Sevink Molle

Korte beschrijving

Bijna elk jaar staan we een paar dagen op de gastvrije boerderij camping Kortschot in de mooie Achterhoek. Hier kun je fantastisch wandelen.

Een mooie wandeling die start bij de Sevink Mölle (Sevink Molen) en die via de Groenlosche Slinge weer terugkomt bij de Molen. Onderweg komt u een prachtige natuur tegen, mooie vergezichten en zelfs een picknickplaats met een melkmachine. U kunt daar een lekker kopje verse melk tappen.

De route is goed gegaanbaar. Maar langs de beek kan het drassig zijn in natte tijden. Goede wandelschoenen zijn aan te raden. De route is niet begaanbaar voor scootmobiels. Maar om het 't Hilgerlo ligt een goed fietspad die ook voor scootmobiels te gebruiken is.

De route eindigt weer bij de Sevink Mölle. Daar is een prima terras aanwezig om lekker even uit te blazen. En als u geluk hebt dan kunt u ook de molen bezichtigen. Helaas hadden wij dit geluk niet. Maar dankzij het weer was dit een prachtige wandeling.


Kenmerken
Startpunt: Winterwijk
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N51.997047 E6.722174
Afstanden: 11, 5 km
Type: Akker, Beek, Meer, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 11 km bij Winterswijk.
Er is een verkorte versies van 5 km van deze wandeling beschikbaar.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.
Horeca komt u tegen bij de start van de wandeling.Langere beschrijving

Vanuit Camping Kortschot hebben we deze wandeling gelopen (zie ons sfeerverslag).

Het was even zoeken naar een goede parkeerplaats. Want bij de Sevink Mölle was parkeren alleen toegestaan voor bezoekers. Dus hebben we even gevraagd om we welkom waren voor een wandeling. Dat was gelukkig geen probleem. Op de terugweg hebben we natuurlijk het gezellige terras aangedaan. Een aanrader voor iedereen die deze wandeling wil gaan lopen.

De Sevink Mölle
De Sevink Molen werd in 1868 gebouwd in opdracht van drie Meddose boeren, te weten D.W. te Gronde, te Voortwis en J.H. Seevink. De molen werd op de grond van Sevink gebouwd en werd daarom de Sevink Molen genoemd, hoewel de eigenlijke naam "De Zorg" is. De Sevink Molen is een ronde beltkorenmolen.

In augustus 1992 werd de molen erkend als Rijksmonument. De Sevink Mölle kreeg steun van Monumentenzorg, Provincie Gelderland, de Gemeente Winterswijk en diverse fondsen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn april 1999 werd door Stichting De Sevink Molen gestart met de restauratie. Deze werd in juni 2001 afgerond. De heropening van de weer volledig maalvaardige molen werd op 30 juni 2001 verricht door vice premier mw. Annemarie Joritsma.

Indien geopend, is de molen vrij en op eigen risico te bezichtigen, (kinderen onder begeleiding). Voor groepen is een verzorgde rondleiding mogelijk. De molen is ook toegankelijk voor mindervaliden. Er is een traplift aanwezig.

Na een klein stukje wandelen komen we bij receatiegebied 't Hilgerlo. Een grote plas waar veel te beleven is. Om deze plas loopt een mooi fietspad wat ook prima gebruikt kan worden voor wandelaars.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS't Hilgerlo
Recreatiegebied 't Hilgerlo ligt vlak buiten Winterswijk, aan de weg naar Meddo. Het gebied heeft een oppervlakte van 36 ha en bestaat uit een ruime waterplas met strand, speel- en ligweiden. Er zijn ter plekke surfplanken, waterfietsen en kano's te huur.

’t Hilgelo beschikt samen met Stroombroek als enige recreatiegebieden in de Achterhoek en Liemers over een afzonderlijk en beschut gedeelte waar naaktrecreatie is toegestaan.

Het echt mooie gedeelte begint bij de Beurzerbeek. We lopen een heel stuk langs deze beek. Hier kan het drassig zijn in natte tijden. Verder kun je hier genieten van een mooi stukje natuur, en leuke vergezichten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Beurzerbeek toen
Buurse, ook wel Buerse, was tot 1740 een havezate met ongeveer 25 boerderijen. De familie Ripperda was de laatste eigenaar. De naam van de Beurzerbeek is afgeleid van havezate Buurse. De oorspronkelijke grachten zijn nog altijd zichtbaar op het nabijgelegen erve Buurseman.

