Fietstocht PinkRibbon

Korte beschrijving
Tegen het einde van de avondwandeling door de Strabrechtse Heide liep ik tegen de voorzitter van Wijkcentrum De Dreef. Die had de routebeschrijving van de Pink Ribbon fietstocht, die het Wijkcentrum op zondag 4 oktober 2009 gaat houden, bij zich. Of ik die misschien op de GPS wilde zetten. Toch eens wat anders dan wandelen. Dus de wandelschoenen thuisgelaten en de GPS op de fiets gemonteerd. Daarbij maakten we weer eens gebruik van de Garmin 60C, die enige waarvoor we een fietssteun hebben.

Pink Ribbon is een organisatie die strijdt tegen borstkanker. De fietstocht die De Dreef in oktober organiseert is om geld op te halen tegen borstkanker.

We zien u daarom graag op zondag 4 oktober 2009 om 10.00 bij Wijkcentrum De Dreef in Geldrop. Voor 3 euro krijgt u een prachtige fietstocht en steunt u het goede doel.Kenmerken
Startpunt: Geldrop, Wijkcentrum De Dreef
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.417389 E5.572557
Afstanden: 33 km
Type: Bos, Hei, Open
Begaanbaar: Goede verharde fietspaden
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: N.v.t.
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Een GPS fietstocht van 33 km bij Geldrop.
Er zijn geen verkorte versies van deze fietstocht beschikbaar.
Wel is er een WPT en RTE file beschikbaar.

Onderweg komt u horeca tegen.


Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen fietstocht is toch weer eens wat anders dan een wandeling. Ook wel leuk, zeker als het door een prachtige gebied gaat. Dus de GPS op het stuur, de camera om de nek en de routebeschrijving in de hand. Netjes in een plastic omhulsel want helemaal droog zou het helaas niet blijven.

We hebben alle leuke punten in de track opgenomen. Alleen zeggen we niet waar straks de controleposten staan en waar u een stempel moet halen. Daar komt u vanzelf achter tijdens de fietstocht.

We vertrokken bij Wijkcentrum De Dreef waar niemand ons uitzwaaide. Dat zal op 4 oktober 2009 wel anders zijn. Dan is het er gezellig druk.

Wat stond er afgelopen maand in Wijkblad Coevering over de fietstocht:

Fietstocht voor Pink Ribbon
Op zondag 4 oktober organiseert Wijkcentrum De Dreef een fietstocht van 35 km voor Pink Ribbon. Vrijwilligers hebben een prachtige route voor u uitgestippeld. De start is om 10.00 uur. De kosten om deel te nemen zijn 3 euro per persoon. De opbrengst is uiteraard voor het goede doel.

Pink Ribbon is een organisatie, die aandacht vraagt voor borstkanker. Zij heeft als doel het aantal gevallen van borstkanker te verminderen, vroege diagnose te bevorderen en de zorg voor patiënten en hun omgeving te verbeteren. Reden te meer dus om mee te fietsen op zondag 4 oktober.

Stichting Pink Ribbon is een fondsenwervende organisatie, die aandacht vraagt voor borstkanker. Zij heeft als doel het aantal gevallen van borstkanker te verminderen, vroege diagnose te bevorderen en de zorg voor patiënten en hun omgeving te verbeteren.

Op de fiets komen we op plaatsen waar we lopend ook al eens langs zijn gekomen. Veelal mooie plaatsen waar het helemaal geen ramp is om er meerder keren langs te komen. We hebben de stevige wind in de rug. Dat wordt straks een pittige terugweg.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGrenssteen
Deze grenssteen markeert de oude grens tussen de voormalige gemeenten Geldrop en Mierlo. Op initiatief van de plaatselijke gilden is deze steen onthult op 25 februari 2005 door burgemeester M.J.D. Donders-de Leest.

De grenssteen is voorzien van de oude gemeente- en gildewapens. De tekst "samengaan 1 januari 2004" verwijst naar de datum waarop beide gemeenten zijn samengevoegd tot één gemeente, Geldrop-Mierlo.

