De monumenten van Geldrop

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 03-11-2012

De route is zo opgezet dat u ook kennis maakt met de mooie natuur rond Geldrop. Een afwisselende wandeling. Als u deze route op zondag loopt zult u merken dat er in 2006 weinig mogelijkheden zijn om een kopje koffie te drinken in het centrum. In 2008 wordt een gezellige koffiegelegenheid geopend in de kasteeltuin. Maar ook het centrum van Geldrop heeft een metamorfose ondergaan. Gezellige terrassen zijn hier neergestreken.

Kenmerken
Startpunt: Geldrop
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.414599 E5.582299
Afstanden: 14 km
Type: Cultuur
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
GPS wandeling van bijna 14 kilometer langs alle monumenten die de gemeente Geldrop rijk is.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
De route is zeer goed begaanbaar.
Horeca komt u vooral tegen in het centrum van Geldrop.
Honden zijn niet welkom in de kasteeltuin.


Langere beschrijving

De wandeling begint in de Coevering. Daar kunt u uw auto eenvoudig parkeren bij de midgetgolf baan (en mogelijk zelf een balletje slaan). Het gaat ook niet over zomaar een midgetgolfbaan. In 2006 zijn de European Championships hier gespeeld. Het is in ieder geval een leuke baan waar iedereen zeer plezierig kan spelen.

Wat verderop komt u in het Eikenlaantje. In de tijd dat de Coevering nog niet bestond was dit een landbouw gebied met een paar boerderijen.

Eén van deze boerderijen was in bezit van de Baron van Tuyl tot Serooskerken. De lanen naar deze boerderij werden bepland met eiken. Dat leverde na verloop van tijd prima hout op.

De lanen liggen er nog steeds en de bomen zijn gelukkig nooit gekapt. Zomers loop je er lekker in de schaduw. In de herfst zie je mooie kleuren.

Aan de ene hand de huizen van de Coevering, aan de andere hand de natuur van het Kempisch landschap. Wat wilt u nog meer.

Het eerste monument ontmoet u al aan het begin van de wandeling. Officieel heet het Boerderij 't Goor.

Maar in de wandelgangen wordt het ook de boerderij van de broers van Meijl. Deze broers hebben de boerderij jaren bewoond. Toen de laatste broer rond 2002 overleed stond de boerderij een tijdje leeg. Op dit moment wordt het gepacht door paardenliefhebbers.

In de zomer ligt de boerderij verscholen in het groen. In de winter is het zicht stukken beter. De gemeente schrijft er als volgt over:

Deze langgevelboerderij dateert uit 1869 en beschikt over een jachtkamer "'t Goor".
De boerderij is gebouwd voor de Geldropse textielfabrikant P.C.M. van den Heuvel, die nauwe banden onderhield met de plaatselijke kasteelheer.

De jacht-/ontvangstkamer heeft een eigen ingang. Vanaf het woongedeelte bevinden zich achter de deuren: de koestal, de varkenshokken met paardenstal, de deel en de dorsschuur. Boven de drie stallen bevindt zich de tasruimte voor het hooi. De paardenstal met ruif, heeft een voerluik op de deel. De koestal is uitgevoerd als potstal. Ze is nog compleet met stalhouten waar de koeien worden aangebonden.

Voor de kop van het bedrijfsgedeelte ligt op het erf de dorsberg. In de dorsschuur staat de dorsmachine. De aandrijving geschiedde door een paard, die lopend rond een spil een boom met tandwiel in beweging bracht.

Het interieur van het woongedeelte is met uitzondering van een enkele aanpassing grotendeels ongewijzigd.

Hierna gaat de wandeling verder door Coevering West. Daar ligt een leuk laantje met een paar flinke treurwilligen. U wandelt zo richt Dommel. Daar kunt u de eendjes voeren.

Aan de overkant van de Dommel gaat de wandeling verder door het Dommeldal. Een prachtig gebied met mooie uitzichten.

Ook een wandeling langs de Dommel is aan te bevelen. We hebben een leuke wandeling van ruim 17 km voor u in de aanbieding. Helemaal langs de Dommel van Geldrop naar Nuenen en terug.

