De Berken

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 06-04-2012

In het dal van de Astense Aa ligt een korte wandeling door een mooi gebied. Een groot gedeelte van de route gaat langs de kronkelende Aa. Dit is geen route om snel even te lopen. Dan ben je zo klaar. Maar wel eentje om langzaam te lopen en onderweg de ogen goed de kost te geven. En dan is er veel meer te zien dan je denkt.

 Kenmerken
Startpunt: Liessel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.414513 E5.795489
Afstanden: 5 km
Type: Akker, Beek, Bos, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels los
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling bij Liessel door het natuurgebied De Berken.
De route is 5 km lang. 
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.
Horeca kunt u vinden in het nabijgelegen dorpje Liessel.Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe hadden een routebeschrijving van een route bij de Astense Aa op de kop getikt. Een route beschrijving op papier. Dat is een uitdaging want het komt weinig voor dat we met zo'n beschrijving op pad gaan.

We wisten vooraf ook niet precies waar de route zou lopen. Later bleken dat deze route ook een gedeelte bevat die Arnold ook heeft gelopen in zijn route AstenseAa - Liessel.

Maar eigenlijk geeft dat niets. Dit is een leuk rondje voor bv. vogelaars. De route gaat door een afwisselend gebied met alle kans dat je verschillende soorten vogels tegenkomt.

De route hadden we van IVN-Deurne gekregen. En dat het een leuke route is hadden meer mensen ontdekt. We kwamen regelmatig iemand tegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe moesten even zoeken naar de parkeerplaats. Het grote veld waar we volgens de beschrijving de auto konden parkeren was helaas niet voorzien van een P. Daarom twijfelden we of dit wel de juiste plaats was. Het gras stond lekker hoog, en we zagen onze auto al ergens vast komen te zitten.

Vanuit de parkeerplaats liepen we richting A67. Voor onze neus werd een stuk snelweg vernieuwd. Prima dat dit in het weekend gebeurd, aan de andere kant ik het een lawaaierige bedoeling. Tijdens de wandeling konden we dit lawaai (te) goed horen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSnelweg A67
De snelweg waar we langs lopenis de Europese weg E3 met een lengte van 489km tussen Knokke-Heist in België en Bad Oeyenhausen bij Detmold in Duitsland, waar de weg overgaat in de E30 (Amsterdam – Berlijn). Door UNECE is de route vastgelegd als: Zeebrugge - Antwerpen - Eindhoven - Venlo - Oberhausen - Dortmund - Bad Oeynhausen. In België heet de snelweg A21, in Nederland A67, in Duitsland A40.

Oorspronkelijk is deze snelweg aangelegd als Europese Snelweg E3 tussen Lissabon en Stockholm. In 1975 kwam het tot een ingrijpende verandering in de nummering. Hierbij werd een rooster over de kaart van Europa gelegd. Europese verbindingen van oost naar west kregen een even nummer en wegen van noord naar zuid een oneven nummer. De naam E3 werd toen gegeven aan de verbinding Cherbourg-La Rochelle in Frankrijk. In Eersel herinnert het E3-strand nog aan de oude benaming.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSJe kunt alle kanten heen kijken in het begin van de wandeling. Het is nog redelijk vroeg in de ochtend en het uitzicht soms wat heiig. In het voorjaar kun je hier veel weidevogels zien. Vandaag was het wat betreft de weidevogels aan de rustige kant.

Wat schrijft IVN-Deurne over deze wandeling:
Tussen Liessel en Vlierden, niet ver van de Aa-route ligt het prachtige natuurgebied 'De Berken' in het beekdal van de Astense Aa. Hier stroomt een stukje beek van niet meer dan 2 kilometer nog vrij door bloemenrijke weiden en oude bossen. Het natuurgebied ligt ingeklemd tussen autobaan en intensieve agrarische bedrijven, maar toont tegen de verdrukking in, hoe mooi de natuur kan zijn. Onderweg hebben we misschien de moerasspirea gezien met zijn rode bladnerf, of valeriaan en anders penningkruid of bosmuur en andere bijzondere planten. Met wat geluk zagen we onderweg een buizerd of een andere roofvogel, een specht, goudvinken....

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSUitzichtspunt 1
Terwijl we langs de A67 lopen zien we aan de rechterkant een sloot lopen. In de verte zien we een boerderij liggen. Vroeger lagen de weilanden op de lagere en nattere gronden en de boerderijen op hoger gelegen grond. Nog hoger lagen de bolle akkers en de heidegronden. Op deze vroegere heidevelden groeien nu vooral grove dennen. In de verte zijn die nog net te zien.

Het stuk langs de Astense Aa is prachtig. De beek meandert dat het een liever lust is. Regelmatig heb je een mooi uitzicht over de beek. Maar een meander op de foto zetten is toch moeilijk. Er is veel begroeiing. Maar door het samenvoegen van twee foto's krijg je toch een leuke plaat.

