Het Helmondse Groot Goor

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

Het gebied is maar klein, vandaar dat het nauwelijks mogelijk is om een langere wandeling te maken.

De wandeling laat mooi de oprukkende bebouwing zien. 's Zomers valt dat misschien nog moeilijk te zien. Maar 's winters des te beter. Helmond ligt om dit natuurgebied heen.

De paden zijn doorgaans goed te bewandelen. Vergeet de verrekijker niet, want er zitten veel vogels.

Kenmerken
Startpunt: Mierlo-Hout
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.456530 E5.643684
Afstanden: 5 km
Type: Bos
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
GPS wandeling van 5 km in natuurgebied het Groot Goor tussen Mierlo en Helmond.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Horeca komt u onderweg niet tegen.


Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint langs het Eindhovens Kanaal. Daar kunt u langs een zandpad uw auto parkeren. Een echte parkeerplaats is er niet.

Als u van de kant van Mierlo komt merkt u dat u niet meer met de auto over het steile en ielige brugje mag. U moet dan de auto ergens voor de brug parkeren. Het voordeel is dat de wandeling meteen een stukje langer wordt.

Eindhovens kanaal
De aanleg van het Eindhovens kanaal geschiedde tussen 1843 en 1846. Doel was een verbinding tot stand brengen met de Zuid-Willemsvaart. De groei van Eindhoven en omgeving is mede mogelijk gemaakt door de aanvoer over water van grondstoffen, steenkool en bouwmaterialen. Het kanaal werd in 1972 voor de beroepsvaart gesloten en heeft nu nog slechts een recreatieve functie.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLangs het Eindhovens kanaal ligt een prachtige boerderij. Vroeger zal deze boerderij helemaal verlaten gelegen hebben. Nu is de bebouwing tot aan de achtertuin gekomen. Het valt direct op hoe dicht natuur en bebouwing tegen elkaar aan liggen.

Ook valt op hoe weinig talent de stedenbouwkundigen hebben. Vele wijken lijken alleen gebouwd te zijn als storend object in een landschap.

Maar niet geklaagd op deze route. Ook de natuur is mooi.

Over het Groot Goor is weinig bekend. Op het Internet is niets te vinden. Het is in ieder geval wel in trek bij wandelaars en hondenuitlaters. Die honden mogen aangelijnd mee, maar daar stoort niemand zich aan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOf u het leuk vindt of niet, overal heeft u doorkijkjes naar de omgeving. Een stukje industrie, de aanbouw van een flat, een boomgaard. Alles is te zien. De wandeling gaat ook telkens langs de rand van dit gebied.

 Het laatste deel van de wandeling gaat tot de buitenwijken van Helmond. De bewoners van deze flats hebben geluk met een prachtig stukje natuur onder hun balkons. Binnen een paar honderd meter zijn ze vergeten dat ze in een grote stad wonen.

Eén stukje kritiek naar de gemeente Helmond wil ik wel plaatsen hier. Ze mogen meer werk maken van het opruimen van zwerfvuil om het vennetje. Dan ziet de hele omgeving er direct een beetje schoner en mooier uit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet laatste stukje van de wandeling gaat weer terug over dezelfde route die u ook op de heenweg hebt gelopen. Geeft niet, van de andere kant ziet de natuur er weer heel anders uit.

Als dan ook de zon nog een keertje tevoorschijnt komt dan is het helemaal genieten op deze koude februari middag.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.