St. Pietersberg

Korte beschrijving
De route begint bij het NS station van Maastricht. U kunt de auto ook parkeren bij één van de twee alternatieve parkeerplaatsen. U kunt er dan voor kiezen om het stukje tussen de Maas en het NS station niet te lopen. U kunt dan nog steeds genieten van het mooiste gedeelte door Maastricht.

Een prachtige wandeling waarbij cultuur en natuur op indrukwekkende wijze voorbij komen. In Maastricht lopen we langs de stadswallen, door parken, langs de Jeker, langs verschillende monumenten en natuurlijk langs de vele terrassen.

Buiten Maastricht komt de mooie natuur aan bod, gaat het heuvel op en en heuvel af waarbij u regelmatig getracteerd wordt op prachtige vergezichten. Een wandeling die niet snel zal vervelen.Kenmerken
Startpunt: Maastricht
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N50.849898 E5.704587
Afstanden: 22, 20, 19, 17, 16 km
Type: Bos, Cultuur, Heuvel, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Een GPS wandeling van 22 km bij Maastricht op en rond de St. Pietersberg.
Er zijn verkorte versies van 20, 19, 17, 16, 13, 10 en 3 km van deze wandeling beschikbaar. Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.
De route is goed begaanbaar en in beide richtingen te lopen. Houdt wel rekening met de heuvelachtigheid. Hierdoor is de route niet goed begaanbaar voor scootmobielen en rolstoelen.
In Maastricht zijn meer dan voldoende terrassen en restaurants. Onderweg komt u alleen in het Belgische Kanne horeca tegen. Maar ook het terras van St. St Servais is een aanrader.

Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe starten de wandeling vanaf het NS station. Zodoende hebben we geen parkeerproblemen en we kunnen straks op de terugweg even een dutje doen. Ook kun je in de trein veel beter kletsen dan in de auto. Je hoeft niet op te letten op het drukke verkeer.

En zo beginnen we de route midden in Maastricht op een vroege zondagochtend. Er is mooi weer beloofd, maar pas in de middag. En dat zien we ook als we de eerste meters maken. Het is wat mistig. Dat belooft weinig goeds voor de vergezichten.

In het centrum is men al bezig om de terrassen van tafels en stoelen te voorzien. Vanmiddag is het druk, en dat was ook zo. Maar eerst maar eens naar de buitenwijken van Maastricht. We steken de Maas over.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMaas
De Maas (Frans: Meuse) is een rivier in West-Europa. Haar lengte bedraagt circa 925 kilometer. Zij wordt gevoed door regenwater, waardoor de waterafvoer tamelijk sterk kan variëren. De rivier stroomt door drie landen: Frankrijk, België en Nederland. In Nederland is de Maas de zuidelijkste van de grote rivieren.

De Maas ontspringt in Frankrijk te Pouilly-en-Bassigny op het Plateau van Langres (een belangrijke waterscheiding: de bronnen van de Seine en de Marne liggen hier ook). De rivier doorkruist de Franse Ardennen en Lotharingen in noordelijke richting en passeert de steden Verdun en Sedan, vanaf waar ze bevaarbaar is. In Givet, ten zuiden van Dinant passeert ze de grens met België.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Maas buigt bij Namen (samenvloeiing met de Samber) af naar het oosten en bereikt via Andenne en Hoei (Huy) de grootste stedelijke concentratie aan haar loop: Luik en omgeving. Voorbij dit industriegebied buigt de Maas af naar het noorden om voorbij Wezet de Nederlandse grens te bereiken. Bij Eijsden is de Maas even grensrivier, maar bij Maastricht heeft de Maas Nederlands grondgebied aan weerszijden. Maastricht ligt op beide oevers, maar de oude stadskern bevindt zich op de linker. Bron: Wikipedia.

