Oostvaardersplassen - krakeend route

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 08-04-2016

We waren van plan om de Zeearendroute te gaan lopen. Maar toen we met onze twee honden bij het bezoekerscentrum van Staatbosbeheer aankwamen bleek het dan honden nergens toegelaten werden op de route. Dat stond helaas niet op de website van Staatsbosbeheer. Daarom hebben we knarsetandend gekozen voor een andere wandelroute. En die bleek ook heel interessant. En mocht u deze route toch te kort vinden. Dan kunt u ook de Zeearendroute lopen. Die ligt op een steenworp afstand en gaat langs een paar mooie uitzichtspunten, 3 vogelkijkwanden en 1 vogelkijkhut. Maar zoals gezegd, honden zijn niet toegelaten.

U kunt deze route prima volgen zonder GPS. Gewoon de rode paaltjes volgen. Veel keus heeft u in dit gebied niet. Je mag alleen een aantal routes wandelen. Het is niet toegestaan om buiten deze routes in dit gebied te wandelen. Er is gedacht aan rolstoelgebruikers. Vogelkijkhut de Kluut is ook bereikbaar voor rolstoelen.


Kenmerken
Startpunt: Lelystad
Startlocatie: Flevoland , Nederland
Coördinaten N52.455836 E5.421489
Afstanden: 7, 6 km
Type: Open, Water
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 02-11-2014

Route informatie

Een (GPS) wandeling van 6 en 7 km bij de Oostvaardersplassen.
De route is goed begaanbaar.

Er zijn tracks en routes beschikbaar.
Horeca kunt in vinden in het nabijgelegen bezoekerscentrum.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 2014 hebben we deze route nogmaals gelopen. En dat bleek nodig te zien. De Oostvaardersplassen staan bekend als de Nieuwe Wildernis. Inderdaad een groot gedeelte van dit gebied is onlangs opnieuw ingericht. Zodoende waren niet alle "oude" paden meer begaanbaar. We hebben daarom de route informatie aangepast.

De oorspronkelijke beschrijving:
We moesten een logé hond terugbrengen naar het midden van het land. En dan is het wel leuk om van de mogelijkheid gebruik te maken om in een onbekend gebied te wandelen. Omdat onze "twee" honden al op leeftijd waren, en het erg warm weer zou worden, hebben we gekozen voor een korte wandeling. Maar wel eentje waar veel te zien was.

GPSwalking.nlDaarom kwamen we uit bij de Oostvaardersplassen. Een gebied waar lovend over gesproken wordt. We hadden de website van Staatsbosbeheer grondig bekeken. Eerst een bezoekje aan het informatiecentrum en dan de Zeearendroute lopen.

Groot was de teleurstelling toen we bij het informatiecentrum aankwamen. We mochten met de honden de parkeerplaats niet op en ook de route niet lopen. En dat stond nergens op de website van Staatsbosbeheer.

Daarom zijn we een klein stukje teruggereden om de Krakeendroute te gaan lopen. Daar zijn honden, aangelijnd, wel toegestaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVrij wandelen in de Oostvaardersplassen is niet mogelijk. Er zijn een aantal vrij toegankelijke routes uitgezet. Deze routes liggen aan de rand van het gebied. Hier en daar zijn een aantal uitkijkpunten vanwaar u over het gebied kunt kijken. Op mooie dagen is het redelijk druk op deze punten.

Staatsbosbeheer heeft regelmatig een excursie in de Oostvaardersplassen. U mag dan onder begeleiding komen in het gebied dat normaal afgesloten is. Vooral de foto excursies zijn erg gewild.

