Helpolderroute

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 06-04-2012

Geen lange wandeling, maar met een bezoekje aan het Biesbosch informatiecentrum kunt u best de middag vullen. We kwamen in dit gebied uit omdat we in de buurt moesten zijn voor een verjaardag. Dan moet je meteen van de mogelijkheid gebuik maken. Helaas was het een wat grijze dag met een straffe wind. Wel konden we hierdoor lekker uitwaaien en was het ook niet druk in het informatiecentrum. Wel viel het op dat eind januari de eerste struiken al aan het uitlopen waren. Zou dat door de opwarming van de aarde komen??


Kenmerken
Startpunt: Dorddrecht
Startlocatie: Zuid-Holland , Nederland
Coördinaten N51.807484 E4.764934
Afstanden: 4 km
Type: Open, Rivier
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling in de Biesbosch bij Dortdrecht door de Helpolder.
De wandeling is maar 4 km lang, maar biedt mooie vergezichten.
Een gedeelte van de wandeling is verboden voor honden.
Horeca komt u tegen bij de start.Langere beschrijving

We parkeren de auto bij het Biesboschcentrum. We waren wat aan de late kant en dat is vooral nadeling voor het maken van foto's. Eind januari valt de duisternis net na vieren al in. Niet dat het dan direct donker is, maar er is geen licht meer voor mooie foto's. Gelukkig is het rondje dat we uitgekozen hebben niet zo lang. Zeker niet omdat het zeer stevig waaide. Bij tijd en wijle waaide je zo ongeveer uit je jas.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het Biesboschcentrum
In het centrum is een informatiebaliegevestigd. De tentoonstelling 'De Biesbosch, een Hollandse jungle' is een speelse tentoonstelling voor jong en oud met veel doe-elementen. 'Droge voeten, natte natuur' gaat over nieuw waterbeheer in Nederland. Verder zijn er wisselexposities. De multimediashow 'Biesbosch Symfonie' is een impressie van de Biesbosch op 8 schermen rondom, op muziek van Mahler. In 20 minuten beleef je de Biesbosch in al zijn facetten.

Middenin de groenwinkel staat een observatiekast met bijen. In de leeshoek vind je informatie over Biesboschonderwerpen voor werkstukken en spreekbeurten. Er zijn niet alleen boeken en tijdschriften, maar ook cd-roms te bekijken. In het centrum is ook een huiscafé, 'Biestro', gevestigd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVanuit het centrum worden rondvaarten, kano- en wandeltochten georganiseerd. Biesboschcentrum Dordrecht is hét centrum voor fluisterend varen in Nederland.

Lees meer over het info centrum Biesbosch.

Ontstaan
De Biesbosch ontstond door een samenspel tussen water, natuur en mensenhanden. In dit ontoegankelijke gebied - een mooie schuilplaats tijdens de oorlog - verdienden griendhakkers, rietsnijders, biezenvlechters, jagers, eendenkooikers en boeren op afgelegen boerderijen een karige boterham.

Na 1970 verdween deze eeuwenoude cultuur door het wegvallen van de getijden. De natuur kreeg vrij spel en enkele polders werden ingericht als drinkwaterbekken. De Groote of Zuidhollandsche Waard was in de Middeleeuwen een welvarende streek waar landbouw, fruitteelt, en turf- en zoutwinning de voornaamste middelen van bestaan waren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet gebied moet er ongeveer hebben uitgezien als de Krimpenerwaard of de Alblasserwaard in de negentiende eeuw: met veel water, boerendorpjes langs de rivierdijken en langs de ontginningspaden in de polder, maar ook met hier en daar een kasteel.

In één nacht, van 11 op 12 november 1421 veranderde de Sint Elisabethsvloed dit gebied in een binnenzee van 30.000 ha. De reeds anderhalve eeuw oude, omringende dijk brak door in het zuidwesten, ongeveer waar nu de Moerdijkbruggen liggen, op diverse plaatsen. Als gevolg van deze overstroming verdwenen naar schatting zestien dorpen van de landkaart.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBinnenzee
Geholpen door latere dijkdoorbraken bij Werkendam kon het rivierwater een kortere weg naar zee zoeken. Het zoute water werd naar zee teruggedrongen en veranderde het gebied in een zoetwatergetijdengebied, het enige in Europa.