We kunnen u nog veel meer vertellen over Geldrop. Maar daarvoor hebben we onze monumentenroute door Geldrop.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa een stuk rijden we de Strabrechtse Heide op. Grote wolkenpartijen zorgen ervoor dat we prachtige foto's kunnen schieten.

We maken gebruik van de fietspaden die in het voorjaar van een nieuwe laag verhardingsmateriaal zijn voorzien. Enthousiast zijn we hier niet over. Er ligt te veel los grind. Bij tegenliggers moet je van het kleine strookje dat goed ingereden is. Je moet er niet aan denken te moeten remmen op de losse grind, zeker niet in de bochten.

Onderweg zien we schapen, paarden, koeien en een heleboel mensen op de fiets of te voet.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Strabrechtse Heide

Is een natuurgebied van ca. 1500 ha. Het oostelijk deel van de heide heet van oudsher Lieropsche Heide.

De Strabrechtse en Lieropse Heide maakten tot het einde van de 19e eeuw deel uit van een groot heidegebied tussen de dalen van de Kleine Dommel en de Aa. Naar het noorden strekte de hei zich uit tot Nuenen, ten zuiden van de weg Heeze-Someren liep de Somerensche Heide tot de landbouwgebieden rond Weert.

In het begin van de 20ste eeuw is het grootste deel van de heiden ten noorden en ten zuiden van de Strabrechtse hei omgezet in bos of landbouwgrond.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Strabrechtse Heide is echte Brabantse natuur. Op de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen dophei, pijpenstrootjes en klokjesgentiaan. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde van de stichting het Kempisch heideschaap en door afplaggen.

De heide wordt omgeven door bossen. De Strabrechtse Heide telt een groot aantal vennen. Het grootste ven, het Beuven, heeft door de aanvoer van voedselrijk water uit de Peelrijt een begroeiing met veel riet. Het is vooral van belang voor de vogels.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg komen we regelmatig een bord tegen om ons te herinneren aan de Strabrechtse Heidedag. Voor iedereen een aanrader want er is van alles te zien en te doen. De afgelopen jaren zijn we regelmatig op bezoek geweest. Een leuke foto-serie is te zien op de website geldrop-foto.nl. Bekijk de serie van 2008.

In juli 2009 stond in het Eindhovens Dagblad te lezen dat de heide dit jaar erg droog is. Of in augustus de mooie paarse kleuren te bewonderen vallen is nog maar de vraag.

De droogte is goed te zien als we een groot ven in zicht krijgen. Nu is er geen druppel water te bekennen. Maar in de afgelopen winter is hier een week lang geschaatst. Het kan verkeren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGalgenberg
Plaats waar misdadigers werden opgehangen. Deze plaats op een half uur gaans richting Geldrop gaf elke voorbijganger het signaal zich niet misdadig te gedragen in Geldrop. De gehangenen bleven net zolang hangen totdat de touwen doorgerot waren. Zodoende hingen er doorgaans een aantal lichamen.

We slingeren door de Strabrechtse Heide en komen langs de vogelkijkhut Loat-ut-zo aan het Beuven. Een duidelijke hint. We laten even een donkere wolk voorbij waaien en kijken welke vogels er de laatste tijd zijn gespot. Een lange lijst. Zonder verrekijker zien we natuurlijk niet veel.

Wat later rijden we door Lierop. Daar zijn veel en gezellige terrasjes. Even een kopje koffie drinken.

Lierop
Lierop is een dorp in de Nederlandse gemeente Someren, provincie Noord-Brabant. Op 1 januari 2006 telde Lierop 2168 inwoners. Tot 1935 was Lierop een zelfstandige gemeente. In het jaar 2001 waren er plannen om heel het grondgebied van Lierop ten noorden van de A67 bij Helmond te voegen. De actiegroep 'Handen af van Lierop' en de val van het kabinet Paars II hebben dit verhinderd.

