Rondje Kortschot 2

Korte beschrijving

In het voorjaar van 2007 hebben we de hemelvaartsdagen doorgebracht op de boererij camping Kortschot. Niet voor het eerst en waarschijnlijk ook niet voor het laatst. Kortschot is een gezellige kleine camping met prima voorzieningen in een prachtig gebied. Natuurlijk lagen er op de camping verschillende wandelingen voor ons klaar.

Deze wandeling begint op de camping. Maar ook ook zonder tent of caravan bent u van harte welkom. U kunt uw auto op het terrein parkeren en vervolgens de route lopen. U kunt ook gebruik maken van de alternatieve parkeerplaats bij de plaatselijke sportvereniging. Maar de wandeling gaat vervolgens toch over de camping.


Kenmerken
Startpunt: Winterswijk
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N51.981779 E6.759868
Afstanden: 11 km
Type: Beek, Bos, Open
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling rond boerderij camping Kortschot in Winterswijk (achterhoek).
De wandeling is 11 km lang, er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
Als u niet van plan bent om te camperen, mag u uw auto parkeren voor de wandeling. Gewoon even vragen.
Onderweg komt u geen horeca tegen, maar Winterswijk is in de nabijheid.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSCamping Kortschot bestaat inmiddels al ruim 12 jaar (2007). Wij maakten kennis met deze camping toen we in 1997 een nachtje in de Bedstee doorbrachten. We waren wat aan het rondtoeren door Nederland op de motor en hadden de nacht nog nooit in een knusse bedstee doorgebracht.

Deze eerste kennismaking was zo goed bevallen dat we in het najaar van 1997 weer terugkwamen met de caravan en kinderen. Sindsdien komen we er zeer geregeld. En tijdens deze wandeling konden we ons 10-jarige jubileum vieren. De kinderen zijn intussen al een flink stuk gegroeid maar vermaken zich nog steeds prima op de camping.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe bedstee is er intussen al niet meer. En ook de pipowagen is intussen alweer vertrokken. Maar de mooie campeerplek is gebleven. We kunnen boerderij camping Kortschot u dan ook van harte aanbevelen.

Bekijk ook het sfeerverslag van Camping Kortschot.

De wandeling
De wandeling begint op de camping. U mag u auto rustig op de camping parkeren, een kijkje nemen en dan met de wandeling starten. Camping Kortschot ligt prachtig midden in de natuur. Een prima startpunt voor een mooie wandeling.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze korte wandeling laat u de mooie natuur om de camping zien. We lopen langs een aantal kleine beken door een afwisselend landschap. De ene keer door de bossen, daarna weer door een meer open gebied.

Je hoort overal de vogels fluiten. Opvallend is de afwezigheid van geluid van voertuigen of vliegtuigen. Heerlijke rust, overal.

Naast wandelen kan hier ook prima gefietst worden. Je komt onderweg dan ook veel mensen tegen. Een mooie omgeving, waar volop te genieten is. 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTijdens de wandeling kwamen we ook langs een leuk vennetje. Aan het begin stond een grote picknick tafel. Terwijl aan het wachten waren op een libelle die langer dan 2 seconde ergens neerstreek werd de tafel in beslag genomen door een groepje fietsers. Daarmee zie je dat dit gebied erg in trek is bij natuurliefhebbers van elk soort.

Dat met die libelles was zo inspannend dat we maar over gegaan zijn op kikkers. Die blijven beter stilzitten.

Na dit vennetje lopen we gebied van landgoed Gossink weer in. Op www.natuurkaart.nl vinden we meer informatie.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLandgoed Gossink
Sommige Scholtengoederen duiken in de geschiedenis van Winterswijk al vroeg en zeer regelmatig op. Met Gossink is dit niet het geval. Waarschijnlijk is het een relatief niet zo oud Scholtegoed en ook nooit heel erg belangrijk geweest.

De naam, een verbastering van Gosschalkynck, kwam in 1468 voor op een lijst tiendplichtigen aan de kerken in het naburige Südlohn. In 1741 was Gossink een vrijzitter van de Voogd van Bredevoort (een soort burgemeester), wat inhield dat hij aan diens onderhoud betaalde en daarom minder aan de heer hoefde af te dragen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRond de boerderij Gossink ligt de kern van het oude goed Gossink. Ten noorden van de Ratumse weg lag de Henxelse enk, een akkergebied. Ten zuiden van de de scholteboerderij waren tot begin 20e eeuw heidevelden, hier werd later de boerderij Nieuw-Gossink gebouwd. Nog iets zuidelijker, langs de Lage weg, lag een pannenbakkerij, de benodigde klei werd daar dichtbij uit de grond gehaald.

De Willinkbeek, die door Gossink stroomt, ontleent zijn naam aan het scholtengoed Willink, dat stroomopwaarts richting de Duitse grens gelegen is. Willink was wel een belangrijk scholtengoed, het was een hofgoed van Bredevoort. Gossink is in 1967 verworven van de erven G.B.W. ter Kuile.

Na deze leuke en interessante wandeling komen we weer op de camping aan. Onder onze luifel, met een mooi uitzicht over de camping, drinken we een kopje koffie. En dan is het weer tijd om de zaak af te breken en weer naar Noord Brabant te rijden. Tot de volgende keer.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Alternatieve Parkeerplaats N51.9768 E6.7437
  • Landgoed Gossink N51.9771 E6.7548
  • Start/Finish/Camping Kortschot N51.9817 E6.7598
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.