, ook wel Slot Eymerick genoemd, is het gedeelte dat beschikbaar is gesteld voor diverse activiteiten zoals bedrijfsfeesten, huwelijksfeesten en vergaderingen.

Tevens is het kasteel opengesteld voor rondleidingen en kunt u uw huwelijksvoltrekking hier laten plaats vinden.

Rondleidingen zijn mogelijk van 1 maart tot 1 november op zondag 14.00 en 15.00 uur, Woensdag om 14.00 uur. Tussen 1 juli en 1 september ook op woensdag om 15.00 uur. Toegang op afspraak via 040-2261431. Kosten €5,- (informatie 2005).

Rond het kasteel zijn mooie plekjes te vinden als u graag fotografeert.


Tapperij De Zwaan. Kapelstraat 23 5591 HC Heeze.    N51 22.984 E5 34.840

040 226 4357 [email protected] www.tapperijdezwaan.nl.

 

Openingstijden: Zomer (1 mei - 30 sep) : maandag t/m zondag vanaf 10:00 uur,
Openingstijden: Winter (1 okt  - 30 apr ) : maandag t/m vrijdag vanaf 11:00 uur, zaterdag en zondag vanaf 10:00 uur.
Een heerlijke lunch, een gezellig terras bij de ingang naar het Kasteel Heeze.


Geraadpleegde websites:

POI's

 • Herbertusbossen N51.3838 E5.5959
 • Kasteel Heeze N51.3814 E5.5875
 • Start/finish/parkeerplaats N51.3804 E5.5952
 • Strabrechtse heide N51.3897 E5.5999
 • Terras N51.3831 E5.5810
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.