De Oostvaardersplassen
Tijdens het droogleggen van Flevoland was er een hoekje dat langer dan de rest onder water bleef. Hierdoor is een uniek gebied ontstaan. Zo uniek dat men besloot om niet tot ontginning over te gaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet gebied is ongeveer 7200 hectare groot. Er zou een industriegebied komen. Maar ongunstige economische omstandigheden zorgde voor uitstel. Onverwacht veranderde de polder in een moeras met een grote verscheidenheid aan vogels. In 1982 werd de spoorlijn Amsterdam-Lelystad verlegd en kreeg het gebied zijn huidige vorm. Trouw schreef erover: "De Nederlandse Serengeti’ is een ruig natuurgebied, dertig jaar geleden min of meer toevallig ontstaan op kunstmatig land, en nu fanatieker beschermd dan menig eeuwenoud regenwoud."

In dit gebied zijn verschillende zoetwaterplassen te vinden. En daardoor een grote rijkdom aan vogels. Je komt er roerdompen, zilverreigers, blauwborsten, krakeenden, kiekendieven en nog veel meer andere vogels tegen. Voor vogelaars is dit een uniek gebeid waar veel te zien is. Wel met goede apparatuur want sommige vogels zitten ver van de plaatsen waar je mag vogelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de winter kun je hier weer andere vogels zien dan in de zomer. Zo is het door het hele jaar heen van alles te beleven in de Oostvaardersplassen.

Het eerste gedeelte van de Krakeendenroute viel enigzins tegen. We hadden natuurlijk ook even in het informatiecentrum willen rondneuzen. Maar opeens kwamen we bij een heuveltje in het landschap terecht. Bovenop stonden verschillende mensen te kijken. Met verrekijkers en met zeer grote telelenzen.

Een weids uitzicht was van hier uit te bewonderen. We raakten aan de praat en wat bleek. Sommige mensen komen helemaal vanuit Zeeland deze kant heengereden om een middagje vogels te bekijken en op de foto vast te leggen.

GPSwalking.nlDat je daar een goede lens bij kunt gebruiken werd al snel duidelijk toen we zelf wat foto's gingen schieten. Het zit vol met vogels, maar die zitten allemaal op een redelijke afstand. En dan begin je met een 18-250 mm lens niet al te veel.

Wat jaloers keek ik naar de 1200 mm lens van een doorgewinterde vogelaar. Daar kun je mee vooruit. Maar de 15 kilo die de hele uitrusting weegt is niet zo handig bij een wandeling. Wat ons betreft blijft het een stevige zoom-lens, en die hele mooie foto's laten we aan anderen over.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKrakeend
Een vrouwtjes krakeend lijkt veel op een wilde eend. Het verschil is te zien door de oranje rand langs de snavel. Het mannetje heeft in de zomer een donkerbruine ondergrond met daarover een donkere tekening. In het najaar gaat het mannetje meer lijken op een vrouwtje. Dit wordt het zogenoemde eclipskleed genoemd.

De krakeenden overwinteren in West-Europa. Zodoende zie je in de winter meer krakeenden dan in de zomer. De Oostvaardersplassen wordt ook regelmatig gebruikt als rustplaats tijdens de vogeltrek.

Helaas is het niet gelukt om een krakeend op de foto vast te leggen.

Daarna ging de route verder richting de eerste observatiehut. Tot onze verrassing zat deze hut vol men vogelspotters. Die zaten er al vanaf 8 uur in de ochtend om een ijsvogel op foto te krijgen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNet voordat wij de hut binnenliepen was er een fotogenieke ijsvogel langsgekomen. "Jullie zijn een minuutje te laat". Maar terwijl wij naar het lege stokje stonden te turen kwam opeens een ijsvogel op volle snelheid langs. Alle camera's knipten op volle snelheid.

Gelukkig kwam de ijsvogel even later terug, nam plaats op een stok vlak voor de hut en bleef daar 2 minuten zitten. Snel maakten we een paar foto's. Het komt niet vaak voor dat je een ijsvogel te zien krijgt. Wij waren met die paar foto's zeer tevreden. Onze collega's vogelspotters nemen op het zelfde moment enkele honderden foto's per persoon. Het leek wel een fotoshoot van het koninklijk huis.

Zeer tevreden verlieten we de hut weer. We hadden echt mazzel dat we precies op het goede moment binnenliepen.

