St. Geertruid

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

Een mooie wandeling in een glooiend gebied, Bos en vergezichten lossen elkaar af. Onderweg vooral rust en ruimte. De mensen onderweg zijn vriendelijk, de paden geven je het gevoel terug in de tijd te zijn. Onderweg komen we een groot aantal kerkelijke kruisen in alle soorten en maten tegen. Ook kapelletjes kom je veelvuldig tegen.

Ook zonder GPS kunt je vanuit St. Geertruid vooruit. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet die beginnen bij dezelfde parkeerplaats.

Kenmerken
Startpunt: St. Geertruid
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N50.794598 E5.765991
Afstanden: 25, 20, 18, 16, 13 km
Type: Akker, Bos, Cultuur, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Een GPS wandeling van 25 km bij St. Geertruid in Zuid Limburg.
Er zijn verkorte versies van 20, 18, 16, 13, 10 en 8 km van deze wandeling beschikbaar. Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.
De route is goed begaanbaar, maar wel glooiend.
De route is niet geschikt voor scootmobiel rijders.
Onderweg komt u regelmatig horeca tegen. Maar buiten het hoogseizoen is niet alles open, en vaak ook pas vanaf 14.00 uur. Daarom is het aan te raden zelf drinken en eten mee te nemen.
Bankjes zijn er meer dan voldoende onderweg, alleen niet als je er dringend eentje nodig hebt.Langere beschrijving

We parkeren de auto op een ruime parkeerplaats in het centrum van St. Geertruid. En nog gratis ook. De zon piept net tussen de wolken door op een van de eerste echte lentedagen in 2009. Erg warm is het niet, maar dat is ook niet nodig. We hebben ruim 25 kilometer voor de boeg en dan moet de pas er stevig in.

Om u enig idee te geven over de heuvelachtigheid van deze wandeling hier het hoogteprofiel.

Het laagste punt is 60 meter en het hoogste 180 meter. De meeste paden zijn redelijk glooiend op een steile trap na.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSint Geertruid
Sint Geertruid (Limburgs: Se-Gietere) is een plaats in het zuiden van Nederlands Limburg. Vanaf 1828 tot 1982 was het een zelfstandige gemeente. De eerste burgemeester van deze gemeente was Otto Roosen, die op de herenhoeve Bruisterbos woonde. Deze heet nu nog Roosenhof.

De dorpskern is in 1987 tot beschermd dorpsgezicht verklaard. Het middeleeuwse stratenpatroon is hier onveranderd gebleven. Sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1982 maakt zij deel uit van de fusiegemeente Margraten. Het dorp Sint Geertruid is in de 11e eeuw gesticht vanuit de toenmalige heerlijkheid Breust (thans een buurtschap in de gemeente Eijsden). Daarom werd Sint Geertruid ook wel Breust op den Berg genoemd. De plaats is vernoemd naar de heilige Gertrudis van Nijvel. Het dorp heeft, samen met zijn buurtschappen en gehuchten circa 1420 inwoners.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTot 1222 kerkten de inwoners in Breust, wat op een aanzienlijke afstand gelegen was. Ze verzochten de prinsbisschop van Luik, Hugo II van Pierrepont om een eigen parochie te mogen stichten. Dit werd toegestaan en een Romaans kerkje werd gebouwd, waarvoor vuursteenknollen werden toegepast en waarvan de resten nog in de huidige kerk te vinden zijn.

De Sint-Gertrudiskerk is een schilderachtige, uit mergelsteen opgetrokken kerk. De oorsprong van de kerk gaat tot de 11e eeuw terug, en resten van dit Romaanse basiliekje zijn nog te zien in het schip, onder meer in de vorm van overblijfselen van rondboogvenstertjes.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe huidige toren is vroeg 14e eeuws, het schip en het koor zijn meest 15e eeuws. De grafkapel stamt uit de vroege 16e eeuw. In 1619 werd de doopkapel als portaalruimte voor de eigenlijke ingang geplaatst. De met leien beklede kap stamt uit 1700. Toen werden ook de muren van de zijbeuken verhoogd.

In de grafkapel bevindt zich een stucplafond uit 1717 met de alliantiewapens van de Heren van Libeek. Er is een renaissance zijaltaar uit 1644. Dit bevat een schilderij dat de verering van de Madonna voorstelt. Ook bevat de kerk enkele oude beelden, en wel een gepolychromeerd beeld van Sint-Eligius uit 1589, en de Heilige Johannes de Evangelist uit 1500. Verder een 15e eeuwse Sint-Anna te Drieën; twee beelden van Sint-Gertrudis, uit de 16e en de 17e eeuw; een 16e eeuws kruisbeeld; een drieluik uit 1600 met de geboorte van de Heilige Johannes, Sint-Jacob, en Sint-Catharina. Bron: Wikipedia.

