Het Wateringpad

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

We kregen de inspiratie voor deze wandeling door de rubriek "ommetjesmakers" van het Eindhovens Dagblad. Niet dat we route gewoon nagelopen hebben.

Een jaar geleden hebben we een route door de Maay gelopen. We liepen door een heel mooi stukje met veel water, de Liskes. Dit mooie stukje hebben we ook in deze route opgenomen. Daarom komt u veel variatie tegen bij deze wandeling: bos, water, open landschap en landbouwgebied.

Update: een gedeelte van de route was in de zomer van 2008 niet meer begaanbaar. We werden daarop geattendeerd door Frank, een regelmatige wandelaar van onze routes. Frank heeft ook een alternatieve route opgestuurd. Als u van plan bent om de route van 14 of 13 km te lopen let dan op dat de toegang naar de Liskens mogelijk geblokkeerd is. In de route van 15 km ziet u het alternatief. We hebben een waypoint "zuidelijk pad volgen" bij de route gezet als u van plan bent om deze andersom te lopen. En zoals Frank in zijn mail aangaf: "soms moet je wat experimenteren onderweg".


Kenmerken
Startpunt: Lommel/Valkenswaard
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.270550 E5.399676
Afstanden: 13, 7 km
Type: Akker, Bos, Open, Ven
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 14 km op de grens van België en Nederland bij Lommel.
Er zijn verkorte versies van 13/11 km van deze wandeling beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Horeca vindt u bij de start.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het Eindhovens Dagblad stond het volgende te lezen: Het Wateringpad. Dat klinkt naar natte voeten, maar gelukkig voert het over droge zandwegen. Een stukje is Nederland, het grootste deel België. Sommige paden zijn eeuwenoud en dienden als smokkelroutes.

Het kaartje in de krant was duidelijk genoeg en met de toevoeging van een omweg via de Liskes stond er een mooie route van 14 kilomter klaar. De weersvoorspelling was niet best, maar de eerste spetters kwamen pas toen we weer bij de auto waren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet eerste deel van de route laat een mooi landschap zien in herfstkleuren. De paden zijn goed begaanbaar en eind oktober is er nog van alles in de bloei. Omdat het meeste van het mais net geoogst is kun je ver wegkijken. Voor de vogelaars een prima gelegenheid om de vogels van ver weg te herkennen.

Na genoten te hebben van het uitzicht slaan we af richting Liskes. Het pad loopt langs een beek. Is enigzins moeilijk begaanbaar vanwege het vele riet. Maar de Liskes is de moeite van wat rietklünen meer dan de moeite waard.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVogelkijkhut
"Op 18 mei 2000 is vogelkijkhut 'de Liskes' officieel geopend door Mevrouw I. Bakker-van Assen, Burgemeester van de gemeente Bergeijk.

Vereniging Natuurmonumenten besteedt ieder jaar de extra opbrengsten van de verkoopproducten aan een project. In 1999 is er gekozen voor deze vogelkijkhut in natuurgebied de Maaij in Bergeijk.
Dit waterrijk gebied is in 1992 aangekocht door Natuurmonumenten.

De dertien visvijvers van de Maaij zijn een fenomeen in de Kempen. De vijvers zijn, anders dan de omliggende gebieden, zeer voedselrijk. Hierdoor is de Maaij vooral een zeer bijzonder broedgebied voor watervogels.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSinds de aankoop van dit gebied behoort de visvangst tot het verleden. Hierdoor is de rust teruggekeerd en krijgt de natuur een nieuwe kans."

En dan lopen we tegen een bordje aan dat midden in de vogelkijkhut bevestigd is. En die geeft de ontbrekende informatie:

De Liskes
Voor u ligt de voormalige visvijver de Liskes. De vereniging Natuurmonumenten beheerd de vijver nu als natuurgebied. Het water wordt aangevoerd via de Belgische vloeiweiden van Lommel-Kolonie en de Beekloop. Het zorgt voor bijzondere planten en vogels.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe hebben even een kopje koffie gedronken op deze wat tochtige locatie en een half uurtje naar de vogels gekeken. Daarna zijn we om de Liskes gelopen. We liepen tegen een bordje die ons voor 1 euro een drietal siermaiskolven aanbood.

Wat verderop stond een tafel met daarop een uitstalling van deze siermaiskolven. Eerlijk als we zijn hebben we er 6 meegenomen nadat we 2 euro in een oud boterkuipje hebben gedaan. Hopelijk heeft niemand anders dat er weer uitgehaald.