Dan lopen we langs de Onze Lieve Vrouwewal. Een paar grote kanonnen staan stoer voor de wal opgesteld. Er hangt ook een informatiebordje.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnze Lieve Vrouwewal
De Onze Lieve Vrouwewal behoort tot de eerste Middeleeuwse stadsommuring, die tussen 1229 en 1240 werd gebouwd. De Onze Lieve Vrouwepoort was een van de 10 poorten van deze eerste ringmuur. In het jaar 1849 is deze poort gesloopttoen het kanaal van Luik werd aangelegd. In 1850 werd bij het kanaal een muur gebouwd en in de doorgang van deze muur stonden twee hardstenen pilaren, waar men houten schotten tussen kon plaatsen. De Onze Lieve Vrouwekerk werd gebouwd in het gebied van de Romeinse vesting, die uit de vierde eeuw dateert.

De route gaat verder door het park en verder richting Maas waar we een stukje langslopen. Het is nog rustig, een enkele jogger, niets op het water en de mist is inderdaad redelijk aanwezig.

Na de Maas gaat het "de bergen in". De klim is niet direct heel stijl maar gestaag gaat het omhoog. Bekijk het hoogte profiel om een juiste indruk te krijgen. Het is de eerste klim van 55 meter naar 110 meter.

We lopen langs een kerk waar het op de vroege zondag druk is. Dat konden we opmaken aan de grote hoeveelheid geparkeerde auto's in het smalle straatje. We vonden de volgende informatie op wwww.kerkgebouwen-in-limburg.nl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRk Kerk van St. Pieter op de Berg
Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg: Allerheiligste Verlosser St.Petrus, 1875. J. Kayser. Neogotische kruisbasiliek met toren, geinspireerd op de vroege gotiek, uitgevoerd in sobere baksteenvormen. Ronde lichtbeuksvensters; roosvensters in de eindgevels van het transept.

Rond 1850 gebouwd eenmanuaals mechanisch orgel, afkomstig uit de Herv.Kerk te Abbenbroek. Orgelfront in neobarokke vormen. Zware toren met haakse steunberen en rond de achthoekige naaldspits vier hoektorens van baksteen met mergelstenen banden. Vroeg werk van Kayser. (datum: 26-07-1976).

Dan lopen we echt Maastricht uit en gaan we de natuur in. We kunnen opeens ver weg kijken. Was het maar wat minder mistig en ook een zonnetje was leuk geweest.

We lopen verder naar boven en zien de kerktoren nog als een puntje boven het gras uitsteken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDan komt in de verte een bergje in zicht. Bovenop lijkt een bankje te staan. We verleggen de route een klein beetje om van dichtbij een kijkje te gaan nemen. We krijgen zo langzaam zin in een korte pauze, en dan zijn alle bankjes, en zeker die met uitzicht welkom.

Wat dichterbij gekomen is ons klein bergje een heel fort. En bovenop staat ook geen bankje waar we gebruik van kunnen maken. We kunnen helemaal niet in de buurt komen want er ligt een diepe gracht rond dit fort. Mooi weggewerkt in het landschap, van verre nauwelijks te zien en goed gecamoufleerd. We staan voor fort St. Pieter

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSFort St. Pieter
Gebouwd ruim 300 jaar geleden. Het fort ligt hoog boven Maastricht en diende als bescherming van de stad. Maastricht heeft een strategische ligging langs de Maas en is in het verleden verschillende keren belegerd en aangevallen. Daarom is er veel werk gemaakt van de stadsmuren en van de juiste verdediging.

In 2007 is het fort gerestaureerd. Het schootsveld is weer helemaal schoongemaakt en opengesteld voor het publiek. Bovenop het fort heb je een prachtig uitzicht over de stad Maastricht. Lees verder op www.maastrichtunderground.nl.

We hebben helaas geen tijd voor een excursie. Dat bewaren voor een stadswandeling in en rond Maastricht. We vinden toch een bankje voor een korte pauze. Het valt dan op dat er veel zwerfvuil rondslingert. Jammer dat de mensen zo gemakkelijk met hun afval omspringen en dat de gemeente te weinig de prullenbakken leegt.