Doordat na de Sint Elisabethsvloed zee en rivier veel klei- en zanddeeltjes aanvoerden, kwam het onder water gelegen land geleidelijk steeds hoger te liggen. Op een gegeven moment kwam er land bij eb droog te staan. Daarmee ontstonden groeimogelijkheden voor planten. Als eerste groeiden er biezen. De oor-spronkelijke naam Bergsche Veld werd niet meer gebruikt, in de volksmond werd de naam: 'Biesbosch' (bos van biezen).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSinds 1421 heeft de Biesbosch een bijzondere landschappelijke ontwikkeling doorgemaakt waarop de mens veel invloed heeft uitgeoefend.

In de jaren zeventig greep de mens nog eens rigoreus in het landschap in. Door de aanleg van de Haringvlietsluizen (Deltawerken) verdween eb en vloed grotendeels uit de Biesbosch.

Veel meer informatie is terug te vinden op www.biesbosch.nu of op www.biesbosch.org

Hel en Zuilespolder
De Hel en Zuilespolder ligt in 'De Hollandse Biesbosch'. Een natuur- en recreatiegebied aan de oostkant van de stad Dordrecht. Het gebied is gemakkelijk te bereiken en herbergt vele mogelijkheden tot recreëren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe 'Hel en Zuiles' is een typische graslandpolder waar je uitkijkt over een puur Hollands landschap. Wandelend over de dijk van de polder heb je een prachtig uitzicht over de kreken en wilgenvloedbossen van de ruige Biesbosch.
Naast het verharde wandelpad loopt, over de dijk, een educatief pad.

Vraag in het bezoekerscentrum om aanvullende informatie. In het najaar verzamelen zich grote hoeveelheden ganzen in de polder voor de trek naar het Zuiden. Het 'gegak' is dan niet van de lucht. Een aantal doorsteekjes, dwars door de polder, verkort eventueel de route. De route is ook geschikt voor fietsers.

Aan het begin van de wandeling, startend vanaf het bezoekerscentrum, vind je het beverobservatorium.

Bevers in de Biesbosch
Sinds 1988 leven er weer bevers in Nationaal Park De Biesbosch. Inmiddels zijn het er al meer dan 150. Overal zijn sporen te vinden van dit grootste knaagdier van Europa. Niet voor niets staat de bever symbool voor het Nationaal Park de Biesbosch.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet BeverBos
Biesboschcentrum Dordrecht wil samen met het Nationaal Park De Biesbosch het oude beverobservatorium nieuw leven in blazen. Het ontwerp voor het nieuwe BeverBos is gemaakt doorTinker imagineers uit Utrecht. In het BeverBos komen weer twee bevers wonen. Rondom het gebied komt een avontuurlijk wandelpad, waar onderweg van alles te
beleven valt.

Steun het BeverBos
Om het plan voor het nieuwe BeverBos uit te voeren is veel geld nodig. Ook u kunt het BeverBos steunen, als ambassadeur door anderen te vertellen] over dit mooie plan, of als sponsor. Kijk voor meer informatie op onze website www.hollandsebiesbosch.nl of loop even binnen in het Biesboschcentrum.

Makker en Mieneke
In een omheind gebied naast het Biesboschcentrum woonden jarenlang de bevers Makker en Mieneke. Mieneke werd in 2005 geveld door een boom die ze zelf had omgeknaagd. De bejaarde Makker stierf begin 2006.

Onderweg kwamen we langs schapenkudde "Eiland van Dorddrecht". Zo vroeg in het jaar liepen er nog geen schapen buiten. De schapen zijn trouwens de reden dat u niet met de hond dit gebied mag betreden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSchoonebeeker Heideschaap
De Schoonebeeker is het grootste heideschaap in Nederland. Kenmerkend is de hoogbenigheid en de lengte in de romp. Het beenwerk is sterk en droog,
ook rond de gewrichten (pezig). De ruglijn is lang en recht.

Beide geslachten zijn ongehoornd en vertonen een zogenaamde Romeinse neus. De kop is lang en smal met een enigszins brede muil. De oren zijn groot en hoog aan de kop geplaatst. Ze staan iets opzij en zijn naar attent voren gericht. De kop- en pootbeharing is kort en glanzend. Kop en poten zijn vrij van wol.

