De Peelvenen

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 08-02-2011

De Peelvenen bij Helenaveen wordt ook wel de Mariapeel genoemd.

 

Een gebied waarvan recent enkele delen onder water zijn gezet. U komt op de wandeling ook veel dode bomen tegen, veelal berken. De witte stammen laten zien waar nog niet zo lang geleden een bos heeft gestaan.

Een mooie route die u laat kennis maken met een veengebied.


Kenmerken
Startpunt: Helenaveen
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.404685 E5.918168
Afstanden: 5 km
Type: Open, Ven
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: In naburig dorp
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

GPS wandeling van 5 km door de Peelvenen bij Helenaveen.
Er zijn geen verkortingen van deze route beschikbaar.
Sommige delen van de route zijn nogal drassig en daarom is het beter om stevige schoenen aan te trekken.
Er is horeca op een paar honderd meter van de start in het dorp Helenaveen.Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls u op een trieste dag gaat wandelen krijgt u was sombere foto's. Zeker als de lente op het punt staat om aan te breken. Dan is er nog weinig kleur.

Toch was deze wandeling de moeite waard. Alleen de zon had wat meer te voorschijn mogen komen.

De combinatie van een natte winter en het onder water zetten van de Mariapeel vraagt om goede schoenen. Als u tenminste droge voeten wilt houden. Hier en daar stond het water redelijk hoog en was het pad meer dan drassig. Dat drassige heeft een goede reden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDit gebied ligt hoger dan het omringende landbouwgebied. Hierdoor stroomde het water snel weg. De verdroging sloeg daardoor toe. Berken schoten aan alle kanten uit de grond en zorgden ervoor dat het traditionele peeluiterlijk zo langzaam verdween. De bomen zorgden voor een extra verdroging door verdamping.

Sinds een aantal jaren staat drie-kwart van de Mariapeel onder water. Hierdoor zijn de meeste berken al afgestorven. Je ziet een woud van kale stammen. Het geeft een speciale sfeer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMariapeel
De Mariapeel is een gebied wat samen met de Deurnese Peel gelegen is tussen
Griendtsveen, Helenaveen, Liessel en America. Samen met de Deurnese Peel heeft het een oppervlakte van ongeveer 2700 ha, de Mariapeel zelf is 1145 ha rijk aan natuurgebied.
In 1980/1981 is de Mariapeel aangewezen als beschermd natuurmonument.

Bijzonderen kenmerken:
In het hoogveengebied heeft zich na het jarenlang turfsteken, een uniek gebied ontwikkeld, waarbij er veenputten en veenplassen zijn ontstaan.
Het hoogveen werkt hierbij als een spons waardoor het water er bovenop blijft liggen, hierdoor ontwikkeld zich het veenmoeras.

Omdat het een uniek gebied is komen hier ook verschillende vogels/planten voor die zeer bijzonder zijn en vaak alleen in veenmoerasgebieden voorkomen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn november 2006 is de Mariapeel en de Deurnese Peel ook bezocht door duizenden Kraanvogels die op trek waren. Zoiets is hiernog nooit voorgekomen en het was dus ook zeer bijzonder. Ongeveer 2 à 3 dagen is dit een rustplaats geweest voor de Kraanvogels die waarschijnlijk vanuit Duitsland richting Frankrijk zijn vertrokken om te overwinteren.

Die dode berken hebben een speciaal doel. Als ze uiteindelijk omvallen gaan ze rotten. Bij dit proces ontstaan gassen. Hierdoor komt het waterveenmos los van de grond en kan extra groeien. Het is de bedoeling dat er levend veenmos ontstaat. Over duizenden jaren onstaat er zo weer een pakket hoogveenmos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze natte natuur trekt ook weer vogels. Tal van blauwe reigers en aalscholvers worden aangetrokken. Het mooie van dit gebied is dat u de vogels prima kunt horen. Het is er doodstil, geen verkeersgeluiden te horen.

Aan de voetstappen op de route te zien is het een geliefd wandelgebied. Toch zijn we bijna niemand tegengekomen.

Onderweg is het soms zo drassig dat je een weg moet zoeken over een aantal plankjes die zo maar in de modder gegooid zijn. Hier en daar is een klein knuppelbruggetje geplaatst en op andere punten moet je zoeken naar een route die niet te diep door het water gaat. Maar er is altijd een uitweg.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMaar dat maakt de route ook een beetje Avonturierlijk. Aan het einde van de wandeling komt u langs een oude geitenschuur. Gebouwd in 1880 en in 1996 weer gerestaureerd.

Op een plaquette staat te lezen: Paul's Koije bouwjaar anno 1800. Herbouwd in 1996 door: Heemkundevereniging Sevenum, Familie Baeten, Staatsbosbeheer, VSB Fonds, Wilma.

 

 

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.