Al snel lopen we het dorp uit. Leuke huizen komen we tegen. Achter de huizen ruime en grote tuinen. Grote deuren ontsluiten grote binnenplaatsen. Schilderachtig om te wonen. zouden deze bewoners dat ook zo zien?

Onderweg komen een groot aantal kerkelijke kruisbeelden in alle soorten, maten en kleuren tegen. In onze foto-serie is een gedeelte op de foto gezet. Op een gegeven moment ga je er gewoon op letten. En op de meest verrassende plaatsen kom je er één tegen. Een verklaring voor de vele kruisbeelden vonden we op: "Het godsdienstige leven in Staats-Zuid-Limburg in de 17e en 18e eeuw".

Katholicisme
Tegenwoordig kennen we Zuid-Limburg als een streek waarbij de invloed van vroeger van het katholicisme nog zeer zichtbaar is. Vooral de talrijke wegkruisen en kapelletjes springen daarbij in het oog. Dat is des te opvallender als je je realiseert dat een groot deel van dit gebied van 1632-1795 bij het protestantse Nederland heeft gehoord, en na een korte tussenpoos van 20 jaar Franse tijd ook daarna weer opnieuw voor het grootste deel bij Nederland hoorde. Waarom is dan daar de invloed van de katholieke kerk nog steeds zo groot, in tegenstelling tot het calvinistische karakter van een groot deel van Nederland ten noorden van de grote rivieren? Lees verder.

Nadat we het dorp uitgelopen zijn komen we bij het Savelsbos. Een mooi stukje bos. In het bos komen we een infozuil tegen met de volgende informatie.

Het Savelsbos

Smal en steil
Een langgerekte, smalle reep hellingbos markeert de oostelijke rand van de Maasvallei ten zuiden van Maastricht. De steile wand is ontstaan toen de Maas hier in een ver verleden het Zuid-Limburgse kalksteenplateau aansneed.

De hellingwand wordt op verschillende plaatsen doorsneden door droogdalen, zoals het dal van de Dorweg, de Scheggelder Grub en de Schone Grub. Ze vormen de natuurlijke grens tussen de verschillende bosgedeelten. Deze 'grubben' zijn ooit uitgeslepen door water dat van het plateau afstroomde.

Gevarieerde bodem, rijke natuur
In de heüingbodem wisselen kalksteen, grind en loss elkaar af. Deze verscheidenheid zorgt samen met de hoogteverschillen voor een unieke plantengroei. Op de kalkarme bodem langs de plateaurand groeien planten als valse salie en wilde kamperfoelie.

De kalkrijke hellingen zijn in het voorjaar bedekt met een bloementapijt van onder meer bosanemoon en lelietje der dalen. Op de kalkrijke en lemige bodem onderaan de helling neemt daslook hun rol over. Ook het dierenleven is zeer divers, met bijzondere soorten als das, eikelmuis en vroed-meesterpad.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHistorie van intensief gebruik
Op veel plaatsen vertoont de bodem sporen van vroegere mijnbouw. De vroegste zijn de meer dan vijfduizend jaar oude vuursteenmijnen. Her en der liggen verlaten kalksteen- en grindgroeven.

Het bos zelf is eeuwenlang intensief gebruikt voor hakhout. Hakhoutbeheer wordt nu nog op enkele plaatsen toegepast, bijvoorbeeld in het Eijsderbos, bij de Zure Dries en op de Riesenberg.

Recreatie
Vanuit de omliggende dorpen lopen diverse gemarkeerde wandelroutes door het Savelsbos. Ook heeft Staatsbosbeheer een folder met een historische wandelroute. Sommige paden zijn steil en kunnen door regen en bladval glad zijn. Er zijn enkele trappenpaden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe routes voeren langs een graf heuvel, kalksteen- en grindgroeven, hoogstamboomgaarden en mooie uitzichten op het Maasdal. Op bepaalde dagen zijn de vuursteenmijnen te bezichtigen.

Net buiten het Savelsbos lopen we langs het eerste kapelletje. Het hek staat open en we kunnen even een blik binnen werpen. Een paar kaarsjes branden. In onze portemonee vinden we 51 cent, precies genoeg om een kaars te kopen en vervolgens aan te steken. We denken even terug aan iedereen die ons lief is en vervolgen de route.

We lopen langs de rand van Rijckholt. Even buiten de route liggen de eerste cafe´s. Dan lopen we het Savelsbos in. Een mooi stukje natuur. Dan lopen we tegen een steile trappenpad. Die zat eigenlijk niet in de route. Maar met een kleine omleiding van de route kunnen we deze klim naar beneden ook even meepikken. Naar boven is dit een pittige klim, naar beneden gaat eigenlijk zonder al te veel problemen.

