De Krang

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

De Krang is een natuurgebied direct ten zuidwesten van Swartbroek. Het is in bezit van Natuurmonumenten en heeft een oppervlakte van 301 ha.

Het bestaat uit een kerngebied: Roukespeel en Laagbroek. Dit zijn beide peelvennen: laaggelegen kommen te midden van hoger gebied. Deze kommen zijn gescheiden door een dekzandrug waarop Swartbroek en de buurtschap Castert liggen, welke plaatsen door de Pelmersheideweg verbonden zijn.

Op zaterdagen tussen april en augustus kunnen er bij het begin van de wandeling rode vlaggen wapperen in verband met schietoefeningen. U mag het gebied dan niet betreden. Van schutterij St. Cornelis ontvingen we de volgende aanvullende info: elk jaar op tweede Paasdag wordt het koningsschieten gehouden, op 3 juni 2007 wordt het bondschuttersfeest gehouden. Op genoemde data mag u het gebied ook niet betreden.

Sommige paden zijn snel drassig en daarom moet er geadviseerd worden om goede schoenen aan te doen. Bij aanvang van de route is een goede parkeerplaats bij Café de Smeed.

Update: Van een wandelaar kregen we de informatie dat een gedeelte van de route is afgezet. Het gaat om een leuk stukje net buiten Swartbroek. Daarom hebben we ook een kortere route van 7 km toegevoegd. U hoeft dan niet door het afgezette gebied.

Kenmerken
Startpunt: Zwartbroek
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.230192 E5.771685
Afstanden: 7 km
Type: Open, Ven
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
GPS wandeling van 8 km in het in het natuurgebied de Krang bij Swartbroek.
Er is een verkorting beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Bij de start vindt u een horecagelegenheid.



Langere beschrijving


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe redelijk korte wandeling begint voor de deur van Café de Smeed. Ook een prima gelegenheid om eerst een kopje koffie te nemen of te wachten totdat u uitgewandeld bent. Aan het begin van de wandeling staat een informatiebord. Daarop staat het volgende te lezen:

Ontdek De Krang!
Ontdek De Krang! Swartbroek wordt omgeven door een aantrekkelijk landschap. De gemeente Weert heeft hier samen met de Landinrichtingscommissie een aantal wandelroutes aangelegd, die worden beheerd door de gemeente. De geel en rood gemarkeerde routes vertrekken vanaf dit punt naar het natuurgebied De Krang. Daarnaast biedt de gele route de mogelijkheid om aan te sluiten op wandelroutes in het Heijkersbroek en de stadswandelroute met als eindpunt het NS-station in Weert.

Het gebied bestaat uit een afwisseling van bos- en bouwland, beekdalen en vochtig grasland. Een groot deel efvan wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten. De verspreid liggende bossen bestaan vooral uit eik. berk en els. Op de hogere delen staan larix en grove den.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Krang is rijk aan vogels. Met een beetje geluk ziet u de wielewaal. nachtegaal of groene specht.

In een aantal door de Vereniging Natuurmonumenten aangelegde poelen zijn amfibieën als kikkers en salamanders te vinden. De vochtige, bloemrijke graslanden zorgen voor de aanwezigheid van veel vlindersoorten.

Dit informatiepaneel is tot stand gekomen met medewerking van de Vereniging Natuurmonumenten en de gemeente Weert. Aangeboden dooi de Landinrichtingscommissie Ruilverkaveling Weert-Stramproy."

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet natuurgebied "de Krang" is één van de gebieden die beheerd worden door Natuurmonumenten. Het voordeel van een lidmaatschap van deze vereniging is dat we in het bezit zijn van de natuurwijzer. En die bevat alle gebieden van Natuurmonumenten, inclusief een aantal leuke suggesties voor wandelingen.

Ook de informatie van de gebieden is interessant om vooraf te lezen en na de wandeling nog eens na te slaan.

De Krang
De Krang wordt in het noorden doorsneden door de Leukerbeek en in het zuiden door de Tungelroyse Beek. Het natuurgebied bestaat uit loof- en naaldbos, hakhout, grasland en oude bolle akkers. Door het verschil in hoogte en vochtigheid komen er veel verschillende soorten planten en dieren voor. Leest u verder op de website van Natuurmonumenten.

