Ulvenhout St. Annabos

Korte beschrijving

Maagdelijk wit, ongerepte paden. Prachtige bossen met een adellijk allure. Wat moet het hier in de zomer mooi zijn, als wij nu al zo kunnen genieten van de kale bomen in dit bijna kleurloze winterse sneeuwtapijt. Het heeft iets bijzonders als we hier over de paden lopen met de kennis dat er niemand vooe ons gelopen heeft.

O ja, we zien de sporen van de konijnen, reeë«n, enkele eekhoorns, diverse vogels en een zwerfhond. We hebben de neiging om die sporen te volgen. Maar nee, dat doen we niet want de sneeuw op de takken biedt al zo vele mooie plaatjes. Soms heel bijzonder, vooral bij Huize Valkenberg, waar de sneeuw op de hulstblaadjes voor een geweldig spikkeltjestafereel zorgt.

En zo komen we bij de historische impact van de wandeling. Hier rijgen de Landgoederen zich aaneen. Met Breda als Oranjestad hebben in de statige landhuizen vele adellijke families gewoond; de overgebleven parkachtige bossen vormen ons wandelgebied. Ruim, groots. We zijn royaal op dreef....


Kenmerken
Startpunt: Molenschot
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.542873 E4.877994
Afstanden: 15, 9, 8 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 16-02-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 15 km Bij Ulvenhout tussen Breda en Tilburg.
Lengte: Totaal 16 km. Verdeeld over 8 en 9 km. En is eenvoudig in te korten.
De dreven in het bos zijn voor de wandelaar goed begaanbaar, niet modderig of nat.
De hele route is geschikt voor scootmobiel.
Honden altijd en overal aan de lijn.
Er zijn onderweg slechts enkele bankjes.
Starten op andere locaties kan goed. Parkeerplaatsen zijn beperkt.
Alle routes kunnen in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSTART N51 37.899 E5 03.756
We starten aan het einde van de zijweg van de weg Bavel-Gilze, volgende weg rechts, voorbij Golfclub Princenbosch. De Snijdersdreef, voorbij de manege.

We gaan het bos in, even naar links. En waar we ook lopen, steeds zien we de strakke structuur in de kaarsrechte lanen van dit aangelegde bos. Het Prinsenbosch. Aan de rand daarvan ligt een militair kamp.

Prinsenbos
Op het militaire kamp Gilze-Princenbosch staan een aantal vrijstaande gebouwen, nu als monument gekenmerkt, en in gebruik als opvangcentrum voor asielzoekers.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp de website www.embregts-genealogie.nl vertelt de heer Embregts over zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog: "Maandag 11 september 1944; In de veronderstelling dat ze na Dolle Dinsdag voorgoed de hielen hebben gelicht, wordt het militaire kamp Princenbosch in Gilze door tientallen - tot uit Tilburg en Oosterhout - geplunderd. De Duitsers pakken vandaag twee mensen op.

De burgemeester van Gilze en Rijen wordt verplicht de dorpsomroeper de volgende boodschap bekend te laten maken: "Indien de goederen van de Wehrmacht niet vóór 12.00 uur ingeleverd zijn, zullen ze worden dood geschoten."

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSlechts een paar spullen komen terug; het dreigement wordt niet ten uitvoer gebracht. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn vader op die bewuste dag thuis kwam met een grote jute zak vol met serviesgoed. Op elk stuk servies stond echter het Nazi-embleem.

Toen bekend werd waar alles ingeleverd moest worden is er een grote kuil gegraven waarin het serviesgoed is verdwenen. Voor zover ik weet is het later nooit meer opgegraven.

Over de Grote Slingerdreef - we willen niet steeds die kaarsrechte paden volgen - komen we in het Nieuwe Bosch. Voorbij het Schouterveld N51 32.220 E4 51.645, een SBB camping, een hoeve met paarden en bokken, steken we de verharde Royale Dreef over.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe naam geeft al enige betekenis aan het achterliggende bos, het bos behorende bij Landgoed Valkenberg. In de verte zien we de gehuchten Klooster en Snijders-Chaam liggen.