We hebben even gekeken op Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIJsvogel
De ijsvogel is een kleine vogel met een korte staart en pootjes, een korte nek, korte, afgeronde vleugels, een grote kop met grote ogen en een lange, dolkvormige snavel, geschikt om vissen mee te vangen en vast te houden. De poten zijn syndactiel: de voortenen zijn gedeeltelijk aan de basis met elkaar vergroeid.

De ijsvogel is onmiskenbaar door zijn tekening: een metaalglanzend blauwgroene rug, kruin en vleugels en kobaltblauwe staart en stuit, met witte halsvlek en keel en een warm oranjebruine buik en wang. Het blauw op de rug en vleugels is lichter dan die op de kop. De poten zijn oranjerood van kleur. De geslachten zijn enkel te onderscheiden aan de kleur van de basis van de ondersnavel, die bij het vrouwtje dofrood is en bij het mannetje net zo zwart als de rest van de snavel. Jonge dieren onderscheiden zich van volwassen dieren door het valere verenkleed met donkergrijs gerande borstveren, gevlekte kruin, lichte snavelpunt en donkerbruine poten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHij heeft een lichaamslengte van 16 tot 20 cm, een spanwijdte van 24 tot 26 cm en een lichaamsgewicht van 34 tot 44 gram. Het geluid van de ijsvogel is een hoge, fluitende 'tjieieiet' of 'tieietuu', die hij vaak tijdens de vlucht laat horen. Bij opwinding slaakt hij een kort, herhaald 'titi-titi'.

Onderweg kwamen we nog veel meer leuke en soms fotogenieke dieren en planten tegen.

Verschillende libellen gebruikten kale rietstengels om even uit te rusten in de zon. Er kwam een prachtig watervliegtuig over en zo vermaakten we ons op deze niet zo lange route. Maar als je de tijd neemt om te kijken dan ben je zo een middag verder.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAchteraf ben je dan altijd weer blij om een collega te hebben die eens kritisch door de tekst loopt en hier en daar een aanvulling mailt. Arnold is een vliegtuigkenner en daardoor had hij het type achter ons watervliegtuig al snel herkend.

Consolidated PBY Catalina vliegboot
Het watervliegtuig is een Consolidated PBY Catalina vliegboot. Het vliegtuig is gestationeerd op het luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad. Deze Catalina uit 1941 met de unieke registratie PH-PBY, is geschilderd in de kleuren van Marine Luchtvaart Dienst MLD, waar het in dienst was tot 1957. Er hebben bij de MLD 78 stuks gevlogen. Het is mogelijk om rondvluchten te maken - info Aviodrome ~ €200 p.p. - waarbij het watervliegtuig een zgn. 'splash and go' in het water maakt: een doorstart in de golven van het IJsselmeer.

En zo kwamen we bij de tweede observatiehut. Ook hier zaten verschillende spotters klaar. En ook hier konden we een gezellig gesprekje aanknopen met de aanwezigen. Als je geluk hebt tref je mensen die hier meer komen en precies weten wat er te zien is.

GPSwalking.nlHier waren ontzettend veel vogels te zien. Wat dichterbij, maar een goede verrekijker doet hier ook wonderen.

Na de teleurstelling van "verboden voor honden" akkefietje aan het begin van onze verkenning van de Oostvaardersplassen hebben we ons prima vermaakt met de krakeendenroute. Vooral de observatieheuvel en hutten zijn de moeite van een bezoek meer dan waard. We komen vast nog een keertje terug, zonder hond, voor één van de andere wandelroutes.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Informatiecentrum Staatsbosbeheer N52.4572 E5.4182
 • Observatiehut de Krakeend N52.4469 E5.4233
 • Observatiehut de Roelruiter N52.4441 E5.4147
 • Oostvaardersplassen N52.4519 E5.4050
 • Start/Finish/Parkeerplaats N52.4558 E5.4214
 • Uitzichtspunt De Krakeend N52.4436 E5.4090
 • Vogelkijkwand N52.4468 E5.4140
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.