Ballonzuilbossen

Korte beschrijving
Een vrij afwisselende wandeling waarbij u in de bossen loopt maar ook geregeld langs de rand. Dan kunt u genieten van mooie vergezichten. Op deze wandeling komt u geen restaurant of terras tegen. Een termoskan koffie meenemen is daarom aan te bevelen. Ook de omgeving is de moeite waard. Op een paar kilometer ligt Zoo park Overloon en het Nationaal Oorlogs en verzetsmuseum.

Ook zonder GPS kunt u hier prima wandelen. Er zijn 3 paaltjes wandelingen uitgezet.

Kenmerken
Startpunt: Overloon
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.546101 E5.918783
Afstanden: 14, 13, 8 km
Type: Akker, Bos, Hei
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Een GPS wandeling van 14 km door de ballonbossen tussen Venray, Overloon, Vierlingsbeek en Boxmeer.
De langste route (14 km) gaat over park de Helderse Duinen. Eigenlijk mag dat niet. Toen we het park opliepen stond er een bordje verboden toegang, maar om dan weer om te draaien. Daarom hebben we ook een variant van 13 km toegevoegd waarbij u niet over het park hoeft.
Er is een verkorte versie van 8 km van deze wandeling beschikbaar. De paden zijn goed begaanbaar.
Tijdens deze route komt u geen horeca tegen.
Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEr was zon voorspelt en een lekkere lente temperatuur. De temperatuur was zalig om te wandelen. De zon zagen we pas op de terugweg. Jammer, want de foto's zien er met zonnig weer een stukje zonniger uit. Die zon moet u er nu maar bijdenken.

We beginnen de wandeling bij het monument "Ballonzuil". Vandaar gaat het verder richting visvijvers. Maar 1 visser had zich al vroeg gemeld. Op de achtergrond waren alleen tjilpende vogels te horen. Een heerlijk rustig gebied voor wandelen en vissen.

Aan de start van de wandeling stond een informatiebord. En die tekst staat hieronder weergegeven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBallonzuilbossen
De Ballonzuilbossen zijn genoemd naar de het eerste luchtvaartmonument van Nederland, dat u op uw wandeling tegenkomt. De Ballonzuil herinnert aan de landing op die plek van de ballon "La poste de Paris" die tijdens de Frans-Duitse oorlog vertrok uit Parijs op 18 januari 1871, om hulp te gaan zoeken.

De steen is opgericht op 18 januari 1896. De verharde weg naar de zuil heet "Roosendael". "Roos" betekent riet; toen "La poste de Paris" hier ruim honderddertig jaar geleden landde, was het nog één groot, nat heidegebied.

Hoe zijn deze bossen ontstaan?
Eeuwenlang was het gebied waar nu de gemeente Venray ligt "woeste grond": nog niet door mensen ontgonnen natuurgebied, waar in de negentiende eeuw vooral heide groeide, afgewisseld met stuifzand en hoogveen. De betere delen daarvan werden gaandeweg geschikt gemaakt voor landbouw.

Rond 1900 nam de mijnbouw een hoge vlucht. Er ontstond veel vraag naar hout, met name voor het stutten van de gangen. Vooral daarom is men in Nederland in die tijd op grote schaal bossen gaan aanleggen. Men plantte voornamelijk grove den, een boom die erg geschikt is als mijnhout vanwege zijn lange rechte stam, en die het op nog nooit beplante grond goed doet.

Venray was de eerste Nederlandse gemeente die met financiële steun van de staat in 1909 woeste gronden is gaan bebossen. Lange tijd zijn deze bossen puur als "houtakkers" beheerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSModern bosbeheer: duurzaam bosbeheer
In een eeuw tijd zijn de verwachtingen en inzichten ten aanzien van bos danig veranderd. Houtteelt is allang niet meer de enige functie van bossen.

We onderkennen nu bijvoorbeeld de natuurwaarde ervan, en vele mensen komen "graag in het bos ter ontspanning. Bovendien groeide het besef dat niet alleen wijzelf onze bossen nodig hebben, maar ook onze kinderen en kleinkinderen, en de generaties na hen.

Modern bosbeheer is daarom duurzaam bosbeheer, met aandacht voor alle rollen die het bos speelt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet bos zelf is (uiteindelijk) de beste beheerder
Een gezond bos kan de eeuwen doorstaan. In een gezond bos zijn alle levenskringlopen gesloten: er is een ecologisch evenwicht. In dat ideale geval hoeft de mens niet meer in te grijpen. Er zijn veel verschillende dier- en plantsoorten en alles "gaat vanzelf'. Pas na verloop van lange tijd ontstaat zo'n bos.

Het overgrote deel van de Venrayse bossen is relatief jong. Er is nog lang geen evenwicht. Bovendien worden ze bedreigd door verzuring, verdroging en vermesting. Veel bomen die er staan, horen hier niet thuis en zijn daarom vatbaar voor ziektes. Het bos heeft onze voortdurende hulp nodig om te overleven.

