De Posbank

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 25-02-2012

De Veluwe Zoom bij Rheden, ook wel de Posbank genoemd is de moeite van een bezoek meer dan waard. De route start bij het informatiecentrum van Natuurmonumenten in Rheden. Vandaar uit gaat de route door een prachtig glooiend landschap. Er zijn stevige hoogteverschillen en prachtige vergezichten. U kunt onderweg schapen en IJslandse paarden tegenkomen. In de weekenden maken veel wandelaars gebruik van dit gebied.

In het informatiecentrum kunt u een kopje koffie drinken, rondkijken en kaarten/boeken kopen. Vanaf dit centrum zijn verschillende routes uitgezet. Ook zonder GPS kunt u hier wandelen.

Kenmerken
Startpunt: Rheden
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N52.016594 E6.025455
Afstanden: 5 km
Type: Bos, Hei, Open
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Een GPS wandeling van 5 km door een prachtig gebied.
We hebben geen verkortingen van deze wandeling, maar dat is eigenlijk ook niet nodig.
Bij het bezoekerscentrum vindt u een leuke horecagelegenheid met een mooi terras.
Honden zijn toegelaten, mits aangelijnd.


Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint bij het Informatiecentrum Natuurmonumenten, Heuvenseweg 5a, 6991 JE, Rheden. Daar hebben we eerst een kopje koffie gedronken. Vanuit Noord Brabant is het even rijden naar de Posbank, en dan wil je best beginnen met een lekker kopje.

De wandeling in de Posbank is redelijk kort. Dat kwam doordat we verderop nog een route van 8 km gelopen hebben. Maar ondanks de route vrij kort is loopt die door een meer dan prachtig gebied.

De Posbank, onderdeel van het Nationaal Park Veluwezoom (Nationaal Park sinds 1930) ligt in het noordoosten van Arnhem vlakbij Rheden op een stuwwal uit de ijstijd. De Posbank in het kort: heidevelden, bos met pijnbomen en stuifzand. Met name de combinatie pijnbomen en stuifzand zorgt ervoor dat het stuifzand vastgehouden wordt.

De route is bijna nergens vlak. Daardoor heb je geregeld een prachtig uitzicht, maar moet er soms geklommen en gedaald worden. U kunt zodoende even werken aan de conditie. We liepen deze wandeling in de herfst van 2007. De bomen waren al flink aan het kleuren. Met een zonnetje erbij was het werkelijk een plaatje.

Direct bij het Informatiecentrum stond een informatiebord. Natuurlijk hebben we voor u de tekst gefotografeerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVeluwe transferium Posbank
U staat hier bij het Veluwetransferium Posbank, het ideale vertrekpunt voor het ontdekken van Nationaal Park Veluwezoom.

Laat de auto achter en ga verder te voet, per fiets of te paard. Informatie over de MTB-, ruiter- en menpaden vindt u op de wandelkaart van Veluwezoom, die te verkrijgen is in het bezoekerscentrum.

Hier vindt u naast een boeiende expositie ook het VVV agentschap met fietsverhuur en een brasserie.

Nationaal Park Veluwezoom
Het Nationaal Park Veluwezoom is eigendom van de Vereniging van Natuurmonumenten.
Het is met 5000 hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Je vindt er uitgestrekte bossen en heidevelden, restanten stuifzand en landgoederen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1930 werd Veluwezoom het eerste Nederlandse Nationaal Park.
De centrale en noordelijk gelegen bossen en heidevelden zijn ‘woest’ en rustig. Natuurlijke processen als stormen, vraat, sterfte en spontane verjonging bepalen hoe de natuur eruit ziet.

Meer zuidelijk bepalen uitgestrekte heidelandschappen en soortenrijke bossen het beeld. Het natuurbeheer richt zich hier op het behoud van de specifieke natuurwaarden. Ook liggen hier landgoederen, beken, akkers en gebouwen, die een intensieve zorg van de beheerder vragen. Het natuurgebied grenst in het zuiden aan de woonkernen van zeven dorpen. U vindt hier ook de meeste recreatieve voorzieningen, zoals pijltjesroutes. Lees verder op de website van Veluwezoom.

Opvallend zijn de prachtige bomen aan het begin van de wandeling. In de zomer loopt u geregeld onder een stevig bladerdak. In de herst kunt u genieten van de kleuren. Van ver kunt u de schaapskooi al zien liggen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSchaapskooi
U staat hier voor de schaapskooi van het landgoed Heuven, gebouwd omstreeks 1870 en inmiddels een beschermd rijksmonument. De schapen gaan dagelijks met de herder de hei op om te grazen. Ze eten jonge, eiwitrijke delen van heide en grassen, maar lusten ook jonge boompjes. Zo helpen ze de heide in stand te houden.

