Venray Vredepeel-Testrik

Korte beschrijving

Morgen gaat het regenen. Dus vandaag laten we alles uit handen vallen en we zijn weg. Op naar Venray. Tussen vliegveld De Peel en Venray in ligt een prachtig bosgebied. Aan de westkant ruim met brede lanen en bij Testrik een lange strook met zandpaden tussen glooiende zandheuvels.

We denken dat we te vroeg in het seizoen zijn... of nee, we zijn te vroeg. De bomen zijn nog kaal. En met alle beuken, eiken moet het overweldigend zijn in de zomer en buitengewoon kleurig in de herfst. We moeten hier zeker nog een keer terug.

De indrukwekkende stilte in het bos wordt vooral door onszelf verstoord, als we over de gevallen bladeren ritselen. De reeën schrikken, stuiven op en zijn weg voordat ik er een foto van heb. Twee keer tijdens de wandeling wordt die stilte ook verstoord door een vliegtuig dat diverse schijnaanvallen uitvoert op de vliegbasis. Daar wordt geoefend om met radar en luchtafweerraketten de aanval af te slaan. Vooral een prachtige boswandeling, met af en toe enkele mooie doorkijkjes.


Kenmerken
Startpunt: Venray, Middenpeelweg
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.517804 E5.885261
Afstanden: 17, 11, 9, 6 km
Type: Bos
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 26-03-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km bij Venray.
Lengte: Totaal 16 km. Verdeeld over 10 en 7 km.


De meeste wegen buiten het bos zijn verhard, maar in het bos zijn de paden rul tot zeer los zand.
Daardoor is alleen de polderroute geschikt voor scootmobiel.


Honden in het bos aan de lijn.
Er zijn onderweg heel weinig bankjes.


De Parkeerplaatsen bij de startplaats zijn beperkt.


Alle routes kunnen in omgekeerde richting worden gevolgd.


Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSTART N51 38.000 E4 47.100
We starten op een zijweg van de Middenpeelweg. Het staat met borden aangegeven. En meteen al over het bruggetje het bos in.

We steken de drukke weg voorzichtig over en maken een ommetje om en langs de omheining van Vliegbasis De Peel.

Luchtmachtbasis De Peel
Tijdens de Koude Oorlog heeft de Luchtmacht onder commando van de NAVO luchtafweerraketten gestationeerd in Duitsland. Dat waren vijf squadrons uitgerust met de Hawk en later de Nike geleide wapens. In die tijd was De Peel een slapende basis voor Volkel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSToen het IJzeren Gordijn viel werd na 1994 niet alleen de functie van het veld gewijzigd, maar ook militaire organisatie. De Hawks en Nikes kwamen terug naar De Peel.

In 1980 werden geleide wapens aangevuld met het Flycatcher systeem en de Stinger. De Nikes werden vervangen door de Patriot en de Hawks zijn in 2004 verkocht aan Roemenië. en werden vervangen door Patriots, geavanceerde luchtafweer systemen.

De Nederlandse Patriot-systemen zijn toonaangevend in de wereld als het gaat om luchtverdediging tegen verschillende soorten raketten, waaronder ook kruisraketten. De Stinger is overgegaan naar de landmacht, die ook op de basis zijn gestationeerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOm ons heen vliegt een tweepersoons straaljager, die vanuit diverse richtingen schijnaanvallen uitvoert op de basis. Hoe anders kan het gaan in de wereld? Dit vliegtype is van Tsjechische makelij en is een Aero Vodochody L-39.

Venrayse Bossen
Vroeger was dit woeste grond met veelal heide, stuifzand en veen. Op de gunstige plaatsen werden akkers ontgonnen voor de landbouw.

Toen rond 1900 de steenkoolmijnen in Limburg werden geopend, was er ook veel stuthout nodig. Daarom is er toen in Nederland heel veel grove den aangeplant. Venray was de eerste gemeente in Nederland, die financiële steun ontving in 1909 voor de bebossing van de woeste grond.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBosbeheer
Door de jaren heen is de functie van het bos dus veranderd, want nu de mijnen gesloten zijn, is het stuthout niet meer nodig. Veelal wordt een bos nu ingezet om de natuurwaarde, de recreatie en de ontspanning.

Zo probeert men het bos terug te brengen naar een ecologisch evenwicht, waarin de natuur zelf kan gedijen.

Daartoe zijn vele uitheemse bomen gerooid, wordt het waterpeil gereguleerd en overbemesting voorkomen. Door de open structuur van het bos kan zonlicht tot de bodem doordringen, zodat een gevarieerde ondergroei kan ontstaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het bos ligt nog een NFN camping. Eenmaal uit het bos passeren we een afwateringssloot en zien we de glooiingen in het open veld.

Na camping De Linde vervolgen we al slingerend richting noord door het bijzonder heuvelachtig bos aan het Haagse Veld -buitengewoon mooi!- tot we voorbij de hoogspanningsleiding een prachtig zicht hebben op het dorpje Merselo. Uiteindelijk komen we uit op Testrik.

NFN
De Naturisten Federatie Nederland zetelt in Amersfoort. Naturisten leven zoveel mogelijk naakt - als een natuurlijk gegeven - op eigen terreinen in de natuur en voelen zich daarmee sterk verbonden. De rust, de bosgeluiden en de totaal ontspannen sfeer is bijna tastbaar in dit bos.