Na het Dommeldal komt u door het gehucht 't Hout. Dit was vroeger één van de gehuchten van Zesgehuchten.

Rond 1928 fuseerden Zesgehuchten en Geldrop tot Geldrop. Geldrop fuseerde met Mierlo in 2004 tot de gemeente Geldrop-Mierlo. En zo wordt de gemeente groter en groter.

Geldrop-Mierlo is in 2006 de vierde grootste gemeente van Zuid-Oost Brabant. Heel anders dan in de tijd dat de gehuchten van Zesgehuchten nog een heel eind uit elkaar lagen. 't Hout laat de tijd van vroeger nog enigzins zien. Maar helaas loopt er de drukke Bogardeind doorheen. Hierdoor is het gehucht doormidden gesneden.

Verder gaat het over het spoor en langs het spoor. Regelmatig komt de stoptrein Eindhoven-Weert langs. In de verte kunt u de korenmolen 't Nupke zien. Die slaan we nu nog even over. Later komen we hier nog langs.

Verder gaat het door Hoog Geldrop. Vroeger één van de belangrijkste straten van Zesgehuchten. Het lag ook aan de rand van het dorp. Maar die tijd is voorbij. Geldrop is gegroeid tot haar uiterste grenzen. In Hoog Geldrop lag ook het vroegere gemeentehuis van Zesgehuchten.

Richting het einde van Hoog Geldrop ziet u de kerk van Zesgehuchten al opdoemen. Een mooie kerk.

Op de website van de gemeente Geldrop is de volgende informatie te vinden: "De kerk H. Maria en Brigida, is gebouwd tussen 1879 en 1884. Het is een R.K.-kerk in Neo-Gotische stijl. Het ontwerp is van architect H.J. van Tulder. Het is een driebeukige kruiskerk met toren en dakruiter onder zadel- en lessenaarsdaken met leien gedekt. De kerk staat in het voormalige kerkdorp Zesgehuchten, aan de Pastoor van Hooffstraat 1."

En vanaf de kerk van Zesgehuchten gaat de tocht verder door de Beekweide. Een leuk parkje in het midden van Zesgehuchten. Veel groen, veel bomen.

In de verte komt het station van Geldrop in zicht. In de zomer verdwijnt het station helemaal in het groen. Zeker als u vanuit het westen komt. Als u eenmaal onder het station door bent gelopen dan wordt het zicht hierop veel beter.

Ook over het station staat het nodige te lezen op de gemeentewebsite: "Het station van Geldrop heeft een perronoverkapping met wachtkamer annex dienstgebouw uit 1912. Het ontwerp is van architect ir. G.W. van Heukelom.

De spoorlijn verbindt Eindhoven met Weert. De lijn werd in 1904 door de Tweede Kamer goedgekeurd. Omdat de spoorlijn aanvankelijk een moerasachtig gebied doorkruiste, is ze bovenop een dijklichaam gelegd.

Oorspronkelijk lag oostelijk aan de voet van de dijk voor de overkapping het eigenlijke stationsgebouw. Deze is afgebroken in 1974. Bij de uitgang van het station ligt een voetgangerstunnel onder het spoor en de overkapping door. De tunnel is aangelegd in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Ze behoort niet tot het beschermde monument. Het dienstgebouw bestaat uit een seinhuis, wisselwachters- en wachtlokaal. Tegenwoordig is hier een autorijschool gevestigd.

Het wisselwachterlokaal heeft erkers die uitzicht hebben over de spoorlijn. Het station is zeldzaam wegens opzet en constructie. Daarnaast is het exterieur nog bijzonder gaaf gebleven. Het geheel is als klein station van grote architectuurhistorische waarde."

Vanaf het station loopt u één van de mooiste straten van Geldrop in. De Stationsstraat herbergt een aantal monumenten. Het eerste komt u langs een woonhuis met dokterspratijk (meteen rechts).

De gemeente schrijft hierover: "Het betreft een woonhuis met dokterspraktijk gebouwd in 1937 in Traditionalistische stijl. Het ontwerp is van architect ir. G.M. Leeuwenberg. Het huis is oorspronkelijk gebouwd voor dokter Koch.