We lopen rond over de St. Pietersberg. Een mooi en gevarieerd gebied.

St. Pietersberg
De Sint-Pietersberg is een heuvelplateau met een lengte van acht kilometer dat zich van noord naar zuid uitstrekt van de Nederlands-Limburgse stad Maastricht tot aan het Luikse stadje Wezet in België. Het hoogste gedeelte ligt op Nederlands grondgebied; het deel dat op Belgisch grondgebied ligt wordt het Plateau van Caestert genoemd.

De Sint-Pietersberg staat bekend om zijn uitgestrekte onderaardse kalksteengroeven ontstaan door de winning van kalksteen. Maar in de groeven zijn ook enige natuurlijke karstgangen aanwezig. De berg is ontstaan door de erosie van het omliggende gebied door de rivieren de Maas en de Jeker.

Binnenin bestaat de heuvel voornamelijk uit kalksteen, afgewisseld met vuurstenen concreties. Een zand-, grind- en lösslaag dekken de kalksteen af. De bovenzijde van de Sint-Pietersberg is relatief vlak en ligt op +107 m NAP. D'n Observant, een door de mens gemaakte stortberg van zand, grind en löss vormt met zijn +171 m NAP het hoogste punt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij steile hellingen en bijvoorbeeld in de holle wegen, dagzoomt de kalk. De gele kalksteen ziet er spectaculair uit. Door de aanwezigheid van kalk en krijtgesteente ontwikkelen zich fraaie kalkgraslanden aan de oppervlakte. Bron Wikipedia.

Midden in de berg is de Enci nog volop bezig met het winnen van mergel. We vonden een uitzichtpunt waar je een prachtig uitzicht over de groeve hebt. Ook nu was de mist een spelbreker. Wel was goed te zien hoeveel er gegraven wordt. De grote machines leken nietig in dit landschap.

ENCI-groeve
De ENCI-groeve is een kalksteen-groeve aan de Maaszijde van de Sint Pietersberg, in de gemeente Maastricht. Haar geschiedenis gaat terug tot 1926, toen de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) van de overheid een exploitatieconcessie kreeg. Kalk dient als voornaamste grondstof voor de cementproductie.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij het aflopen van de laatste concessie is de groeve ongeveer 200 hectare groot. Hoe deze groeve in de toekomst zal worden afgewerkt is in 2007 nog niet duidelijk. Er bestaan plannen voor een meer omdat de huidige groeve tot +5m NAP, of wel ruim 35 meter onder het niveau van de Maas, wordt uitgegraven. Onzeker is of een deel van de huidige ENCI-installaties in stand zal worden gehouden ten behoeve van de afvalverbranding.

De ENCI-groeve grenst aan het Habitatrichtlijngebied "Sint Pietersberg en Jekerdal". De onttrekking van het vele grondwater door de ENCI veroorzaakt een aanzienlijke verlaging van het grondwaterpeil in de omgeving die zich vooral merkbaar maakt in een verdroging van het Jekerdal. Bron Wikipedia.

Dan lopen we tegen een (groot) paaltje van het Pieterpad. Hier is het eindpunt van de route van Pieterburen naar de St. Pietersberg.

Pieterpad
Het Pieterpad (LAW 9) is de bekendste lange-afstand-wandelroute van Nederland. De route voert van Pieterburen aan de Groningse Waddenkust naar de Sint Pietersberg bij Maastricht en heeft een lengte van omstreeks 490 kilometer, onderverdeeld in 27 etappes.

De route voert door de meest uiteenlopende landschappen. Op elke etappe komen vrijwel dagelijks wandelaars van het Pieterpad langs.

Op de Sint Pietersberg sluit het Pieterpad aan op de Europese GR5 welke tevens onderdeel is van wandelroute E2. De GR5, die via de Ardennen en de Franse Alpen naar Nice loopt, is een van de populairste internationale wandelpaden voor Nederlandse wandelaars.

