Witte Bergen - Groote Peel

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

Het zou mooi zonnig worden, maar het was min 8 en behoorlijk mistig. De eerste paar kilometer gingen door een witte tunnel. In de buurt van de Groote Peel probeerde de zon er doorheen te breken. Dat lukte, de mist trok op en prachtige zonovergoten vergezichten waren te bewonderen. De Groote Peel is prachtig, in welk jaargetijde dan ook. Een stiltegebied waar je bijna niemand tegenkomt. Vreemd, je zou veel wandelaars verwachten in dit prachtige gebied.

LET OP!
De Groote Peel is buiten de door Staatsbosbeheer uitgezette wandelroutes gesloten van 15 maart tot 15 juli en van 15 oktober tot 30 november in verband met het broedseizoen en de vogeltrek.


Kenmerken
Startpunt: Heusden-Asten
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.360787 E5.768535
Afstanden: 21, 20, 15 km
Type: Akker, Open, Peel
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 21 km bij Heusden (Asten).
Er zijn verkorte versies van 15 km van deze wandeling beschikbaar.
Er is een speciale scootmobiel route beschikbaar en ook een WPT en RTE file beschikbaar.
Horeca komt u tegen in Heusden.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe auto werd geparkeerd bij de Witte Bergen. Daar waren we een paar dagen geleden ook al eens langsgekomen tijdens de wandeling bij kasteel Asten. Ook in de Peel hebben we al een stevige wandeling uitgezet. Deze Peel wandeling is 24 km lang. Maar we hebben ook een kortere wandeling van 6 km die begint bij het bezoekerscentrum Mijl op Zeven. Zo kunt u uren door de Peel dwalen.

Maar even terug naar de Witte Bergen. Dit is een visvijver die veel mooier is dan je op het eerste gezicht zou denken. Je kunt er prachtig omheen lopen. Er zijn twee picknicktafels/schuilhutten. Je kunt er vissen en zelfs schaatsen. Als het maar koud genoeg is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe eerste foto's waren moeilijk. Een witte wereld waarin je bijna niets kon zien. De mist was dik en ontnam al het uitzicht. En dat terwijl we thuis nog de zon zagen opkomen bij een heldere hemel.

Maar gelukkig trok de mist weg toen we bij de Groote Peel aankwamen. En toen werd het prachtig winterweer. Ideaal voor het maken van een groot aantal mooie foto's. De paden onderweg zijn zeer goed begaanbaar. Zelfs voor mensen met een scootmobiel. De grond was hard bevroren. Hoe het eruit ziet als het weer gaat dooien is de vraag, maar vermoedelijk zijn ook dan alle paden goed begaanbaar.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWitte Bergen
Deze ruime visvijver ligt aan de Gezandebaan. Bij de vijvers zijn verschillende parkeerplaatsen, toiletten, een tweetal schuilhutten, picknicktafels en vissteigers (ook voor gehandicapten).

Na de Witte Bergen gaat het richting Groote Peel. Het eerste stuk is vrij recht. Maar dat loopt ook lekker door. Even goed op gang komen.

We komen langs een bordje over het project Weidevogelbeheer. Op de achtergrond is de mist goed te zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWeidevogelbeheer
Het project weidevogelbeheer moet ervoor zorgen dat de weidevogelstand in de Peel weer gaat stijgen. Het project is een initiatief van Milieucoöperatie de Peel en IVN. Om te zorgen dat de weidevogelstand weer groeit, doen boeren er alles aan ze in het voorjaar rustig te laten broeden. Samen met vrijwilligers van IVN sporen ze de nesten op om die vervolgens te markeren.

Tijdens het maaien rijden de boeren om de nesten heen, ze bouwen nestbeschermers om de vogels tegen de koeien te beschermen, ze verleggen de nestjes tijdens het ploegen en ze markeren de nesten. In de Peel worden weidevogels al op honderden hectaren boerengrond beschermd. Op die percelen zijn evenzoveel kievietsnesten, gruttonesten en wulpennesten te vinden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDan komen we in de Groote Peel, de zon weet de mist te overwinnen en in een paar minuten trekt al het grijs weg. Wat kan het snel omslaan.

Wat overblijft is een zonovergoten winters landschap. De camera gaat meteen aan de slag om een paar mooie foto's te maken. Wat kan het hier mooi zijn, wat is het hier rustig, en waarom kom je hier niemand tegen.

We vonden nog een leuke website met informatie over de Peel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Groote Peel
De Groote Peel is een grotendeels afgegraven, door Staatsbosbeheer bestierd hoogveengebied op de grens van de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant. Het ligt op de grens van Noord Brabant en Limburg, in de driehoek Asten, Meijel en Nederweert.

De Groote Peel is een restant van de Peel, een gebied dat ooit een zeer ondoordringbaar is geweest. Het is een van de weinige stukken die nog over zijn van een groot gebied van hoogveen wat vroeger ooit de grens tussen Brabant en Limburg was. Nu is het een natuurgebied van internationale klasse die bekend staat om haar vogelrijkdom.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet is door Antoon Coolen in De Peelwerkers beschreven als: ...een mengeling van grootse, trage, romantische, vegatieve wording, van eenzaamheid, verlatenheid, barheid, barsheid, grauwheid en kommervol hard werken.

De naam ‘Peel’ komt van het Latijnse ‘locus paludosus’ wat moerassige plek betekent.

De Groote Peel heeft een oppervlakte van ongeveer 15 km² en wordt voor wandelaars ontsloten door drie routes waaronder twee zogeheten knuppelpaden. Maar die tonen slechts een klein deel van deze wijde, eindeloze leegte.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Groote Peel wordt beschouwd als één van de vogelrijkste gebieden van West-Europa en in oktober/november wil het zelfs wel eens gebeuren dat op doorreis zijnde kraanvogels hier even neerstrijken om op adem te komen.

