Buitenrand Campina

Korte beschrijving
We zijn al verschillende keren in de Kampina geweest. Maar dit gebied heeft zoveel te bieden dat er verschillende wandelingen mogelijk zijn. Deze keer hebben we de buitenrand van de Kampina aan een stevige wandeling onderworpen.

Het was broeierig warm en een beetje heiig. Dat is goed te zien aan de foto's onderweg. Maar welk jaargetijde ook, het is altijd heerlijk wandeling in de Kampina. Goede wandelschoenen zijn aan te raden.Kenmerken
Startpunt: Boxtel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.580586 E5.281990
Afstanden: 17, 13, 9, 7 km
Type: Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Een GPS wandeling van 17 km in de Kampina bij Boxtel.
Er zijn verkorte versies van 13/9 en 7 km van deze wandeling beschikbaar.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.

Horeca komt u alleen tegen in de omliggende gemeentes.


Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe beginnen de wandeling op de parkeerplaats bij het verzetsmonument Kampina. Veel mensen brengen daar even een bezoekje.

Het verzetsmonument Kampina
"Het verzetsmonument Kampina is opgericht uit respect en als eerbetoon aan hen die in de Tweede Wereldoorlog 1940-1945, met groot gevaar voor eigen leven en dat van hun dierbaren, veel verzetswerk hebben verricht.

Zo werden in de Kampina v.a. september 1944 in totaal 106 gealieerde strijders verborgen gehouden voor de Duitse bezetter. Het monument werd onthuld op 4 mei 2003 door oud-verzetsstrijder de heer CM. van Leeuwen en de burgemeester van Boxtel, de heer JAM. van Homelen."

Het monument laat een verzetstrijder zien die proviant brengt in een melkbus naar de schuilplaats.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen deze keer niet direct naar de grote vennen, maar lopen er eigenlijk met een grote boog omheen. Mooie bospaden en prachtige vergezichten met veel hei. Nog eventjes en alles staat mooi in de bloei.

Kampina
De Kampina is een echt Brabants natuurgebied met afwisselend droge en natte heide, bossen, beken en vennen. In de zomer vindt u hier allerlei sporen van de dieren die van de bosbessen eten. Vos, duif, Vlaamse gaai en egel laten dan prachtig blauw gekleurde poepsporen achter.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEind augustus is de gekleurde mozaïek van het heidegebied een lust voor het oog. Boven de vennen ziet u met wat geluk boomvalken op libellen jagen.

Andere bijzondere vogels zijn de wulp, boompieper en roodborsttapuit. In november en maart rusten en eten tijdens de vogeltrek soms kraanvogels in de Kampina.

Watersalamanders
Sinds de vorige eeuw zijn de talloze vennen in Kampina ernstig bedreigd door verzuring, vermesting en verdroging.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNatuurmonumenten greep in met een noodplan. Vennen werden uitgebaggerd, de oevers geplagd en de bomen aan de waterkant gekapt. De wind heeft nu meer vat op het open water en in de herfst verstikt vallend blad de vennen niet langer. Het water is minder zuur en voedselrijk en de vegetatie is een stuk gevarieerder.

In het water zijn salamanders gezien en oeverkruid en moerashertshooi zijn terug. Ook groeit er zonnedauw, lavendelheide en veenbes.

Het Groene Woud
Kampina is onderdeel van Het Groene Woud, een omvangrijk Nationaal Landschap in de driehoek Tilburg, Eindhoven en Den Bosch.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls gevolg van natuurontwikkeling, duurzame landbouw en groene recreatie wordt dit waardevolle cultuurhistorische landschap steeds aantrekkelijker voor mens en natuur.

Samen met de provincie Noord-Brabant strijdt Natuurmonumenten tegen bedreigingen als oprukkende verstedelijking en nieuwe infrastructuur.

Onderweg komt u verschillende roosters en hekken tegen. We lopen langs de rand van de Kampina, dus gaan we regelmatig het gebied in en ook weer uit. Het is telkens een verrassing of we vee tegen komen. Het lukt om runderen en pony's te spotten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen raster in de natuur
Op de heide van Kampina grazen pony's en/of runderen. De dieren houden, ais natuurlijke grasmaaiers, het gras kort zodat de heide kan herstellen. Bovendien worden de jonge boompjes opgegeten waardoor het landschap open blijft.

