Grote Ronde Strabrechtse Hei

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

Tijdens deze wandeling ziet u bijna alle uithoeken van deze prachtige hei. De paden zijn doorgaans goed te bewandelen. Wel kunnen er een paar zeer drassige stukken tussen zitten. Goede schoenen zijn daarom zeer aan te bevelen. Vergeet de verrekijker niet, want er zitten veel vogels. Onderweg komt u een vogelkijkhut tegen van waar u prima vogels kunt spotten.

Kenmerken
Startpunt: Mierlo
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.418996 E5.607185
Afstanden: 21 km
Type: Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Stevige GPS wandeling van 21 km over de Strabrechtse Hei.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Een verrekijker is aan te bevelen.
Onderweg komt u geen horeca tegen.


Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route begint bij Manege Meulendijks in Heeze. De manage is alleen vanuit Geldrop te bereiken. Dus u moet bij uw route planning daar rekening mee houden.

Op de website van de manege www.manegemeulendijks.com) is het volgende te lezen:

Manege Meulendijks
"Ruitersportcentrum Manege Meulendijks is één van de grootste maneges van Zuid-Nederland. De ligging van het ruitersportcentrum is uniek op de grens van Geldrop en Heeze: het is gelegen op slechts een steenworp afstand van de Strabrechtse Heide, één van de grootste heidegebieden van Nederland. In dit natuurgebied bevinden zich uitgestrekte ruiter- en menroutes, die deel uitmaken van een grensoverschrijdend netwerk. Ruitersportcentrum Manege Meulendijks is een officieel rust- en overnachtingspunt op deze routes. Op 800 meter van de manege bevindt zich een knooppunt van fietsroutes."

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn ieder geval kunt u er terecht voor een kopje koffie na de wandeling. Het terras is zeker aan te bevelen. Maar ook binnen is er een gezellige kantine.Doorgaans is er van alles te doen.

Zoals al aangegeven bent u vanuit de parkeerplaats direct op de Strabrechtse Hei. De Strabrechtse heide is het grootste aaneengesloten heidegebied van Noord Brabant. De omringende bossen bestaan vooral uit grove den en zeeden.

De heide zelf kent droge stukken met stuifzand maar ook een groot aantal natte stukken met vennen. Het grootste ven is het het Beuven. Dit ven ligt langs de route van deze wandeling.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTijdens de vogeltrek is de Strabrechts hei een belangrijke pleisterplaats voor doortrekkers, waaronder de kraanvogel, de zwarte ooievaar en verschillende soorten roofvogels. Tijdens het broedseizoen en de vogeltrek zijn gedeeltes van de hei afgesloten. Het is daarom ook moeilijk om een veel grotere ronde over de hei te maken. Op veel plaatsen mag je niet komen.

De Strabrechtse heide ontleent haar naam aan het gehucht Strabrecht onder Heeze. 'Stra' betekent ontginning aan de weg en 'Brecht' (of Brink) betekent open plek in het bos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet eerste gedeelte van de route gaat meer door het bos dan over de hei. Onderweg komt u een paar leuke vennen tegen. Doordat dit gedeelte van de route vlak langs de Strabrechtse Heide loopt is er veel overlast van verkeerslawaai. Gelukkig is in 2005 op alle rijstroken geluidsarm ZOAB aangelegd. Daarmee wordt de overlast ietjes minder. Maar bij een verkeerde windrichting kunt het geluid nog lang horen.

Als het warm weer is dan staat er regelmatig een ijscowagentje bij het punt waarbij u van de A67 afbuigt. Een lekker ijsje gaat er natuurlijk altijd in als u de hei op wandelt. Zeker in de zomer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMaar toen wij deze wandeling op 15 april 2006 liepen was het zeker geen weer voor ijsco's. Zoals u op de foto's kunt zien was het een frisse, mistige dag. Geen weer voor mooie foto's. Het is opvallend dat de natuur half april nog nauwelijks aan het uitlopen is.

Onderweg komt u de nodige vennen tegen. Van kleine tot zeer grote. Bij mooi weer is het een feest voor de fotograaf.

Een leuke plaats om ongestoord naar de vogels te kijken is de vogelkijkhut "Loat-ut-zo". De naam geeft al aan dat u wordt gevraagd om niets te vernielen en het afval in de afvalbak te gooien.

Bij minder weer is deze vogelkijkhut een prima gelegenheid om even uit te rusten en wat te eten.

Wat verder op in de route kunt u zien dat Staatsbosbeheer volop bezig is geweest met het plaggen van grote gebieden. Ook wordt er nieuwe afrastering geplaatst. Waarschijnlijk komen hier binnenkort dieren te lopen.

Door het grazen van deze dieren wordt het gras tegengegaan en krijgt de hei weer een kans. Door het plaggen zijn zelfs nieuwe vennen ontstaan. En zo is de hei elke wandeling weer anders, het verveeld nooit.

Ondanks de wat mistige omstandigheden waren er volop vogelaars te zien. Sommige zitten in hun eentje tussen het riet verscholen. Anderen zitten in grotere groepen midden op de hei. Met enorme verrekijkers wordt alles in de gaten gehouden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg komt u een paal tegen met de tekst "Hoenderboom". Geen andere informatie is er te vinden. Thuis kan natuurlijk mooi op internet worden gezocht naar meer informatie. En die is er inderdaad:

Hoenderboom
"De Hoenderboom is een klein gemeentelijk stenen monument waaraan vroeger de gemeenten Heeze, Maarheeze, Someren en Mierlo paalden (grensden)."

De route loopt nu verder langs de rand van de Strabrechtse Heide. Wat verderop komt u bij de Plaetse, een nagebouwd oud-Brabants plein. In het midden van het plein is een bluskuil, zoals die vroeger werd aangelegd om over bluswater te kunnen beschikken, als er brand was.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVerderop ligt de heidetuin, die bezoekers helpt heideplanten te herkennen. Omdat de grond rond deze heidetuin regelmatig drassig is kunt u over vlonders lopen. Aan de Plaetse ligt ook een insectentuin. Deze tuin is te vinden achter het gebouw van Staatsbosbeheer. Als u de GPS route precies volgt loopt u door de tuin. Hebt u een hekel aan insecten dan is een kleine omweg wel aan te bevelen.

Van hieruit gaat de route weer richting parkeerplaats. Wij hopen dat u genoten heeft van deze pittige wandeling.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.