Rondje Kortschot 1

Korte beschrijving

In het voorjaar van 2007 hebben we de hemelvaartsdagen doorgebracht op de boererij camping Kortschot. Niet voor het eerst en waarschijnlijk ook niet voor het laatst. Kortschot is een gezellige kleine camping met prima voorzieningen in een prachtig gebied. Natuurlijk lagen er op de camping verschillende wandelingen voor ons klaar.

Deze wandeling begint op de camping. Maar ook ook zonder tent of caravan bent u van harte welkom. U kunt uw auto op het terrein parkeren en vervolgens de route lopen. U kunt ook gebruik maken van de alternatieve parkeerplaats bij de plaatselijke sportvereniging.


Kenmerken
Startpunt: Winterswijk
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N51.982235 E6.759831
Afstanden: 11 km
Type: Beek, Bos, Open
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 09-04-2015

Route informatie

Een GPS wandeling van ruim 11 kilometer rond boerderij camping Kortschot in Winterswijk (achterhoek).
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
Als u niet van plan bent om te camperen, mag u uw auto parkeren voor de wandeling. Gewoon even vragen.
Onderweg komt u geen horeca tegen, maar Winterswijk is in de nabijheid.

 Langere beschrijving

GPSwalking.nlCamping Kortschot bestaat inmiddels al ruim 20 jaar (2015). Wij maakten kennis met deze camping toen we in 1997 een nachtje in de Bedstee doorbrachten. We waren wat aan het rondtoeren door Nederland op de motor en hadden de nacht nog nooit in een knusse bedstee doorgebracht. 

Deze eerste kennismaking was zo goed bevallen dat we in het najaar van 1997 weer terugkwamen met de caravan en kinderen. Sindsdien komen we er zeer geregeld. En tijdens het uitzetten van deze wandeling 8 jaar geleden konden we ons 10-jarige jubileum vieren. De kinderen zijn intussen al groot geworden en gaan al niet meer mee.

GPSwalking.nlTijdens de Paasdagen van 2015 hebben we deze route opnieuw gelopen omdat een gedeelte niet meer toegankelijk was. Ondanks dat we vroeg in het jaar aan het camperen waren hebben we kunnen genieten van de rust en de schitterende omgeving.

De bedstee is er intussen al niet meer en ook de pipowagen is weg. Overgebleven is een leuke en gezellig camping waar het in alle jaargetijden goed vertoeven is. De foto-serie bestaat daarom uit 2 delen. De foto's van jaren geleden en die vanuit 2015. Bekijk ook ons sfeerverslag van Camping Kortschot.

De wandeling
De wandeling begint op de camping. U mag u auto rustig op de camping parkeren, een kijkje nemen en dan met de wandeling starten. Camping Kortschot ligt prachtig midden in de natuur. Een prima startpunt voor een mooie wandeling.

GPSwalking.nlAan het begin van de wandeling liepen we over Golfclub Voortwisch. Het is even uitkijken want een golfbal kan hard aankomen.

 

Golfclub Voortwisch
Genoemd naar het gelijknamige landgoed en op één van de mooiste plekjes achter Winterswijk in een sfeerrijk coulisselandschap is een prachtige 18 holes golfbaan aangelegd door de Engelse architect Donald Steel. Bekijk de website.

Deels parkbaan met fraaie waterpartijen, deels bosbaan met glooiingen garanderen de nodige afwisseling voor spelers en speelsters.

 

GPSwalking.nlAl slingerend gaat de wandeling richting natuurgebied Dottinkraede. Een prachtig gebied waar we heerlijk konden genieten van de natuur. Libellen, broedende vogels, mooie vergezichten, een kronkelige beek. De volgende tekst hebben we gecopieerd van de website van Natuurmonumenten (waar we overigens lid van zijn).

 

Dottinkraede
Dottinkraede is een oud loofbos aan de Ratumse Beek. Onder het loof ontdekt u prachtige planten en struiken. Er is een struiklaag van zoete kers en mispel. Langs de beek staan klein heksenkruid, slanke sleutelbloem en ruig klokje. In het vogelrijke eikenbos op de hogere zandgrond groeien echte guldenroede en adelaarsvaren.

GPSwalking.nlSteun Natuurmonumenten
Om de natuur gezond en vitaal te houden verricht Natuurmonumenten noodzakelijk werk. In dit donkere productiebos van fijnspar en lariks creëren onze boswachters open plekken. Waar weer licht op de bodem valt ontkiemen planten, struiken en jonge loofbomen. Zo ontstaat een natuurlijker bos waar vogels en zoogdieren zich beter thuis voelen. Met uw bijdrage kunnen we Dottinkraede voor de toekomst beschermen. Steun Natuurmonumenten. Word lid of doneer iets extra’s voor natuurherstel in deze kwetsbare gebieden.