Helaas kunnen je door de vele bomen te weinig zien van het mooie uitzicht. Later wordt dit gelukkig weer goedgemaakt.

Even later krijgje we een piepje van een binnenkomende SMS. We zijn binnen bereik van de Belgische GSM palen. Even later komen we de eerste grenspalen tegen. Op de GSM is te zien dat we de voerstreek binnenlopen. De rust straalt ons tegemoet terwijl we de talenstrijd van de vorige eeuw nog eens voor de geest halen.

De Voerstreek
Voeren (Frans: Fourons) is een faciliteitengemeente in de Vlaamse provincie Limburg. De gemeente grenst in het noorden aan Nederland en in het zuiden aan de Waalse provincie Luik, maar nergens aan de rest van Vlaanderen. Het gebied dat deze gemeente omvat is in het Nederlandse taalgebied beter bekend onder de naam Voerstreek.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe gemeente Voeren is in 1977 door de gemeentelijke herindeling ontstaan. Ze telt ruim 4000 inwoners, waarvan ruim 25% buitenlanders, bijna allemaal mensen met de Nederlandse nationaliteit. De naam is ontleend aan de Voer, een zijriviertje van de Maas dat door de gemeente stroomt.

We lopen bijna tot het dorpje ´s-Gravenvoeren om daarna weer richting Nederland te lopen. Ook in de Voerstreek komen we verschillende kruisbeelden tegen. Ook mooie paadjes en een kapelletje met een trapje. De zon is doorgebroken en dat maakt de omgeving nog fotogenieker. Onderweg komen we een paar andere wandelaars tegen.

Dan komen een paar vrolijk gekleurde oranje palen in beeld. Die staan misplaatst in een groen landschap. Hier blijkt een aardgasleiding onder hoge druk te lopen. Bovengronds zie er er niets van. Alleen de oranje paaltjes en het verderop gelegen pompstation laten zien dat hier inderdaad aardgas stroomt.

Fluxys
Fluxys is een private, beursgenoteerde onderneming met als activiteit het transport van grote volumes aardgas door België heen. Daartoe beschikt de onderneming over een netwerk van ondergrondse pijpleidingen van en naar Frankrijk, Nederland en Duitsland, over een methaanterminal in de haven van Zeebrugge en over opslagcapaciteiten door heel België heen.

Fluxys ontstond als een afzonderlijke firma door het afsplitsen van de gastransportactiveiten van de gasdistributie uit de firma Distrigas.

Dan komen we in het dorpje Mheer. Een schilderachtig dorpje met een mooie kerk en een nog mooier kasteel. Hier zijn verschillende horeca gelegenheden te vinden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMheer
Mheer (Limburgs: Maer) is een dorp in Nederlands Zuid Limburg, net boven de Belgische grens aldaar.

Tot 1982 was Mheer een zelfstandige gemeente. Sindsdien maakt het deel uit van de fusiegemeente Margraten. In januari 2007 telde Mheer 964 inwoners. De plaatsnaam is afgeleid van het Oud-Nederlandse "mere" (meer). In het wapen van Mheer staan de volgende familiewapens: 3 zilveren zwanen van 'van Mere', gouden en blauwe verticale balken van 'van Libeek', 9 schelpen van 'van Imstenraedt' en de kram van 'de Loë' (de huidige bewoners).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBeschermd dorpsgezicht
De gebieden in Mheer, waaraan de ontstaansgeschiedenis van de kern nog is af te lezen, worden in de toekomst aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het gaat daarbij om het kasteel- en kerkcomplex, alsmede de beide oorspronkelijke bebouwingskernen ten noorden en zuiden daarvan. Globaal het gebied vanaf het kasteel in noordelijke richting tot aan Duivenstraat 19/14 en Rondelenstraat 14 en vanaf het kasteel in zuidelijke richting tot aan Papenweg 11/4, Dorpsstraat 50a, Stallestraat 30 en Steegstraat 23.

Naast dit toekomstig beschermd dorpsgezicht telt de kern Mheer ook nog 39 rijksmonumenten en 5 panden, die zijn aangewezen tot gemeentelijk monument.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKasteel van Mheer
Het kasteel van Mheer bestond reeds in de veertiende eeuw. In 1314 werd het al vermeld als 'stenen huis'. Het muurwerk in vuursteen en gelegd in een visgraatverband doet zelfs denken aan de negende eeuw. De adellijke familie De Loë is sinds 1668 eigenaar en bewoner van dit landgoed. De vroegere burcht is vermoedelijk als lichttoren in gebruik geweest langs de Romeinse weg. Boven de poort prijkt een grote steen met het wapen van Imstenraedt-Mheer en het jaartal 1612. In de 17e eeuw werd het kasteel verbouwd en in de 20e eeuw werd het complex uitgebreid met een vleugel en werden de topgevels voorzien van trapgevels.Ook een achthoekig traptorentje werd aangebouwd.

