Pastoor Bram Ommetje

Korte beschrijving
Voor deze wandeling waren we te gast bij Bed en Breakfast De Oude Pastorie. Rosemarie van De Oude Pastorie nam ons deze mee voor een rondje langs de meest opvallende punten rond Swolgen. Na de wandeling hebben we een lekker kopje koffie gedronken bij Eethuis BRaM.

We waren blijven overnachten bij De Oude Pastorie. Een zeer gezellige en ook comfortabele overnachtingsplaats voor iedereen die van wandelen, fietsen en zelfs motorrijden houdt. De omgeving is prachtig, ook wat verder weg is veel te beleven. De Oude Pastorie is daardoor een prima uitvalbasis voor het verkennen van de omgeving. Of als overnachtingplaats voor wandelaars van het Pieterpad.

Ook mensen die niet willen overnachten in De Oude Pastorie kunnen deze wandeling lopen. Ze kunnen de auto bij de plaatselijke kerk te parkeren. De route van 5 km gaat over verharde wegen en is prima geschikt voor Scootmobiels. De Oude Pastorie is als overnachtingsplaats niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.Kenmerken
Startpunt: Swolgen
Startlocatie: Limburg , Nederland
Co├Ârdinaten N51.491743 E6.116725
Afstanden: 8, 7, 6 km
Type: Bos, Cultuur, Dorp, Open, Visvijver
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Een GPS wandeling van 7 km bij De Oude Pastorie in Swolgen.
Er zijn verkorte versies van 6 en 5 km van deze wandeling beschikbaar.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.

Horeca komt u tegen in het begin van de wandeling.


Langere beschrijving

Een ontdekkingstocht door en buiten Swolgen. Als je op een rustige zondagochtend ontwaakt door de kerkklokken van de Sint Lambertuskerk merk je pas hoe rustig Swolgen is.

Buiten de kerkklokken is er weinig of niets van enige omgevingsgeluiden te horen. Als je uit de stad komt is het even wennen aan de rust en ruimte van een dorp. Je verwacht dat er weinig tot niets te vertellen is over zo'n dorp. Maar dat klopt niet.

Rosemarie legt tijdens het lekkere ontbijt de plannen voor vandaag uit. We gaan een historisch rondje door en buiten Swolgen maken. Er is namelijk meer dan genoeg te zien en te vertellen. En daar zijn we natuurlijk altijd voor in.

Pastoor Bram (waar dit ommetje naar vernoemd is) heeft nooit bestaan. Het is een ludieke naam die verwijst naar De Oude Pastorie (waar vele pastores hebben gewoond) en Eethuis Bram (waar Willem de secpter zwaait) en terugkomt in een leuk arrangement.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSint Lambertuskerk
De Sint Lambertuskerk dateert blijkens funderingen uit het begin van de 13e eeuw. In de 16e eeuw werd het een laatgotische hallenkerk. In 1877 en 1884 werd de kerk gerestaureerd, maar in 1944 werd ze voor het grootste gedeelte verwoest. Alleen het 15e-eeuwse koor kon worden behouden en maakt als absis deel uit van de huidige moderne kerk, die in 1952 werd gebouwd naar een ontwerp in laatgotische trant van de architecten ir. Jules Kayser en H. de Bruin uit Venlo.

Direct buiten De Oude Pastorie lopen we de begraafplaats op. Daar ligt het graf van Bertus Aafjes. Later lopen we ook nog langs het huis waar Bertus gewoond heeft.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBertus Aafjes
Lambertus Jacobus Johannes (Bertus) Aafjes pseudoniem Jan Oranje (Amsterdam, 12 mei 1914 — Swolgen, 22 april 1993), Nederlands schrijver en dichter.

Aafjes begon eerst aan een priesteropleiding, studeerde daarna een tijdje archeologie in Rome en wijdde zich daarna aan literair en journalistiek werk. Hij debuteerde in 1940 als dichter met "Het gevecht met de muze".

In 1946 schreef hij Een voetreis naar Rome, een romantisch-poëtisch reisverslag, waarmee hij nationale bekendheid verwierf. In 1953 verscheen De karavaan, voorlopig zijn laatste dichtbundel, omdat het literaire klimaat onder invloed van de Vijftigers inmiddels erg was veranderd en Aafjes zich daartegen hevig verzette, wat tot een ernstig conflict leidde.

Hierna legde hij zich toe op reisbeschrijvingen, voornamelijk van de Middellandse Zeegebied. Onder andere schreef hij Capricio Italiano, een autobiografisch verslag geschreven tijdens zijn korte archeologische studie in Rome, en Goden en Eilanden. Hierin wordt een reis door Griekenland beschreven aan de hand van Homerus' Odyssee.

In 1980 verscheen toch nog een dichtbundel van zijn hand Deus sive natura, met erotische poëzie. Bertus Aafjes schreef ook het boek: Voetreis naar Rome.