Bij NFN zijn 80 verenigingen en organisaties met 70 000 leden aangesloten.

GPSwalking.nlAfwatering
Als we uit het bos komen passeren we een flinke afwateringssloot. Het is een aftakking van het Defensiekanaal, dat voor de oorlog dienst deed als 'antitankgracht' tegen de Duitsers.

De startbaan van De Peel ligt dwars over dat kanaal heen. Het is dus van groot belang om het veld droog te houden.

Deze sloot, die uiteindelijk als Molenbeek of Loobeek bij Vierlingsbeek in de Maas uitmondt, voegt ten zuiden van Overloon samen met het Afleidingskanaal, dat voor de afwatering aan de noordkant van het vliegveld zorgt.

GPSwalking.nlHoogspanning 
We gaan onder de hoogspanningsleiding van TenneT door. TenneT beheert in Nederland het transport van elektriciteit van centrale naar woonhuis. Hier hangen de kabels van de 380V ringleiding door Nederland. Het betreft driefasenstroom: 220 x V3 = 380.

We zien dan ook steeds drie draden die tezamen de elektriciteit transporteren. Een draadbundel voor een enkele fase bestaat vaak weer uit 2, 3 of 4 draden van aluminium met een stalen kern die door flexibele afstandhouders op een afstand van zo'n 40 centimeter gehouden worden. De draad zelf is 3 tot 4 centimeter dik.

Merselo
Merselo is een esdorp met ongeveer 1000 inwoners. Opvallend zijn de spitse kerktoren van de in 1890 door Johannes Kayser ontworpen kerk. De windmolen is de beltmolen Nooit Gedacht. Oorspronkelijk gebouwd in 1867, De ronde bakstenen romp is gemetseld door vuurtorenbouwers en is daarom waterdicht. Sinds 1995 is de molen weer maalvaardig.

GPSwalking.nlDe Testrik
Volgens de gemeente Venray ligt de testrik in een uitgerekte inzinking in het peellandschap, met aan de randen daarvan - zoals we al gezien hebben - nogal wat hoogteverschillen. Het gebied was vooral bemind en bekend bij schaapsherders.

Een schaapherder beschouwde het dan ook als zijn rijk. Ook kwamen hier veel jagers om op korhoenders te jagen. Dat is gelukt, want nu zijn ze er niet meer. Tussen de Merselose Peel en Haag ligt de Kemkesberg, waar we de vennen en hoogteverschillen zagen.

In de 19e eeuw verbouwde de boeren hier boekweit. Dat graan werd vooral gebruikt voor pannenkoeken vanwege de goede bindkracht.

GPSwalking.nlEn zo keren we door de bossen weer bijna terug tot de parkeerplaats, maar we vervolgen echter weer in noordelijke richting, steken bij het grote kruispunt - goed uitkijken - over, om nog een extra rondje door de Vliegveldbossen te maken.

Bij de race- en kartbaan komen we precies op de hoek van het vliegveld, bijna in het verlengde van de startbaan.

Circuit De Peel
De grote tribunes duiden op een bijzonder spektakel. Raceway Venray organiseert jaarlijks een aantal grote evenementen, zoals de nationale hotrod- en Internationale Stockcarraces.

Daarnaast ligt er ook een kartbaan en vinden er radio gecontroleerde races plaats. Speedway, quads en buggy's kun je allemaal voorbijrijden tijdens het hele racegebeuren, zowel 'professioneel' als tijdens een bedrijfsfeestje.

GPSwalking.nlLuchtmachtbasis De Peel Patriot
De Nederlandse Patriot-systemen zijn toonaangevend in de wereld als het gaat om luchtverdediging tegen verschillende soorten raketten, waaronder ook kruisraketten. De Stinger is overgegaan naar de landmacht, die ook op de basis zijn gestationeerd.

Om ons heen vliegt een tweepersoons straaljager, die vanuit diverse richtingen schijnaanvallen uitvoert op de basis. Hoe anders kan het gaan in de wereld? Dit vliegtype is van Tsjechische makelij en is een Aero Vodochody L-39.

En zo keren we terug. Een prachtige boswandeling.

Wandel ze.

Startpunt 

 • A1080 17km Venray Vredepeel-Testrik N51 31.068 E5 53.116
 • A1081 11km Testrik N51 31.068 E5 53.116
 • A1082 9km Testrik N51 31.068 E5 53.116
 • A1083 6km Vliegveldbossen N51 31.068 E5 53.116

POI's

 • Luchtmachtbasis De Peel  N51 31.232 E5 52.423
 • Venrayse Bossen N51 31.240 E5 53.259
 • Bosbeheer N51 30.997 E5 52.826
 • NFN N51 31.128 E5 53.751
 • Afwatering N51 31.025 E5 54.073
 • Hoogspanning N51 31.130 E5 54.941
 • Merselo N51 31.753 E5 55.407
 • De Testrik N51 31.858 E5 54.637
 • Circuit De Peel N51 31.569 E5 52.660
 • Luchtmachtbasis De Peel Patriot  N51 31.445 E5 51.896
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.