Het pad bestaat sinds 1983 en is ontworpen door de Tilburgse Toos Goorhuis-Tjalsma en haar Groningse vriendin Bertje Jens. Op 21 april 2006 is er in Vorden, halverwege het Pieterpad, een bronzen plaquette onthuld als eerbetoon aan beide dames. Ook in de boswachterij het Sleenerzand bevindt zich een monument met plaquette ter ere van de ontwerpers van de wandelroute. Het Pieterpad wordt onderhouden door een werkgroep, onder aanvoering van Maarten Goorhuis (zoon van Toos Goorhuis) en Wim van der Ende.

We zijn nauwelijks een paar meter verder en dan lopen we al weer tegen een ander monument. We staan voor vestingwerk Motte. Hoe het vroeger er uit heeft gezien is te zien op een schets.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVestingwerk Motte
Werk in uitvoering; Het vestingwerk de Motte krijgt een opknapbeurt. Vereniging Natuurmonumenten is van plan de heuvel enigszins in oude glorie te herstellen. De Motte - een rijksmonument - is van oorsprong een kasteelberg uit de Middeleeuwen van ongeveer acht meter hoog en met een doorsnee van dertig meter.

Van de bebouwing die er op heeft gestaan is niets meer te zien; de heuvel is helemaal overwoekerd. Franse, Spaanse en Staatse legers hebben de heuvel gebruikt om de stad Maastricht te bestoken. De Motte wordt ook wel Franse Batterij genoemd. Natuurmonumenten wil de begroeiing verwijderen, zodat de contouren van de heuvel beter zichtbaar worden.

Bij dit archeologieproject gaat het zoals u ziet om het opheffen van bedreigingen in de taluds. De wortelgroei en bomen kunnen bij windworp schade toebrengen: aan het bodemprofiel. Voorts gaat het om het weer zichtbaar maken van de aanwezige vormen, zodat iedereen weer kan genieten van deze oude luister."

Het IKL (stichting Instandhouding Kleine Landschapelementen in Limburg) zal in het kader van een verkregen subsidie werk gaan verrichten aan diverse archeologische monumenten. Dit werk kan uitgevoerd worden dankzij subsidie van de Provincie Limburg, SOS en de Nationale Postcode Loterij.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMet zoveel hoogtepunten achter elkaar zakt het tempo wat af. We staan regelmatig stil om te genieten, en om foto's te maken.

We komen in het volgende gedeelte van de wandelingen verschillende grotten tegen. Sommige kun je gewoon betreden, ondanks dat er een bordje met verboden toegang staat. Anderen zijn half dichtgemetseld. Daar is een paradijs voor de vleermuis geschapen. Overal nemen we een kijkje. Interessant. Intussen lopen we België binnen. Dat zien we aan de huizen en de grenspalen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVleermuis
In Nederland en België komt uitsluitend een twintigtal gladneuzen en hoefijzerneuzen voor, waarvan een aantal zeer zeldzaam is. Door hun verborgen en nachtelijke levenswijze hebben veel mensen nog nooit een vleermuis in het wild gezien, maar ongeveer zeven soorten komen in Nederland toch algemeen voor.

Er zijn wereldwijd ruim 1100 soorten, zodat meer dan één op de vijf zoogdiersoorten een vleermuis is.

Eén van de eerste vleermuizen was Icaronycteris, waar fossielen van zijn gevonden die dateren van 54 miljoen jaar terug, uit het Eoceen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen we nu op het meest zuidelijke deel van de route. Ook hier hebben we leuke vergezichten. Veel water onder ons. Langzaam komt Kanne in zicht. Je kunt het door de mooie witte brug nauwelijks over het hoofd zien. Het centrum ziet er veel gezelliger uit.

In Kanne zijn verschillende restaurants en terrassen. Sommige zien er zeer gezellig uit. Wij vinden een bankje waar we een snelle lunch genieten. We hebben nog een flink stuk voor de boeg.

