Het Dal van de Beerze

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 25-02-2012

Een GPS wandeling met een prachtig begin en einde. Ertussen een wat meer gewoon verbindingsstuk. U loopt aan de zuidkant van de Kampina, of beter gezegd tussen de Kampina en de A58.

Als u 's morgens vroeg vertrekt hoort u bij de start van de wandeling alleen maar vogels, vogels en vogels. Een paar meter verder kijkt u uit over de uiterwaarden van de Beerse. Honderden watervogels dobberen of vliegen rond. Neem vooral de tijd om ook eens naar de vogels te kijken.

Deze route is mede tot stand gekomen dankzij Anja en Rien, zij hebben ons een aantal suggesties gedaan en een aantal voorbeeld routes gestuurd.


Kenmerken
Startpunt: Boxtel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.543217 E5.269014
Afstanden: 11 km
Type: Beek, Bos, Open
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling is 11 km door het dal van de Beerze.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
De route is regelmatig drassig. Goede schoenen zijn daarom aan te bevelen.
U kunt de hond meenemen. Maar deze moet zeer regelmatig aangelijnd worden.

Bij de start komt u horeca tegen.Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNet als de vorige keer begonnen we vroeg in de ochtend. En net als de vorige keer was het een grauwe dag. De zon die voorspeld was kwam pas halverwege de wandeling. De eerste foto's hebben we dan ook moeten schieten met veel te weinig licht. Daardoor zit er weinig kleur in.

Met een zonnetje erbij is dit een schitterend gebied. Met de verrekijker kun je uren rondkijken naar de vogels. Met de camera kun je prachtige plaatjes schieten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDal van de Beerze
Welkom op de Kampina, een ongerept, stil natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, bossen en vennen. Natuurmonumenten heeft hier vele tientallen hectaren akker en weiland aangekocht en geeft die terug aan de natuur. Bemeste grond is afgegraven en wordt afgevoerd. Geleidelijk aan onstaat nu een half-open landschap met vochtige, bloemrijke graslanden die volop insekten en daardoor weer vogels en andere dieren aantrekken. Het riviertje de Beerze heeft hier zijn vroegere, kronkelige loop teruggekregen. De stuwen zijn vervangen door vistrappen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRijk vogelgebied
Het omvangrijke opvangbekken dat Natuurmonumenten aan de overkant van de weg heeft aangelegd, voorkomt overstroming van de Beerze op plaatsen waar dat minder wenselijk is. Bij hoge waterstanden loopt het helemaal vól. In het voorjaar en zomer vormt zich een plas-drasgebied, paarsgekleurd door harig wilgenroosje en kattenstaart. Steltlopers zoals kievit, grutto en wulp fourageren er dan. En tal van watervogels, zoals meerkoet en eend, vinden hier een broedplaats. In de lucht zweeft de bruine kiekendief en af en toe zelfs een visarend.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp deze wandeling zie je niet alleen natuur. We liepen op een gegeven moment onder een knooppunt van hoogspanningsleidingen door. Niet echt bijzonder. Maar als je zoveel van die palen op een rijtje ziet staan merkt je pas op dat de hand van de mens overal terug te zien is.

Een stukje verder loop u langs de A58. Dan zie je maar hoeveel verkeer er over deze weg rijdt. Een stroom vrachtwagens en auto's. Nu in februari de natuur nog kaal is heb je een prima uitzicht op alles en nog wat. In de zomer is dat wat minder en komt de natuur nadrukkelijker in zicht.

Om een lang stuk langs de Beerze te kunnen lopen was het nodig om eerst een stuk naar beneden te zakken. Door het boeren, open landschap. Er zijn daar bijna geen bospaden. Daarom loopt u ook kleine stukjes over fietspaden langs doorgaande routes. Gelukkig niet al te druk bereden. Maar het stukje langs de Beerze maakt deze omweg de moeite waard. En dan komen we bij de Spoordonkse Watermolen uit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Spoordonkse Watermolen
In de Molendatabase van Nederland staat een stukje over de Spoordonkse watermolen. Het huidige stenen molengebouw dateert van 1868, maar de geschiedenis van deze watermolen gaat zeer ver terug: reeds vóór 1320 moet op deze plaats al een watermolen hebben gestaan. De Spoordonkse watermolen was lange tijd achtereenvolgens eigendom van de adellijke families De Merode en Sweers de Landas en werd in 1844 verpacht aan de familie Van Esch.

In 1900 werd de familie Van Esch eigenaar en is dat nog steeds.
De huidige eigenaar Emile van Esch heeft hij rijksmonument met veel liefde grondig gerestaureerd en bewoont met zijn gezin een deel van het molengebouw; voorheen zat daar de oliemolen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVan Esch ziet het liefst, dat de in zijn molen gemalen granen worden gebruikt voor typische streekproducten. De mulder hoopt in de naaste toekomst - in samenwerking met het likeurmuseum in Hilvarenbeek - oude jenever te kunnen stoken. Dat doet dan ook weer recht aan de vaak gefotografeerde reclame op de molen van het reeds lang verdwenen merk Wyers Oude Jenever.

Mocht u een bezoekje aan de watermolen willen brengen: openingstijden: zaterdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet laatste deel van de wandeling gaat langs de Beerze. Het ziet er meteen weer heel anders uit. Direct aan het begin ziet u een aantal vistrappen. Een mooi stukje natuur.

U kunt uw auto ook parkeren bij de Watermolen en dan het gedeelte langs de Beerze lopen. U moet dan wel dezelfde weg weer teruglopen, maar u loopt dan door een waterrijk gebied met veel vogels. Zeker de moeite waard.

 

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.