Lierop werd in 1155 nog geschreven als Lirdob en Lindor. In andere oude stukken werd Lierop vaak Leyendorp genoemd. Dit betekent 'dorp aan de Lije', en 'Lije' betekent: 'waterloop'. Op kaarten uit de 17e en 18e eeuw werd ook de naam 'Liedorp' gebruikt. Lierop bevat de buurtschappen Lungendonk, Hersel, Winkelstraat, Broekkant, Achterbroek, Boomen, Oeijenbraak, Heieind, Moorsel, Berkeindje, Vaarsche Hoef en Otterdijk. Meer informatie is te lezen op Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen langs een kapelletje. Maria is moelijk te zien achter het hekwerk en het glaswerk. De afgelopen jaren was er teveel vandalisme. Jammer. Achter het kapelletje is het gilde aan het schieten. Dat geeft ook mooie foto's.

Terwijl we het Eindhovens Kanaal oversteken stoppen we voor een foto. Wat ziet het verder langs het kanaal toch mistig uit. Verrek, dat is geen mist. Dat is regen die met bakken uit de lucht komt. Snel de regenjas aan en onder een grote boom gaan staan. Twee minuten later komt er een zondvloed aan water over ons heen. Voor 5 minuten, dan schijnt de zon al weer en kunnen we verder.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe rijden langs een melkhuisje. Die stond hier een jaartje of wat geleden nog niet. Dus in de remmen en eens kijken wat daar binnen te koop is.

Een heuze melkmachine staat klaar voor de dorstige voorbijganger. Je kunt een kleine of een grote beker melk tappen. En je kunt zelfs voor een euro een tweeliter fles (leeg) kopen die je terplaatse kunt vullen. Dan kun je thuis zelf joghurt maken met via een recept die ook klaarligt. We hebben eerst een fles gevuld en daarna de melk nog even getest, heerlijk.

Recept voor volle yoghurt
 

Benodigdheden:
pan
garde

thermometer
verse melk (recht van de koe)
2 eetlepels yoghurt

Wat te doen:
de melk op laten warmen tot bijna 100 graden (pasteuriseren)laat de melk afkoelen tot 40 gradenmeng nu de 2 eetlepels yoghurt met de garde door de melkdraai de pan bijvoorbeeld in een handdoek en zet de pan 12 uur lang op een warme plek in huisklopt de yoghurt op en zet de zelfgemaakte yoghurt in de koelkast om af te koelen

Tip:
Als de yoghurt klaar is, moet je natuurlijk niet alles opeten. Schep er 2 eetlepels yoghurt uit voor het maken van nieuwe yoghurt. Deze 2 eetlepels zijn voldoende om enkele liters yoghurt te maken (tenzij je een hele grote hoeveelheid wilt maken). Simpel toch....?
Smakelijk eten
.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe rijden langs het Eindhovens Kanaal. Een stevig nieuw fietspad is onlangs aangelegd. Dat fiets heerlijk.

Eindhovens Kanaal
Het Eindhovens Kanaal is een kanaal in Noord-Brabant dat het centrum van Eindhoven verbindt met de Zuid-Willemsvaart. De correcte schrijfwijze is overigens nog altijd: "Eindhovensch Kanaal". Dit kanaal werd gegraven van 1843-1846 in opdracht van en bekostigd door de stad Eindhoven. De lengte bedraagt 13,9 kilometer. Bedrijventerreinen van Eindhoven, Geldrop, Nuenen en Mierlo-Hout liggen aan dit kanaal. De Kleine Dommel en de Goorloop gaan er met een duiker onderdoor. Sedert 1971 is het kanaal niet meer in gebruik bij de scheepvaart, maar vervult het een recreatieve functie: er loopt een fietspad langs en er oefenen roeiverenigingen in. Ook de hengelsport wordt langs het kanaal beoefend. Bron Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVroeger fietsten we hier vaak. Tegenwoordig komt het er niet meer van. We wandelen meer. Het valt op hoeveel nieuwe bebouwing te zien is. Waar we vroeger alleen maar groen zagen staat nu Brandevoort overal in zicht. We rijden langs een informatiebord. Even stoppen om te kijken wat daar op staat.

