Waterrijk Kampina

Korte beschrijving
Een prachtige wandeling met veel water en watervogels en mooie vergezichten. Ook zonder GPS kunt u in dit gebied wandelen. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet. Ook rolstoelgebruikers kunnen hier een route vinden die hun laat genieten van de mooie natuur in de Kampina.

De paden zijn doorgaans goed te bewandelen, maar ook regelmatig komt u stukken tegen die zeer drassig zijn. Trek stevige schoenen aan. Vergeet de verrekijker niet, want er zitten veel vogels.

Kenmerken
Startpunt: Boxtel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.580677 E5.281707
Afstanden: 10 km
Type: Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
GPS wandeling van 10 km door de Kampina in de buurt van Boxtel en Oisterwijk.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
De route is goed gegaanbaar.
Onderweg komt u geen horeca tegen.


Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint bij een Verzetsmonument. Bij dit momument kunt u lezen:
"Het verzetsmonument Kampina is opgericht uit respect en als eerbetoon aan hen die in de Tweede Wereldoorlog 1940-1945, met groot gevaar voor eigen leven en dat van hun dierbaren, veel verzetswerk hebben verricht.

Zo werden in de Kampina v.a. september 1944 in totaal 106 gealieerde strijders verborgen gehouden voor de Duitse bezetter. Het monument werd onthuld op 4 mei 2003 door oud-verzetsstrijder de heer CM. van Leeuwen en de burgemeester van Boxtel, de heer JAM. van Homelen."

Het monument laat een verzetstrijder zien die proviant brengt in een melkbus naar de schuilplaats.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDirect moet u al door een klaphekje. Het signaal dat u dieren kunt tegenkomen. Helaas zagen we veel poep, we stonden er zelfs regelmatig in, maar helaas hebben we de runderen en ijslandse paarden niet gezien.

De grazers zorgen voor een natuurlijk evenwicht tussen bos, gras en heide. Zonder deze beesten zou de hei geen kans krijgen.

Het gebied is in handen van Natuurmonumenten. En het is de moeite meer dan waard. Op de website van Natuurmonumenten kunt u meer lezen over dit gebied. Ook zijn er verschillende wandelingen in dit gebied op het internet te vinden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKampina
Kampina is een echt Brabants natuurgebied met afwisselend droge en natte heide, bossen, beken en vennen. In de zomer vindt u hier allerlei sporen van de dieren die van de bosbessen eten. Vos, duif, Vlaamse gaai en egel laten dan prachtig blauw gekleurde poepsporen achter.

Eind augustus is de gekleurde mozaïek van het heidegebied een lust voor het oog. Boven de vennen ziet u met wat geluk boomvalken op libellen jagen.

Andere bijzondere vogels zijn de wulp, boompieper en roodborsttapuit. In november en maart rusten en eten tijdens de vogeltrek soms kraanvogels in de Kampina.
Watersalamanders

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSinds de vorige eeuw zijn de talloze vennen in Kampina ernstig bedreigd door verzuring, vermesting en verdroging.

Natuurmonumenten greep in met een noodplan. Vennen werden uitgebaggerd, de oevers geplagd en de bomen aan de waterkant gekapt. De wind heeft nu meer vat op het open water en in de herfst verstikt vallend blad de vennen niet langer. Het water is minder zuur en voedselrijk en de vegetatie is een stuk gevarieerder.

In het water zijn salamanders gezien en oeverkruid en moerashertshooi zijn terug. Ook groeit er zonnedauw, lavendelheide en veenbes.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Groene Woud
Kampina is onderdeel van Het Groene Woud, een omvangrijk Nationaal Landschap in de driehoek Tilburg, Eindhoven en Den Bosch.

 

Als gevolg van natuurontwikkeling, duurzame landbouw en groene recreatie wordt dit waardevolle cultuurhistorische landschap steeds aantrekkelijker voor mens en natuur.

Samen met de provincie Noord-Brabant strijdt Natuurmonumenten tegen bedreigingen als oprukkende verstedelijking en nieuwe infrastructuur.

Het mooie van dit gebied is het vele water, de vogels en de vergezichten. Je kunt kilometers ver kijken. Het vogelgezang is overal te horen. En met de verrekijker in de hand kun je uren doorbrengen met vogelspotten.

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMaar er is nog meer te zien. U kunt er de klokjesgenitaan en verschillende zeggesoorten zien. Zomers komt u de boomvalk tegen, die zoekt naar een maaltje libellen. Of wat dacht u van de wulp, tureluur of de roodborsttapuit. Hagedissen komen ook voor in de zomer. In de winter kunt u de trek van de kraanvogels zien. 

De vennen liggen op de plaats waar de wind na de laatste ijstijd het zand tot op de leemlaag heeft weggeblazen. Op deze kleiachtige ondergrond blijft het water staan. Hierdoor zijn er lang geleden kraakheldere vennen ontstaan.

U mag niet overal komen. Gedeeltes zijn afgezet. Maar met een goede verrekijker komt u een heel eind.

Leuk zijn ook de vogelkijkwanden. U kunt dan ongestoord de vogels van dichtbij bekijken. Er zijn vogelkijkschermen bij het Meeuwenven en het Ganzenven en een vogelkijkhut bij het Meeuwenven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWat kunt u zo allemaal zien:
de tafeleenden, de blauwe reiger, de waterhoen, de meerkoet, de wilde eend, de wintertaling, de dodaars, de fuut, de kuifeend, de geoorde fuut, en waarschijnlijk nog veel meer interessante vogels.

Bij de eerste vogelwand ligt ook een logboek van het IVN. Daar kunt u opschrijven welke bezondere vogels u allemaal gezien hebt.

Ondanks dat deze wandeling maar 10 kilometer is betekend het niet dat u snel weer bij de auto bent. Wij hebben er ruim 5 uur over deze wandeling gedaan. Maar we hebben dan ook zeer regelmatig even stil gestaan.

Het laatste gedeelte van de wandeling ging door het buitengebied van de Kampina. Dat geeft weer een heel ander landschap.

Deze wandeling is zeker de moeite waard. Ik welk jaargetijde dan ook. Wij wensen u veel wandelplezier.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.