De Tungelroyse beek

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

Een wandeling door een erg open landbouwgebied. Overal vergezichten, boerderijen en landbouw. Asperges kom je hier geregeld tegen.

In de zomer kan deze route erg warm zijn. Er is namelijk nauwelijks beschutting. In de winter kan de route wat saai zijn. Je ziet dan hele stukken kaal landbouw gebied. In de lente/zomer/herfst is er doorgaans van alles te zien.

Kenmerken
Startpunt: Leveroy
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.249762 E5.845821
Afstanden: 18, 14, 8 km
Type: Akker, Beek, Open
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Een GPS wandeling van 18 kilometer in het gebied van de Tungelroyse beek bij Leveroy (Nederweert).
Er is een verkorte route van 14 en 8 kilometer beschikbaar.
De route is zeer goed begaanbaar. Een mix van asfalt en zandpaden. Gelukkig zijn de asfaltwegen niet druk bereden. Een enkele keer hoef je maar aan de kant te gaan voor een auto.
Bij de start en onderweg komt u horeca tegen.


Langere beschrijving

Als u van vergezichten houdt dan bent u aan het goede adres. Als u liever door de bossen loopt dan is dit geen leuke route voor u. U komt namelijk nauwelijks bossen tegen. De hele route gaat door landbouwgebied. Soms over het asfalt, dan weer over zandpaden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling start in het dorpje Leveroy. Een rustig dorpje rond een kerk. Vanaf de parkeerplaats kunt u 2 gemarkeerde routes lopen, een GPS is dan niet nodig. Deze GPS route is een mix van de Tungelroyse Beekroute en de Beek kant route.

Leveroyroute (5,4 km)
Vanaf de St.Barbarakerk in Leveroy voert de eerste helft van deze route door een afwisselend gebied met kleine bospercelen, bouwland en weiland. De tweede helft gaat door het Beekdal van de Tungelroyse Beek. U kruist deze beek twee maal en loopt door akkers en velden. Onderweg komt u langs twee wegkapellen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTungelroyse Beekroute (9,9 km, afgekort 7,2 km)
U kunt deze route starten bij de St.Barbarakerk in Leveroy of bij café De Oude Smidse in Baexem. De route slingert rondom het dal van de Tungelroyse Beek.

Even buiten Leveroy steekt u de beek al over. Ruim 1 kilometer buiten het dorp kunt u kiezen tussen de lange route via Baexem of de afkorting langs het beekdal.

De lange route komt door een klein bosgebied, de Bergheide, en natuurgebied Weijerbroek, Bij de Uilenbrug kruist u de Tungelroyse Beek opnieuw en gaat de tocht over kronkelende landbouwweggetjes terug naar het dorp Leveroy.

Achtergrond informatie over de Tungelroyse beek vonden we o.a. op www.mijnwaterschap.nl in een speciale brochure over deze beek.

De Tungelroyse beek
In Midden-Limburg stroomt de Tungelroyse beek als een blauw lint door het landschap. De beek ontspringt in Noord-Brabant, in de omgeving van Budel en doorkruist bijna geheel Midden-Limburg. Bij Neer stroomt de beek als Neerbeek in de Maas.

Het stroomgebied van de Tungelroyse beek beslaat maar liefst ruim 16.000 hectare, in de gemeenten Weert, Nederweert, Hunsel, Stramproy, Haelen en Roggel en Neer. De totale lengte is ongeveer 34 kilometer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de periode 1999 – 2001 is reeds een belangrijk deel van de Tungelroyse beek onderhanden genomen. Over een lengte van 7 kilometer werd toen de bodem gesaneerd, waarvan 3,5 kilometer opnieuw slingerend is gemaakt. Het eindresultaat van de sanering is goed te noemen. De beek en de oevers zijn zelfs schoner geworden dan iedereen had verwacht. En ook de herinrichting heeft al resultaat opgeleverd! De beek en zijn omgeving hebben heel natuurlijk gereageerd op de herinrichting. Zo is er behoorlijk wat stromingsdiversiteit ontstaan. Inmiddels is er al een aantal bijzondere waarnemingen gedaan in en om de Tungelroyse beek, zoals dagvlinders en libellen. En ook het ijsvogeltje heeft zijn leefgebied uitgebreid.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling gaat voornamelijk door landbouw gebied. Daarmee bent u gegarandeert van een aantal mooie vergezichten. Zeker op een heldere dag.

Eind maart komt de natuur weer langzaam in bloei. Grote witte stukken plastik laten zien dat er een start wordt gemaakt met het asperge seizoen. Een prachtig wit wapperend uitzicht. Helaas is dat op de foto niet goed terug te zien.

Meer info over de asperge vonden we op www.asperge.nl. Daar staat te lezen:

De asperge De wetenschappelijke naam is: Asparagus officinalis L. De asperge behoort tot de familie van de lelieachtigen, zoals bijv. lelie, narcis, knoflook en prei. Het is een meerjarig gewas, dat doorgaans tien jaar op hetzelfde perceel blijft staan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe vermeerdering van asperge vindt plaats door zaad. Voor de aanleg van 1 ha is ongeveer ¾ kg zaad nodig.