Helpende hand voor de natuur
U staat hier bij de ecologische verbindingszone (EVZ) Brandevoort langs de Schootense Loop. Een EVZ is een speciaal ingerichte strook natuur voor de ontwikkeling van flora en fauna. Natuurgebieden zijn vaak versnipperd door wegen, woonwijken, agrarisch landschap en bedrijventerreinen. Daardoor liggen ze geïsoleerd en zijn ze onbereikbaar voor dieren en planten. Die raken zeldzaam of verdwijnen uit het gebied. Om dat tegen te gaan, steken we de natuur een helpende hand toe.

Waardevolle natuurstroken
EVZ's zijn natuurstroken die natuurgebieden met elkaar verbinden. Ze liggen vaak langs water en zijn aangeplant met bomen en struiken. Dieren en planten verplaatsen zich via deze waardevolle linten natuur van het ene naar het andere gebied. Ze hebben daardoor meer leefruimte en eerder verdwenen soorten kunnen zich opnieuw vestigen. De natuurstroken zijn zó ingericht dat het ware paradijsjes zijn voor flora en fauna. Zo zijn de oevers natuurvriendelijk ingericht en de taluds vaak flauwer gemaakt. Daarnaast zorgt een gevarieerde oever, van nat naar droog, voor een grote variatie aan plantensoorten. Daar komen allerlei zoogdieren, insecten en amfibieën op af. Een EVZ dient ook voor andere, lokale waterfuncties, zoals recreatie of waterberging.

De waterloop
De Schootense Loop is een zijtak van de Goorloop en loopt voornamelijk door stedelijk gebied en daarop aansluitende restanten van een kleinschalig cultuurlandschap. Deze watergang heeft verschillende functies op het gebied van recreatie,>peilbeheer en natuurontwikkeling. Net ten noorden waar de Schootense Loop en de Goorloop samenkomen, komen bijzondere plantensoorten voor die typisch zijn voor het beekdalgrasland.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKenmerken gebied
Deze EVZ heeft de naam gekregen van de nieuwbouwwijk. Omdat het in stedelijk gebied ligt, was de inrichting ervan geen gemakkelijke opgave. De EVZ loopt van het Eindhovens Kanaal tot de spoorlijn Eindhoven-Helmond en heeft een ecoduiker. Dat is een tunnel onder het spoor voor de dieren. Die moet voorkomen dat dieren het loodje leggen als ze het spoor oversteken, op zoek naar voedsel of een partner. De 'buis' heeft looprichels speciaal voor de kleine zoogdieren als muizen, konijnen, marters en egels. Die zijn ook geschikt voor amfibieën als kikkers, salamanders en padden. Dichtbij de EVZ ligt de Papenvoortsche hei. Dat is een waardevol gebied voor verschillende soorten amfibieën.

Voor welke plantenen dieren richten we deze EVZ in?
• amfibieën • bosvogels
• dagvlinders • dotterbloemen
• drijvend waterweegbree (waterplant)

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe rijden Geldrop weer in, een overbekend gebied. We slingeren wat door de wijk Braakhuizen-Noord, steken de Dommel over, en rijden door de Kasteeltuin. Een bezoekje aan de Kasteeltuin is zeker de moeite waard. We hebben er zelfs een korte wandeling uitgezet.

We stoppen even in het centrum. Op het nieuwe plein is het gezellig. Een bandje speelt en het is druk op de verschillende terrassen. Gemeente Geldrop-Mierlo is van plan om het hele centrum een flinke renovatie te geven. Het eerste project is het nieuwe horecaplein. En dat is een groot succes. Hoe je met één plein de gezelligheid in het centrum weer kunt terugbrengen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDan rijden we weer terug naar Wijkcentrum De Dreef. We hebben 33 kilometer op de teller staan en genoten van deze fietstocht. We nodigen u alvast uit voor zondag 4 oktober om deze fietstocht nog een keertje met ons over te doen. Voor het goede doel, maar ook voor de gezelligheid. Daarnaast is het een prachtige route die u door veel mooie gebieden voert.

Als u hongerig bij aankomt bent dan willen we u graag verwijzen naar Cafetaria de Coevering.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.