Het volgende punt is Eethuis Bram waar we op de terugweg een kopje koffie drinken. Gisteren waren we er al geweest voor een heerlijk diner.

Eethuis Bram
Plaatselijk restaurant en terras. De nieuwe eigenaar Willem is enthousiast bezig om zijn eethuis een eigen stempel te geven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al een indrukwekkende carriëre achter de rug. Zo stond hij in de keuken van (Michelin ster) Boreas in Heeze en Prins Heerlijk in Helmond.

Op het Internet zijn intussen al de eerste recenties te vinden. Wij kunnen ons aansluiten bij deze recenties. Een gezellige eetgelegenheid kort in de buurt van De Oude Pastorie. Er is zelfs een arrangement gemaakt samen met De Oude Pastorie. Zo kunt u betaalbaar overnachten en komt u ook culinair niets te kort. Dit arrangement is een aanrader voor iedereen die er even tussenuit wil, en natuurlijk voor alle Pieterpad wandelaars.

Daarna lopen we we langs het oudste huis van Swolgen. Het is gebouwd in 1851. Even verderop komen we langs het huis waar Hermine de Graaf heeft gewoond. Het huis is uit 1913.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHermine de Graaf
Hermine de Graaf-Jonkers, (Winschoten, 13 maart 1951) is een Nederlands schrijfster. Ze woonde met haar man Ted in het Noord-Limburgse Swolgen.

Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam heeft lesgegeven op het Boschveldcollege te Venraij. Vanaf 1985 geeft ze geen les meer, maar houd ze zich fulltime met het schrijverschap bezig.

Voor haar debuut, de verhalenbundel Een kaart, niet het gebied, heeft ze de Geertjan Lubberhuizenprijs ontvangen.

Dan komen we een heel kleurrijk bushokje tegen. Het is zo opvallend dat je het niet over het hoofd kunt zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSOS Bushokje
De SOS jongerengroep kreeg in 2007 het idee om vier ijzeren bushokjes in de kerkdorpen Swolgen, Tienray en Meerlo een opknapbeurt te geven. De bushokjes waren volgens hun "ontsierend" voor de omgeving.

De boodschap op het bushokje vraagt mensen om na te denken en is tevens een wervingscampagne voor de SOS-jongerengroep.

Doordat het bushokje door jongeren is opgeknapt verwacht men dat andere jongeren dit initiatief respecteren en dat vernielingen uitblijven.

Al een paar meter verder komen we langs Swart/Wit. Het huis is uit 1954. Langs het huis staat een witte knutsel bouwkeet.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSwart/Wit
Vriendinnen Erna en Gina delen al ruim 20 jaar dezelfde passie op het gebied van knutselen en interieur. In 2008 hebben ze de stap gemaakt en zijn ze begonnen met het geven van verschillene knutselworkshops. Dat was een groot succes.

Daarnaast zijn ze begonnen met de verkoop van gezellige woonaccessores, kinderspulletjes, brocante en zelfgemaakte hebbedingetjes. Op vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur zijn ze open en bent u welkom voor een bezoekje.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDan lopen we het dorp uit. De rust wordt nog een stukje groter en we kunnen genieten van mooie vergezichten, uitgestrekte tuinbedrijven en natuur. Kippen die gezellig scharelen, jonge lammetjes. Veel foto-genieke plaatsen.

De zon probeert een beetje door de wolken te breken, maar nog zonder succes. Gelukkig is het droog, want dat wandelt toch beter dan in de regen. Het is altijd leuk als je "onder begeleiding" gaat wandelen. Dan hoor je veel over de omgeving. Dingen die je anders snel over het hoofd ziet.

Het volgende punt is één van de huizen waar Herman Pieter de Boer heeft gewoond.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSH.P. de Boer
Herman Pieter de Boer (Rotterdam, 9 februari 1928) is een Nederlands schrijver en journalist.

Hij richtte in 1954 samen met Dimitri Frenkel Frank en Hans Ferrée een Amsterdams reclame- en ideeënbureau op. In 1956 viel dit driemanschap uit elkaar. Later werd hij een vast medewerker van het weekblad De Tijd waarvoor hij verhalen en columns schreef.

Naast verhalenbundels schreef hij ook (mee aan) gedichten, cabaretprogramma's en teksten voor radio en televisie. Bekende liedjes van hem zijn onder andere Visite (gezongen door Lenny Kuhr) en Op een onbewoond eiland en Ik heb zo waanzinnig gedroomd (voor Kinderen voor kinderen). De Boer schreef ook de tekst van Oh Waterlooplein (1969), onder het pseudoniem Johnny Austerlitz.

Even later stoppen we bij een klein kapelletje. Op de achtergrond staat een huis waar Herman Pieter de Boer ook nog kort heeft gewoond.