De staart is bewold en reikt tot beneden de hak. De hals is lang en de kop wordt hoog gedragen. "De Schoonebeeker stelt weinig eisen aan haar leefomgeving en staat dicht bij de natuur. Het karakter is vertrouwelijk. Indien de voeding uitsluitend bestaat uit sobere gewassen met een minimale voedingswaarde is enige hoogwaardige bijvoedering wenselijk.

De dieren worden vrijwel altijd geboren met scherpe lchtdonker contrasten. Alle kleuren en aftekeningen zijn mogelijk, waaronder smodde, bont, donkervos, wit, zwartbont, zwartbles en zwart. Op kop en poten blijven deze kleuren zichtbaar als de dieren ouder worden. De vachtkleur is grauwwit of zwart. Soms zijn donker gekleurde vlakken in de uitgegroeide wol zichtbaar. Vaak zijn de kraag en de slab donkerder dan de rest van de vacht. Aan de kleur of aftekening wordt verder geen waarde toegekend. Een weinig voorkomende kleurslag is lichtvos. De bonte variant (lichtvos met wit) wordt gemengd vos genoemd.

Schoonbeeekers in deze warm-oranje tint blijven vaak iets kleiner en ranker dan hun leeftijdsgenoten en worden Ommertjes genoemd. De legende wil dat deze kleurvariant vroeger speciaal gefokt werd in de omgeving van de Overijsselse plaats Ommen, maar harde bewijzen hiervoor zijn er niet. Ommertjes moeten het vaak afleggen tegen hun andersgekleurde leeftijdsgenoten als het aankomt op de beoordeling van hun exterieurkwaliteiten. Maar vanwege hun zeldzaamheid en historische achtergrond zijn Ommertjes beslist de moeite waard om bewaard te blijven in de Schoonebeekerpopulatie.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOoien werpen vaak eenlingen, maar tweelingen vormen zeker geen uitzondering. Normaliter verlopen geboortes probleemloos en is de moederzorg uitstekend te noemen. Bij een stabiele sobere voeding kan het lichaamsgewicht van ooien oplopen tot circa 50 kg en dat van de rammen tot circa 80 kg. Dit is mede afhankelijk van de wijze waarop ze gehouden worden.

Onderweg komt u ook nog langs een sluisje met de mooie naam Helsluis. Deze is een schutssluis voor recreatievaart. Zomers kan het hier druk zijn met leuke bootjes. De sluis is in ieder geval fotogeniek. Vooral het leuke loopbruggetje op rails.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTegen het einde van de wandeling komt u in de buurt van de sterrenwacht. U kunt daar een bezoekje aan brengen. Meer informatie vindt u op www.sterrenwacht-mercurius.nl.

Eind januari 2008 viel het op dat de struiken al aan het uitlopen waren. Erg vroeg. Zou het komen door de opwarming van de aarde??

 Lekker uitgewaaid kwamen we weer bij de auto. Wel even een kop warme chocolademelk gedronken. Daarmee waren we weer op temperatuur.

Bezienswaardigheden (zie ook http://www.biesbosch.nu/recreatie)

wilgentuin met verschillende soorten wilgen die in de Biesbosch voorkomen.biesboschlandschappen, buitendijks gebied met voorbeelden van typische biesboschbiotopen.bijenstal, ter hoogte van de boerderij vind je de bijenstal waar je een kijkje krijgt in de wereld van de honingbij.Helsluis, schutsluis voor recreatievaart.Sterrenwacht, aan het einde van de route kun je genieten van de geheimen van het heelal, op een leuke en interactieve manier gebracht.vennetje met strand, voor een verkoelende duik of gewoon lekker uitrusten van de wandeling.Restaurant De Merwelanden, eten of drinken in een prachtige omgeving, met terras.een kijk op de uiterwaarden van de Nieuwe Merwede met rietgorzen en grienden.diverse rustplaatsen en picknickmogelijkheden op de mooiste locaties.Het Biesbosch Centrum Dordrecht ligt als een spin in het web van het natuur- en recreatiegebied. Hier kun je alle informatie krijgen over attracties en activiteiten in en rondom het gebied.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.