De naam 'Gildenrode' verwijst naar de oorspronkelijke funktie van het terrein waarop het huis staat. Hier kwam voor 1937 het plaatselijk schuttersgilde bijeen. Het huis beschikt over twee ingangen, één voor de praktijk en één voor het woonhuis. Het beschikt tevens over een garage en bergplaats. Momenteel is er een dierenkliniek in gevestigd."

Vervolgens na de eerste zijstraat links een voormalige school. Hiervan is het volgende te melden:

"Het voormalig schoolgebouw dateert uit 1931 en is gebouwd in expressionistische stijl. Het ontwerp is van architect Hanrath te Hilversum. Het was oorspronkelijk een tweeklassige school maar heeft tegenwoordig vier klassen.

In 1956 kreeg de school de naam 'Prinses Beatrix'. De school is gebouwd voor de Christelijke Nationale Schoolvereniging.

Een gevelsteen verwijst naar de eerste steenlegging voor J.M. baron van Tuyll van Serooskerken. In 1957 is de school uitgebreid in dezelfde stijl. Momenteel wordt het gebouw gebruikt door de stichting Meare. Het gebouw draagt de naam "'t Laar" en dient als dagbestedingscentrum voor verstandelijk gehandicapten."

Aan de overkant van de straat kunt u het het broedershuis. St. Antonius zien liggen.

Hierover meldt de gemeente: "Het broederhuis is een voormalig klooster genaamd 'St. Antoniushuis'. Het dateert uit 1930 en is gebouwd in expressionistische stijl. Het ontwerp is van architect J. Duynstee uit Den Haag.

Het klooster is destijds gebouwd voor acht broeders van de Congregatie Broeders Onze Lieve Vrouw van Lourdes (Broeders van Dongen). Deze broeders verzorgden in de tijd het onderwijs in de naastgelegen school voor jongens in Geldrop. Momenteel wordt het broederhuis bewoond door de laatste overgebleven broeders."

In 2006 zijn er nog maar 3 broeders over en staat het gebouw te koop. De Broeders zullen binnen afzienbare tijd verhuizen.

Ten tijde van de wandeling was het onmogelijk om een foto van het hele gebouw te maken. Het broedershuis ligt helemaal in het groen. Alleen in de winter is het mogelijk om een fatsoenlijke foto te maken.

Een klein beetje verderop ligt het grootste gebouw, de voormalige St. Nazarethschool. In dit gebouw is lange tijd de Open Universiteit gehuisvest geweest.

De gemeente schrijft hierover: "Het voormalig schoolgebouw dateert uit 1916 en is gebouwd in Overgangsarchitectuur. Het is een voormalige achtklassige Openbare school. De ontwerper ervan is architect P. van der Velden.

In 1930 werd het de 'Nazarethschool'. Dit was een school voor Katholiek onderwijs geleid door de Congregatie van de Broeders Onze Lieve Vrouw van Lourdes (Broeders van Dongen). Naast de school is het klooster gevestigd waar nog enkele broeders woonachtig zijn. De school dient nu als Volksuniversiteit. Deze zal in de loop van 2001 verhuizen naar een nieuwe locatie, het plan Hofdael. Wat er daarna met dit gebouw zal gebeuren, is nog niet bekend." In 2006 staat het in de steigers vanwege een ombouw naar appartementen.

Aan het einde van de Stationsstraat loopt u vanzelf tegen de H. Brigidakerk aan. Een impossante kerk. U kunt meer lezen over de kerk op de website www.brigida.nl.

De gemeente schrijft: "De Sinte Brigidakerk is gevestigd in het centrum van Geldrop.
Op de plaats waar de kerk nu staat werd waarschijnlijk in de 14e eeuw een kerk gebouwd in opdracht van de heer van Geldrop.

In 1627 stortte de kerk gedeeltelijk in. In de tweede helft van de 19e eeuw besloot men de kerk op te ruimen en een nieuwe te bouwen.
Architect C. Weber uit Roermond voltooide in 1891 de huidige H. Brigida (koepel) kerk, die in romangotische stijl is opgetrokken."