Om te zorgen dat deze dieren in het natuurgebied blijven is een raster geplaatst. Op de draden van het raster staat stroom.

U kunt via de klaphekjes de heide betreden waar vrij gewandeld mag worden over wegen en paden. Honden mogen mee mits kort aangelijnd. Van de dieren heeft u niets te vrezen, zolang u ze met rust laat. Beschouw de dieren als 'wild'. Aai en voer ze niet en bewaar een afstand van minimaal 50 meter.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTerwijl we de runderen alleen maar in de verte kunnen spotten, ging het veel beter met de pony's. Die hadden gewoon het pad ingenomen. Dus moesten we met een kleine boog eromheen. Gelukkig zijn ze helemaal niet schrikachtig. Rustig gaat de groep verder, of er nu mensen langs komen of niet.

Schitterend zo'n grote groep pony's.

Een stukje verder komen we langs een klein riviertje, een beek is eigenlijk een betere naam. Het naambordje stond verstopt tussen het hoge gras. Weer een leuke afwisseling.

De Rosep
De Rosep is een riviertje in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De Rosep begint als gekanaliseerde beek bij Haghorst.

Na de kruising met de weg Moergestel-Oirschot loopt zij grotendeels door het natuurgebied Kampina, waardoor de meanderende loop en karakter bewaard zijn gebleven. Ten zuiden van Haaren mondt de Rosep uit in de Esschestroom. Bron Wikipedia.

Zo langzaam krijgen we dorst. We zijn onze voorraad water vergeten en het is intussen behoorlijk warm geworden. Zeker als de zon even te voorschijn komt. We maken een klein ommetje om op een prachtig terras even wat te drinken. Met ons hebben meer mensen besloten om te genieten van dit terras. In de bossen is het later weer lekker rustig. Wandelen in zomerse warmte is blijkbaar alleen voor de echte wandelaar weggelegd. We komen een echtpaar tegen die even aan het lunchen is. De fietsen staan langs het bankje geparkeerd. Op onze goedenmiddag komt meteen de vraag of het niet te warm is om te wandelen. Nee hoor, het gaat lekker.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet laatste deel gaat langs een paar mooie vennen. We schieten wat foto's en lezen het bordje dat bij het laatste ven staat.

Herstel project Huisvennen
Momenteel is de Vereniging Natuurmonumenten i.s.m. MDZ uit Moergestel druk doende met beheerwerkzaamheden rond het Huisvennencomplex.
Dit soort beheerwerkzaamheden zijn noodzakelijk om de natuurkwaliteit van deze Huisvennen te garanderen voor de toekomst. Gedurende de maand oktober (2008) worden een klein aantal bomen van de oevers verwijdert. Daarnaast worden de oevers van onder andere het Kogelvangersven ruw geplagd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWandelaars zullen tijdelijk grote machines te zien krijgen en moeten soms over wat slechter geworden wandelpaden lopen. Aan deze tijdelijke situatie komt vanzelfsprekend ook weer een einde als dit deelproject in november is afgerond. De padenstructuur wordt dan weer hersteld en eventuele obstakels zullen verdwijnen.

De bomen, die verwijdert worden bij de oevers, worden in de directe omgeving weggelegd. Deze kunnen dan dienen als voedsel voor planten en dieren en tevens als schuilplek voor vele organismen. Het afvoeren van de rest van het materiaal (plagsel) wordt ook nuttig ingezet, want dat gaat dienen als bemesting voor een akker in de omgeving.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAl deze werkzaamheden zijn bitter noodzakelijk i.v.m. het achteruitgaan van de natuurwaarde in en rond het Huisvennen complex.

Dit project kan uitgevoerd worden dankzij een subsidie van het OBN, Overlevingsplan Bos en Natuur, van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

U danken wij voor het begrip voor deze werkzaamheden en wij zorgen er voor dat u na afloop van deze werkzaamheden tijdens uw wandeling weer volop kunt genieten van de prachtige Huisvennen.

En zo hebben we weer een prachtige wandeling gemaakt door een schitterend natuurgebied. Wij hopen dat u ook een keer in de gelegenheid komt om te genieten van de Kampina.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.