De Astense Aa N51 25.527 E5 45.958
De Astense Aa, 21 km lang, is tussen 1960 en ‘70 vrijwel geheel gekanaliseerd. De bron ligt in het peelgebied ten noorden van Meijel en de rivier mondt uit in de Aa nabij Oostappen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGelukkig heeft Het Brabants Landschap in een klein gebied de oorspronkelijke loop kunnen behouden. Over enkele kilometers meandert de rivier als vroeger, maar door de bemesting van het landbouwgebied erom heen is de begroeiing wel erg weelderig. Met eik en els, maar ook vlier, den en wilg is het bos dicht gegroeid.

In dit beekdal leven de Bosbeekjuffer, de Weidebeekjuffer en de Beekschaatsenrijder. Daarnaast huizen er acht soorten Vleermuizen en er zijn grote aantallen Glimwormen, waarvan de larven leven van huisjesslakken.

Van de ruim 400 km die het beekstelsel van de Aa meet, volgt nog maar ongeveer 10 km zijn oorspronkelijke bedding.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg zagen we regelmatig een vogel. Maar in de dichte begroeiing is het moeilijk om die op de foto te zetten.

Wat eenvoudiger is zijn de vele spinnenwebben die we onderweg hebben gezien. Met en zonder spinnen. Vooral die vol met dauwdruppels zijn zeker de moeite van het fotograferen waard.

De mooisten hebben we op de foto gezet. En daarom kun je een paar uur bezig zijn met deze wandeling.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg is het toch gelukt om de Geelgors op de foto te krijgen De foto is van ver weg genomen en daarna stevig bijgesneden. Helemaal scherp is hij hierdoor niet.

Het is in ieder geval goed te zien dat de Geelgors goed gecamoufleerd is. Hij is bijna niet te onderscheiden van de boom waar hij/zijn in zat.

En zoals al gezegd. Onderweg kom je veel tegen zolang je maar rustig loopt en goed om je heen kijkt.

Op drie-kwart van de wandeling kwamen we langs een vliegtuigmonument.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVliegtuigmonument N51 25.117 E5 46.699
26 april 1944 stegen 342 Lancaster bommenwerpers op in Lincolnshire, Engeland, om Essen te gaan bombarderen, samen met 133 Halifax bommenwerpers en Mosquito nachtjagers.

In die nacht werd de Lancaster ND 873 door een Messerschmidt neergeschoten en stortte hier neer. Alle zeven bemanningsleden zijn daarbij om het leven gekomen. De band van het achterwiel van deze bommenwerper omsluit de gedenkplaat van dit monument. Helaas staat op de gedenksteen de foute datum 23 april vermeld.

Op de ronde schijf bij het vroegere achterwiel van de Lancaster stond de volgende tekst te lezen:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOh, meanderde Aa, gij die alleen weet. Wat in April 1944 die Lancaster in Berken deed. Vanuit Lincolnshire in engeland stegen op 26 april 342 Lancasters op. Met stimulerende , heldhaftige oorlogskreten er boven op. Vergezeld door 18 Mosquito's en 133 Halifax bommenwerpers. Was hun doel de dood van Hitler, Goebbels en al hun medewerkers.

Maar Lancaster ND873 bereikte zijn doel Essen in Duitsland niet. Immers hij werd op 27 arpril om 2.00 uur neergeschoten door een Messerschmidt. Deze Duitse nachtjager droeg de Wastica trots op zijn borst. Toen hij in Venlo opsteeg van de Fliegerhorst.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Engelse boordschutters verweerden zich uit alle macht. Maar werden door de snelheid van van het jagersvuur ontkracht. Brandend stortte de Lancaster toen in De Berken neer. Tot roem van de natie en 's land eer. Daarom luister nu naar de berken, die daar lagen. Immer zij zagen de hele bemanning, totaal verslagen. Zij waren niet in staat om hen te helpen. En als dat leed en hun bloed te stelpen. Toen dit geschiedde was het immers diep in de nacht. En overal stonden de Duitsers op wacht. Het was pikkedonker en de bevolking sliep. Toen de Engelse bemanning om hun geliefde riep. Gedenk daarom deze plek om hen te eren. Hun moet en daadkracht kunnen ons wat leren. April 1944.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp deze plaats hebben we even koffie gedronken en de woorden tot ons laten doordringen. Zeven mensen zijn op deze plek om het leven gekomen. Jonge mensen van voor in de 20.

Het laatste stukje naar de auto gaat over hetzelfde pad als de heenweg. Geen probleem, een route ziet er van de andere kant altijd anders uit. En dan kom je weer leuke fotogenieke dingen tegen die je op de heenweg gewoon over het hoofd zag.

Kort maar zeker de moeite waard.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.