We maken een rondje om de kerk zodat u het van alle kanten goed kunt bekijken. Jammer is dat deze kerk zo ingebouwd is geworden. Vooral aan de achterzijde is typische jaren 70 bebouwing geplaatst. Aan de voorzijde ontbreekt een mooi plein.

Verder gaat het door de Heggestraat. Daar komt u 3 leuke kleine arbeiderswoningen tegen. Deze woningen zijn een aantal jaren geleden gerestaureerd.

We citeren wederom de gemeente: "De arbeidershuisjes dateren uit 1880 en zijn gebouwd in Ambachtelijke-traditionele stijl in opdracht van het Burgerlijk Armbestuur. Het is het enige overgebleven gave voorbeeld van arbeidershuizen uit de vorige eeuw.

De voor- of westgevel van de huizen ligt in de Heggestraat. De buitenste twee huizen, de nummers 67 en 71 liggen met de oost- en respectievelijk de noord- en de zuidgevel vrij op het perceel. Het grote erf is gemeenschappelijk gebruik. Het is tegenwoordig via een nieuwe steeg bereikbaar.

Voordat de huizen omstreeks 1975 een eigen toilet kregen aangebouwd, was het erf toegankelijk via een andere steeg. Oorspronkelijk beschikte de huizen over een gezamenlijk toilet dat tegen de gezamenlijke schuur was aangebouwd. Elk huis heeft twee kamers, een voor- en een achterkamer. In de achterkamer bevindt zich tevens de keuken en de trap naar de open zolder."

Vervolgens komen we langs de korenmolen 't Nupke. Een prachtige molen, in 2005 opnieuw in de verf gezet. Zeker de moeite van een bezoekje waard. Kijk hiervoor op de website van 't Nupke. De molenaars kunnen u prima uitleggen hoe de molen werkt, en ze doen dat met veel plezier en met kennis van zaken.

De gemeente schrijft: "De korenmolen 't Nupke aan de Molenakker werd gebouwd in 1843.
Nupke betekent onder meer een verhoging, een bult in het landschap. Het is een Beltmolen. Dit is een molen met een verhoogde voet.

De molen werd in 1978 door de gemeente aangekocht om zodoende het monument in stand te kunnen houden. Na een restauratie werd de molen in 1980 weer officieel in gebruik genomen."

De molen draait nog regelmatig maar is erg afhankelijk van een goede wind. De molen is te veel ingebouwd geraakt en daardoor komt het geregeld voor dat er te weinig wind staat, of dat de wind uit de verkeerde hoek komt.

Na de molen moet u een heel stuk lopen over het Bogardeind. Niet het mooiste stuk van de route. Richting centrum komt u de oude villa van Agt tegen.

In 2006 ligt het pand er een beetje verpauperd bij. Halverwege 2007 was de verpaupering nog beter te zien. Een stevige brand zorgde half januari 2008 dat het dak compleet vernield werd. Het is de bedoeling dat na een grondige verbouwing er kantoren en apartementen in dit gebouw komen.

In 2012 is de villa in haar oude luister weer te bekijken.

Volgens de gemeente: "Deze villa dateert uit de eind 19e eeuw. Het is een herenhuis annex fabrikantenwoning uitgevoerd in baksteen. Het beschikt tevens over een koetshuis met versierde topgevel."

Na de villa komt u in het centrum. De Langstraat is één van de belangrijke winkelstraten in Geldrop. Midden in de straat vindt u het Vincensiushuis.

Wat meldt de gemeente hierover: "Het voormalig St. Vincentiusgebouw dateert uit 1899. Het gebouw valt op door zijn vele vensters en het in het oogspringende witte Elizabethbeeld op sokkel. Het is een zeldzaam gaaf en fraai voorbeeld van de eens zeer talrijke St. Vincentiushuizen, die sinds 1846 door de R.K. St. Vincentiusvereniging werden gesticht.

Momenteel is er een Woningstichting in gehuisvest."

Vervolgens ziet neemt u een kijkje terug in de tijd. Twee mooie oude fabriekspanden in de Molenstraat. Ze geven de straat haar eigen uitstraling. De panden zijn enige jaren geleden helemaal gerestaureerd.