Nat gebied
De Krang was vroeger een nat gebied. Op sommige plaatsen zijn duizenden jaren geleden kommen in het dekzand uitgestoven; hier ontstonden moerassige gebieden die door de plaatselijke bevolking werden gemeden. Later werden deze veengebieden door egalisatie en ontwatering geschikt gemaakt voor de landbouw. De Roukespeel is de rest van zo’n voormalig moerasgebied. Er staat een vogelkijkscherm waar u vaak dodaars en wintertaling kunt bekijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNabij Swartbroek vinden we een kampenlandschap. Rond het dorp kunt u akkers (kampen) vinden die omgeven zijn door houtwallen. Die bolle akkers zijn ontstaan in de middeleeuwen doordat één keer per jaar mest, vermengd met plaggen, op het land werd gebracht. Omdat de akkers van de rand naar het midden werden geploegd ontstond de bolle vorm.

Halverwege de wandeling komt u bij de Tungelroyse beek. U bent dan net de onbewoonbare boerderij voorbij. Als je een dergelijke bouwval ziet vraag je je eigen altijd af: wie heeft hier gewoond en waarom is de boerderij in elkaar gestort. Een snelle blik leerde dat alle muren enkelsteens waren. In koude winters geen pretje.

Bij de beek staat een informatiebord waarop de volgende tekst te lezen is:

"Herstel watersysteem Tungelroyse beek
De Tungelroyse beek is de slagader in de waterhuishouding rungeirbysekek
van Midden-ümburg. Provincie Limburg, gemeenten, waterbeheerders, agrariërs en natuurbeheerders werken hard samen om het watersysteem te herstellen. Door oppervlaktewater minder snel af te voeren, worden overstromingen elders voorkomen. Om de natuur kansen te geven, worden beken opnieuw ingericht. De kwaliteit van water en bodem wordt verbeterd en verdroging van landbouw-en natuurgebieden bestreden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTer hoogte van het vogelkijkscherm wandelt u door een broekbos. Dit is natte grond. Hier en daar ziet u ook een knuppelbruggetje. Hierdoor kunt u zonder al te grote problemen door het gebied lopen.

In april en mei bloeien in dit gebied de dotterbloemen. Deze bloemen kleuren het gebied prachtig geel. In het gebied komen ook verschillende zangvogels voor, zoals de fitis, tjiftjaf en de zwartkop. En nee, die vogel op de foto links is geen zwartkop, maar een kruising tussen een poedel en een maltezer leeuwtje.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls u weer in Swartbroek terug bent nemen we u nog even mee naar een klein stukje "Peel".

Ruim een eeuw geleden was de grond rond het dorp behoorlijk drassig. Met groef slopen en de vrijgekomen grond werd gebruikt om de grond tussen de sloten op te hogen. Hierdoor onstonden langwerpige akkers, ook wel rabatten genaamd. Op deze rabatten werd hout geteeld, vaak populieren. Zomers groeit hier de koningsvaren.

Swartbroek
Swartbroek is een kerkdorp dat deel uitmaakt van de gemeente Weert. Met zijn inwonerstal van 885 (begin 2005) is het het kleinste kerkdorp van Weert.

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen van de charmes van Swartbroek is dat het natuurgebied "De Krang" de kern omringt. Dit prachtige natuurgebied, dat door de Vereniging van Natuurmonumenten beheerd wordt, is maar liefst 830 ha. groot.

Het gebied is door zijn rijke flora en fauna van grote landschappelijke waarde. Door het gebied stromen twee gekanaliseerde beken; de Tungelroyse beek en de Leukerbeek.

Kenmerkend voor Swartbroek zijn voorts de in bedrijf zijnde windmolen "De Hoop", enkele eeuwenoude boerderijen, kapellen, waaronder de onlangs gerestaureerde St. Servaaskapel en veldkruisen.

Bij de inwoners van Swartbroek valt, naast hun muzikaliteit, ook hun rotsvaste geloof in spoken in de Krang op.

Lees meer over Swartbroek.


Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.