Onderweg in Nheer spreken we een bewoner aan om te vragen waar dat kleine paadje is waarover we het dorp gaan verlaten. Dat paadje blijft gewoon te beginnen op het terrein van een bedrijf. Het paadje lag er al eeuwen. Toen het bedrijf gevestigd werd heeft men de poort gewoon opengelaten voor de wandelaars. U kunt dus gewoon het terrein oplopen en rechts langs de loods lopen.

De bewoner had direct door dat we niet uit Limburg kwamen. Dus werden we even getest op onze kennis van die houten vakhuizen. "Waarom zitten die balken vast met houten pinnen?". Ons antwoord was niet helemaal juist.

Vervolgens kregen we het echte verhaal te horen. Vroeger was het land in bezit van een aantal rijke families. Grond werd verpacht. De pachter zette zijn huis op het stukje grond. De houten balken konden eenvoudig aan elkaar worden gezet dankzij de houten pinnen. De tussenruimte werd dan opgevuld met takken en klei. Als er verhuisd moest worden dan werden de balken weer eenvoudig losgemaakt. Op een andere plaats werd het huis opnieuw opgezet en met nieuwe takken en klei voorzien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe werden verwezen naar een vakwerkhuis waar de muren bol van stonden. Dat was een echt oud huis. We zijn een kijkje gaan nemen en vervolgens het kleine paadje opgezocht. Inderdaad gewoon over het terrein van een bedrijfje. Mooi toch.

Net buiten Nheer hebben we een prachtige uitzicht op het dorp. Prachtige foto´s zijn hier te schieten.

We lopen door richting Banhold. Zo´n rustig dorpje.

Banholt
Banholt (Limburgs: Tebannet) is een klein dorp in de Nederlandse gemeente Margraten, in het zuiden van de provincie Limburg. Eertijds behoorde het tot de gemeente Mheer, die tot 1981 heeft bestaan. Het dorp heeft 1020 inwoners.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn Banholt is lang een kerkstrijd geweest met Mheer, waarmee het tot 1937 een parochie vormde, want hoewel de inwoners van Banholt pleitten voor een nieuwe kerk tussen de dorpen in, werd deze in Mheer gebouwd. Dit veroorzaakte de bouw van een aparte kerk uit protest, die in het jaar 1876 voltooid werd. De toren werd in 1922 bijgebouwd en heeft een zadeldak, iets wat vrij weinig te vinden is in Limburg. Uiteindelijk werd het dorp in 1937 een zelfstandige parochie, gewijd aan de H. Gerlachus.

Bij Banholt hoort ook de buurtschap Terhorst.

We lopen door een fotogenieke gedeelte. Overal zijn prachtige foto´s te maken. Het zonnig weer werkt prima mee. Je komt soms ogen te kort. We lopen door Banholt richting St. Geertruid. We komen zelfs een SPAR supermarkt tegen. In tegenstelling tot de horeca was deze geopend.

Het wordt weer een beetje heuvelachtiger. In de verte zien we een groot witte pilaar. Omdat we een paar jaar geleden eens op de Oorlogbegraafplaats Margraten zijn geweest herkenden we deze pilaar.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe begraafplaats ligt niet op deze route maar is een bezoek meer dan waard. Een indrukwekkend monument.

Militaire begraafplaats Margraten
Margraten geniet internationale bekendheid door de aanwezigheid van de Amerikaanse militaire begraafplaats, officieel genaamd Netherlands American Cemetery and Memorial.

De Nederlandse regering heeft destijds de grond, waarop deze begraafplaats zich bevindt, uit eerbied en dankbaarheid in eeuwigdurend gebruik afgestaan aan de VS. Er liggen 8302 soldaten begraven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLangzaam lopen we richting St. Geertruid. We zien de weg in de verte kronkelen. Daarom heb je niet het gevoel erg hard te lopen. De afstand beginnen we in de benen te voelen. Dat zal morgen wel een lichte vorm van spierpijn geven. Ook in de buurt van de parkeerplaats is nog volop gelegenheid om een terrasje te nemen.

We hebben genoten van deze gevarieerde wandeling. Onderweg prachtige uitzichten, bos, boomgaarden, hellingen, kleine en brede paden, historie, wat eigenlijk niet. Moe en voldaan vallen we in de auto voor een lange terugweg. Zuid Limburg verveelt nooit, er is zoveel te zien en te beleven.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.