Het gebouw aan Molenstraat 19 en 21, zijn fabrieksgebouwen van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn. Beide gebouwen dateren uit 1863.

In 1998 zijn de gebouwen door brand gedeeltelijk verwoest. Begin 2000 is het geheel gerestaureerd en in de oude stijl teruggebracht. De panden maakt nu deel uit van het Sociaal Cultureel Centrum Hofdael en worden gebruikt door het Creativiteitscentrum De Wiele. Ook is het Weverijmuseum hierin gevestigd. Meer informatie over het Weverijmuseum kunt u vinden op www.weverijmuseum.nl

Aan de andere kant van deze fabriekspanden ziet er heel anders uit. Een grote glaswand met binnenin de oude muren. Een fraai gezicht.

Hier vindt u ook de ingang van het weverijmuseum. Een bezoek meer dan waard als u de geschiedenis van de weverij in Geldrop wilt weten. Vele mooie, en nog werkende weefgetouwen zijn te bekijken. Vrijwilligers kunnen u uitleg geven.

U kunt het Weverijmuseum vinden aan de Molenstraat 21, 5664 HV Geldrop. Belt u met 040-286 35 74 voor de openingstijden.

De tocht gaat verder naar, opnieuw, het centrum van Geldrop. Daar staan verschillende monumenten. Ook kunt u hier een kopje koffie drinken in b.v het Groen Koffiehuis. Ook kunt u in het centrum een hapje eten.

In 2008 wordt dit gedeelte van het centrum gerenoveerd. Er komt dan meer horeca en veel meer gezelligheid.

Allereerst komen we lang een mooi oud pand waar nu restaurant de 2 Heere is gevestigd. Mocht u van lekker eten houden, en is de beurs redelijk gevuld, dan kunnen we dit restaurant zeker aanbevelen.

Intussen is de naam van het restaurant veranderd in Vertigo. Een andere naam, dezelfde kwaliteit. Zie http://www.restaurantvertigo.nl/

Wat zegt de gemeente over dit monument: "Het fabrieksgebouw aan Heuvel 9, is een zogenaamd 'fabriekshuis' van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.. Het dateert uit 1854. Het pand is gerestaureerd in 2000."

Voor de restauratie stond het gebouw er jarenlang verpauperd bij. Nu is het een juweel in het centrum van Geldrop.

Nog een markant gebouw in het centrum. Volgens de gemeente: "Het herenhuis dateert uit 1903 en is in Eclectische stijl gebouwd voor bierbrouwer Jos Bolsius.
Aan de Molenstraat stond zijn brouwerij. Bolsius bracht met het merk 'Cambrinus' zijn bier op de markt.
Na Bolsius woonde hier rentenier Raaijmakers. Later burgemeester Van der Put.

In 1936 werd in dit huis de eerste Gemeentelijke Gezondheids Dienst van Noord-Brabant gevestigd. Ook hebben er achtenveertig weeskinderen in huis gewoond. Momenteel is het weer in gebruik als woning. Het blokvormige tweelaagse huis heeft een rijke architectuur.

Daarna komt u langs het voormalige raadshuis. Herkenbaar aan de klok op de voorgevel. Boven op het dak kunt u een koperen bel zien.

Volgens de gemeente: "Het oude raadhuis dateert uit 1870 en is gebouwd in Eclectische stijl. De opdrachtgever was burgemeester Wilhelmus Knaapen, tevens textielfabrikant. De tekening is gemaakt door H.A. Aghterberg uit Geldrop. Aannemer Frans van den Berg bouwde het voor ƒ 5.176,00.

Oorspronkelijk stond het raadhuis vrijstaand op de hoek met de Hofstraat. De voor- of zuidgevel staat aan de Heuvel. Aan de westkant grenst de voormalige tramremise en aan de noordkant het voormalige postkantoor die beiden buiten de bescherming vallen. Nu is het raadhuis in gebruik bij de gemeente."

De laatste regel klopt al niet meer. De gemeente heeft dit pand intussen verlaten. In 2008 komt er na renovatie een horeca gelegenheid in.

Voormalige fabrikantenwoningen heeft Geldrop genoeg.