Kanne
Kanne is een plaats in het zuidoosten van Belgisch-Limburg. Het is een deelgemeente van Riemst en ligt pal aan de Belgisch-Nederlandse grens, onder de rook van Maastricht. Kanne ligt aan de Jeker en wordt in tweeën gespleten door het Albertkanaal. Het dorp ten het noordoosten van het kanaal heet Neerkanne, ten zuidwesten heet Opkanne. Kanne ligt in het dal tussen de Sint Pietersberg en de Muizenberg.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKanne telt 1156 inwoners (2005). Een belangrijk deel van de inwoners is van de Nederlandse nationaliteit. Deels zijn dit mensen die fiscaal voordeel zoeken, of eenvoudigweg gecharmeerd zijn van het aantrekkelijk gelegen dorp, en deels studenten, die het kamertekort en de hogere huurprijzen in Maastricht ontwijken.Bron Wikipedia.

Midden in het dorp komen we een paar grote informatieborden tegen.

Een uitzonderlijke streek
Ten zuiden van Maastricht, tussen de Jeker en de Maas, verheft zich een uniek gebied. De mergel die hier aan de oppervlakte komt, geeft het landschap een bijzonder karakter, met brede dalen, grillige flanken en bloemrijke kalkgraslanden. De kalkrijke mergelondergrond zorgt hier voor een zuiders getint klimaat. Vooral op de zuidhellingen van de Jeker- en Maasvallei is het gemiddeld ietsjes warmer.

Omdat de kalkgraslanden zo'n unieke biotoop zijn, worden ze op vele plaatsen terug te voorschijn getoverd door ze vrij te maken van woekerende begroeiing. Eenmaal in ere hersteld, zorgen mergellandschapen voor het verdere onderhoud. Je komt ze beslist tegen onderweg met de fiets of te voet.

Maar ook voor andere, meer zeldzame dieren en planten is de Sint-Pietersberg een ideale woonplaats. Wilde tijm, orchideeën en vlinders voelen zich hier in hun sas. En in de tientallen kilometers gangen van het grottenstelsel huizen duizenden vleermuizen.

We nemen nog een kijkje in een kapelletje met de mooie naam Kapel van het Heilige graf. Onderweg zijn we al een aantal kleine kapelletjes, staties en kuisbeelden tegengekomen. Allemaal even fotogeniek.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKapel van het Heilige Graf
Deze kapel werd oorspronkelijk in 1647 gebouwd door Herman Jekermans. een timmermanszoon uit Kanne. Op 34-jarige leeftijd vertrok hij naar het Heilig Land en beloofde bij behouden terugkomst een kapel te bouwen, identiek aan de H.-Grafkapel te Jeruzalem.

Tijdens WO II werd de kapel zwaar beschadigd. In 1960 werd ze een eerste maal in haar oorspronkelijke staat hersteld. De recentste restauratie werd voltooid op 10 mei 1995.

Net om de bocht komt Château Neercanne in zicht. Net op het moment dat de zon voor de eerste keer door de wolken weet te breken. Volgens de GPS loopt de route dwars over het terrein van het kasteel. We vragen voor de zekerheid of we over het terrein mogen. Geen probleem, de poort staat doorgaans open. Anders kan men gebruik maken van de loopdeur. We betreden een ander gebied. Net aangeklede mensen lopen hier rond, sommige met een glaasje witte wijn in de hand.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSChâteau Neercanne
Château Neercanne (ook wel Agimont of kasteel Neercanne genoemd) ligt even ten zuiden van Maastricht aan de Cannerweg, net buiten het op Belgisch grondgebied gelegen dorp Kanne.

Neercanne is een terrassenkasteel en als zodanig het enige van Nederland. Het gebouwencomplex staat op een hoog, tegen de berghelling gebouwd terras.

