Via het Zandbos naar het Buntven

Korte beschrijving
Een wandelroute in een bos waar je niet kunt verdwalen. Het bos is niet al te groot maar de moeite waard voor een wandeling, zeker het Buntven. Er zijn 2 routes uitgezet waardoor ook mensen zonder GPS aan hun trekken komen.

Ook voor kinderen is er voldoende te beleven. het eerste deel is wat heuvelachtig. Daar kun je heerlijk rondrennen. Ook is er een speeltuintje met een kabelbaan. Dit punt is een prima picknickplaats.

Kenmerken
Startpunt: Deurne
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.467257 E5.767651
Afstanden: 7 km
Type: Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
GPS wandeling van 7 kilometer in het Zandbos langs de doorgaande weg Helmond - Deurne.
Er zijn geen verkortingen van deze route beschikbaar.
De route gaat over goed begaanbare paden.
Onderweg komt u geen horeca tegen, wel een prima picknickplaats.


Langere beschrijving


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route begint bij een parkeerplaats langs de doorgaande weg van Helmond naar Deurne. De parkeerplaats is bij mooi weer altijd redelijk vol. Dat geeft aan dat meer mensen dit bos de moeite waard vinden om te bezoeken.

Voor de wandelaars zonder GPS zijn er 3 routes uitgezet. Een rode route van 3 kilometer en een gele van 5 kilometer.

Een langere wandeling is vrij moeilijk. Het is een klein bos en je loopt er vrij eenvoudig weer uit. Maar ondanks de geringe afmetingen is het een leuk bos.Het eerste stuk van het bos is heuvelachtig met stukken los zand. Heerlijk voor de jeugd om hier rond te rennen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg komt u een speeltuintje tegen. Het meest markante speeltoestel is een kabelbaan. Doorgaans staat de jeugd in de rij. Toen wij er langskwamen ontbrak helaas het stoeltje. Maar uit het verleden hebben we goede ervaring met deze kabelbaan. Onze kinderen waren er niet weg te slaan.

Dit is ook een leuke plek voor een picknick. Er staan tafels en banken, en een klimrek in een mooi glooiend gebied. Omdat het bos klein is voert een gedeelte van de wandeling langs de noordrand. Je kunt zo de omliggende boerderijen zien, inclusief een grote manege. Het is altijd leuk om vanuit de dichte bossen een landelijk vergezicht te hebben.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVierspannen Deurne
Elk jaar rond eind augustus (met ingang van 2008 rond eind september) wordt in Deurne het concours vierspannen gehouden.

In 2007 stond het volgende te lezen op de website van vierspannen Deurne :

Deurne, de groene parel van de peel, staat op 25 en 26 augustus opnieuw in het teken van het wedstrijdrijden met aangespannen paarden. De bossen en de waterpartijen rondom het Hippisch Centrum in Deurne vormen de ideale entourage voor zo'n geweldig spektakel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZwoegende paarden met verhitte rijders zullen over de ruige zandpaden van het natuurgebied jagen en spectaculaire hindernissen nemen. Een aantrekkelijk familieweekend voor de bezoeker, maar voor de rijders een bloedserieuze aangelegenheid die vraagt om absolute concentratie, uithoudingsvermogen en lef.
Man en paard op hun best!

Een fantastisch familie-spektakel.
GRATIS ENTREE

We hebben in 2007 een bezoekje gebracht aan vierspannen. Een leuk evenement, de moeite waard om een keertje te bezoeken. Bekijk onze foto's van vierspannen Deurne. GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet meest opvallende tijdens deze wandeling is het Buntven. Een groot ven waar de route omheen loopt. U kunt het ven van alle kanten goed zien. Als de zon schijnt is het heerlijk om even een bankje op te zoeken. Bij het Buntven staat een informatie bord. Daarop is te lezen:

Buntven
"Het Buntven is gelegen in het Zandbosch, een bosgebied van ongeveer 250 hectare dat in eigendom is van de gemeente Deurne. Het ven is ca. 8 hectare groot en uniek in Brabant. Het Buntven is een gesneden bocht van de Bakelse Aa en is ontstaan tijdens in de laatste ijstijd, zo'n 10.000 jaar geleden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet ven is van oorsprong voedselarm met plantensoorten als dopheide, zonnedauw, oeverkruid en witte snavelbies. Door inwaaiende meststoffen, zure regen en verdrogingn wordt het ven zuurder en voedselrijker. Daardoor vormt zich een organische (strooisel) laag op de oevers en de bodem van het ven. Door de verhoging van de voedselrijkdom en de verzuring in het ven verdringen agressieve plantensoorten als pijpestrooitje, knolrus en pitrus de oorspronkelijke vegetatie. Dit heeft ook nadelige effecten op de bij het ven levende amifibieën, reptielen en libellen".

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet bord gaan verder met:
"Venherstel: Bomen op een venoever vervuilen het ven met blad, houden wind en zonlicht tegen en verbruiken veel water.

Door de bomen en bosopslag op de oever weg te halen valt er minder blad in het ven en wordt de verdroging van het ven tegengegaan. De wind krijgt weer vat op het water waardoor planten van het oeverkruid verbond beter kunnen groeien.

Na het afplaggen (afgraven) van de zwarte organische grond komt de oude zandbank aan de oppervlakte te liggen. Hierdoor krijgen verdwenen plantensoorten de kans om zich opnieuw te ontwikkelen".

Over de planten en bloemen wordt het volgende verteld:

zonnedauw
"De kleine zonnedauw is een echte pionier, na herstelwerkzaamheden als plaggen duikt deze soort vaak als eerste op. Zonnedauw is een voorbode van de terugkeer van zeldzame soorten als klokjesgentiaan en witte snavelbies. Zonnedauw dankt zijn naam aan de kleine 'dauwdruppeltjes' op de bladeren. De dauwdruppeltjes zijn plakkerig en lokken insecten aan. Eenmaal gevangen wordt een insect door de plant verteerd.

Oeverkruid is een soort die zeer afhankelijk is van schoon helder water. Door de venoevers op te schonen en het bos te kappen neemt het stikstof en fosfaatgehalte in het water af, waardoor deze zeer zeldzame soort hier weer een kans krijgt"

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.