Ook hier geeft de website van de gemeente meer uitleg: "Het woonhuis aan de Heuvel 5 dateert uit 1869. Het is gebouwd in Eclectische stijl en bevat een dienstwoning uit het midden van de negentiende eeuw.

Het huis ligt aan drie zijden vrij op het perceel. De voor- of westgevel ligt aan de Heuvel. De zuidgevel staat op de perceelsscheiding. Deze grenst aan Heuvel 6. Terugspringend ten opzichte van de voorgevel ligt aan de noordkant van het huis een kleine dienstwoning."

Ook dit is een mooi gebouw.

Ook bijzonder is de villa bij het gemeentehuis. Modern en oud tegen elkaar gebouwd. U moet zelf maar bekijken of u de combinatie geslaagd vindt.

De gemeente is er kort over: "Het huis dateert uit 1868 en is gebouwd in Eclectische stijl voor textielfabrikant J.M. Eijcken. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond. Het is nu in gebruik als onderdeel van het gemeentehuis van Geldrop."

En dan gaat de tocht verder in de kasteeltuin van Geldrop. Een mooi parkachtig stukje natuur.

Het kasteel is een bezoek waard. Naast regelmatige tentoonstellingen kunt u daar ook de oudheidkamer vinden.

Wat meer informatie van de gemeente: "Het middelste gedeelte van het kasteel is gebouwd in 1616 op oude fundamenten van een 14de-eeuwse burcht. Het is gelegen in een prachtig park in Engelse landschapsstijl midden in het centrum van Geldrop.

Sinds 1996 is het gehele kasteelcomplex met tuinen overgedragen van de gemeente Geldrop aan Stichting Kasteel Geldrop.

Rondom het kasteel, dat sinds een aantal jaren een historische buitenplaats genoemd mag worden, zijn een aantal andere rijksmonumenten te vinden. Zo staat in Baron z’n Hof een Victoriaanse kas en een Oranjerie, die beide nog in gebruik zijn.

Naast het kasteel staat het voormalige koetshuis waarin het IVN haar expositieruimte heeft.
Het kasteel herbergt de trouwzaal van de gemeente Geldrop. Er zijn een aantal 19de-eeuwse stijlkamers aanwezig die het kasteel verhuurt als feest- of vergaderruimte.

Het is zeker de moeite waard om eens een bezoek te brengen aan de Oudheidkamer, waarin geschonken historische objecten staan van Geldroppenaren. Daarnaast is een groot aantal documenten en foto’s van geschiedkundige betekenis te aanschouwen. Op de eerste verdieping bevinden zich de expositiezalen met beeldende kunst. De kunstexposities zijn elke dinsdag- t/m vrijdagmiddag te bezichtigen van 14.00 tot 17.00 uur. Het gehele kasteel met Oudheidkamer is zondagmiddag open tussen 14.00 uur en 17.00 uur. Rondleidingen zijn op afspraak te maken (niet op zaterdag en maandag) via telefoonnummer (040) 280 12 30.

Bezoek ook hun website: www.kasteelgeldrop.nl

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSStichting Vrienden van Kasteel Geldrop ondersteunt het kasteel in het monumentaal onderhoud en de ontplooiing van culturele activiteiten. Vrienden van deze stichting dragen het monument een warm hart toe door jaarlijks € 50,- te doneren. Om vriend van het kasteel te worden kan men contact opnemen met de heer Stijntjes telefoon (040) 286 30 51."

Het kasteel van Geldrop bevindt zich op het kasteeltuinencomplex van Geldrop. Naast dit kasteel bestaat het complex uit kasteeltuinen, met de daar aanwezige opstallen: orangerie, plantenkassen, rentmeestershuis annex koetshuis/paardenstal, schansmuren en dienstwoning uit circa 1870 met aggregaathuisje uit circa 1920. Geldrop is een historische buitenplaats waarvan de geschiedenis teruggaat tot ten minste de dertiende eeuw.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Engelse landschapstuin maakt deel uit van het kasteeltuinencomplex en dateert uit 1870. De tuin bestaat uit gazons, weiden en bospercelen, die qua grootte wisselende ruimten insluiten.

