De Chaamse Bossen 1

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

Onze tweede wandeling in de Baronie. We hebben plannen voor nog veel meer wandelingen. Daarvoor zijn we naar de plaatselijke VVV geweest voor meer informatie. Zelfs op zondag is dat geen probleem, alle winkels zijn open. Bij de VVV kunt u ook een kaart van het wandelroutenetwerk kopen. Dan kunt u zelf een route samenstellen. Onderweg komt u verschillende landschappen tegen. Wel zijn sommige stukken van de route recht en lang. Stevig doorstappen is het enige wat helpt. Onderweg kunt u even uitrusten in het gezellige plaatsje Alphen.


Kenmerken
Startpunt: Baarle-Nassau
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.444831 E4.926777
Afstanden: 25, 19, 19, 13, 9 km
Type: Akker, Bos, Open, Ven
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een stevige GPS wandeling van 25 km ten noorden van Baarle-Nassau / Baarle-Hertog.
Er zijn verkorte versies van 19/19/13/9 km van deze wandeling beschikbaar. Wel moet de auto dan op een andere plaats geparkeerd worden.
De wandeling gaat over goed begaanbare paden. Hier en daar was het redelijk drassig vanwege de vele regenbuien van de laatste tijd.
Onderweg komt u horeca tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet centrum van Baarle-Nassau heeft voldoende parkeerplaatsen. Zelfs op een drukke zondag. De winkels zijn elke zondag open, dus u kunt naast het wandelen ook even winkelen. U kunt beter eerst even winkelen, na de wandeling heeft u er mogelijk geen fut meer voor.

Baarle
Het dorp Baarle, bestaande uit de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau en de Belgische gemeente Baarle-Hertog, ligt midden in de denkbeeldige driehoek van Breda, Tilburg en Turnhout. Vaak wordt gedacht dat Baarle precies op de grens van Nederland en België ligt, waarbij de grens door één straat loopt. Dit is echter onjuist. In Baarle is er namelijk sprake van een enclavesituatie. Een enclave is een stuk grondgebied dat geheel omringd is door grondgebied van een andere staat. Wat Baarle zo uniek maakt is dat er niet sprake is van één enclave; het zijn er dertig in totaal!

Baarle-Hertog
Het Belgische Baarle-Hertog bestaat uit 22 enclaves plus 3 gemeentelijke enclaves. Deze 22 enclaves zijn geheel omgeven door Nederlands grondgebied. Net over de officiële rijksgrens, in België, is het kerkdorp Zondereigen gelegen, dat eveneens tot de gemeente Baarle-Hertog behoort. De gehele gemeente Baarle-Hertog heeft een oppervlakte van 748 hectare met ongeveer 2.250 inwoners.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBaarle-Nassau
Het Nederlandse Baarle-Nassau heeft op haar beurt 8 enclaves, waarvan er 7 als subenclaves in de twee grootste Belgische enclaves liggen en één nabij het kerkdorp Zondereigen.

Naast de kern Baarle-Nassau behoren het kerkdorp Ulicoten en het gehucht Castelré tot de gemeente Baarle-Nassau. Castelré ligt als een schiereiland in België op 11 km van het centrum van Baarle-Nassau.

De gehele gemeente Baarle-Nassau heeft een oppervlakte van 7.641 hectare met ongeveer 6.500 inwoners. De grens loopt in Baarle dus kris kras doorwegen, huizen en tuinen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de bebouwde kom van Baarle worden de enclavegrenzen overal zichtbaar gemaakt met behulp van speciale stoeptegels en aluminium plaatjes in het wegdek. Zo kunt u precies zien waar de grens loopt. Ook aan de nationale driekleur die op de huisnummerbordjes is weergegeven, kunt u zien of de voordeur van een woning of gebouw zich in België of Nederland bevindt.

Meer informatie kunt u vinden in onze wandeling ten zuiden van Baarle Nassau.

We lopen Baarle Nassau in noordelijke richting uit. Het valt op dat je direct al rustig is. De vogels overheersten de stedelijke geluiden. Omdat we op een fietspad lopen komen we direct al veel fietsers tegen. Het gemeenschappelijk gebruik gaat gelukkig prima. Iedereen groet.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok nu komen we onderweg langs leuke boerderijen. Hoog in de gevel zie je dan een beeldje. Met een grote telelens kun je daarvan nog een aardige foto maken.

