Door de Loonse en Drunense duinen 3

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

Een prachtige wandeling die begint aan de Loon op Zandse kant van de duinen. We hebben deze keer de rand van de duinen opgezocht. Hierdoor hoefden we niet de hele route door het losse zand te lopen. De wandeling gaat voor een gedeelte door lekker mul zand. Goede schoenen is aan te bevelen.  Verder kunnen we een GPS aanbevelen. Door al de zandduinen ben je zo de weg kwijt.
Kenmerken
Startpunt: Loon op Zand
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.629513 E5.097035
Afstanden: 8 km
Type: Bos, Zandheuvel
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Op korte afstand van start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
GPS wandeling van 9 km door de Loonse en Drunense duinen.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
Goede wandelschoenen zijn aan te raden, onderweg komt u veel los zand tegen.
Onderweg komt u geen horeca tegen.


Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint een parkeerplaats langs Pelgrimsweg. Het is een zandstrook langs het fietspad waar u uw auto kunt parkeren.

Meestal staat er geen enkele auto en dan vraagt u zich af waar u mag staan. Op zondagen staat het hier vol auto's, dus gewoon doen.

Vanaf deze parkeerplaats gaat de route voor een groot deel door de bossen. Even nog niet door het losse zand. Dat komt later nog wel.

Onderweg is het heerlijk rustig. Je komt wel medewandelaars tegen, maar dat is niet storend. Er is plaats genoeg.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok in de bossen is er genoeg te zien. Wij hadden het geluk om in de herfst rond te lopen. Dan zijn er volop paddenstoelen te bewonderen.

Na een flink stuk bos komt u toch weer uit in het losse zand van de Loonse en Druense duinen.

De eerste blik op de duinen is altijd erg indrukwekkend. Het is nauwelijks voor te stellen hoeveel zand er hier klaar ligt om te ondekken. Op sommige stukken kunt u kilometers weg kijken. Zoveel zand heeft u nog nooit bij elkaar gezien. En het verveeld niet snel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn april 2003 zijn de Loonse en Drunense duinen tot nationaal park uitgeroepen. Stuifzand gebieden zijn zeldzaam en moeten hierdoor beschermd worden.

Het ontstaan van de Loonse en Drunense duinen gaat terug tot de ijstijden. In de zomer was dit gebied zo koud dat er niets kon groeien.

Op dit kale landschap had de wind vrij spel. Het zand werd heen en weer gewaaid en pas toen er rustiger en warmere tijden aanbraken kreeg de vegetatie een kans. Op de zandruggen onstonden bossen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRondtrekkende volkeren kapten vele duizenden jaren geleden hier en daar het bos om akkerbouw mogelijk te maken. Hierdoor kwam de zandbodem bloot te liggen.

Vervolgens kon de wind De wind kreeg vat op de ontbosde delen en het zand kon weer verstuiven.

Door verdere kap aan het begin van de vorige eeuw werd dit effect versterkt. Ook werd de hei die de plaats van de bossen had ingenomen geplagd. Allemaal ingredienten voor het ontstaan van de grootste zandverstuiving van Brabant.

U kunt meer over de Loonse en Drunense duinen lezen op Loonse en Drunense duinen. Op deze website staat o.a. te lezen:

Loonse en Druense Duinen
De ontstaansgeschiedenis van de Loonse en Drunense Duinen is een samenspel van natuurlijke processen én menselijk handelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe ijstijd
Gedurende de barre poolwinters van de laatste ijstijd waaide zand en leem uit het noordelijk gelegen Maasdal. Hierdoor ontstonden zandruggen op verschillende plaatsen in Brabant.

Een zacht glooiend landschap, met afwisselend hoge zandbulten en laag gelegen leemhoudende bodems, vormde het beeld van het toenmalige landschap. Hier tussendoor kringelden vele laaglandbeekjes ook wel Ley genoemd.

De dekzandrug van de Loonse en Drunense Duinen werd omringd door moerassen. In het noorden en westen lagen de venen van de Langstraat en Kaatsheuvel, ten zuiden en oosten de beekdalen van de Zand- en Broekley.

Bewoning
Al snel werden de randzones van de huidige duinen bewoond. Toen de mens in de Middeleeuwen veel van de natte gebieden ging ontwateren en bewerken, verdroogden de hoge gronden van de zandrug.

Door deze schrale en droge bodem hebben boeren zich in het verleden tot het uiterste moeten inspannen om hun gronden productief te houden. Om de zandgrond vruchtbaar te maken werd deze op diverse manieren bemest, maar deze methode bleek funest te zijn voor de kwetsbare omgeving.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZandley
Het stuivende zand heeft er ook voor gezorgd dat er een totaal ander landschap kon ontstaan. Het heeft er namelijk voor gezorgd dat de bedding van het riviertje de Zandley aan het einde van de laatste ijstijd dichtstoof. Hierdoor ontstond een veel natter gebied 'De Brand'.

Als u van wandelen, fietsen of paardrijden houdt dan zit u goed in de Loonse en Drunense duinen. Het is een paradijs voor paard rijden. Met en zonder kar.

Ook voor de fietsers liggen er een aantal mooie mountainbike routes te wachten. Veelal door het losse zand. Niet iedereen heeft de goed conditie voor dit soort stuntwerk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls u met uw kind een dagje zandkastelen wilt gaan bouwen dan hoeft u niet helemaal naar zee toe. In de Loonse en Drunense duinen is het prima zandkastelen bouwen, je kunt er prachtig beach volleybal spelen, vliegeren, de hond uitlaten, en nog veel meer.

Kijkt u maar naar alle foto´s van dit prachtige gebied.

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.