Er bestaat een gevarieerde boombeplanting. Bijzondere bomen zijn de mammoetboom, twee platanen, een treurbeuk en de zeldzame melasequoia. De oprijlaan is voorzien van laanbeplanting van Hollandse eiken. Het kasteel is voorzien van een u-vormige vijverpartij die oorspronkelijk de slotgracht vormde. Het park vormt een samenhang met het kasteel en andere gebouwen van het kasteelcomplex.

Het aggregaathuisje is gelegen langs de dienstwoning van het kasteel. Het kasteel had omstreeks 1920 een eigen elektriciteitsvoorziening. Een restant van deze voorziening is het aggregaathuisje.

De dienstwoning is gelegen aan de noordelijke zijdevan het kasteel. Het huisje heeft één bouwlaag, uitgevoerd in baksteen. De gevels zijn versierd met siermetselwerk.

Aan de noordkant van de kasteeltuin liggen twee langwerpige rechthoekige plantenkassen. Deze dateren uit circa 1870. De ene kas is vrijstaand en bestaat uit twee gedeelten in elkaars verlengde. Ze hebben een aangebouwd stookhuis en schoorsteen. De andere kas staat tegen de zuidmuur van de boerderij. De kassen zijn door een zandpad gescheiden van de orangerie die grenst aan de oprijlaan van het kasteel.

De eerstgenoemde plantenkas bestaat uit een hoog en een laag gedeelte, die door een deur met elkaar verbonden zijn. Oorspronkelijk waren ze even hoog.

De orangerie van de buitenplaats Kasteel Geldrop is gelegen in de kasteeltuin. Het dateert uit circa 1870.

In de tuin van het kasteel ligt aan de oprijlaan een rentmeestershuis annex koetshuis/paardenstal. Het interieur van de paardenstal is authentiek met o.a. een gietijzeren inrichting afkomstig van de Engelse ijzergieterij Musgrave's en Co uit Londen en Belfast.

Intussen is de De paardestal gerestaureerd. U bent er nu weer elke zondagmiddag welkom voor voor een bezoek aan de exposties van IVN-Geldrop. In 2008 staat "zaden op avontuur" op het programma. Een aanrader.

In de kasteeltuin is ook een kinderboerderij gelegen.

Na een mooie wandeling door de kasteeltuin gaan we weer verder naar het volgende monument. Net over de Dommel komt u een voormalig kantoorpand tegen.

De gemeente schrijft hierover: "Het kantoorgebouw dateert uit 1923 en heeft kenmerken van het Neoclassicisme en Neobarok.

Het is gebouwd voor textielfabrikant A. van der Heijden en Zoon. De bijbehorende fabriek, die in de jaren zestig van de twintigste eeuw is gesloopt, lag aan de oostkant van het kantoor.

De fabriek was gespecialiseerd in het spinnen van breigaren later ook in lakens (wollenstoffen). Vooral kloosters betrokken stoffen van hier.

Het kantoorgebouw heeft een rechthoekige plattegrond. De voor- of noordgevel ligt aan de Mierloseweg. De andere drie gevels liggen vrij op het erf. Aan de zuidzijde van het perceel stroomt de rivier de Dommel. Na de sluiting van de fabriek heeft het kantoor een nieuwe kantoorbestemming gekregen."

Lopend langs de Mierlose weg komt in de verte de oude gebouwen van de Tweka in zicht. Tenminste in 2006. Over enige tijd wordt dit complex afgebroken en komt hier woningbouw voor in de plaats. Voor het voormalige hoofdgebouw van de Tweka staat een oude wegwijzer.

Wat extra informatie: "Op de hoek van de Mierloseweg/Nuenenseweg is een wegwijzer geplaatst die dateert uit 1866.
In die tijd stonden dergelijke wegwijzers bij belangrijke wegsplitsingen langs provinciale wegen. Dit exemplaar is een van de laatst overgebleven voorbeelden uit die tijd.

De wegwijzer is vervaardigd uit gietijzer. Er zijn drie richtingborden op bevestigd, wijzende naar Geldrop, Nuenen en Helmond. Het wapen van Brabant is erop afgebeeld en de top beeldt een granaatappel uit."

