Kerststallen route Reusel

Korte beschrijving

Wat doe je met 2 grote opgeschoten pubers op eerste kerstdag. Een hele dag stilzitten? Een hele dag voor de buis zitten?

Nee, dan ga je een kerststallenroute lopen. Wel met het nodige commentaar onderweg. Want het is natuurlijk veel te saai voor de heren. Maar we hadden afgesproken dat ze op eerste kerstdag niet achter de PC mochten gaan zitten. En dan is een kerststallenroute een "aardig" alternatief.

Deze kerststallen route wordt elk jaar enigzins veranderd. Daarom is het verstandig om in de parochiekerk een kaartje te kopen. Voor 50 eurocent kunt u dan niet meer verkeerd lopen. U kunt de kerststallen bezichtigen van 20 december tot 1 januari.


Kenmerken
Startpunt: Reusel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N52.088888 E5.110634
Afstanden: 8 km
Type: Cultuur, Stad
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een speciale kerststallen GPS wandeling van 8 km bij Reusel.
Er is geen verkorte route, wel is er een WPT en RTE file beschikbaar.

De route is goed begaanbaar.
Onderweg komt u een aantal gezellige horecagelegenheden tegen.

 

 Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOpgelet: we hebben deze wandeling in 2008 lopen. Het kan zijn dat er aanpassingen op de route zijn. Kijk daarom altijd even naar de actuele situatie op www.vvv.nl en/of www.vvvreusel-demierden.nl/en/cultuur/kerststal

We kregen ook de volgende informatie over de openingstijden van de kerk:

Onze kerk O.L.Vr. Tenhemelopneming te Reusel is voor bezoekers, buiten alle diensten, geopend met de kerstdagen:

 • - 1e Kerstdag van 13:00 – 16:00 uur.
 • - 2e Kerstdag van 13:00 – 16:00 uur.

Overdag is de kerk alleen open voor aanbidding in de Mariakapel, linker deur, buiten alle genoemde tijden.

Afhankelijk van de route kan er mogelijk beter op een andere parkeerplaats geparkeerd worden. 

Terug naar 2008: Het is altijd de vraag wat we gaan doen op eerste Kerstdag. Deze dag is voor ons zelf, zonder familie (die komen altijd tweede Kerstdag eten). Natuurlijk gaan we er graag op uit.

En nadat we jaren achter elkaar naar een plaatselijke kerk zijn gelopen voor het bewonderen van de kerststal leek het dit jaar een goed idee om eens naar Reusel te gaan. Onze opgeschoten pubers gingen ook mee. Met enige tegenzin en met onderweg het nodige commentaar. Maar dat blijkt zo te horen op die leeftijd.

We hebben de auto bij de plaatselijke parochiekerk gezet. Daar konden we een plattegrond en een boekje kopen. En daarmee gingen we op pad.

Wat wordt er geschreven over de kerststallenroute:

Kerststallenroute van Reusel
De Kerststallenroute van Reusel is sinds enkele jaren een begrip in de Kempen en ver daarbuiten. Vele belangstellenden komen van heinde en verre naar ons dorp om te voet, met de fiets of met de auto de route af te leggen, zelfs uit het noorden van het land.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe kerststallenroute (in 1995 voor het eerst met zes kerststallen als onderdeel van de vele evenementen bij gelegenheid van de viering van ”100 jaar kerk”) is uitgegroeid tot een van de hoogtepunten wat betreft evenementen in Reusel. De kerststallenroute is steeds uitgebreid en in 2008 staan er dan ook 15 kerststallen in Reusel inclusief de kerststal in de kerk. Vanaf 20 december zijn alle kerststallen in het dorp geopend.

Een kerststallenroute van een dergelijke omvang in één dorp is uniek voor Nederland. Men kan de kerststallen bezichtigen van 20 december tot en met 1 januari.

Boekjes met informatie over de kerstallen en een plattegrond zijn te koop in de parochiekerk en de bibliotheek tijdens de openstelling.

De eerste kerststal kwamen we tegen in de parochiekerk van Reusel.

