Soerendonks Goor

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 08-04-2016

Het Goor, ten westen van Soerendonk is een deels moerassig natuurgebied dat wordt doorstroomd door de Naaste Loop, die stroomafwaarts overgaat in de Strijper Aa. Het Goor sluit aan bij de Groote Heide. Als u dol bent op vergezichten, hei, bossen en rust, dan moet u deze route zeker proberen.

De paden zijn doorgaans goed te bewandelen. Wel kunnen er een paar zeer drassige stukken tussen zitten. Goede schoenen zijn daarom zeer aan te bevelen.

Vergeet de verrekijker niet, want er zitten veel vogels.


Kenmerken
Startpunt: Soerendonk
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.300330 E5.557051
Afstanden: 14 km
Type: Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

GPS wandeling van 14 km door het Soerendonks Goor en de Leenderheide.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar. Wel hebben we een kortere wandeling die op dezelfde parkeerplaats begint.
De route is goed begaanbaar.
De paden zijn doorgaans goed te bewandelen, wel kunnen er een paar zeer drassige stukken tussen zitten.
Goede schoenen zijn daarom zeer aan te bevelen.

Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint aan de rand van Soerendonk. Een lekkere wandeling die we iedereen kunnen aanbevelen. U kunt er best even voor uittrekken, want er is voldoende te zien. Neem daarom zeker een verrekijker mee. Parkeren kunt u gewoon langs de weg. Er is doorgaans plaats genoeg.

Dit is een wandeling waar u direct kunt genieten van de natuur. U loopt namelijk langs het Soerendonks Goor. En daar kunt u volop genieten van een groot aanbod van vogels. Er is een leuke vogelkijkhut van waar u de vogels kunt bespieden. Het is een populaire plek voor vogelspotters. Er zitten soms verschillene spotters met van die enorme verrekijkers. Als u wilt weten wat er te zien is kijk dan maar een eens op de site van vogelwaarnemingen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVervolgens gaat de route langs een enorme ponywei. Deze beesten hebben echt voldoende ruimte.

Op de terugweg loopt u door dit gebied. De paarden zijn best nieuwsgierig en komen graag even snuffelen. Maar ze zijn lekker tam. Dus dat is geen probleem.

Op deze eerste lenteachtige dag van het jaar 2006 was het heerlijk lopen hier. Nog geen insecten. Je loopt hier ook redelijk onbeschut en midden maart is het heerlijk dat de zon zo onbezonnen kan schijnen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg kwamen we nog een bord tegen dat wat informatie over de pony's geeft:

De Baronie Cranendonck
is een natuurgebied van zo'n 500 ha. groot, gelegen op de hogere delen van een beekdal land se hap. Een derde deel van dit gebied was in gebruik als landbouwgrond maar is na de ruilverkaveling in beheer gekomen bij Staatsbosbeheer.

Sinds 1972 grazen hier IJslandse pony's. Het doel van deze begrazing is om de verlaten landbouwgronden op te laten gaan in het open heidelandschap. De pony's houden het gras kort en vreten jonge boompjes af zodat die geen kans krijgen uit te groeien tot een bos. Het raster houdt de pony's binnen het gebied, u kunt er via de klaphekjes gewoon doorheen lopen. Om het beheer te laten slagen is het belangrijk dat er niet buiten de rood-gemarkeerde wandelroute wordt gelopen.

In verband met de aanwezige pony's dient uw hond te worden aangelijnd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWat moet er nog verteld worden over het Leenderbos. Een heerlijk bos met prachtige vergezichten. En vooral rust. Je hoort helemaal niets. Als het windstil en je je ogen sluit dan verbaas je je soms over de afwezigheid van enig lawaai.

En dan die vergezichten over de hei. Zo ver kijken als je maar kunt. En alleen maar natuur, natuur en nog eens natuur. Hier en daar lopen wat wandelaars en er komen ook paarden voorbij, met berijders of een karretje erachter. Als je hier loopt voel je de rust op je neerdalen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Tongelreep vormt de grens tussen Valkenswaard en Leende. Deze Tongelreep loopt vlak in de buurt. Maar alleen via de uitkijktoren kunt u er een blik op werpen. Onderweg naar deze uitkijktoren valt op hoeveel dode bomen er staan. Door de hogere waterstand van de afgelopen periode zijn ze allemaal dood gegaan. Geeft wel een mooi beeld.

In de zomer is de Tongelreep vanaf de uitkijktoren moeilijk te zien. In de winter zal dat vast beter gaan. Er staat namelijk te veel groen tussen de toren en de beek. De uitkijktoren is populair bij vogelaars.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet laatste deel van de wandeling gaat dwars door de ponywei waar u op de heenweg langs bent gelopen. Wat suikerklontjes op zak maakt u de wandelaar van de dag.

De beesten zijn best nieuwsgierig en helemaal niet bang aangelegd. Maar ze doen geen vlieg kwaad.

En zo heeft u ruim 14 kilometer in een prachtig gebied afgelegd.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.