Griendtsveen

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 27-08-2013

Een prachtige winterdag. De temperatuur kwam nauwelijks boven het vriespunt, de zon scheen volop.

We rijden over één van de mooiste wegen naar Griendtveen. De weg tussen Helenaveen en Griendtsveen is een plaatje. Het wegdek golft zodat je rustig moet rijden. Dan kun je extra genieten van de mooie omgeving. Tijd voor een korte wandeling in de Peel bij Griendtsveen. Totale stilte in de Peel. Bijna geen geluid te horen. Zelfs de vogels lieten het afweten. De modderige paden waren bevroren, dat was een pluspunt van dit koude weer. Want het kan drassig zijn in de Peel, zeker na regenval. Goede schoenen zijn aan te bevelen.

En aan het einde van de wandeling komen we weer terug in Griendtsveen. Een plaatje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, een plaats met geschiedenis. Waar zie je nog onverharde wegen in het dorp. Overal leuke huisjes, vaarten en bruggetjes. Maar ook een doodnormale "nieuwe" woonwijk. Op het Internet vonden we een culturele wandeling door Griendtsveen, gewoon op papier. Die kunt u gebruiken voor een kort ommetje door Griendtsveen.


Kenmerken
Startpunt: Griendtsveen
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.443947 E5.879316
Afstanden: 12, 9, 6, 4 km
Type: Kanaal, Peel, Veen
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 6 en 4 km Griendtveen.
En voor de scootmobielrijders hebben we een leuke route door Griendtveen van 4 km.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.

De route is goed begaanbaar.
Voor horeca moet u in Griendtsveen zijn.
Goede wandelschoenen zijn altijd aan te bevelen.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze wandeling was oorspronkelijk 12 km lang. Doordat er brug over de vaart weggehaald is moesten we de wandeling inkorten. Mocht u op zoek zijn naar een langere wandeling in dit gebied dan raden we u onze wandeling van 18/15/12/10 door de Peel aan.

We beginnen de wandeling bij de Morgenstond. Op een gewone doordeweekse dag kun je daar prima parkeren.

 Maar op een prachtige zomerse dag in het weekend wordt het een ander verhaal, dan zit het hier vol met wandelaars, fietsers en motorrijders. Maar er is altijd wel ergens een plaatsje te vinden om de auto te parkeren. We lopen direct al tegen een informatiebordje aan die wat meer verteld over een stukje bos langs een vaart.

GPSwalking.nlU kunt natuurlijk onze GPS wandeling lopen. Maar als u meer informatie wilt hebben over het vroegere turfsteken dan kunt u terecht bij Gebbel de Turfsteker. Deze houdt een Cultuur Historische Wandeling door de Veenkolonie Griendtsveen. De wandeling van anderhalf uur kost 5 euro bij een minimale groep van 6 personen (prijzen 2010).

Geïntegreerd bosbeheer: natuurlijke processen de ruimte geven
Dit bos bevindt zich in een fase van de bosontwikkeling, ergens tussen jong bos (20/50 jaar) en bos ouder dan 250 jaar (aftakelingsfase).

ln een natuurlijk bos volgt na het aftakelen van het oude bos weer een jong bos. Dit is een natuurlijk proces. Als we niets doen ontstaat op de meeste plaatsen vanzelf bos. De volgende natuurlijke processen vinden plaats in het bos. Ontstaan van open plekken door:

GPSwalking.nlAfsterven van bomen: door ouderdom of ziekte sterven bomen. Dit gaat niet in één keer, maar duurt een hele tijd. Eerst sterven er enkele takken, hoog in de boom, af. Dan begint de bast van de boom eraf te vallen. Uiteindelijk valt de dode boom om. Vooral insecten leven van dode bomen. Hun eetlust zorgt ervoor dat de boom sneller verteert.

Storm: door zware stormen waaien bomen om. Sommige bomen zijn hier erg gevoelig voor. Vooral als ze allemaal even oud zijn.

Natuurlijke verjonging van het bos: vogels, kleine zoogdieren, water en wind verspreiden zaden, die in open plekken kiemen. Jonge boompjes komen op. Concurrentie en natuurlijke Selectie onder invloed van wildvraat, ziekten en insecten(plagen) bepalen welke bomen doorgroeien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVaak gaan natuurlijke processen goed samen met de andere functies van het bos. Waarom bijvoorbeeld jonge bomen planten als ze vanzelf opkomen? Waarom dood hout opruimen, als planten en dieren ervan profiteren? Door rekening te houden met deze processen en ze een handje te helpen, ontstaat er een gevarieerd en interessant bos.