 

Het eerste gedeelte van de wandeling laat mooie vergezichten zien. Je kunt kilometers wegkijken. Je hoort aan alle kanten de vogels fluiten. Geen bijgeluiden van verkeer. Een heerlijk gebied voor een stevige wandeling.

Nadat we een uurtje onderweg zijn komen we langs de Flaasbloem. Dit park ligt mooi in de natuur. We hebben even op hun website gekeken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRCN de Flaasbloem
U vindt RCN de Flaasbloem nabij de Chaamse bossen ten zuiden van Breda.

Ons centrum ligt dichtbij de Belgische grens en de gemoedelijkheid van de zuidelijke regionen zijn dan ook merkbaar op ons centrum. De grensstreek heeft een afwisselend landschap met bossen, heidevelden, vennen en pittoreske dorpen. Een mooie omgeving voor fiets- en wandeltochten. Lees verder.

We lopen verder richting Chaamse Bossen. Een groot informatiepaneel geeft ons meer uitleg. Deze tekst kunt u hieronder lezen.

Daarna moesten we door een erg drassig stukje. Voorzichtig de voeten neerzetten om problemen te voorkomen. Zonder goede schoenen had het vandaag niets geworden. Het is de laatste dagen zeer nat geweest. In drogere tijden zal het ongetwijfeld meevallen met de drassigheid. We lopen direct door een leuk stukje met wat stuifzand.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Chaamse Bossen
De Chaamse Bossen (1324 ha) zijn aangelegd tussen 1900 en 1934. Er groeien voornamelijk naaldbomen. De Alphense Bergen en de Generaalsbossen bij Alphen horen er ook bij. In dit gebied liggen verschillende graslanden, die voor verrassende uitzichten zorgen. Langs de randen van deze open plekken grazen in de ochtend- en avondschemering vaak reeën.

In Grenslandschap Taxandria werken Nederlandse en Vlaamse overheden en instanties samen om de grensoverschrijdende, natuurgerichte recreatie te stimuleren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTaxandria is de oude, Germaanse benaming voor de huidige Kempen. Het toenmalige Taxandria werd ruwweg begrensd door de Demer in het zuiden, de Peel in het oosten, de Waal in het noorden en de Schelde in het westen.

De naam herinnert aan de Texuandri, een stam uit de Romeinse tijd. Vanaf de Middeleeuwen won de benaming Kempen steeds meer veld.

Zowel aan Nederlandse als aan Vlaamse zijde kenmerkt Taxandria zich door een afwisselend, licht glooiend landschap met bossen, heide, veengebieden, vennen en beekvalleien. Taxandria leent zich uitstekend voor actieve fietstochten, verrassende wandelingen, (ont)spannende kanotochten en lange ruiterritten door het groen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMuis, ree en hond
De afwisseling van weilanden en bos zorgt voor mooie doorkijkjes. Zulke overgangsgebieden zijn heel populair bij allerlei dieren van muis tot ree. De laatste is erg schuw en houdt zich overdag meestal schuil.

Maar met wat geluk laat een hoogvlieger als de buizerd zich wel eens zien tijdens een van z'n indrukwekkende speurtochten.

In onze boswachterij broeden trouwens meer dan zeventig soorten vogels. Vaak zijn ze alleen te horen, zoals het bekende geroffel van de spechten. Om de rust van al deze dieren niet te verstoren, moeten honden aan de lijn. Behalve in het speciale 'hondenlosgebied'.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRijker leven
De saaie dennenbossen van vroeger maken steeds meer plaats voor levendige variatie met jonge en oude loofbomen en struiken. Hierdoor krijgen meer planten en dieren weer een kans en ontstaat een rijker bosleven.

In zo'n natuurlijker bos hoort ook dood hout. Dood kun je zulk hout eigenlijk niet noemen, want die omgevallen bomen en gebroken takken barsten meestal van de schimmels en insecten. Je ziet hier dan ook vaak insecteneters als grote bonte specht rondscharrelen.

Dat rommelige dode hout heeft dus wel degelijk een belangrijke functie in het bos. De keurig opgestapelde stammen hebben natuurlijk een ander doel. Want nog steeds moet hier worden geveld om in onze behoefte aan hout te voorzien. Deze bomen worden zorgvuldig geselecteerd, zodat de vitaliteit van het bos blijft behouden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSpeciaal voor kinderen
Wat is er nu leuker dan in bomen klimmen, slootje springen of hutten en bruggetjes bouwen!