GPSwalking.nlKabbelend beekje
In samenwerking met het waterschap is de oorspronkelijke loop van de Ratumse Beek hersteld. De Ratumse Beek verbindt Dottinkraede met het aangrenzende Bönnink.

In de twintigste eeuw is de beek op een aantal plaatsen rechtgetrokken om water versneld af te voeren. Dat was gunstig voor de landbouw, maar slecht voor de natuur. Het vochtige beekdal droogde uit en bijzondere planten verdwenen.

Nu de beek weer rustig door het landschap kabbelt, is het beekdal natter geworden en keert de oorspronkelijke vegetatie langzaam terug.

Vervolgens lopen we verder richting de Willinkbeek. Een klein kronkelige beek waar een smal pad langs loopt. Via deze route komen we bij landgoed Gossink. Op www.natuurkaart.nl vinden we meer informatie.

GPSwalking.nlDe Willinkbeek
De Willinkbeek stroomt vanaf Duitsland naar het westen, door onze terreinen Willinkbeek en Gossink. De beek is deels natuurlijk, deels gegraven. Het onnatuurlijke karakter van delen van de Willinkbeek blijkt onder andere uit de doorsnijding van enkele dekzandruggen. Door het sterke verhang en de hoge afvoer had de oorspronkelijke beek een sterk meanderend karakter.

In de wanden van de Willinkbeek zijn op diverse plaatsen tussen de 50 en 200 miljoen jaar oude afzettingen te zien. Ze dateren uit perioden voorafgaand aan de ijstijden. In Nederland zijn deze oude afzettingen vrijwel nergens anders op een natuurlijke manier te zien. Elders zijn ze alleen te zien bij graafwerkzaamheden of bij bodemboringen. Dit maakt de Willinkbeek in aardkundig opzicht zeer bijzonder.

GPSwalking.nlLandgoed Gossink
Sommige Scholtengoederen duiken in de geschiedenis van Winterswijk al vroeg en zeer regelmatig op. Met Gossink is dit niet het geval. Waarschijnlijk is het een relatief niet zo oud Scholtegoed en ook nooit heel erg belangrijk geweest.

De naam, een verbastering van Gosschalkynck, kwam in 1468 voor op een lijst tiendplichtigen aan de kerken in het naburige Südlohn. In 1741 was Gossink een vrijzitter van de Voogd van Bredevoort (een soort burgemeester), wat inhield dat hij aan diens onderhoud betaalde en daarom minder aan de heer hoefde af te dragen.

GPSwalking.nlRond de boerderij Gossink ligt de kern van het oude goed Gossink. Ten noorden van de Ratumse weg lag de Henxelse enk, een akkergebied. Ten zuiden van de de scholteboerderij waren tot begin 20e eeuw heidevelden, hier werd later de boerderij Nieuw-Gossink gebouwd. Nog iets zuidelijker, langs de Lage weg, lag een pannenbakkerij, de benodigde klei werd daar dichtbij uit de grond gehaald.

De Willinkbeek, die door Gossink stroomt, ontleent zijn naam aan het scholtengoed Willink, dat stroomopwaarts richting de Duitse grens gelegen is. Willink was wel een belangrijk scholtengoed, het was een hofgoed van Bredevoort. Gossink is in 1967 verworven van de erven G.B.W. ter Kuile.

GPSwalking.nlNa deze leuke en interessante wandeling komen we weer op de camping aan. Onder onze luifel, met een mooi uitzicht over de camping, drinken we een kopje koffie. Een mooi uitzicht en veel rust is hier heel gewoon.

Het is goed vertoeven in de achterhoek en zeker op Kortschot: "Als VeKabo-camping bieden wij onze gasten vooral het genot van de rust en ruimte van de Achterhoek. Op het kampeerterrein is gemoedelijkheid troef. Geen onnodige regels, maar we hechten aan respect in de omgang met elkaar en onze omgeving. Onze gasten fietsen en wandelen en genieten van het bijzondere landschap in Winterswijk."

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve Parkeerplaats N51.9774 E6.7496
 • Golfterrein Voorwisch N51.9839 E6.7697
 • Landgoed Gossink N51.9779 E6.7535
 • Natuurgebied Dottinkraede N51.9927 E6.7553
 • Start/Finish/Camping Kortschot N51.9822 E6.7598
 • Wijngaard Hesselink N51.9892 E6.7702
 • Willink Beek N51.9810 E6.7485
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.