Midden negentiende eeuw was er een groot aantal schaapskooien in de omgeving van Rheden. Deze kooien waren vaak te vinden op de overgang van bouwland naar heide. De schapen gïngen overdag de hei op om te grazen en sliepen 's nachts in de stal. Het waren zogenaamde potstallen, stallen met een verdiepte bodem. De daar opgevangen mest werd vermengd met heideplaggen. Als de stal vol raakte met de mest en plaggen werd dit er uitgehaald en over de akkers verspreid.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe schapenhouderij was op de Veluwe eeuwenlang zeer belangrijk om de voedselarme zandgronden te bemesten. Na de uitvinding van kunstmest, eind 19e eeuw werd de schapenhouderij minder rendabel en zijn veel schaapskooien verdwenen. De mest van Rhedense schaapskudde, vermengd met stro, wordt echter ook nu nog gebruikt om de landbouwgronden van Natuurmonumenten te bemesten.

De kooi en de aangrenzende weilanden zij eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. De Stichting Rhedense Schaapskudde, opgericht in 1963, beheert de uit honderd Veluwse heideschapen bestaande schaapskudde. Het doel van de Stichting is de instandhouding van de kudde met herder en het behoud van het ras "Veluws heideschaap".

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe dagelijkse verzorging van de schapen wordt uitgevoerd door de herder(s). Als bedrijf is de kudde niet meer rendabel. Voor haar werk is de stichting afhankelijk van subsidie, donateurs, giften en de financiële adoptie van lammetjes. Meer informatie over de Rhedense schaapskudde kunt u krijgen bij de herders of via internet: www.schaapskudde.nl

Gelukkig liepen we de schapen, de herder en een viertal bordercollies tegen het lijf. De schapen stonden midden in de nog steeds mooi gekleurde hei.

Door deze hei hebben we een pad genomen die ons telkens weer wist te verrassen met prachtige vergezichten. Aan het einde van dit gedeelte kwamen we bij de Posbank aan. Daar is een uitzichtspunt. Je kunt helemaal tot de IJssel kijken. Aan alle kanten een prachtig uitzicht. Een ideale plaats om even de lucht te nuttigen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPosbank
Met 110 meter NAP is de Posbank ook het hoogste punt van Gelderland. De Posbank zelf is een uitzichtplateau dat bij helder weer een prachtige uitzicht over het IJsseldal richting de Liemers en de Achterhoek biedt. De oorspronkelijke naam is Herikhuizerveld. Iedereen noemt het echter De Posbank. Dit komt door de halfronde stenen bank die aanwezig is op een markant uitzichtpunt. Deze bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. Op de Posbank is ook een gelijknamig paviljoen gelegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp de posbank kwamen we ook een jonge koningin Beatrix tegen op de fiets. Wat is er bekend over dit beeld:

Koningin op de fiets
Bij de Posbank komt u langs het standbeeld van Koningin Beatrix op de fiets, dat op 14 juni 2002 is onthuld. Het beeld is gemaakt door de kunstenares Daphné du Barry.

Het beeld is zo gemaakt, dat fietsers naast de Koningin kunnen rijden. De Stichting Koningin op de Fiets uit Rheden bracht in twee jaar tijds geld bijeen om het ruim € 55.000,-- kostende beeld te kunnen betalen.

Bij het uitzichtpunt staat een informatiebord. Stevig bekrast waardoor gedeelten bijna niet meer te lezen zijn. Twee geliefde hebben hun namen royaal door de tekst gekrast. Een mooi hartje maakt de zaak compleet. Met een beetje gepuzzle hebben we het volgende nog kunnen terughalen:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIJstijdenlandschap
Van hieruit hebt u zicht op de zuidelijke Veluwezoom, uitkijkend over het Herikhuizerveld, beter bekend als de Posbank, onderdeel van het Nationaal Park Veluwezoom.

Een uniek landschap van heuvels en dalen. Ontstaan in een ijstijd zo'n 200.000 jaar geleden. Enorme gletsjes drukten grote hoeveelheden zand en keien opzij en voor zich uit.

Zo ontstonden langgerekte heuvels, de stuwwallen, zoals de Veluwe. Het einde van de ijstijd bracht jagende winden over een kale grond. Regen en smelwater stroomden over het grondoppervlak weg, waardoor diepe dalen werden ingesleten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMensen en schapen benutten de heide
Tot omstreeks 1930 lieten boeren uit Rheden hun schaapskuddes op deze heidevelden grazen. Ook staken ze heideplaggen voor in de schaapskooi, waar 's nachts de schapemest en urine werd opgevangen.

Dit vruchtbare mengsel van plaggen en mest gebruikte men om de akkers rondom de dorpen te bemesten.

Veel heidevelden werden te intensief gebruikt. De begroeiing verdween en de zanderige bodems veranderden in stuifzanden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSProfijt voor dieren
In dit gebied leven ook veel dieren. Wild zwijn, ree, das, vos en konijn foerageren in de grazige dalen. In kaal zand legt de zandhagedis graag haar eitjes. Mestkevers profiteren van de talrijke keutels. In de heidebegroeiing broeden volges als de veldleeuwerik en roodborsttapuit. En vlinder als heideblauwtje, heivlinder en atalanta drinken in de zomer van de heidennectar.

Op de weg terug naar het informatiecentrum loopt de route vrij stijl (naar Nederlandse maatstaven) naar boven en beneden. Hier en daar heeft men een trapje aangelegd om het lopen eenvoudiger te maken.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.