Achelse Kluis

Korte beschrijving
Een mooie wandeling door de Leenderbossen bij de Achelse Kluis. Naast het wandelen kunt u ook een bezoek brengen aan de Achelse Kluis. Zomers komen hier veel wandelaars en fietsers. Naast de wandelroutes zijn er ook verschillende fietsroutes.

Voor de wandelaars zonder GPS zijn er verschillende wandelingen uitgezet. U hoeft dan alleen de paaltjes te volgen.

Kenmerken
Startpunt: Valkenswaard/Achel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.300164 E5.494038
Afstanden: 12 km
Type: Niet beschikbaar
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Op korte afstand van start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
GPS wandeling van 13 km in de Leenderbossen bij de Achelse Kluis.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
Er zijn ook verschillende paaltjeswandelroutes beschikbaar, handig te lopen ook zonder GPS.
Horeca kunt u vinden in de Achelse Kluis.Langere beschrijving

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

De route begint vlak bij de Achelse Kluis, in het Leenderbos, op de grens van Nederland en Belgie. De Achelse Kluis is zeker de moeite van een bezoek waard. Als u meer wilt weten kijk dan eens op de website van de Achelse Kluis.

Aan het begin van de wandeling staat een prachtig informatie bord. Er staat bijvoorbeeld op dat de Achelse Kluis vroeger een schuilkerk voor de roomskatholieke gelovigen die in de zeventiende eeuw niet in Noord-Brabant naar de kerk mochten. De Sint Benedictus Abdij is in 1845 op de plaats van de kapel gebouwd. Bij het klooster hoorde een grote boerderij. De paters kochten telkens grond en gingen met de tijd mee. De ontgonnen veel heide tot akkers en bouwland. De Tongelreep werd rechtgetrokken zodat de landbouwers minder last van overstromingen hadden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDelen van de eikenlanen die de monniken in 1850 plantten staan er nog. Het landschap is door de gewijzigde landbouwmethoden zo gewijzigd dat de natuurwaarden sterk zijn afgenomen. Nu wil men de natuur meer ruimte geven. In 1989 verkocht het klooster de landbouwgrond aan de Staat de Nederlanden. De overheid heeft hier een natuurontwikkelings gerealiseerd.

Dichtbij het klooster liggen akkers en oude lanen. Als herinnering aan het landbouwwerk van de kloosterlingen houdt Staatsbosbeheer dit deel als landbouwgebied in ere, maar de gewassen worden nu zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen geteeld. Akker(on)kruiden zijn welkom en dieren als patrijzen en kwartels vinden er hun voedsel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEind augustus staat de hei overal in bloei. Aan het begin en einde van de wandeling kunt u prachtig over de hei kijken. Vergezichten met in de verte fietsers en wandelaars. Want dit is een geliefd gebied.

Het eerste gedeelte van de route gaat door de hei, langs vennetjes weidse uitzichten. Prachtige natuur die gewoon vraagt om op de foto te worden vastgelegd.


 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Tongelreep vormt de grens tussen Valkenswaard en Leende. Deze Tongelreep loopt vlak in de buurt. Maar alleen via de uitkijktoren kunt u er een blik op werpen. Onderweg naar deze uitkijktoren valt op hoeveel dode bomen er staan. Door de hogere waterstand van de afgelopen periode zijn ze allemaal dood gegaan. Geeft wel een mooi beeld.

In de zomer is de Tongelreep vanaf de uitkijktoren moeilijk te zien. In de winter zal dat vast beter gaan. Er staat namelijk te veel groen tussen de toren en de beek. De uitkijktoren is populair bij vogelaars.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Leenderbossen zijn ook in trek bij allerlei paardenliefhebbers. Regelmatig kom je een span tegen.

In de Leenderbossen kun je overal de sturende hand van Staatsbosbeheer. Het doel is om de natuur spontaan te laten ontwikkelen. Het beekdal van de Tongelreep heeft de bijzondere aandacht omdat zonder ingrepen wordt dit beekdal op den duur een bos. Daarom wordt ook gezorgd voor begrazing.

Ook is de Tongelreep weer in de oude glorie hersteld. Lange tijd geleden was de beek rechtgetrokken. In 1995 is de oorspronkelijk slingerde loop weer in ere hersteld. Daardoor krijgt het water weer vrij spel. Er onstaan verschillende stroomsnelheden en dieptes. Lang GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSde buitenbochten vreet het water aan de oevers, in de binnenbochten wordt zand afgezet. Veel organismen profiteren hiervan. Er komen nu nieuwe dieren en planten voor. Door de slingerende loop voert de beek het water minder snel af. Hierdoor krijgt het gebied zijn natte karakter weer terug. Door dit natte karakter zie je overal dode populieren in het beekdal.

Onderweg ziet u regelmatig kleine en grotere poelen. Deze poelen waren vroeger door de paters van de Achelse Kluis gedempt toen het gebied omgevormd werd tot landbouwgrond. Nu heeft Staatsbosbeheer weer een aantal poelen aangegelegd. Als u in de buurt van een poel komt kunt u tientallen kikkers zien wegspringen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOm de natuur verder een handje te helpen worden koeien en geiten ingezet. Door ze te laten grazen onstaat een grotere verscheidenheid aan vegatatie. De afwisseling tussen grasland, heide, poelen en moerasgebieden wordt dan steeds groter.

Het tweede gedeelte van de wandeling loopt meer door de bossen, langs mooie brede paden. Heerlijk om even lekker te kunnen doorlopen. Het valt op dat de Leenderbossen overal mooi zijn, of je nu over de hei loopt, door het beekdal of door de bossen.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.