De Beurzerbeek nu
De huidige Beurzerbeek verzorgt de afvoer van overtollig water uit het noordoostelijke deel van Winterswijk en een aangrenzend stukje Duitsland. Dit varieert van 0 tot 8.000 liter per seconde. Het waterschap wil het water er langer vasthouden en in het gebied bergen. Dit beperkt het watertekort in droge tijden en verkleint in natte tijden de kans op overstromingen in de gebieden die stroomafwaarts liggen. Het waterpeil van de beek is plaatselijk verhoogd zodat verdroging wordt tegengegaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNatuur, landschap en de mens
De inrichting van de beek is niet alleen aangepast aan het huidige waterbeheer, maar ook aan de wensen van natuur en landschap.

De beek heeft nu een natuurlijk ingerichte zuidelijke oever met meer ruimte voor water. Daar waar ruimte beschikbaar was, is deze gebruikt voor de aanleg van bosjes, houtwallen en natuurterreinen.

De Beurzerbeek wordt steeds aantrekkelijker voor planten, dieren en mensen. De paden langs de Beurzerbeek zijn opengesteld voor recreatief medegebruik.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZonder dat we het merken gaat de Beurzerbeek over in de Slinge. Op een gegeven moment gaan we een bruggetje over om aan de andere kant weer terug te lopen.

Aan de ene kant staat een mooie picknickhut. Aan de andere kant zelfs een melktapmachine. Zoiets hebben we nog nooit gezien. Midden in de wei is een stukje afgezet. Daarin staan wat stoelen en een melktapmachine. Wat geld erin en je hebt een lekker kopje verse melk. Dat is toch genieten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLANGS DE MEANDERENDE GROENLOSCHE SLINGE
Ooit was de Groenlosche Slinge een lieflijk meanderend beekje met een natuurrijke flora en fauna. Vanwege de grillige loop en de slechte waterafvoer in natte periodes werd de beek meerdere malen vergraven en gekanaliseerd,

voor het laatst in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Inmiddels wordt hard gewerkt aan het herstel van de oorspronkelijke natuur- en landschapswaarden.

De Groenlosche Slinge neemt het water op van Winterswijkse beken zoals de Ratumsebeek, Willinkbeek en Beurzerbeek, stroomt vervolgens langs Groenlo en mondt ten westen van Borculo uit in de Berkel. Vanwege de grillige loop en de slechte waterafvoer in natte periodes waren er veel problemen voor de boeren in de regio. Met name in de vorige eeuw werd de beek daarom vergraven en uiteindelijk gekanaliseerd. Deze ingreep was weliswaar een verbetering voor de landbouw, maar tegelijk nadelig voor de natuur.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1990 heeft het Rijk het natuurbeleidsplan opgesteld om iets te doen aan de aftakelende natuur in Nederland. In dit plan deed het Rijk een beroep op provincies, gemeenten en waterschappen om natuurgebieden te behouden, te ontwikkelen of met elkaar te verbinden door middel van Ecologische Verbindingszones.

 

Ecologische Verbindingszone
ln 1992 werden de eerste plannen gemaakt om de Groenlosche Slinge in te richten als Ecologische Verbindingszone. In eerste instantie was er weerstand tegen de plannen, maar omdat de waterschappen - meer dan in het verleden - de belangen van allerlei groepen meewegen werd de weerstand overwonnen. Zowel de boeren als ook burgers, natuur- en milieuorganisaties en recreatie konden zich vinden in de plannen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1998 en 1999 is het eerste deel van het traject tussen Winterswijk en Groenlo uitgevoerd. Er zijn moeras- en hooi-landoevers aangelegd, poelen gegraven, zogenaamde bypasses gemaakt en er is bos aangeplant.

De komende jaren wordt gewerkt aan de rest van de beek, van Groenlo tot aan de Berkel. Als ook dit deel is uitgevoerd, is de ecologische verbinding tussen het waardevolle Winterswijkse cultuurlandschap en dat van de Graafschap hersteld.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWaterschap Rijn en IJssel
Waterschap Rijn en IJssel voert diverse grootschalige projecten uit. Zo worden rioolwaterzuiveringsinstallaties verbeterd en rioolgemalen gerenoveerd.

In het project de Oude IJssel zorgt het waterschap voor het op diepte houden van de vaargeul, het beschermen van de waterkanten tegen golfslag en het bedienen van sluizen en ophaalbruggen.

Verder lopen er projecten in het kader van peilbeheer, voor het beheer en onderhoud van de watergangen, de sanering van waterbodems, de aanleg van ecologische verbindingszones, voorzieningen in stedelijk gebied en dijkverbeteringsprojecten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVia landgoed Bönnink komen we weer in de buurt van 't Hilgerlo. We maken nog even een klein ommetje om de drukke wegen te mijden.

Voordat we weer richting camping gaan genieten we nog even van het gezellige terras van de Sevink Mölle. Het is hier goed vertoeven in dit gedeelte van de Achterhoek. Zo proberen we elk jaar een wandeling mee te pakken.  

 

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.