Mooi Gijzenrooi

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

De route laat een afwisselend landschap zien bestaande uit weiland, bos en heide. De route gaat door een open landschap. Overal kunt u een lekker eind wegkijken. Sommige paden zijn snel drassig en daarom moet er geadviseerd worden om goede schoenen aan te doen. Bij aanvang van de route is een kleine parkeerplaats. In juni is het gebied mooi door de vele bloemen. Vooral door de vele klaprozen. Dan moet u uw camera niet vergeten. U kunt prachtige foto's schieten.


Kenmerken
Startpunt: Geldrop
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.416681 E5.535537
Afstanden: 12 km
Type: Bos, Hei
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

GPS wandeling van 13 km in het gebied Gijzenrooi.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
We hebben we een kortere route in hetzelfde gebied.
De route gaat over goed begaanbare paden.
Onderweg komt u geen horeca tegen, maar Geldrop is niet ver weg.Langere beschrijving

De route begint aan de Gijzenrooi, een paar honderd meter buiten Geldrop. Er is een klein parkeerplaatsje om de auto te parkeren. De fiets kan gewoon bij een boom worden geparkeerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet begin van de route loopt langs de rand van Geldrop. Telkens zie je een stukje van de oostrand waarbij de kerk van Zesgehuchten een prima oriëntatiepunt is.

Het eerste deel van de route loopt door vrij drassig gebied. Het vele riet wijst hier al op. Goede schoenen zijn hier erg handig. Door het open landschap zijn er mooie vergezichten. Weilanden wisselen zich af en telkens heb je weer een blik op de oostkant van Geldrop. Je kunt mooi zien hoe de bebouwing de laatste jaren opgerukt is. Niet dat die bebouwing storend in het zicht ligt. Maar je weet gewoon dat de onder de rook van Geldrop aan het wandelen bent.

De route is goed gemarkeerd met rode paaltjes en rode stippen op de bomen. Hier en daar staan de paaltjes wat verdekt in de natuur.

Bij het eerste (en meteen laatste) bruggetje heb een je leuk uitzicht naar alle kanten. Later kom je meer in de bossen terecht waar het uitzicht beperkter is. De paden varieren hier van smal tot breed. In het najaar kun onderweg overal paddenstoelen zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het meest oostelijke puntje van de route is de bebouwing van Eindhoven al te zien. Het is niet moeilijk voor te stellen dat ooit Eindhoven en Geldrop aan elkaar gebouwd worden. Van mij mag dat nog wel een tijdje duren. Die natuur is veel te mooi om helemaal weg te doen. Als de gemeenteraden van Eindhoven en Geldrop dat nu ook maar door hebben.

Gijzenrooi
Gijzenrooi was een van de zes gehuchten uit de voormalige gemeente Zesgehuchten. Het is nu de benaming voor een groepje boerderijen in het oude cultuurlandschap tussen Geldrop en Eindhoven. Zesgehuchten is, zoals de naam al zegt, de verzamelnaam van de zes gehuchten waaruit deze vroegere gemeente is opgebouwd.Zesgehuchten hoorde bij de heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten en bestond uit Gijzenrooi, Genoenhuis, Hulst, Hoog Geldrop 't Hout en Riel.

De Gijzenrooise Zegge is tegenwoordig de benaming voor het landelijk gebied tussen Geldrop en Eindhoven. De Gijzenrooise weg is de rondweg rond Hoog Geldrop. Het woord "rooi" in Gijzenrooi vertelt ons dat het bos van Gijsbrecht werd ontgonnen.

Ook op de website van bewonersverening Gijzenrooi staat een leuk stukje geschiedenis:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGijzenrooi
In het verleden had ieder perceel en ieder gehucht een naam. De meeste namen hebben te maken met de hoogteligging ofwel het gebruik van het perceel als akker, weide, hooiland, moeras of heide. De grote hoeveelheid heide en moerasnamen in de omgeving van Gijzenrooi geven aan dat de meeste gronden nog onontgonnen waren. Namen als Laar (Laarstraat in Geldrop), Goor (Braakhuizen in Geldrop), Broek (Hulsterbroek), Putten (bij Riel) en Zigge (Gijzenrooise Zigge) wijzen op moerasgrond.

De namen van de gehuchten verraden eveneens het een en ander over de oorsprong van het dorp. Zo is Riel afgeleid van Rielle of Rietlo. Lo betekent een open plek in het bos.
De naam Gijzenrooi wijst op een ontginning in het bos. Plaatsnamen die eindigen op Rode komen in deze streek vrij veel voor (Sint Oedenrode, Nistelrode). Gijsen wil zeggen dat de ontginning eigendom was van ene Gijsbrecht. De meeste namen eindigend op -rode dateren uit de twaalfde en dertiende eeuw.

