De Tongelreep

Korte beschrijving
Als je tussen Aalst-Waarle en Valkenswaard heen en weer rijdt over de drukke Eindhovenseweg heb je geen idee dat er een mooi stukje natuur tussen beide gemeentes ligt. Dat mooie stukje natuur hebben we vandaag verkend over goed begaanbare paden. Onderweg komt u een gevarieerde natuur tegen.Kenmerken
Startpunt: Waalre
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.379050 E5.441658
Afstanden: 14 km
Type: Beek, Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Een GPS wandeling van 14 km langs de Tongelreep tussen Aalst-Waalre en Valkenswaard.
Er is geen verkorte versie van deze wandeling beschikbaar.
De route gaat over goed begaanbare paden.
Bij de start/finish maar ook onderweg komt u een aantal horecagelegenheden tegen.


Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe gaan van start in buurtschap Loon. We zetten de auto bij het mooie driehoekige plein. Dit soort pleinen zijn zeldzaam in Brabant. We kijken op Wikipedia even wat er verteld wordt over Loon:

Loon
Loon is een schilderachtige en historische buurtschap die enkele honderden meters ten zuiden van het dorp Waalre is gelegen.

Loon is de naam van de heerlijkheid, waarvan de zetel nog een kilometer zuidelijker was gelegen, en wel bij de Loondermolen. Deze heerlijkheid omvatte Valkenswaard, Waalre en Aalst. De buurtschap was omstreeks 700 reeds bewoond en afhankelijk van de dwangmolen, die eigendom was van de heer.

De buurtschap wordt gevormd door een driehoekig grasveldje dat met lindenbomen is beplant en waaromheen een aantal Kempense langgevelboerderijen zijn gegroepeerd. De buurtschap vormt, samen met het nabijgelegen Timmereind, een beschermd dorpsgezicht. Drie langgevelboerderijen zijn Rijksmonument.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVan hier uit kan men mooie wandelingen en fietstochten maken in een afwisselend landschap, met in westelijke richting de beekdalen van Dommel en Keersop, met begeleidende broekbossen. Naar het oosten toe wordt het landschap droger en zandiger, en vindt men dennenbossen en enkele vennen. Hiertussenin bevindt zich kleinschalig agrarisch gebied.

Dat van die mooie wandeling klopt als een bus. Het eerste stukje van de wandeling is zeker prachtig.

We komen bij de Dommel. We lopen even een stukje heen en weer om de beek van dichterbij te komen. Bij het bruggetje kwamen we een paar informatieborden tegen. Deze informatie willen we u ook niet onthouden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRUNDVEEHOUDERIJ
Even over koetjes en kalfjes in uw eigen omgeving. In Zuid-Nederland zijn er zo'n 17000 bedrijven met rundvee waar maar liefst 1,8 miljoen viervoeters rondlopen. De traditionele vorm van rundveehouderij is de MELKVEEHOUDERIJ. Dat komt voornamelijk door de gunstige omstandigheden die er in dit gebied zijn voor grasland en voedergewassen.

De Nederlandse melkveehouder heeft door ondernemer- en vakmanschap deze omstandigheden weten te benutten. Mechanisatie, kwaliteitsgerichte fokkerij en zorgvuldig geselecteerde voeders hebben Nederland de faam gegeven die zij op dit gebied geniet. Het werk van een rundveehouder is overigens zeer afwisselend. Naast het verzorgen van zijn veestapel, verbouwt hij bijvoorbeeld gras en maïs als zomer- en winterkost voor zijn dieren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoormalig Kasteel
Deze deels omgrachte boerderij 'Het Kasteel', bevindt zich op de plaats waar ooit het kasteel heeft gestaan. Op het kasteel woonden vanaf 1267, Hendrik van Waderloo, ridder, tot 1824 Etienne Jean de Court Onderwater, heer van Valkenswaard, Waalre ruim 25 heren en Vrouwen van Waalre Valekneswaard en Aalst.

Het kasteel werd in 1824 verkocht, waarna alleen nog enkele jachtrechten overbleven In 1867 werd het gesloopt, waarmee een einde kwam aan de eeuwenlange geschiedenis van de heerlijkheid.

Vroeger lag hier ook de Loondermolen, een watermolen op de Dommel.

NIEUWE LANDBOUWACTIVITEITEN
Naast traditionele sectoren zoals: Veehouderij, Akkerbouw en Tuinbouw komt er meer belanstelling voor nieuwe bedrijfstakken in de landbouw.

We zien hier o.a. herten op andere bedrijven pelsdieren of konijnen. Maar ook visteelt met palingen en meervallen komen voor. Tevens komt recreatie op de boerderij steeds vaker voor. Het kan erg leuk en interessant zijn om in de vakantie wat meer over de boerderij te weten te komen. Naast de rust van het platteland kunt u tevens intensiever kennis maken met de producent van onze eerste levensbehoefte.