Parchochiekerk
Opgravingen, die begonnen zijn in 1997, hebben duidelijk gemaakt dat er een Romaanse kerk in Reusel heeft bestaan. Deze is waarschijnlijk voorafgegaan door een houten kerkje, waar de ligging van de oudst gevonden graven op wijst. De Romaanse kerk wordt vermeld in een document uit de 12e eeuw. Vanouds waren de kerken in Reusel toegewijd aan Maria. In de Middeleeuwen werd hier een wonderbaarlijk Mariabeeldje vereerd. Aan deze praktijk kwam omstreeks het jaar 1600 een einde. Het beeldje, vermoedelijk een Sedes Sapientiae, is ten prooi geraakt aan verval. Het huidige beeld, eveneens een Sedes Sapientiae, is gemaakt door Albert Meertens en in de kerk geplaatst in 1946.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe tufstenen Romaanse kerk werd geleidelijk aan uitgebreid met bakstenen delen en is later vervangen door een gotsiche kerk die tot 1897 bleef bestaan. De kerken waren gesitueerd bij de huidige bushalteplaats.

De gotische kerk was een kwartkerk die uit vier traveeën bestond. Zij bestond reeds in de 14e eeuw. In 1530 zijn er vermoedelijk twee hoge kruisarmen bijgebouwd. Een der twee altaren was gewijd aan Maria. Bestuurlijk viel Reusel grotendeels onder de Abdij van Postel.

In 1580 werd het dorp door oorlogsgeweld in het kader van de Tachtigjarige Oorlog verwoest en is een tijdlang verlaten geweest.

Na 1648 werd de kerk overgenomrn door de Hervormden. De katholieken kerkten aanvankelijk te Arendonk maar mochten in 1672 een schuurkerk bouwen te Lensheuvel. Deze stortte in 1747 in, werd herbouwd maar brandde af in 1795. Toen ook kregen de Katholieken hun oude kerk weer terug. Deze werd nog hersteld in 1823 maar ze werd gesloopt in 1897, nadat in 1895 de neogotische kerk was gereedgekomen aan de noordelijke kant van de huidige Wilhelminalaan. Reeds eerder waren een zustersklooster (1879) en een fratersklooster (1884) opgericht. Beide kloosters zijn opgeheven, dat van de Zusters van Veghel in 1992.

In 1944, tijdens de gevechten die samenhingen met de Bevrijding, werd de toren beschadigd door beschietingen van de Engelsen die veronderstelden dat zich Duitsers in deze toren bevonden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Lensheuvel
Deze kerststal is gemaakt van hout, met een strooien dak. De beelden zijn gemaakt van staal overtrokken met schuim. De hoofden zijn gemaakt door de kunstenaar Frans Roijmans. De herder is een voormalig etalagepop. Kindje Jezus is een pop. Het stalletje staat mooi gelegen op een veldje.

Onderweg komen we veel mensen tegen die of lopend de route afleggen of per auto. Voor sommigen is een route van 8 kilometer te voet te lang. En als je alle kerststallen wilt zien moet je de laatste twee echt met de auto doen. Die staan te ver uit de route.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Bimt
Deze stal is al in 1980 door buurtgenoten gemaakt. Als 26 jaar is deze stal elke kerst te bewonderen. De stal bestaat uit houten panelen met daarboven een rieten dak.

Ook de beelden in deze stal zijn gemaakt door de kunstenaar Frans Roijmans. Naast de stal staat een grote kerstboom waaraan de hele buurt heeft meegewerkt. In de boom hingen slingers, en leuke andere dingen door duidelijk door kinderen gemaakt waren.

En zo slingeren we van de ene wijk naar de andere op weg naar een hele mooie kerststal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPondarosa
Deze kerststal was één van de mooiste die we onderweg tegenkwamen. Er was duidelijk veel zorg aan de stal besteed. Daarvoor onze complimenten. De stal is voorzien van mooie beelden en zelfs een ezel en een paar schapen ontbraken niet. Denk eraan, de ezel mag niet gevoerd worden.