De gehuchten Riel en Gijzenrooi lage op hoge zandruggen, zogenaamde donken of heuvels en omgeven door woeste gronden, die we grof aanduiden als de Rielse heide, de Stratumse heide en de Groote heide.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Rielse heide werd in de eerste helft van de negentiende eeuw ontgonnen in verband met de aanleg van de Eindhovense weg. Aldaar lagen enkele zeer grote waterpartijen, waarvan er een tot 50 meter Riel naderde. Tussen Riel en de eerste huizen aan de Rielse dijk in Geldrop lag vroeger ook veel heide. Het gehucht Riel werd beschermd door grote houtwallen.

De bevolking van Gijzenrooi en Riel bestond grotendeels uit landbouwers. De pachters van de hoeven hadden de meeste grond ter beschikking.

Een deel van de inwoners van de gehuchten was als knecht werkzaam bij een boer. De dagloners moesten vaak met andere zaken aan hun kost zien te komen.

In Geldrop was geld te verdienen met de lakennijverheid (bijvoorbeeld als thuiswever in het gehucht) en ook de stad Eindhoven gaf enkele mogelijkheden. Gespecialiseerde bevolking als bakkers, slagers, smeden treffen we op deze gehuchten niet aan. De bevolking was direct of indirect bij de landbouw betrokken. Brood werd gebakken in een bakhuis bij de boerderij.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij het eerste (en meteen laatste) bruggetje heb een je leuk uitzicht naar alle kanten. Later kom je meer in de bossen terecht waar het uitzicht beperkter is. De paden varieren hier van smal tot breed. In het najaar kun onderweg overal paddenstoelen zien.

 

In het meest oostelijke puntje van de route is de bebouwing van Eindhoven al te zien. Door de bloemen is het nieuwste hoogbouw in aanbouw van Eindhoven te zien. De Admirant steekt ver boven alles uit en kan niet over het hoofd worden gezien.

Aan de zuidkant van de route komt u in een heide gebied waar vee graast. Even goed uitkijken want het is schrikken als zo'n kollosaal beest opduikt voor je neus. Gelukkig hebben ze meer interesse in gras dan in de mensen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route gaat verder aan de andere kant van de A67. Dit gebied is ook wel bekend als de Groote Hei. Ook een prachtig gebied om rond te lopen. Zeker in de vroege ochtend als het nog lekker rustig is. Je komt niemand tegen en overal fluiten de vogels.

Op de brug over de A67 zit u knooppunt Leenderheide liggen. Binnenkort (2007) wordt er begonnen aan de ombouw van de ring rond Eindhoven, ook wel de westtangent genoemd. Er komen hier straks 2*4 rijstroken te liggen ipv de 2*3 stroken die er nu liggen.

Het verkeer kan dan kiezen tussen een snelle route (2*2 stroken) rond Eindhoven zonder afslagen, of de iets langzamere route (2*2 stroken) met de gebruikelijke afslagen. Hierdoor wordt het doorgaand verkeer gescheiden van het plaatselijke verkeer. Dit moet de doorstroming ten goede komen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp de route ligt één ven, het klein huisven. Natuurlijk zijn we daar ook even aangeweest. Als was het maar om de hond even te laten drinken.

Iets voor u op dit punt komt kunt u eenvoudig de A2 oversteken om even bij de Hut van Mie Pils aan te gaan. Daar kunt u lekker even op het terras zitten. Tenminste als er plaats is. De hut is gelief bij menig terrasgenieter. Het is er altijd meer dan druk.

Neem een kijkje op de website van de hut.

Onderweg kwamen we nog een nest van een specht tegen. U kunt de foto hierboven zien. Het jong was al redelijk groot en wilde zo nu en dan wel even nieuwgierig rondkijken. Na verschillende pogingen hadden we toch een aardige foto.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg zie je overal volop bloemen. Zeker in juni kun je dan prachtige foto's maken. Zeker als de klaprozen in bloei staan.

Het laatste gedeelte van de wandeling gaat langs de oostrand van Geldrop. U kunt hier mooi zien hoe de bebouwing oprukt.

De oorsprongelijke boerderijen hebben de bouw zowat tegen de achtergevel staan. U kunt dit mooi zien bij deze wei met paard.

Hopelijk blijft het hierbij en gaat Geldrop niet nog groter groeien richting oosten. Het zou ten koste gaan van een mooi natuurgebied.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.