En even verder stond al weer een infobordje over het Peellandpad. Helaas hebben we als werkenden te weinig tijd voor het wandelen van langeafstandswandelingen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPeellandpad LAW 701
U bevindt zich op de lange-afstand-wandelroute Peellandpad. Dit pad voert de wandelaar vanuit s Hertogenbosch het Meierijse landschap van het riviertje de Aa over grasdijken richting Heeswijk Dinther.

Ter hoogte van kasteel Heeswijk buigt het pad af richting Uden en natuurpark De Maashorst. Daar betreedt u het eigenlijke Peeland. Tot voor kort nog woest en ontoegankelijk door zandverstuivingen, uitgestrekte heiden en verraderlijke veenmoerassen. Dit type landschap is nog slechts te vinden temidden van weidse boeren-ontginningen, met name in de Deurnsche Peel, Mariapeel en Groote Peel. Het pad voert ook door bossen als de Stippelberg en door het ongerepte Limburgse Leudal, om tenslotte via het landgoed van kasteel Horn uit te komen in Roermond

DGPSwalking.nle route met een lengte van 160 km kan in twee richtingen worden gelopen door de wit-rode markering te volgen. Een LAW-routegids met achtergrondinformatie ondersteunt uw tocht.

Het Peellandpad is tot stand gebracht door wandelsportvereniging OLAT in samenwerking met de Stichting Lange-Afstand-Wandelpaden te Amersfoort. Op 17 juni 1995 werd het Peellandpad officieel geopend en werd dit informatie-paneel geplaatst.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe bezochten Wikipedia voor wat meer informatie over Griendtveen. Ook een leuke site om iets meer van Griendtsveen te weten te komen is Griendtsveen.net.

Griendtsveen
Griendtsveen is een dorp in de Peel. Het behoort tot de Nederlandse gemeente Horst aan de Maas. Op 1 januari 2007 telde het dorp 550 inwoners.

Griendtsveen werd rond 1885 gesticht. De geschiedenis van Griendtsveen is nauw verweven met de ontginning van de Peel. De spoorlijn van Eindhoven naar Venlo, aangelegd in 1866, was van groot belang bij de ontginning van het veengebied. Aannemer van deze spoorlijn (vanaf Helmond naar Venlo) was Jan van de Griendt (1804 - 1882), een koopman uit Den Bosch. Hij was in 1853 een van de oprichters van de "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen". Van de Griendt stichtte het dorp Helenaveen. Zijn zoons Jozef en Eduard zetten zijn werk voort en stichtten het dorp Griendtsveen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1895 werd de kerk van Griendtsveen gebouwd, omdat de afstand tot het naburige America te groot was.

Kort na (voor) 1900 werden de fabrieken en huizen van Griendtsveen gebouwd. De gebouwen werden ontworpen door de architect Louis Kooken (1867 - 1940), gemeentearchitect van Eindhoven.

Na verloop van tijd was alle turf afgegraven en kreeg het dorp een agrarische functie. In 1956 werd een einde gemaakt aan het alleenbezit door de maatschappij van Van de Griendt. Met deze normalisatie was de ontginning van de Peel ten einde.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGriendtsveen heeft een zeer schilderachtige ligging en heeft een beschermd dorpsgezicht.

De schrijver Toon Kortooms ligt in Griendtsveen begraven. Zijn ouderlijk huis stond in Deurne, maar zijn sociale leven speelde zich af in het dorp Griendtsveen.

Griendtsveen is een van de zeer weinige plaatsen in Nederlands-Limburg met een zuiver Brabants dialect. Andere dialecten in de omgeving hebben wel veel verwantschap met het Brabants maar horen meer tot de Zuid-Gelderse groep.

GPSwalking.nlHet eerste gedeelte van de wandeling gaat langs het kanaal van Deurne. Een lang recht stuk waar je meteen de stilte hoort. Dit gebied is ook uitgeroepen tot stiltegebied. Onderweg zie je hier en daar een bunker. Sommigen zijn nog redelijk intact, anderen niet meer.

Oorlogsgeweld
In 1944 werd in het gebied rond Griendtsveen flink gevochten. Het dorp liep hierdoor forse schade op. Ook de kerk was beschadigd, maar was er vergeleken met de rest nog goed vanaf gekomen. Naast het oorlogsgeweld deden roof en plundering verder veel van de inventaris verloren gaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGriendtsveen lag bij de bevrijding zo'n 73 uur onder granaatvuur, afgevuurd vanuit Neerkant en Meijel door de Britten. Het dorp was vrijwel volledig geëvacueerd. Alleen de familie van de Berg en zijn vrouw (die net bevallen was) waren aanwezig, en wel in de kelder van Villa Sphagnum. De laatste stierf echter bij een van de laatste granaatinslagen.