Wilt u graag eens een bezoekje brengen aan een land- of tuinbouwbedrijf? Bel voor een afspraak met: NCB ZLTO tel. 013-5836583.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen langs de buitenrand van Valkenswaard. Als je tussen Aalst-Waarle en Valkenswaard heen en weer rijdt heb je geen idee dat er een mooi stukje natuur tussen beide gemeentes ligt. Na deze wandeling weten we beter.

Aan het Groote Meer in Valkenswaard eten we even een boterham op een bankje. Het is er lekker rustig.

Als we Valkenswaard weer gepasseerd zijn komen we jeneverbessen tegen. Die zie je niet veel in de Nederlandse bossen. Ook hier staat er een bordje om ons van meer informatie te voorzien.

Jeneverbes
Wat dieper weg hier enkele geneverbessen, aangeplant bij de aanleg van het park. 'Jenever' of 'juniperus' komt van het oude keltische ''juneprus' of 'bitter'. De bessen dienden tot aroma voor dranken (jenever!) .

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de middeleeuwen werd het als een wondermiddel gezien tegen allerlei soorten kwalen en ziekten. Ook in onze tijd gebruiken we de bessen nog steeds als smaakmaker bij de bereiding van zuurkool en van dranken. Aan het begin van dit pad, iets verder terug staan een paar geweldige beuken geflankeerd door wat eiken, berken en dennen. Ze zoeken allen het licht en raken daarbij soms zo broederlijk verward dat verwijdering van de één schade oplevert voor de ander. Verderop langs dit pad een opvallende groep zeedennen die het hier goed doen. Een enkele fraaie grove den draagt terecht de naam vliegden want hij werd niet gepoot maar kwam als zaad uit de lucht vallen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen gedeelte gaat langs de oude Valkenswaardse visvijvers. Dit gebied is niet toegankelijk voor wandelaars.

Maar volgens de kaart zouden we vlak langs de rand van een grote vijver lopen. Dat klopt ook wel, maar je ziet er bijna niet van. Struikgewas en bomen belemmeren het uitzicht. Een vogelkijkhut zou hier een uitkomst zijn. Maar helaas, verder dan een glimp van al dat water zagen we niet.

Wat verder ligt het pad tussen de Eindhovens Golfbanen en de visvijvers ingeklemd. Daar krijgen we het eerste mooie uitzicht over het water. Vervolgens gaat de tocht verder langs de Tongelreep.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTongelreep
De Tongelreep is een zijriviertje van de Dommel, dat in België ontspringt bij Neerpelt (aldaar nog Warmbeek geheten), en via Valkenswaard en Aalst in Eindhoven bij de Dommel samenkomt. De Tongelreep stroomt onder meer langs de Achelse Kluis, het Leenderbos, de Valkenhorst met de visvijvers, en de Genneper Parken.

Hoewel al sinds de middeleeuwen wijzigingen aan de bedding van de Tongelreep werden uitgevoerd, en in 1890 het deel ten westen van het huidige Leenderbos werd gekanaliseerd ten behoeve van de aanleg van visvijvers, terwijl het deel ten zuiden daarvan werd gekanaliseerd door de monniken van de Achelse Kluis, is de Tongelreep een relatief natuurlijk, landschappelijk aantrekkelijk en helder riviertje gebleven. Nadat het landbouwbedrijf van de Achelse Kluis werd opgeheven, is de grond in het dal van de Tongelreep in 1989 verkocht aan natuurbeschermingsorganisaties die de natuurlijke toestand weer hebben hersteld. Ook de beemden van de Warmbeek worden weer in een meer natuurlijke staat gebracht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe naam Tongelreep is afgeleid van tonge en reep. Tonge staat voor zandrug in een hoogveengebied terwijl reep staat voor strook land. Wanneer we naar het stroomgebied van de Tongelreep kijken zien we dat deze grenst aan een aantal hoger gelegen zandheuvels zoals de Stepkesberg en Wolfsberg.

De naam Tongelreep moet ontstaan zijn in een gebied waar deze bergen zichtbaar waren. Het is dus aanemelijk dat deze voor het eerst gebruikt is op de Zeelberg, nu een buurtschap van de gemeente Valkenswaard. In vroeger tijd was het gebied ten zuiden van de Zeelberg zeer onherbergzaam. Het is daarom aannemelijk dat men toen niet op de hoogte was van het feit dat de Tongelreep tot diep in België haar oorsprong vond en dit verklaart waarom de Tongelreep daar Warmbeek genoemd wordt. Om deze stelling kracht bij te zetten kijken we naar de oude kaarten die gemaakt zijn van dit gebied. Hier zien we dat de Tongelreep verschillende mondingsplaatsen heeft op de Dommel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa de Tongelreep waarlangs ons schitterend kronkelend pad loopt gaan we over brede paden weer richting auto. Als we de wij de Eindhovense weg weer overgestoken zijn lopen we door één van de buitenwijken van Aalst-Waalre. Maar daar heeft u weinig last van. Er worden hier percelen van 6000 m2 aangeboden. Dus veel groen en weinig (maar wel grote) huizen. Hier zou je best willen wonen.

En zo komen we langzaam weer bij de auto. Een leuke wandeling, met veel natuur waar je het eigenlijk niet verwacht.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.