Mariakapelletje
Waarschijnlijk in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd, voorheen toegewijd aan St. Anna.

We maken een rondje om de plaatselijke visvijvers. Door de overvloedige regen van de laatste tijd is het er erg drassig. Eén visser zit langs de kant. "Bijten ze?" vroegen we beleefd. "Niet zo, het is eigenlijk te koud, dan zwemmen die vissen nauwelijks" was het antwoord. Maar ondanks het gebrek aan enthousiasme bij de vissen zat deze man al vroeg aan de waterkant.

We lopen langs een picknickplaats. Daar zetten we even een waypoint neer. Een prachtige plaats om even de lunch te genieten. In de verte komen we huis "De Gun" / Kasteel Gunhof tegen. Het ligt idillisch in het landschap.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHuis "De Gun" / Kasteel Gunhof
Het kasteeltje is een historisch pand. De vroegste vermelding was 1321. Onbekend is wat er voor kasteel/huis er in die tijd stond. Het pand is in 1864 herbouwd op de restanten van kasteel "Die Gonne". In de kelders zijn nog restanten te zien van dit oude kasteel. De grachten rond het huidige pand zijn in de afgelopen decennia grotendeels gedempt.

Na de Spaanse bezetting hebben veel adelijken op Gunhof gewoond. In de tweede wereldoorlog hebben veel onderduikers gebruik gemaakt van de grote kelders. In de twintigste eeuw had Gunhof een agrarische bestemming. Sind 2004 is het in gebruik als groepsaccomodatie.

We lopen langs het "Kruis op de Gun" uit 1914 en buigen weer af richting Swolgen. Dit kruis ziet u op de foto aan de linkerkant.

Onderweg komen we nog een veldkruis tegen. Die is in restauratie. Veel meer informatie kunnen we op het Internet ook niet vinden. De zoektocht bij Google levert welgeteld 1 reactie op, een wandeling van onze eigen site. Arnold is hier als eens langsgekomen en weet het volgende te vertellen:

Veldkruis aan de Riet
Het zwaar beschadigd “Veldkruis aan de Riet” 19e eeuws is eigendom van de boerderij Heijboer.

In de verte komt kapel Erckenshof in zicht. Ook een mooi kapelletje midden in het landschap. In het kapelletje hangt een klein informatiebordje. En die zetten we graag op de foto om de tekst laten met u te delen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSERCKENSHOF
De naam ERCKENSHOF is afkomstig van de voornaam ERCKEN, dit soort van naamgeving komt in het verleden vrij veel voor. Denk b.v. maar aan de buurt-boerderijen met namen als:"Drieken" en "Thönissen" . De vroegste vermelding van deze boerderij dateert van rond 16.00, wanneer WILLED ERCKENS - die op deze boerderij woonde - genoemd wordt. In belastinglijsten uit het verre verleden komen nog enkele vermeldingen voor, welke mogelijk op deze boerderij duiden. Op een lijst van 1533 zien we Ercken Custers, of hij echter op deze boerderij gewoond heeft kunnen we niet zeggen.

WILLEM ERCKENS had ongeveer 20 morgen grond in eigendom (meetboek 1623).

MATHIA ERCKENS (dochter van Willem Erckens) huwt met Dionijsius Peters
Zij hadden ongeveer 25 morgen grond in eigendom en hun veebezit was in 1653:
3 koeien, 1 rund en 26 schapen.

MARIA ERCKENS (dochter van Mathia en Dionijsius), zij houdt de naam Erckens, huwt in 1668 met de buurjongen,Thijs Doumen (van boerderij "Drieken").

DIONIJSIUS ERCKENS (zoon van Maria en Thijs) huwt in 1707 met Catharina Simons De oppervlakte van de boerderij blijft constant op 25 morgen, terwijl de veestapel bestaat uit 4 koeien en 28 schapen.

JOHANNES ERCKENS (zoon van Dionijsius) huwt in 1748 met Johanna Kessels uit Wanssum hij had 2 koeien, 2 runderen en 2 schapen.