Landgoed Valkenberg
Hier valt zoveel over te vertellen, dat het de moeite waard is om de site Tilburgs dialect van Pierre van Beek te bezoeken.

Voor het grootste deel ligt het in Gilze. Juffrouw Lijsbeth van Valkenberg is de vroegst bekende eigenaresse.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1440 was Willem van Berghem, opvolger van vader Jan, de eigenaar en het bleef in die familie tot einde 80-jarige Oorlog toen de generaal van de Republiek Antonius Cocq het landgoed over nam en het verder ging ontginnen en als jachtslot en huis van Plaisance - een zomerverblijf, niets verkeerd denken - gebruikte. Via zijn dochter ging het over op de familie De Villages.

In 1736 trouwde Jan Gautier met Anna CH baronesse Taets van Amerongen en zo ging dat via een dochter uit het tweede huwelijk over naar Baron van der Broch, een kamerheer van de Prins van Oranje.

Vooral Benjamin van der Borch liet vanaf 1772 veel grond en bos bewerken. Hij legt een Engelse tuin aan met lange lanen en veel bos in fijne den, lariks, beuk, eik, es en berk en enkele landschappelijke vijvers.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Van der Borchs blijven niet alleen eigenaar van dit landgoed, maar vererven ook Landgoed Honsdonk en Luchtenberg. Als Frederica W.C.H. baronesse Van der Borch in 1960 overlijdt gaat mr. F.B.E Baron Prisse de villa bewonen. Deze is geparenteerd aan mr. Baron van Tuyll van Serooskerke.

Vanaf de Zandstraat gaan we links het park in. En we worden meteen verrast door een uniek plaatje. Waar rododendrons meestal de lanen en paden in de directe omgeving van het Huis opsieren staan hier hulststruiken en -bomen.

De scherpe puntige bladeren houden veel sneeuw vast. De nu groene omgeving is geheel gespikkeld; een bijzondere gewaarwording.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHulst
Hulst is de enige loofboom, die zomer en winter groen blad draagt. Het is van oorsprong een autochtone boom in Nederland en groeit op een zanderige zure bodem. Vandaar dat je hulst dikwijls ziet in beuken- en eikenbossen.

De leerachtige bladeren zijn sterk gekant met scherpe stekels. De rode bessen zijn giftig voor de mens, maar niet voor de vogels. Hulst wordt gebruikt als kerstversiering.

Van jonge gedroogde hulstbladeren kun je thee trekken, die een koortsverlagend en urinedrijvend werkt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHuize Valkenberg
Gaandeweg zien we een mooie boerenhoeve, die we kunnen bewonderen. De manege is gebouwd uit resten van de vorige boerderij. De tuinmanswoning en de schuur, een Noorse of Zwitserse blokhut, uit 1845 worden nu vernieuwd.

Het gepleisterde koetshuis met paardenstal uit 1886 heeft nog de oorspronkelijke zadelkasten en paardenboxen.

We zien niet buitengewoon veel meer van het Huis. Ja,over de beukenheg zien we een statig gebouw dat eind 18e eeuw is gebouwd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe verlaten de laan naar het landgoed en laten rechts van ons een nat gebied liggen. Er ligt een laarzenpad over de natte beemden langs de Broekloop, een riviertje, dat we verder zullen leren kennen als de Bavelsche Lei.

Dan schuift het volgende landgoed Anneville aan ons voorbij.

Broekloop
Elk dorp had vroeger een gemeynt, een gemeenschappelijk stuk heide. Hier noemde men die de Gebuurheikes. De Geerbroekse Broek was vroeger een natte heide, die in de 17 eeuw werd beplant met bossen. In lange smalle stroken, onderbroken door houtwallen, de heiningen, plantte men zwarte els, wilg en hazelaar. Nu zijn de wallen weer hersteld. We zien er zelfs linden.