En zo kom je vanalles tegen onderweg. En dat maakt nu het wandelen leuk. Op het Internet was niet veel terug te vinden over het Wateringpad. Alleen Lommel in actie wist wat over deze wandeling te vertellen:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLommel/ Lommel-Kolonie heeft er een nieuwe wandelroute bij die binnenkort door het leven zal gaan als het “Ommetje Wateringpad”. De kersverse route is 9 km lang en zal de natuurgebieden de Wateringen en het Hageven met elkaar verbinden. In de wandeling staan de watering en het agrarisch landschap centraal.

Het nieuwe pad loopt van het Wateringhuis via de Borkelse Dijk over de grens en tenslotte langs de Woeste Polderdijk terug naar het Wateringhuis. De route doorkruist dus ook even Nederlands grondgebied.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet ommetje kreeg van Landschapsbeheer Nederland nu al een eervolle onderscheiding. Schepen Ven benadrukt dat dit nieuwe wandelpad een meerwaarde is voor zowel de inwoners van Lommel als voor de toeristen. Er zijn 5 startpunten voor de wandeling: de werkschuur van Natuurmonumenten, eetcafé De Hutten, bezoekerscentrum De Wulp, Museum De Kolonie en het Wateringhuis.

De route werd, naar het idee van Gerard Slenders, uitgestippeld door vzw De Wulp samen met Erfgoed Lommel, wandelclub Milieu 2000, Natuurmonumenten en Natuurpunt.

De totale kostprijs voor de aanleg van het pad bedraagt ongeveer 7.000 euro. Het stadsbestuur van Lommel subsidieert hiervan 2.500 euro. De officiële opening van het Ommetje Wateringpad zal doorgaan op zaterdag 3 november om 14 uur in het Wateringhuis.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg kwamen we regelmatig een bordje tegen met verboden toegang, natuurgebied. Het leek ons dat het ging om het binnengebied waar we met deze route omheen liepen. Maar we hadden de hond aan de lijn en liepen rond zonder al te veel herrie te maken.

En zo kwamen we zelfs langs een natuurpunt. Op het internet kwamen we meer informatie over dit natuurpunt te weten:

De Vloeiweiden
Zeldzame hooilanden!

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVanaf 1850 werden in Noord-Limburg uitgestrekte heideterreinen ontgonnen. Dankzij een ingenieus bevloeiingssysteem werden de arme Kempense zandgronden omgevormd tot vruchtbare "vloeiweiden". Het water was afkomstig uit de Maas en werd aangevoerd via het nieuwe Kempens kanaal Bocholt-Herentals. De inspiratie hiervoor kwam uit Italië.

Vanaf 1950 verminderde de belangstelling voor de graslanden van de vloeiweiden omdat deze enkel manueel konden gemaaid en gehooid worden. De eigenaars schakelden steeds meer over op populieraanplantingen. Hierdoor dreigde het cultuurlandschap met zijn specifieke fauna en flora te verdwijnen. Natuurpunt beheert in Lommel al 20 jaar vloeiweiden op de oorspronkelijke, arbeidsintensieve wijze. Zo blijft dit cultuurlandschap, uniek voor West-Europa, intact. In 2002 mocht dit gebied de Vlaams Monumentenprijs in ontvangst nemen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDaarna kwamen we bij het Wateringhuis. Helaas was het op onze zondagmiddag gesloten. Voor de deur hing een klein bordje die we met onze telelens net leesbaar op de foto wisten te krijgen:

 

Het gerestaureerde Wateringhuis werd oorspronkelijk bewoond door de ”waterbazen”. In het kleine natuurmuseum worden op een educatieve manier de ontstaangeschiedenis en natuurwaarden van De Vloeiweiden tentoongesteld.

De vloeiweiden of watering in 1850 aangelegd, maakten landbouw in de Kolonie mogelijk. Dankzij de graswinning voor het vee dat voor het nodige stalmest zorgde werd heide-ontginning in de streek mogelijk. In dit wateringhuis woonde destijds de waterbaas die met een ploeg werklui instond voor de bevloeing van de hooilanden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSThans is het museum een natuur-info centrum waarin de ecologische waarde van dit uniek natuurgebied wordt aangetoond.

Openingsuren
Van juni tot september, elke zondag van 14 tot 18 uur.
Van oktober tot mei, elke eerste zondag van de maand van 14 tot 18 uur.

Ook na afspraak (2 weken op voorhand aanvragen via nummer 011-64 94 00). Contactpersoon: Albert Mertens.

En zo liepen we weer richting auto. Een mooie afwisselende route waarop veel te zien is voor diegene die het ook willen zien. Het laatste lusje gaat langs een restaurant/terras. U kunt natuurlijk ook direct richting parkeerplaats gaan. Maar als u trek hebt in een kopje koffie dan kunt u net over de grens in België bij verschillende addressen terecht. Vanaf het terras is het dan nog een ruime kilometer naar de parkeerplaats.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.