In het bosbeheer proberen we nauw aan te sluiten bij de bestaande situatie: hoe is de bodem? Hoe het waterpeil? Wat zijn de aanwezige dieren en planten?

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls u door de bossen wandelt, komt u hier en daar nog restanten "woeste grond" tegen: een stukje heide, een vennetje, een stuifzandgebiedje. Deze gebiedjes geven een idee van de bodemgesteldheid en de oorspronkelijke groei ter plaatse.

Let u tijdens uw wandelingen door de verschillende bosgebieden ook eens op boomsoorten en ondergroei: Venray kent veel variatie.

Elk gebied heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen ten aanzien van groei en bloei. Het beleid is erop gericht bestaande kwaliteiten te versterken en zo de natuur in het bos weer de kans te geven. Want uiteindelijk is het bos zelf de beste beheerder.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling loopt door een heerlijk rustig gebied. Doorgaans hoor je alleen de vogels fluiten. Maar helaas is het ook een geliefd crossgebied.

Zo kwamen we een groep van 3 Quads twee keer tegen, en zelfs een groep van ruim 14 motorcrossen. Die rijden op topsnelheid door de bossen, rijden de paden kapot en het geluid is overal te horen.

Jammer dat er niet (meer) opgetreden wordt tegen deze natuurverstoorders. Maar geen blauw op "straat". Ook de eenzame boswachter die we tegen kwamen kan daar ook niets tegen beginnen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVlak voordat we het natuurgebied zwart water inliepen kwamen we langs een enorm argrarisch bedrijf. Het moest een agrarisch bedrijf zijn konden we ruiken. heerlijk toch, dat ruik je niet meer in onze steden. Ook best wel fotogeniek, zo'n bedrijf.

In Nederland zie je bedrijven die stoppen, anderen breiden uit. Kleine agrarische bedrijven hebben in de toekomst geen bestaansrecht meer. Zo lijkt het tenminste.

En zo lopen we richting Zwartwater of zwart water. Beide spellingen komen we tegen. Een prachtige gebied met schrale heidevelden, hier een daar een poel en mooie vergezichten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZwartwater
(Nabij dorp Vredepeel, 165 ha groot). De bossen liggen op overwegend droge grond met in het oosten een groot natuurterrein. Een aantal jaren op rij zijn er diverse stukken geplagd om de vergrassing tegen te gaan.

Sinds 2000 loopt er in het graasseizoen een schaapskudde. Zij grazen de resterende graspollen kort zodat tussen de pollen de heide en andere vegetatie de kans krijgt om zich opnieuw te vestigen.

In het bosgebied liggen verspreid een aantal kleinere open plekken. Een gehoede kudde graast jaarlijks de grassen kort. De bossen bestaan voornamelijk uit oudere grove, corsicaanse en oostenrijkse dennen. In dit bosgebied hebben grootschalige noodvellingen plaatsgevonden eind jaren tachtig. Daarna zijn vooral eiken, grove dennen en zelfs berken aangeplant.

In het gebied de Gater kun je verschillende vogels tegenkomen. Op waarnemingen.nl kun je zien dat de ringmus, smelleken, Geelgors, grote zilverreiger, groenling, geelgors, en rietgors gespot zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen door richting park de Helderse Duinen. Op de kaart was niet te zien dat dit park "verboden toegang" was voor wandelaars. Omdraaien is ook weer zoiets. Daarom hebben de route maar vervolgd, de hond zat netjes aangelijnd en we gedroegen ons voorbeeldig.

We hebben een extra route van 13 km toegevoegd die niet over dit park gaat. U kunt zelf kiezen wat u doet.

En met een omweg over de Overloonse Duinen. Een beetje heuvelachtig gebied. En na 14 km komt de auto weer in zicht. Een lekkere wandeling door een mooi gebied.

Op een paar kilometer van deze wandeling ligt Overloon. Een bezoekje zeker waard. U kunt er naar Zoo Park Overloon. Een bezoek meer dan waard. Op de website staat veel informatie.

Zoo Park Overloon
Beleef een spannende ontdekkingsreis langs vele bijzondere dier- en plantensoorten in het natuurlijkste dierenpark van Nederland. In Zoo Parc Overloon worden mens en dier ondergedompeld in de natuur!

Ook een aanrader is het Nationaal oorlogs- en verzetsmuseum in Overloon.

Nationaal oorlogs- en verzetsmuseum Overloon
Oorlog hoort in het museum. Dat is het motto van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum, dat één van de twee thema-musea van het Liberty Park is. In het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd. Daar ziet u hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren. Maar ook hoe de onderdrukte bevolking vindingrijk met beperkingen en tekorten omging. Er is aandacht voor het verzet in die tijd, maar ook voor de vervolging. En tenslotte natuurlijk ook voor de bevrijding met daarbij speciale aandacht voor de Slag om Overloon.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.