Op het natte gebied zien we eenden, meerkoet en wulp. Maar ook rovers als wezel en bunzing kun je hier tegenkomen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLandgoed Anneville
In 1844 gesticht door Prosper Cuypers van Velthoven als uitbouw van een pachtboerderij. In 1851 werd begonnen met de bouw van het landhuis - het landgoed is vernoemd naar zijn vrouw - naar ontwerp van de architect Trappeniers.

Over de aanleg van het park, het eerst bekende ontwerp stamt uit 1865, is niet veel bekend. Aanvankelijk is het huis tot de jaren twintig gebruikt voor bewoning. Daarna werd het een Hotel-Restaurant en Theeschenkerij tot 1955.

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog vorderden de Duitsers Anneville en werd het gebruikt als bakkerij, vooral rond het koetshuis.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa de bevrijding van Zuid-Nederland verbleef Prins Bernhard hier tijdens zijn hoofdkwartier in Breda. Vanaf 3 mei 1945 woonde Koningin Wilhelmina er voor ongeveer zes weken.
 

Na 1955 werd het verhuurd en vanaf 1992 werd het kantoor van een makelaar en in 1997 werd het koetshuis uit 1898 tot congrescentrum gerenoveerd. Jonkvrouwe Marie H.C. van Meeuwen en haar zonen Wim en Jan Victor Idzard Marie baron de Constant Rebecque wonen nog steeds op het landgoed.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp de middenberm van de snelweg A58 staat een statige eik, die vroeger langs de toegangsweg tot Anneville stond.

We gaan - even opletten - onder de snelweg A58 door, langs de camping en restaurant De Fazanterie - we zullen er na een rondje van anderhalve kilometer terugkeren - naar de Ulvenhouts Bos.

We merken meteen dat we in een dichtbevolkt gebied komen. Er zijn hier al vele wandelaars geweest, en nog steeds is het er druk.

Ulvenhouts Bos
Het Voorbos - het deel links van weg - en het Annabos stammen uit de 16e eeuw, toen de adel hier de dienst uitmaakte. Hier komt relatief veel loofhout voor. Hier bloeit in het voorjaar bosanemoon, speenkruid en dalkruid.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe rest van het Ulvenhoutsbos is aangelegd tussen 1890 en 1930. Woeste, arme gronden werden in die tijd bebost met productiebos, want de vraag naar stuthout voor onze mijnen was groot.

Lange rechte lanen. Percelen met slechts een en dezelfde houtsoort. Dicht opeen geplant om rechte stammen te kweken. Veelal grove den, maar later ook Corsicaanse den, Douglas, lariks en fijnspar.

Aan de rand van het bos zien we een kronkelend riviertje. Het is de Bavelsche Lei. N51 33.339 E4 48.828.

De gure ijskoude snijdende oostenwind drijft ons snel richting open haard van de statige modern ingerichte uitspanning De Fazanterie N51 33.019 E4 49.052: PAUZE

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa de pauze verlaten we via de Sint Annadreef de herberg en gaan tweemaal onder een viaduct door, eerst onder de afslag van de A27 en daarna onder de A58 door. We kennen dit punt als Knooppunt Sint Annabosch.

Knooppunt Sint Annabosch
A58 is 139 km lang en begint bij Batadorp bij Eindhoven en gaat via Tilburg Breda Roozendaal Bergen-op-Zoom naar Vlissingen. Hier bij Knooppunt Sint Annabosch sluit de A27 op deze snelweg aan, links richting Tilburg en rechts richting knooppunt Galder voor de aansluiting naar Antwerpen of richting Zeeland.

De A27 is 116 km lang gaat van Almere - Hilversum - Utrecht - Gorinchem - tot hier, Breda.

Al snel raken we in het Sint Annabosch het verkeerslawaai kwijt. Even blijven we de mooie strakke laan, de Royaaldreef volgen.