De stal is gebaseerd op een Brabantse Potstal. Het is vervaardigd van rondhout en voorzien van een mooi rieten dak. De constructie is zo gemaakt dat de stal eenvoudig verplaatsbaar is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVlakbij deze kerststal stond ook een oude brandweerauto. Niet in het rood, maar in stemmig zwart. De wagen was voorzien van de nodige verlichting. Vooral 's avonds een prachtig gezicht. Helaas hadden wij geen tijd om te wachten op de zonsondergang.

Het voordeel van dit gedeelte van de route is dat de kerststallen dicht bij elkaar liggen. Verderop in de route moet er meer gelopen worden.

Ook hebben we ons niet gehouden aan de voorgestelde route. We hebben gekozen voor een kortere, en eenvoudigere route.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Lokbossen
Bij deze kerststal is het dak van hout. Door planken dakspangewijs over elkaar te schroeven is er een waterdicht geheel ontstaan. De grond is bedekt met stro en ook een kribbe ontbreekt niet.

Bekijk de beelden in deze stal maar een goed. Ze zijn mooi. Gemaakt van zelfdrogend klei zonder dat er mallen aan te pas kwamen. Daarna zijn ze met de hand beschilderd. Alle kleding is door mensen uit de buurt gemaakt. Op kindje Jezus na is iedereen in fluweel gehuld.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Zeventak
Deze kerststal (1996) is gemaakt van ruwe planken en een rieten dak. Het onderstel van de beelden is gemaakt van ijzeren frames. Daarover heeft men een overal gedaan. De overal is opgevuld met juinzakken. Daaroverheen kwam de uiteindelijke kleding. Ook gemaakt door buurtbewoners.

De hoofden zijn gemaakt van papier-maché. U ziet verder nog een engel en een drietal stenen schapen. De kerstboom wordt elk jaar door de kinderen versierd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Haoverekkers
Deze kerststal stond er voor de negende keer. Een mooie kleine stal op een mooie plaats. Het is een houten gepotdekslede kerststal waarin Maria, Jozef en het kindje Jezus.

Volgens de beschrijving was het de bedoeling dat de kerstgroep elk jaar uitgebreid zou worden. Maar daar was dit jaar nog niets van te zien. Maar de beelden die er nu stonden waren met zorg gemaakt. Om het onderhoud van de kerststal te steunen kunt u een bijdrage in een bus doen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

Den Ekker
U bent nu op het Mariahof. De kerststal is gemaakt van ruwe planken en een rieten dak. De stal is het laatste jaar gerenoveerd in vergelijking tot de foto die bij de beschrijving staat.

Ook hier is een ijzeren frame gebruikt. Daarna zijn de hoofden in een mal gegoten en met de hand beschilderd. Ook hier is alles gedaan door ijverige buurtbewoners.

De volgende stal ligt naast Café Restaurant de Wekker. Als u even wilt rusten, een kopje koffie wilt drinken om warm te worden. Dat kan, want ook op eerste kerstdag zat het lekker vol.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRoDeHo
Dennenhouten planken die over elkaar gemonteerd zijn. Alles is heel milieu-bewust onbehandeld en voorzien van een rieten dak.

In de stal bevinden zich een ezel en schapen. Ze zorgen voor een natuurlijke verwarming van de stal.

De beelden zijn gemaakt door buurtbewoners.

Na deze stal moet er telkens een stevig stukje gelopen worden naar de volgende stal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

Denehoek
Deze kerststal ligt mooi gelegen op het Pardaxveld. Het is opgetrokken uit hout met een rieten dak.

Deze kerststal is te bewonderen sinds 1999. Ook hier hebben de buurtbewoners hun schouders onder een mooie stal gezet. Dat is terug te zien in de algehele aankleding en de beelden.

De volgende kerststal is die van de Vlassert. Het leek er op dat vandalen al hadden huisgehouden hier. De kerstbomen waren weg, de versiering lag los op de grond. De kerstgroet was uit de grond getrokken en lag tegen de kersstal aan. Ook was de plastic plaat beschadigd, en lagen er beelden om. Ook hadden we het idee dat niet alle 23 beelden meer aanwezig waren. Jammer.