Na het kanaal van Deurne gaan we echt de Peel in. De paden worden drassiger. Alleen heb je daar met vorst weinig last van. Goede wandelschoenen zijn in ieder geval aan te bevelen. Ondanks het prachtige weer komen we niemand tegen. Vreemd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPeel
De Peel is een grotendeels verdwenen hoogveengebied op de grens van de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg. Het hoogveen bevond zich voornamelijk op de Peelhorst, een geologisch verschijnsel met ondoordringbare kleilagen op relatief geringe diepte.

Door stagnatie van regenwater kon er veenvorming plaatsvinden. Dit zogenaamde veenmosveen, opgebouwd uit het plantje Sphagnum, groeide in de loop der duizenden jaren aan tot een meters dik pakket. Dit veengebied heeft door de eeuwen heen mythische proporties gekregen: er was brandstof te vinden, maar er waren grote gevaren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVanaf de middeleeuwen staken de bewoners op individueel niveau turven uit het veenpakket, om te dienen als brandstof. "Turf" blijft eeuwenlang dé grondstof in deze moerassige streek. Eén van de eerste gehuchten die genoemd worden in de geschiedenis van de Peel is Meijel, dat ook wel bekend staat als het "eilandje in de Peel": het was een toegankelijke zandbank in het moeras. Alleen via Meijel was de Peel te doorkruisen. Deze situatie is te vergelijken met die van het gebied rond Bourtange in Noord-Nederland.

De streeknaam Peelland is afgeleid van de naam van het veengebied, dat zich eens uitstrekte van Grave in het noorden tot Weert in het zuiden. Het woord 'peel' komt namelijk van het Latijnse palus, 'moeras'. Deze naam van de streek is vanaf het jaar 1100 in geschriften te vinden, onder andere in de vormen Pedelo, Pedel, Pedele, en Pedelant.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de loop van de twintigste eeuw groeide het besef dat men iets onvervangbaars aan het vernietigen was. De restanten van de veengebieden werden veelal als reservaten beschermd. Eén van die reservaten werd zelfs een Nationaal Park, het Nationaal Park De Groote Peel. Dit veengebied is het enige veengebied dat zich niet op de Peelhorst bevindt, maar in de Centrale Slenk, het geologisch lager gelegen gebied ten westen van de Peelhorst. Restanten van veengebieden op de Peelhorst zijn de Mariapeel en de Deurnese Peel.

We slingeren door de Peel, snijden onderweg nog de weg van Helenaveen naar Griendsveen en komen langs de alternatieve parkeerplaats. Hier is een (rode) wandeling van 6 km uitgezet die ook zonder GPS te lopen is.

GPSwalking.nlNet voordat we Griendtveen weer inlopen staat er een picknicktafel. Een kruisbeeld herinnert aan de tweede wereldoorlog.

Bevrijdingskruis te Griendtsveen
Geplaatst als herinnering aan de oorlog 1940-1945, de evacuatie van de Griendtsveense bevolking, de aangerichte verwoestingen en de bevrijding.

WIJ WERDEN OPGEJAAGD VERSTROOID
EN VONDEN EEN GESCHONDEN
GRIENDTSVEEN WEER
VOOR BARBARIJ EN SLAVERNIJ
VOOR OORLOGSRAMP EN NOOD
EN VOOR EEN ONVOORZIENEN DOOD
BEWAAR ONS HEER
MEI 1945

Water op het juiste peil
Het dorpje Griendtsveen grenst in het zuiden aan natuurgebied. In het noorden, in het landbouwgebied, is het peil sterk verhoogd. De afwatering van Griendtsveen gebeurde voorheen door middel van de Zijtak Kabroeksebeek (die direct ten noorden van de Griendtsveenseweg ligt).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNu wordt het gebied tussen de Griendtsveenseweg (Kanaalweg) en de spoorlijn Eindhoven-Venlo op een permanent hoog peil gehouden. Om de afwatering van Griendtsveen te waarborgen, heeft Waterschap Peel en Maasvallei een gemaal gebouwd. Dit gemaal verpompt regenwater en kwelwater uit de nu ontstane polder Griendtsveen.

Griendtsveen straalt nog iets uit van vroeger. De tijd lijkt stilgestaan te hebben. Een dorp met veel oude huizen, maar ook met een "nieuwe" woonwijk. Niet alle wegen zijn verhard. De leuke bruggen laten een straatbeeld van vele jaren terug zien. En na deze rustgevende wandeling zijn we weer terug bij de auto. De Peel blijft altijd de moeite van een wandeling waard.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Griendtsveen N51.4411 E5.8884
  • Picknicktafel/Kruisbeeld/Waterpeil N51.4421 E5.9037
  • Start/Finish/Parkeerplaats N51.4439 E5.8793
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.