Lekker soppen in De Pan

Korte beschrijving
De Pan ligt tussen Maarheeze en Sterksel. Het eerste deel van de wandeling kan drassig zijn. Goede schoenen zijn aan te raden.

De wandeling gaat door een afwisselend landschap. Van oude bossen naar productie bossen. Van hei naar akkers. U komt het allemaal tegen.

Vanuit de parkeerplaats vertrekken 2 verschillende wandelroutes. De Vroolijke jagerroute is 5,5 km lang en de Boksenbergroute is 6,8 km. De routes zijn goed aangegeven. Dus ook zonder GPS kunt u hier goed vooruit.

Kenmerken
Startpunt: Sterksel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.332108 E5.653653
Afstanden: 8 km
Type: Bos, Hei
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
GPS wandeling van 8 km in natuurgebied De Pan.
Er zijn geen verkortingen van de wandeling beschikbaar.
De route kan drassig zijn, dus zijn goede schoenen aan te bevelen.
Onderweg komt u geen horeca tegen.


Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route begint bij de parkeerplaats aan de Panweg.

De Pan
De naam "De Pan" bestaat al vanaf 1516. De naam wijst op een komvormig laag gebied. Deze laagte komt u tegen in het heideveld, aan de zuidkant.

Ruim 100 jaar geleden bestond De Pan nog uit open heidegebied. In 1928 kreeg de familie Philips een gedeelte van De Pan in bezit en richte dit in als landgoed. U kunt dit zien aan de eikenlanen.

Sinds 1966 heeft Staatsbosbeheer verschillende delen van De Pan aangekocht. In totaal is nu 380 ha in bezit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAan het begin van de wandeling loopt u een eindje langs het Sterkselsch kanaal.

Sterkselsch kanaal
Dit kanaal werd gegraven om overtollig water af te voeren. Het graven gebeurde vroeger met de schop. Hiervoor werden tijdens de eerste wereldoorlog Belgische oorlogvluchtelingen gebruikt. Deze vluchtelingen verbleven in Sterksel.

Het kanaal is ruim 6 kilometer lang, begint in Weert en eindigd in Sterksel. Met de aanleg is begonnen in 1916. Het kanaal was klaar in 1920. De grond die met het graven vrijkwam werd afgevoerd via kipwagentjes. Hiervoor was een spoorlijntje aangelegd op de naastgelegen dijk.

Het kanaal straalt nu een prachtige rust uit. Vanaf de bruggen heeft u een prachtig uitzicht over het kanaal. Bij helder weer kan ver weg gekeken worden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet eerste deel van de wandeling gaat door het oude bos. Een gemengd bos dat dateert uit het begin van de vorige eeuw. Hier vindt u ook de meer vochtige delen van de wandeling. Goede schoenen komen zeer van pas.

Wat verderop (nog voor de tweede brug over het kanaal) komt u in het Elzenbroekbos. "Broek" betekent laaggelegen land langs de beek. In dit gebied kunt u ook verschillende paddestoelen vinden.

 

De wandeling gaat verder over een gedeelte wat gebruikt wordt als productiebos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet productiebos
Ongeveer 10% van al het hout dat in Nederland gebruikt wordt komt uit onze bossen. In De Pan worden hiervoor de dennenbossen gebruikt op de drogere zandgronden.

Om de 6 á 7 jaar worden er selectief bomen gerooid. Het geld wat dit opbrengt wordt gebruikt om natuurterreinen te beheren. In oktober 2005 was goed te zien dat er net een rooiing had plaatsgevonden.

Zo hier en daar liggen er leuke open plekken in de bossen. Meestal staat er dan een bankje klaar om even "uit te rusten". Deze open plek werd vroeger door de jagers aangelegt om het wild in de winter van voedsel te voorzien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

Vervolgens komt u op een groot heideveld uit. Helaas was de hei uitgebloeid maar rond augustus moet het er zeer mooi uitzien.In de verte waren de Kempische Heideschapen te zien. Ze houden de hei vrij van uitschietende bomen en gras. Het Kempische Heideschaap is een fier ras met een lange staart en een onbehaarde kop en buik.

We werden tijdens onze wandeling getracteerd op prachtige wolkenpartijen. Onderweg kwamen we nog een grote zwerfkei tegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZwerfkei
De maquette verteld het verhaal: "Dit gedenkteken markeert de oorspronkelijke plaats van de Steenen Paal, een 4,5 meter lange natuurstenen douane paal die sinds 1898 voorzien van koninklijke inscripties, in februari 1995 bij het 33-jarig bestaan van de carnavalsvereniging "De Keijepaol" is geplaatst in het centrum van Someren-Heide.

Bij dit punt werden tussen 1648 en 1994 "konvoyen en licenten"geïnd door dragonders (hoog te paard gezeten grensbewakers). van alle uitgaande en inkomende handelswaren, welke langs deze veel gebruikte route tussen 's-Hertogenbosch en Weert (Spaans gebied) werden vervoerd. Het arme Brabant moest in die tijd -als generaliteitsland- hoge belastingen opbrengen voor het welvarende Holland.

Deze uit Drente komende zwerfkei is als blijvend markeringspunt op initiatief van bassischool St. Jozef uit Someren-Heide, met medewerking van velen, hier geplaats in juli 1997."

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling gaat verder langs de rand van het bosgebied. Mooie vergezichten over het nabij gelegen akkergebied geven deze wandeling een aantrekkelijke afwisseling.

Aan het einde van de wandeling komt u een oude boerderij tegen. Deze is in 1831 gebouwd en ligt aan de Pandijk, een verhoogde weg door de natte hei.

De boerderij is vroeger enige tijd een herberg geweest. De bijgebouwen herbergen op dit moment een groot aantal vleermuizen.

Net voordat u weer bij de auto komt loopt u langs een oorlogsmonument. Er op te lezen staat:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMonument
"Dit monument is opgericht a.d. 5-5-2000 ter nagedachtenis aan de bemanning van een 4-motorige Short Stirling van de Britse Royal Airforce (R.A.F.)

Het toestel stortte hier brandend neer in de nacht van 22 juni 1943 en had als doel de stad Krefeld in Duitsland.

Drie bemanningsleden kwamen hierbij om; D. Rich (piloot), S.H. Burrows (Radiotelegrafist/schutter) en B. Kermode (Radiotelegrafist/schutter). Vier bemanningsleden werden gevangen genomen; F. Fawcett, A.J. Small, J.J. McDonald (later overleden in een kamp) en H. Hill.

Laat dit monument een eerbetoon zijn aan allen die in deze omgeving tijdens de tweede wereldoorlog 1940-1945 om het leven kwamen."

Lees er meer over op de website van oorlogsmonumenten.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.