Geoorde futen zijn in Nederland eveneens een zeldzame verschijning, maar vanuit de vogelkijkhut aan de Meermansblaak laten ze zich hier, plassend en badderend in zilveren waaiers van water, regelmatig waarnemen. In Ospeldijk ligt een museum; Mijl op Zeven, dat het leven in de Peel weergeeft.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet nationaal park De Groote Peel is één van de laatste, grotendeels ontgonnen hoogveengebieden die niet in cultuur zijn gebracht.

Dit hoogveenrestant ligt aan weerszijden van de grens Noord-Brabant met Limburg. De Groote Peel biedt een landschap van afwisselend ontoegankelijk veenmoeras, plassen, open heideterreinen, vlakten met pijpenstrootje en zandruggen.

Het huidige moeraslandschap van de Groote Peel is ontstaan door het afgraven van veen voor turfwinning. Door dit afgraven zijn op sommige plaatsen grote waterplassen ontstaan, zoals de plas Aan het Elfde.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRond het natuurgebied zijn halverwege de 20e eeuw bomensingels geplant. Het vochtige karakter en de rust maken het gebied aantrekkelijk voor vogels. Het is één van de vogelrijkste gebieden in West-Europa. Het gebied kent een bijzondere plantengroei van vaak zeldzame soorten. Het moerassig gebied is toegankelijk gemaakt door de aanleg van 'knuppelbruggen'.

Onderweg komen we langs de Buizerd. 's Zomers zit hier het terras vol. Maar in de winter zijn er andere openingstijden. Daar gaat ons kopje koffie en de warme kachel. We lopen maar door, zijn we eerder thuis.

Dan zien we opeens een vreemd gebouwtje in de verte staan. Het blijft het Orthodox klooster in de Peel te zijn. We zoeken even naar de website. Daarop staat het volgende te lezen: GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOrthodox klooster in de Peel
In de Peel, in een verbouwde boerderij op de Gruttoweg, is een klein klooster, een kleine leefgemeenschap van orthodoxe zusters.

Wat willen we? Waar zijn we mee bezig? Hoe leven we?

We hebben ons buiten de maatschappij geplaatst en leiden een heel apart leven. Natuurlijk is er op het eerste gezicht een alledaags leven, een leven van slapen en opstaan, eten en drinken, wassen en strijken, schoonmaken, boodschappen doen en in de tuin werken.

Het alledaagse leven is hier zo bijzonder omdat het diepte, kleur en betekenis krijgt door de oud-christelijke tradities, en vooral door de tradities van het orthodoxe kloosterleven. We leven alleen, dat wil zeggen ongehuwd, en tot op zekere hoogte is ook ieder van ons alleen. Monnik, in het Grieks monachos, betekent "alleen". We zijn alleen met God, en toch ook samen, met elkaar en met alle mensen verbonden. Als klein groepje hier in de Peel, lijken we geïsoleerd, maar in feite leven we sterk verbonden met andere orthodoxe kloosters hier en in het buitenland, en ook met al de monniken en monialen die door de eeuwen heen volgens dezelfde idealen hebben geleefd.

Lees verder op de website van het Orthodox klooster in de Peel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa een stukje buitengebied, akkerland met weidse uitzichten, gaan we weer terug naar de Groote Peel voor nog een mooi stukje.

Vervolgens gaat het weer richting Witte Bergen. Nu de mist weg is wordt er volop geschaatst. De geparkeerde auto's staan netje achter elkaar langs het zandpad geparkeerd.

Net voordat we bij de Witte Bergen komen lopen we over een Klootschiettraject. Wat is klootschieten nu eigenlijk. We zoeken het maar eens op in Wikipedia: 

Klootschieten
Klootschieten is al eeuwen oud, en wordt waarschijnlijk al beoefend sinds de dertiende eeuw. In 1392 wordt in de Haarlemmerhout de eerste klootschietbaan aangelegd. Rond 1500 was de sport in heel Nederland populair. In de oudste vorm lijkt het spel het meest op het huidige golf: er wordt naar een vooraf afgesproken plek 'gekloot'.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij het onderdeel veld is het de bedoeling om, alleen of in teamverband, een bepaald parcours van gras en/of zand in zo weinig mogelijk worpen af te leggen. Het parcours bevat meestal bochten en kleine hoogteverschillen, waardoor het niet alleen van belang is hoe hard er gegooid wordt, maar ook waar er op de baan gegooid wordt. Een andere mogelijkheid is om met een team van een vastgesteld aantal (5 of 6 personen) de wedstrijd te spelen met voor iedere schutter een vast aantal schoten (b.v. 6). Dit kan verdeeld worden in 3 rondes van 2 schoten per persoon of 2 rondes van 3 schoten per persoon, waarbij voor elke ronde een punt is te behalen. Een punt wordt verkregen wanneer men na het vastgestelde aantal schoten verder ligt dan de tegenstander.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp het veld wordt veelal gewerkt met keerpunten, d.w.z. dat wanneer de teams het keerpunt zijn gepasseerd er wordt gedraaid en men de andere kant opgaat. Dit draaien gebeurt 'gespiegeld', zodat het team dat voorligt ook voorblijft.

De veldkloot is een ronde bal van hout of kunststof, verzwaard met lood. De diameter van de kloot is meestal tussen de 7 en 8 centimeter, maar deze kan afwijken al naargelang de voorkeur van de klootschieter. Er geldt een minimale diameter van 5 centimeter.

Na bijna 22 km zijn we bij de Witten Bergen en de auto. We kijken nog even naar het schaatsen. Een prachtige wandeling rijker. Wat zijn er toch mooie gebieden in Nederland.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.