MARIA CATHARINA ERCKENS (dochter van Johannes Erckens) huwt in 1783 met Thomas Hebben uit Swolgen. Na zijn overlijden in 1790 hertrouwt zij met GERARDUS MUIJSERS uit Lottum. Uit beide huwelijken waren geen opvolgers voor de boerderij.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGenoemd echtpaar verkoopt in 1807 ERCKENSHOF aan GERARDUS AERTS, molenaar te Meerlo, voor de prijs van 1400 francs, ongeveer 900 gulden (vanwege de franse bezetting deze munteenheid),grootte van de boerderij was destijds ongeveer 9 ha. GERARDUS AERTS werd in 1766 te Horst geboren, hij huwde in 1803 met Aldegonda Walraven uit Blitterswijck, uit zijn huwelijk werd in 1807 geboren: Henricus Aerts Na het overlijden van zijn echtgenote in 1830 te Swolgen, hertrouwde hij in 1835 met Maria Agnes Thijssen uit Broekhuizenvorst, oud 36 jaar, hij is in 1845 overleden Rond 1830 komt GERARDUS AERTS naar Swolgen om zich te vestigen in de boerderij tegenover de kerk (thans Luchtepoal) die hij inmiddels van de familie Hebben gekocht had. Voordien was hij pachter van de oliemolen op het Elshout te Meerlo, rond 1833 bouwde hij een nieuwe windmolen te Swolgen, die bleef draaien tot november 1944. Het Maria kapelletje bij ERCKENSHOF werd door hem in 1834 gebouwd, wat zijn vrome beweegreden geweest mag zijn zal wel niet meer achterhaald kunnen worden.

HENRICUS AERTS (zoon van Gerardus Aerts) eigenaar van ERCKENSHOF huwde in 1835 met Johanna Gertrudis Haffmans uit Lottum. Uit dit huwelijk werd in 1839 te Vierlingsbeek geboren: LODEVICUS AERTS, hij werd priester gewijd in 1865, was aanvankelijk kapelaan te Venray en vanaf 1886 pastoor te Posterholt tot 1907, waarna hij in Tienray ging wonen als rustend pastoor . Hij woonde in het pand, Spoorstraat 26, nu bewoond door de wed. C. Beurskens-Willems van Dijk. Dit pand was eind 1800 gebouwd door August Aerts, broer van Lodevicus.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLODEVICUS AERTS verkocht in 1916 ERCKENSHOF aan LODEVICUS KEURSTEN,in 1919 is hij overleden. Na de aankoop door GERARDUS AERTS hebben er diverse pachters gewoond op ERCKENSHOF In 1812 woont er, Gerardus Heijligers, uit zijn tweede huwelijk met Petronella Reijnders zijn o.a. geboren: Sigbertus (woonde later op de Gun), Antonius (bouwde een huis in de Legert, waar later Simon van Vechgel woonde) en Petrus. Petrus Heijligers was de volgende pachter, hij huwde in 1850 met Barthelina Philipsen, uit dit huwelijk is o.a. geboren: Gerardus Hubertus (hij woont later op de boerderij "De Keuter" te Meerlo.

Rond 1890 vertrekt de familie Heijligers van ERCKENSHOF, ze worden opgevolgd door de familie van de Pas uit Horst,met name Theodorus van de Pas, gehuwd met Helena Camps Hun zoon Michel van de Pas huwt in 1901 met Helena Hendriks, hij vertrekt met zijn gezin in 1917 naar Horst. Wanneer de boerderij inmiddels is verkocht aan Lodevicus Keursten.

We lopen Swolgen weer in waarna we nog een ommetje door het bos maken om het huis te zien waar Bertus Aafjes heeft gewoond. Net buiten Swolgen liggen veel houten/stenen vakantiehuisjes. Voor mensen van verderweg die rust en ruimte zoeken. En die rust en ruimte is hier.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen onderweg fraaie muurschilderen tegen op de witte gevels en een grappige tafereel met twee binnenkijkende dieren. We krijgen trek in koffie en lopen met een boog weer terug naar Swolgen.

Swolgen
Swolgen(dialect: Zwollege) is tegenwoordig een onderdeel van de gemeenteMeerlo-Wanssum en ligt in Noord-Limburg. Het heeft ruim 1100 inwoners. Vanaf 2010 behoort het tot de gemeente Horst aan de Maas.

Voorhet eerst komt Swolgen voor op een akte uit 29 september 1650 voor. Dehierop staande Heilige Lambertus heeft een opgeheven rechterhand enhoudt een buitenwaarts gekeerde kromstaf in de hand; rechts van hemstaat een kerkje.

Swolgen ligt omringd door denatuur aan heide, bossen, vennen (Tienraijse en Swolgenderheide ennatuurreservaat het Schuitwater), maar ook aan aspergevelden enchampignonkwekerijen. De Oude Pastorie en de hoeve de Gun zijnovernachtingslocaties geworden. De Pieterpad-route loopt hierlangs.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg naar Eethuis Bram komen we nog langs het huis van de heks van Swolgen en langs een leuk winkeltje.

In dit winkeltje is vanalles te koop. Maar dan moet je wel tussen 6 en 7 's avonds langskomen. Anders is het gesloten. Op zaterdag zijn de openingstijden wat ruimer.

En zo komt er een einde aan een interessante wandeling. We praten nog wat na bij een kopje koffie. Dan is het weer tijd om naar huis te vertrekken. We bedanken Rosemarie van De Oude Pastorie voor de gastvrijheid. We zijn weer 2 leuke wandelingen rijker.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.