Het kasteel is gebouwd op de oorspronkelijke locatie van Romeinse verdedigingswerken waarvan de grotten nog steeds bestaan en in gebruik zijn als wijnkelder [1]. Het huidige gebouw wordt voor het eerst gemeld in 1353. In 1465 werd het kasteel door de Luikenaren vernield, maar al snel begon men met de wederopbouw. De bijgebouwen met de markante hoektoren in het zuiden stammen uit 1611 en zijn gebouwd in de stijl van de Maaslandse renaissance.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet relatief eenvoudige hoofdgebouw werd in 1698 gebouwd door Daniel Wolf Baron von Dopff, toentertijd militair gouverneur van de stad Maastricht. Alle gebouwen, inclusief de wellicht nog tot een voorganger van het huidige kasteel behorende terrassenmuur, zijn grotendeels uit mergelsteen opgetrokken.

Achter het kasteel, in de Cannerberg en Muizenberg en aan de overzijde van de vallei, onder de Sint Pietersberg, liggen uitgestrekte in de mergel uitgehakte gangenstelsels.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het dal voor het kasteel stroomt de rivier de Jeker en ligt de (deels volgens de oude plannen gereconstrueerde) geometrische baroktuin van het kasteel.

Tegenwoordig is in het gebouw een exclusieve horecagelegenheid, met onder andere een restaurant gevestigd. Château Neercanne heeft een eigen wijngaard, waar rode wijn wordt geproduceerd die overigens uitsluitend in het eigen restaurant te verkrijgen is en niet in de reguliere verkoop. Bron Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTheunis Groeve
De Theunisgroeve is een voormalige onderaardse kalksteengroeve waar tussen 1892 en 1930 bouwstenen zijn gewonnen. Rond 1945 is ze dichtgestort en in 1984 weer heropend. Deze groeve is in beheer bij de Stichting Ir. D.C. van Schaïk van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg. Voor onderzoek wordt de groeve gebruikt door de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven (SOK). De groeve is ingericht als natuurreservaat ter bescherming van de overwinterende vleermuizen. Verder is dit onderaardse gangenstelsel een monument vanwege de historische-, geologische- en mijnbouwkundige waarden. Deze groeve is afgesloten voor het publiek wegens instortingsgevaar.

Molen van Lombok
De Molen van Lombok is gelegen aan de rivier de Jeker ten zuiden van Maastricht in het buurtschap Biesland van de vroegere gemeente Oud-Vroenhoven. De molen is een middenslagmolen en ligt op de linkeroever van de rivier en bestond vroeger uit twee molengebouwen. De voorste molen was tot 1850 in gebruik als graanmolen, de achterste was een oliemolen. Alleen van de voorste is de gietijzeren maalstoel met daarop het ijzeren molenrad uit 1937 nog aanwezig. Daarom wordt tegenwoordig alleen dit gebouw aangeduid als de Molen van Lombok. Het molenrad heeft een middellijn van 4,96 m en een breedte van 0,88 m. De molengebouwen zijn uit mergelstenen opgetrokken, deels voorzien van zogenaamde speklagen van natuursteen afgewisseld met een band van mergel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOorspronkelijk dateert de molen uit omstreeks 1500. In de Franse tijd was het een graanmolen met twee koppels stenen en een houten waterrad en was in eigendom van Willem Gilessen. De molen was vervolgens afwisselend in gebruik als houtzagerij en wolspinnerij. In 1850 werden de beide molens op de linker oever aangekocht door de Maastrichtse wapenhandelaar Petrus Stevens die er zijn werkplaats voor het maken van geweerlopen van maakte. Dertig jaar later kwam de werkplaats in het bezit van Eduard Beaumont, een andere wapenfabrikant uit Maastricht, die een florerende geweermakerij aan het Christusstraatje in het Boschstraatkwartier bezat.

De molen bleef tot omstreeks 1960 als waterkorenmolen in bedrijf, daarna was het niet lonend meer om graan met stenen te malen en de molen viel definitief stil. De huidige eigenaars zijn de erven van de laatste molenaar. Bron Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDan zakken we weer af richting Maastricht. De rest van de route gaat het rustig omlaag. Dat loopt lekker.
We rusten even uit op het terras van St Servais. Daarna zijn we klaar voor het laatste stukje naar het station in Maastricht
.