Op de kaart zie je het Speelbos waar je helemaal je eigen gang kan gaan. Er zijn dichtbegroeide plekken om verstoppertje te spelen, en er zijn slootjes en twee poelen. Als je eens wilt meewandelen met de boswachter, kan dat op elke eerste woensdagmiddag van maart t/m september.

Wil je meer weten, bel dan met de boswachter, telefoon 0161 - 49 28 46.

Meer water, meer natuur
Zoals overal in Nederland, is ook Brabant steeds meer aan het verdrogen door waterwinning, landbouw, huizenbouw en wegenaanleg.

Het gevolg is dat veel bijzondere planten- en diersoorten verdwijnen. Daarom zijn er op sommige plaatsen in de sloten stuwtjes aangebracht die het water vasthouden of heel langzaam afvoeren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSpeciaal voor kikkers, padden en salamanders heeft Staatsbosbeheer poelen gegraven om hun eieren in af te zetten. Ook libellen en andere waterliefhebbers profiteren daarvan. Om meer natuur te creëren, zijn enkele weilanden afgegraven. Daar kan zich nu een rijke structuur van planten ontwikkelen. Door al deze inspanningen ontstaan hier en daar weer nattere plekken, die voor de nodige variatie zorgen.

Onderweg komen we langs het Putven. Het mooiste ven op deze route. Dit ven, en ook de omgeving heeft in 1967 een wervelwind meegemaakt. Deze informatie kwamen we tegen op een informatiebord aan de rand van de Chaamse Bossen.

De tornado van Chaam 25 juni 1967

Trekrichting tornado
Het is die zondag een zeer warme dag, waar in Nederland het kwik tot boven de 25 graden stijgt. Om de warme, vochtige lucht in de depressie bij Ierland dringt boven Engeland koude lucht op. Op de grens tussen de zeer warme en de koude lucht ontwikkelen zich zware onweersbuien in West-Frankrijk. Omstreeks 13.00 uur ligt een lange rechte buienlijn tussen Londen en Parijs, die met een snelheid van 80 to 100 kilometer per uur in noordoostelijke richting beweegt. 16.27 uur: er ontstaat een tweede tornado in het Nederlands-Belgische grensgebied bij Ulecoten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMet een lichte zwenking
Met een lichte zwenking bereikte de tornado de Chaamse bossen. Daar werden over een oppervlakte van ca. 75 ha de hoge naaldbomen ontworteld of afgebroken. Het bleek niet mogelijk uit de valrichting van de stammen duidelijke conclusies omtrent de draairichting van de hoos te trekken.

Brokstukken van caravans, golfplaten en graspollen
De beste indruk van de kracht van de tornado en de intensiteit en persistentie van de stijgstromen in de zware hagelbui wordt verkregen door het in kaart brengen van de meldingen omtrent neergekomen voorwerpen, die vermoedelijk door de windhoos waren meegevoerd. Golfplaten zag men neer komen in Gilze en Dongen. Zij werden ook gevonden bij Ijselstein en ten noordoosten van Gorkum. Bij Eethen werden brokstukken van een caravan gevonden. Tijdens de hagelbui die voor de tornado tussen Gorkum en de rotonde van Deil passeerde vielen daar tegelijk met de hagel graspollen uit de lucht. Daar de hoos van Tricht toen nog niet gevormd was, moeten die nabij Chaam opgezogen zijn.

Meer informatie over de tornado kunt u hier vinden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEn dan komt Alphen in zicht. Restaurants, terrassen, een kopje koffie, even uitblazen. Een heerlijk vooruitzicht.

Alphen
Alphen is een dorp in de gemeente Alphen-Chaam, provincie Noord-Brabant in de buurt van Tilburg en telt bijna 4000 inwoners (2007). Alphen ligt op een dekzandrug. Het gebied rond Alphen was als een van de eerste bewoond van de omgeving Breda. De geschiedenis is verwant aan de abdij van Echternach.

Tot 1997 was Alphen de hoofdplaats van de gemeente Alphen en Riel. Deze gemeente is bij herindeling opgeheven, waarna Alphen de hoofdplaats is geworden van de nieuwe gemeente Alphen-Chaam. Hierbij is het nabij gelegen dorp Riel overgegaan naar de gemeente Goirle.