Het zaad is kostbaar, de prijs kan zelfs oplopen tot € 4.500,- per kg. De plantenopkweek vindt plaats bij professionele plantenkwekers.

De zaden worden rond half maart met precisie d.m.v. zaaimachines uitgezaaid en het jaar daarop rond 1 april worden de planten gerooid. De 1-jarige planten worden dan geplant op hun definitieve standplaats in geulen op een diepte van ± 25 cm en op een rijafstand van 160 cm. Per ha zijn ongeveer 20.000 planten nodig.

De cyclus ziet er dan als volgt uit:

1e jaar wordt niet geoogst. De jonge plant moet zich kunnen ontwikkelen; 2e jaar wordt één week geoogst; 3e jaar wordt tot 1 juni geoogst; 4e tot en met het 10e jaar wordt volledig geoogst (tot St. Jan 24 juni); 10e jaar worden de planten vernietigd en eventueel gerooid.

Een sterke aspergeplant levert in een oogstseizoen meer dan twintig stengels. Op een warme dag groeit een stengel soms wel 7 centimeter.

De wandeling loopt ook door het dorpje Baexem. Niet echt een mooi dorpje om doorheen te lopen. Ten eerste loopt er een drukke weg doorheen. Maar wat nog veel erger is dat de welstandscommissie van dit dorp er een potje van gemaakt heeft. Leuke oude huizen worden afgewisseld met schreeuwerige nieuwbouw van een goedkoop allooi. Jammer, maar de hele sfeer van het centrum is direct weg.

Onderweg komen we door en langs landgoed Beylshof.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLandgoed Beylshof
Het landgoed Beylshof bestaat uit bos, wei- en bouwland en wordt doorsneden door de Rydtbeek en de Tungelroyse beek.

Het landgoed is circa 90 hectare groot en is sinds 1973 het eigendom van het Limburgs Landschap.

In de oomgeving ziet u 'kampen': ontgonnen stukken landbouwgrond omringd door een houtwal.

Vanaf 1500 duikt af en toe de naam Beylshof in" de archieven op. In die tijd was het gebied van Jacob, graaf van Horne. De landbouwgronden waren verpacht aan Peter Quas, die volgens de pachtakte recht had op het steken van een bepaalde hoeveelheid turf. Hieruit blijkt dat er vroeger dus veen langs de beken te vinden was.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTegen het einde van de wandeling liepen we tegen Hoeve de Schoor aan. Er stonden veel autos op de parkeerplaats. Dat trok onze belangstelling. Vanaf de weg ziet de hoeve er niet zo bijzonder uit. Maar je mag het terrein op, en zelfs door een tuin wandelen. Op eigen risico stond er.

Deze hoeve is zeker even een kort bezoek waard. Dat kunt u op de foto's al zien. Meer informatie kunt u vinden op www.hoevedeschoor.nl. Wij kopieerden voor u het stukje hieronder.

Hoeve de Schoor
Hoeve de Schoor is een monumentale carréboerderij met een duidelijke Franse architectonische invloed. Uit onderzoek blijkt dat de oudste beschrijving dateert uit de tijd rond 1340. Volgens de archieven werd de boerderij het “Goed van der Schoor” genoemd.

In Elisabethshof, het streekmuseum in Haelen, hangt een kaart uit 1600 waarop duidelijk te zien is dat de boerderij toen al de carrévorm had. Begin 1800 werd een vergunning verleend voor een jeneverstokerij.

In het bakhuis vonden we de restanten hiervan tijdens de restauratie. Begin 1900 werden een gedeelte van de boerderij en de gronden verpacht aan een veehouder.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe geschiedenis gaat steeds verder en in 1995 verwierven wij een zwaar onderkomen boerderij met 1,7 hectare weiland, doopten dit tot Hoeve de Schoor, en begonnen vol goede moed aan de restauratie van de gebouwen en het aanplanten van de voormalige weilanden.

Met de zeer gewaardeerde hulp van veel mensen en organisaties, is nu een gedeelte van de hoeve gerestaureerd, zijn er duizenden bomen en struiken aangeplant en is de landelijke en monumentale sfeer volop te proeven. Mevrouw Dr. R. Voet is najaar 2004 gestart met een vooronderzoek naar de geschiedenis van Hoeve de Schoor.

Dit vooronderzoek wordt naar verwachting begin 2005 afgerond, waarna het zal worden aangeboden aan verschillende universiteiten, als basis voor een uitgebreider wetenschappelijk gefundeerd onderzoeksproject.

En zo kwamen we met moeie voeten weer terug bij de auto. We waren lekker uitgewaaid, hadden mooie vergezichten gezien en onderweg vriendelijke mensen ontmoet. Bij elke foto die we van een paard namen riep de berijder "is ie gelukt". Toeval of niet?

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.