Langs de Jeker komen we een aantal gedichten tegen. Die zijn geplaatst op grote stenen platen. Die van Frans Budé heet "Wandeling". Heel toepasselijk. We laten u meegenieten.

WANDELING

DAT OP EEN DAG DE OCHTEND SPEELGOED WORDT,
DE VOETEN VAN EEN WANDELAAR BUITELEN
IN HET GRAS. EEN BOOM, OOG IN OOG MET

DE HEMEL, TILT ZIJN TAKKEN 0P, DENKT VOGEL
TE ZIJN, VLIEGT OVER TUINEN UIT,
EEN GEDICHT DE OVERTREKKENDE SCHADUW

ALS IETS DAT OPLOST IN ZICHZELF. LONKENDE
BOMEN ONDER VERWARDE WOLKEN, DE JEKER
FLAKKERENDE GOLFSLAG. HOE BEVOORRECHT WIJ

STAAN EN BLIKKEN NAAR ELKAAR, VLIJEN ONS NEER
LANGS HET WATER, ZACHTE DEINING, VER EEN RUISEN
OM DE MUREN VAN DE STAD.

FRANS BUDÉ

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSJeker
De Jeker (Frans: Geer; Waals: Djer) is een rivier die in Lens-Saint-Servais nabij Borgworm ontspringt en door een groot gedeelte van Haspengouw stroomt. In sommige oude Belgische documenten wordt deze rivier ook aangeduid met de naam Jaar of Worm. In Wallonië wordt het riviertje officieel Geer genoemd, terwijl het in de streektaal Waals Djer heet. Vlakbij de bron van de Jeker in Lens-Saint-Servais

Vanuit de omgeving van Tongeren kruist de Jeker opnieuw de Nederlands-Franse taalgrens in Bitsingen. In Maastricht mondt de rivier uit in de Maas. Precies achter de monding vestigden de Romeinen zich in Maastricht. Strategisch gezien had de Jeker een belangrijke functie voor die stad, onder meer vanwege de bevoorrading van landbouwproducten vanuit het achterland. Tot de ontmanteling van de vesting voedde de Jeker delen van het inundatiegebied.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEn dan zijn we weer in Maastricht. We lopen door de parken en langs de stadwallen richting Centrum. Een prachtige route, die nooit verveelt.

Er is zoveel te zien. De gezelligheid is overal te zien. Het lijkt of de stad is uitgelopen. We moeten hier eigenlijk nog een keertje terug komen voor een echte stadswandeling. Maastricht is een schitterende stad met een interessant verleden en nog vele gebouwen in oude staat.

We lopen via de Hel poort de echte binnenstad in.

Hel poort
De Hel poort is de enige stadspoort die in Maastricht gespaard bleef. De poort behoort tot de eerste ommuring uit het midden van de 13de eeuw.

In de Middeleeuwen droeg de poort de naam Hoogbruggenpoort omdat ze vlak achter een hoge Jekerbrug lag. De naam Heipoort ontstond pas in de 18de eeuw en is ontleend aan het nabij gelegen huis "In de Helle": deze huisnaam komt vaker voor bij smederijen en bakkerijen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen langs terrassen die vol zitten met zonaanbiddende mensen. De mist is helemaal opgetrokken. Het is eindelijk prachtig weer geworden.

We genieten van de laatste meters en nemen daarna de trein naar huis. En voordat we het station uit zijn zakken de oogleden al dicht. Na een uurtje rijden komt Eindhoven weer in zicht.

We hebben er weer een prachtige wandeling bij. Eentje die om een vervolg vraagt.

POI's
Maastricht
Maas
Onze Lieve Vrouwewal
Rk Kerk van St. Pieter op de Berg
Fort St. Pieter
St. Pietersberg
Pieterpad
Vestingwerk Motte
ENCI-groeve
Vleermuis grotten
Kanne Kapel van het Heilige Graf
Château Neercanne
Theunis Groeve
Molen van Lombok
Jeker
Hel poort

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.