De geschiedenis van Alphen hebben we gevonden op de website van Camping 't Zand. Deze camping ligt langs de recreatieplas 't Zand. Deze recreatieplas heeft een ruime parkeerplaats, een leuke speeltuin en 2 mooie zandstranden. Ideaal voor een dagje dagrecreëren. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor de camping voor een langer verblijf.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGeschiedenis van Alphen
De schriftelijke bronnen, die voor de geschiedenis van Alphen van belang zijn en waarin abdijen, ridderorden en de heren van Breda een belangrijke rol spelen, maken dat dit dorp onder de Noord-Brabantse dorpen geldt als één van de rijkste aan authentiek bronnenmateriaal.

Ook aan archeologische bronnen heeft Alphen bepaald geen gebrek. Alphen is gelegen op een dekzandrug, die zich uitstrekt van zuid naar noord, aan de oostzijde begrensd door het dal van de Leij (Donge) en aan de westzijde aflopend naar de lage gronden in het stroomgebeid van de Mark. In de prehistorie en de eerste eeuwen van onze jaartelling boden dergelijke relatief hooggelegen gebieden de beste mogelijkheden tot bewoning. Op het grondgebeid van Alphen zijn dan ook talrijke en belangrijke vondsten en sporen aantroffen uit de prehistorie, de Romeinse en de Merovingische tijd. alphen mag zich rekenen tot de vroegst bewoonde gebieden binnen het land van Breda. Bijgevolg is over tal van onderwerpen betreffende geschiedenis van dit dorp uitgebreid gepubliceerde in zo'n 200 boeken en artikelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe oudste geschiedenis van alphen is direct verbonden aan die van de abdij van Echternach. Deze abdij werd in 739 door bisschop Willibrord begiftigd met onder meer goederen en rechten gelegen te Alphen, welke hem in 709 waren geschonken door de Frankische grootgrondbezitter Aengilbertus.

Daardoor heeft de abdij hier gedurende enkele eeuwen zowel de wereldlijke als de kerkelijke macht uitgeoefend. Als territoriale begrenzing van dit machtsgebied zullen de grenzen van de parochie gegolden hebben. Die parochie omvatte een beduidend groter oppervlak dan het huidige Alphen, want ook Chaam en Riel behoorden ertoe.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen Alphen weer uit richting Ringwalgrafheuvel. Het einde van de wandeling komt langzaam weer in zicht.

Ringwalgrafheuvel
In de vroege bronstijd ontstonden verschillende soorten begraafplekken voor overledenen, meestal belangrijke figuren. Ieder volk had een eigen bouwwijze (grafheuvels en/öf hunnebedden). Daarin werd Vaak meerdere personen begraven, met een hoofdgraf en een aantal bijgraven.

De ringwalgrafheuvel vind zijn oorsprong in ongeveer 2500 jaar voor Christus, herleid door archeologisch onderzoek. In het hoofdgraf zijn crematieresteren en restanten van een zogenaamde bronzen Randbijl gevonden; in de bijgraven menselijke beenderen. De bijl werd aan de overledene meegegeven om tijdens zijn verdere "leven" toch te kunnen jagen en te overleven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDit terrein was helemaal vlak en begroeid met bos. Door middel van een luchtfoto vond Pastoor W. Binck in de strenge winter van 1961 - 1962 de exacte locatie van deze ringgrafheuvel. Onderzoek en de restauratie gebeurde tijdens diezelfde wintermaanden. Stoere Alphense werkers verplaatsten het zand van deze kolossale grafheuvel over grote afstanden. Ondanks de zeer slechte weersomstandigheden bleven ze - vrijwillig- doorwerken.

Na het onderzoek en restauratie bleek deze ringwalgrafheuvel - samen met de ringwalgrafheuvel in Hoogeloon- de grootste van Nederland te zijn. Gelukkig is dit stukje historie nu weer volledig te bewonderen.

En dan het laatste stukje richting Baarle-Nassau. We zijn blij als de auto weer in zicht komt. Het was een stevige wandeling. Maar wel de moeite waard. Zeker door de vele zonneschijn terwijl er regen, hagel en natte sneeuwbuien voorspeld waren. We hebben blijkbaar geluk gehad. Soms mag dat ook wel.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.