De Vlerkenroute

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 11-03-2017

Het gebied ligt tussen Lierop en Someren. Delen van de wandeling gaan langs sloten en kanalen. De grond kan daar drassig zijn, het lange gras soms nat. Goede schoenen zijn aan te raden.

De wandeling kent 2 gezichten. Een gedeelte gaat langs de slootrand en door de natuur. Het andere deel laat het boerenlandschap in de buurt van Lierop zien. Deze afwisseling is eigenlijk best leuk. Vergezichten worden afgewisseld met bos. Zo is er voor iedereen wat te beleven.

Vanuit de parkeerplaats vertrekt de Vlerkenroute, uitgezet door de ANWB. De route is goed aangegeven. Dus ook zonder GPS kunt u hier goed vooruit.

Kenmerken
Startpunt: Someren
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.403320 E5.688145
Afstanden: 8 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
GPS wandeling van 8 km in natuurgebied de Vlerkense beemden en de Oetert.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
De route kan drassig zijn, goede schoenen zijn aan te bevelen.
U komt op de route geen horeca tegen.


Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp 11 maart 2016 hebben we deze wandeling nogmaals gelopen en de track aangepast aan de nieuwe stand van zaken.  

De route begint bij de parkeerplaats langs de doorgaande weg Lierop - Someren. Als u de rechterkant van de weg in de gaten houdt dan kan het bijna niet meer mis.

Bij de parkeerplaats staat een groot informatiebord waarop u alle routes in de hele omgeving kunt zien. U kunt deze routes één voor één lopen maar ze ook aan elkaar koppelen. Zo kunnen vele kleine routes één hele grote worden.

Wij hebben deze keer gekozen voor de Vlerkenroute. Die is ongeveer 8 kilometer lang.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet eerste gedeelte van de route is veelbelovend. Het gaat direct over leuke knuppelbruggetjes. Het uitzicht ik wijds te noemen. Zeker als u voor een jaargetijde kiest waar de mais niet meters hoog staat.

Wij liepen deze route midden in de maisoogsttijd. Dat geeft leuke foto's zoals u verderop kunt zien. Op de foto rechts kunt u zien dat het gras doorgaans redelijk hoog is. Met stevige en waterdichte schoenen geen probleem, maar een paar natte pijpen zijn snel opgelopen.

Al aan het begin van de wandeling wordt u attent gemaakt op het project "ontsnippering Strabrechtse Heide e.o." Op het bord staat te lezen:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSproject ontsnippering Strabrechtse Heide
Met het project ontsnippering Strabrechtse Heide en omgeving werken diverse partijen, te weten natuurinstanties, ZLTO, waterschappen, provincies en gemeenten, samen aan het herstel van de natuurlijke waarden in dit gebied.

Door het aanleggen van faunapassages worden verspreid liggende gebieden met elkaar verbonden. Voor kleine dieren is het daardoor gemakkelijker zich tussen de verschillende gebieden te verplaatsen."

Die fauna passages waren goed te zien onder de vele bruggen langs de wandeling.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen mooi pad voert langs een aantal sloten. Met een beetje geluk komt u nog een flinke kikker tegen. Het beestje had in ons geval er geen probleem mee om gefotografeerd te worden.

Als je je ogen goed de kost geeft is er veel te zien. Wij stonden ook regelmatig stil om even de verrekijker te trekken of om een foto te maken.

Na een tijdje door de drassige slootkant gelopen te hebben veranderd het landschap opeens als u bij een asfaltweg uit komt. Opeens loopt u door een rustig Brabants gehucht.

Deze afwisseling gaat zo de hele wandeling verder. Van bospaadjes gaat het weer over op een asfaltweg. Even later loopt u dan weer langs een sloot.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSoms heeft u kilometers uitzicht. Soms maar een paar meter. Soms is het uitzicht interessant en soms denkt u: dit stuk hadden ze mogen overslaan.

In oktober 2005 hebben we deze wandeling voor het eerst gelopen. In maart 2017 hebben we hem nogmaals gelopen waarna we de track iets hebben aangepast. De velden waren in maart nog kaal, en de natuur nog bijna in de winterslaap. Een heel verschil met de herst in 2005. Zo heeft elk jaargetijde haar charmes. 

Helaas is er weinig informatie over dit gebied te vinden op internet. Op de site van de ANWB. staat het volgende te lezen:

"Ten noordwesten van Someren ligt een natuurgebied vol heide, vennen en bossen. Om meer variatie aan te brengen is het gebied recentelijk helemaal op de schop gegaan. Via diverse wandelingen kunt u het resultaat gaan bekijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe vennen in deze streek ontstonden door het uitwaaien van zand na de laatste ijstijd. Dankzij een ondoordringbare leemlaag wordt het regenwater vastgehouden. Regent het niet, dan vallen de vennen langzaam droog. Op de natste stukken liggen houten wandelvlonders.

De hogere, drogere gedeeltes van het gebied zijn begroeid met heidevelden. Boeren lieten hier hun schapen grazen. Daarmee hielden ze de heide in stand. Waar die dennenbomen vandaan komen, waar u een deel van de route onderdoor loopt? Die werden begin vorige eeuw aangeplant als stuthout voor de kolenmijnen in Limburg. De geschiedenis heeft er zo een mooi en gevarieerd gebied van gemaakt."

Wij hebben een lekkere wandeling gehad. Zo begin oktober beginnen de bomen al iets te kleuren. Helaas liet de zon zo nu en dan verstek gaan.

POI's

 • Kleine Aa N51.4148 E5.6980
 • Start/finish/parkeerplaats N51.4033 E5.6881
 • Vlerken N51.4054 E5.6950
 • Vlerkense Beemden N51.4044 E5.6966
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.