Vervolgens lopen we naar de laatste 2 monumenten die Geldrop rijk is.

Als eerste komen we langs de St. Jozef kerk. Tot verdriet van sommigen tot monument uitgeroepen. De kerk was te groot voor de weinige mensen die nog op zondag naar de kerk gaan, het gebouw moest gerestaureerd worden, maar er was geen geld.

De oplossing was om de kerk te sluiten en af te breken. Rond het moment dat deze discussie speelde werd besloten om van de St. Jozef een monument te maken. Hierdoor viel het doek voor de kerk in de Coevering. Dit kleine kerkje, prima geschikt voor haar taak werd gesloten en omgebouwd tot een wijkgebouw. De St. Jozef wordt nog een tijdje opgehouden.

Volgens de gemeente: "Het R.K. kerkcomplex 'St. Jozef' dateert uit 1932.
Het is ontworpen door de architecten B.J. Koldewey en C.M. van Moorsel uit Voorburg.

Het complex bestaat uit twee onderdelen: een kerk en pastorie. Tesamen met een school en plein vormen zij één stedenbouwkundig geheel van hetzelfde ontwerpteam. De parochie werd gesticht in het jaar 1929. Het complex ligt in het centrum van de woonwijk Braakhuizen. De eerste steenlegging vond plaats op 11 augustus 1931. De bouwsom was begroot op ƒ 17.380,00. De school aan de overkant van het plein valt niet binnen de bescherming."

We lopen weer richting natuur. Even uitwaaien in de bossen achter de Coevering.

Een mooi stukje natuur waar al jaren de dreiging van een weg geproeft kan worden. Het SRE (Samenwerking Regio Eindhoven) heeft in 2005 besloten om een weg tussen Geldrop en Mierlo aan te leggen. Een weg die dit mooie gebied door midden gaat snijden.

Gelukkig is er in 2006 weer enigzins afstand genomen van deze plannen. Of de weg er ooit komt is onzeker. Voor de bewoners van Geldrop is het niet te hopen.

En zo komt u weer bij de auto uit. We hopen dat u genoten heeft van deze wandeling

POI's

  • AGREGAATSHUISJE N51.4258 E5.5596
  • ANTIEKE WEGWIJZER N51.4269 E5.5664
  • BOERDERIJ N51.4149 E5.5728
  • BROEDERSHUIS N51.4213 E5.5536
  • DIENSTWONING N51.4257 E5.5593
  • FABRIEKANTENWONING 1 N51.4219 E5.5610
  • FABRIEKANTENWONING 2 N51.4228 E5.5607
  • H MARIA EN BRIGIDA KERK N51.4185 E5.5419
  • H. BRIGIDAKERK N51.4219 E5.5574
  • KANTOORPAND N51.4245 E5.5629
  • KASTEEL N51.4254 E5.5596
  • OUDE ARBEIDERSHUISJES N51.4186 E5.5548
  • OUDE RAADSHUIS N51.4228 E5.5604
  • PAARDESTAL N51.4255 E5.5589
  • SACRISTIE ST. JOZEF N51.4239 E5.5693
  • ST. JOZEF KERK N51.4243 E5.5688
  • ST. VINCENSIUSHUIS N51.4210 E5.5598
  • Start/finish/parkeerplaats N51.4145 E5.5822
  • STATION N51.4201 E5.5511
  • 'T NUPKE N51.4165 E5.5558
  • VILLA N51.4196 E5.5594
  • VILLA BIJ GEMEENTEHUIS N51.4237 E5.5605
  • VOORMALIG FABRIEKSPAND 1 N51.4221 E5.5624
  • VOORMALIG FABRIEKSPAND 2 N51.4221 E5.5627
  • VOORMALIG FABRIEKSPAND 3 N51.4227 E5.5609
  • VOORMALIG SCHOOLGEBOUW 1 N51.4214 E5.5539
  • VOORMALIG SCHOOLGEBOUW 2 N51.4215 E5.5537
  • WOONHUIS MET DOKTERSPRAKTIJK N51.4208 E5.5524

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.