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Vlassert
Op het Vlassertplein komt u een kerststal tegen die in 1998 geheel vernieuwd is. De stal is vervaardigd uit ruw hout en achter het raam staan 23 beelden.

Deze kerststal was een beetje een teleurstelling. Dat was ook de mening van onze twee pubers. Zo langzaam hadden ze het wel een beetje gezien. Maar helaas, we moesten nog 2 kerststallen voordat ze weer in de warme auto konden plaatsnemen.

Op weg naar de kerststal van De Velden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Velden
Een kerststal kan je dit misschien niet noemen. Het is een kerstgrot. Sinds 2001 bestaat deze grot tijdens kerstmis. De grot is gemaakt van een groot frame waarover een beschilderd zeil getrokken is. Naast de grot staat een mooi versierde kerstboom.

De beelden zijn voormalige etalagepoppen die aangekleed zijn door buurtbewoners. In de grot bevinden zich Jozef en Maria met het kindje Jezus en een tweetal herders. Ook deze beelden zijn mooi gemaakt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDaarna op weg naar de kleinste stal van de route.

Den Driesprong
Dit is de kleinste kerststal. het is gemaakt van geïmpregneerde planken met een dak van sto. Voor de opening is plastic gespannen. De beelden zijn in 1996 door de buurt gemaakt.

De route bestaat uit een tweetal andere stallen. Maar die liggen te ver weg om er even heen te wandelen. Na 8 kilometer verlangt iedereen weer naar de warme auto.

Daarom hebben we de twee laatste stallen met de auto bekeken. Dat doen meer mensen want we hebben onderweg meer auto's zien stoppen dan dat er mensen lopend de route aan het volgen waren. Toch is lopend wel zo leuk, je ziet meer onderweg en je hebt lekker de tijd om wat te praten.

Als eerste zijn we het stalletje van 't Huuske gaan bekijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS't Huuske
Deze kersstal staat bij Café Restaurant de Klok. Ook een prima gelegenheid om iets te nuttigen.

Deze stal is gemaakt van balken en planken die dakpansgewijs zijn getimmerd. Het dak is van riet en dakpannen. De beelden zijn voormalige etalagepoppen.

Ook in deze stal zijn een tweetal schapen geplaatst. Bij de ingang hingen vele tekeningen die kinderen gemaakt hadden.

De laatste stal was enigzins moeilijk te vinden. Maar na een paar keer verkeerd gereden te zijn konden we deze toch meenemen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Zuiderburen
Deze stal staat bij de D'n oude Brandtoren". Het is een oude schuilhut die elk jaar wordt omgebouwd tot kerststal. Jozef en Maria zijn voormalige etalagepoppen. Kindje Jezus is een pop. De hoofden van de herders zijn gemaakt van papier-maché. De gezichten zijn gesminkt door buurtbewoners.

Ook dit is een erg mooie stal.

En dit was de laatste stal in een mooie route. Terug naar huis voor het kerstdiner. Na een middag lopen door Reussel krijg je vanzelf een gezonde honger.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • De Bimt N51.3545 E5.1626
 • De Lensheuvel N51.3553 E5.1581
 • De Lokbossen N51.3574 E5.1615
 • De Velden N51.3693 E5.1631
 • De Vlassert N51.3648 E5.1659
 • De Zeventak N51.3561 E5.1659
 • De Zuiderburen N51.3408 E5.1789
 • Den Driesprong N51.3669 E5.1570
 • Den Ekker N51.3600 E5.1650
 • Denehoek N51.3661 E5.1706
 • Haoverekkers N51.3570 E5.1710
 • Het Huuske N51.3559 E5.1427
 • Pondarosa N51.3561 E5.1623
 • RoDeHo N51.3620 E5.1732
 • Start/Finish/Parkeerplaats/Parochiekerk N51.3619 E5.1634
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.