Sint AnnGPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSabos
Het is vreemd, dat het bos Sint Annabos heet, want het is vernoemd naar Anna van Egmond, de vrouw van Willem de Zwijger. En zij was zeker geen heilige.

De Royaaldreef N51 32.892 E4 50.011 , 5 roeden breed (27m), is vernoemd naar de echtgenote/weduwe van Willem II, een Engelse koningsdochter. De echtgenote van Willem II, Heer van Breda was Mary Stuart, dochter van de Engelse koning Charles I.

Bij de dood van Willem II was zij nog maar 19 jaar. Zij liet zich graag de "Princesse Royaal" noemen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet bos, aangeplant in rond 1550, kent begrenzingswallen, waarschijnlijk rondom het bos, waarvan nog enkele stukjes te zien zijn in het zuidelijk randen van het bos. Bij Geersbroek zijn die wallen weer gerestaureerd.

Door het bos keren we terug naar de startplaats. Doordat we het extra rondje voor de pauze gemaakt hebben is het nu maar een kort stukje. Op diverse plaatsen zien we dat er flink gerooid en gehakt wordt. Maar moeten we daar blij mee zijn?

Bodembescherming
Staatsbosbeheer heeft het roer omgegooid en streeft naar een meer gevarieerde opbouw van het bos. Het Meerjarenplan Bosbouw (MPB), vastgesteld in 1986, beschrijft de gewenste bosontwikkeling in Nederland tot het jaar 2050.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe zien nu dat het bos op kunstmatige wijze omgevormd moet worden tot een meer natuurlijk bos. De - saaie - bossen worden gerooid en sterk uitgedund, waardoor een kaal open bos ontstaat.

Het is de bedoeling om meer variatie te krijgen, doordat in de ondergroei zich veel meer soorten kunnen ontwikkelen.

Maar door de vele wandelingen in het Brabantse zien we vooral, dat de zwarte den zich weelderig kan uitzaaien en er dus weer een dennenbos ontstaat, niet in rechte lijnen aangeplant maar wel uitbundig gegroeid.

Om dat dan weer te rooien wordt gebruik gemaakt van zware machines, die zware sporen nalaten in de zandige bodem. En - dat is echt mijn mening - we moeten niet zozeer de planten, maar de bodem beschermen, omdat die op vele plaatsen nog erg authentiek is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDat is vooral te zien in de akkers nabij de bossen, die verworden zijn tot egaal vlakke gebieden, terwijl de ernaast liggende bossen dikwijls nog de heuvelachtige structuur vertonen van de stuifzanden uit de IJstijden. 

Laat ons daar heel zuinig op zijn. Ook Staatsbosbeheer!

En dit is het einde van deze winterwandeling. We hebben meteen de intentie opgevat om in de zomer een tweede wandeling te gaan maken over de meer westelijk gelegen landgoederen. Tot dan.

Wandel ze.

Startpunt

 • A1110 StAnnabos Ulvenhout 3:46:08 15.4 km N51 32.572 E4 52.680 Oost
 • A1111 8km StAnnabos 1:53:17 8.2 km N51 32.572 E4 52.680 Oost
 • A1112 9km Landgoed Valkenberg 1:47:09 8.6 km N51 33.019 E4 49.052 Oost

POI's

 • Prinsenbos N51 32.299 E4 52.667
 • Schouterveld N51 32.220 E4 51.645
 • Landgoed Valkenberg N51 32.056 E4 50.986
 • Hulst N51 32.067 E4 50.629
 • Huize Valkenberg N51 32.172 E4 50.355
 • Broekloop N51 32.463 E4 49.880
 • Landgoed Anneville N51 32.683 E4 49.317
 • Ulvenhouts Bos N51 33.131 E4 48.717
 • Bavelsche Lei N51 33.339 E4 48.828
 • De Fazanterie N51 33.019 E4 49.052
 • Knooppunt Sint Annabosch N51 33.066 E4 49.518
 • Sint Annabos N51 32.915 E4 49.819
 • Bodembescherming N51 32.484 E4 52.206
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.