Veluwe Zoom - Posbank

Korte beschrijving

Dit is een echte 5 ***** wandeling. Alles wat de natuur mooi maakt komt hier bij elkaar. Prachtige bossen, grote zandverstuivingen, heuvels, vergezichten, hei zover je kunt kijken. leuke kleine paden, een bezoekerscentrum, vele fotogenieke punten. Wat komen we eigenlijk niet tegen. Eigenlijk moet u zelf maar eens gaan wandelen in Nationaal Park Veluwe Zoom. Er is niets mooier dan zelf genieten van een schitterend stukje natuur.  Dit is ook een jubileumwandeling. Het is de 300-ste van GPSwalking.nl. Gelopen op het vijfjarig jubileum.


Kenmerken
Startpunt: Arnhem
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N52.007659 E5.974542
Afstanden: 21, 19, 16, 14 km
Type: Bos, Hei, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 21 km bij Arnhem in de Veluwe Zoom - Posbank.
Er zijn verkorte versies van 19/16 en 14 km van deze wandeling beschikbaar.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.

De route kan links en rechtsom gelopen worden.
Goede schoenen zijn aan te bevelen. De paden zijn goed begaanbaar, maar wel glooiend.
De hond mag gedeeltelijk (3,5 km) loslopen, voor het overige gedeelte van de wandeling moet u hond aangelijnd zijn. Er wordt gecontroleerd.
Horeca komt u onderweg op verschillende plaatsen tegen.
De route is vanwege verschillende trappen en een stukje stuifzand niet geschikt voor scootmobiels.
Er zijn verschillende alternatieve parkeerplaatsen waar u kunt parkeren.Langere beschrijving

We zetten de wagen aan het randje van Arnhem. En we zijn nog niet goed en wel op pad of we lopen de natuur al in. De rest van de wandeling blijven we ons verbazen over de mooie mix van natuur die over ons wordt uitgestort.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling is enigzins heuvelachtig. Niet dat u zich direct in de bergen waant. Maar het gaat redelijk op en neer. Op het laagste punt zitten we 20 meter boven de zeespiegel. Op het hoogste punt (Posbank) zitten we op ruim 100 meter. En daartussen gaat het op- en neer.

Al direct kunnen we genieten van vergezichten. Deze fabriek lag zo dominant tussen al het groen dat we het niet konden laten een foto te maken. Maar verderop waren er geen ontsierende elementen meer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNationaal Park Veluwezoom
Het Nationaal Park Veluwezoom is eigendom van de Vereniging van Natuurmonumenten.
Het is met 5000 hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Je vindt er uitgestrekte bossen en heidevelden, restanten stuifzand en landgoederen.

In 1930 werd Veluwezoom het eerste Nederlandse Nationaal Park.
De centrale en noordelijk gelegen bossen en heidevelden zijn ‘woest’ en rustig. Natuurlijke processen als stormen, vraat, sterfte en spontane verjonging bepalen hoe de natuur eruit ziet.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMeer zuidelijk bepalen uitgestrekte heidelandschappen en soortenrijke bossen het beeld. Het natuurbeheer richt zich hier op het behoud van de specifieke natuurwaarden. Ook liggen hier landgoederen, beken, akkers en gebouwen, die een intensieve zorg van de beheerder vragen.

Het natuurgebied grenst in het zuiden aan de woonkernen van zeven dorpen. U vindt hier ook de meeste recreatieve voorzieningen, zoals pijltjesroutes. Lees verder op de website van Veluwezoom.

We lopen langs kasteel Rosendael. Helaas is het hek dicht en kunnen we geen blik op de voorkant werpen. Wel komen we een informatiebordje tegen. Altijd handig.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKasteel en park Rosendael
Kasteel Rosendael geeft een prachtig beeld van hoe vroeger op een kasteel werd geleefd. De bijzondere collectie meubels, zilver en porselein doen de 18de- en 19de- eeuwse grandeur van het interieur herleven. Maar de geschiedenis van Rosendael gaat terug tot de tijd dat hier de graven en hertogen van Gelre resideerden. In het historische landschapspark zijn de bedriegertjes, schelpengalerij en theekoepel hoogtepunten. Tot op de dag van vandaag komen velen speciaal naar Rozendaal voor deze bijzondere 18de-eeuwse tuinsieraden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGeldersch Landschap en Geldersche Kasteelen beheren natuurterreinen, kastelen en landgoederen. We willen de karakteristieke rijkdom van Gelderland behouden en beschermen zodat iedereen er nu en in de toekomst van kan genieten. De brede steun van begunstigers, vrijwilligers, bedrijven, fondsen, overheid en de Nationale Postcode Loterij maakt het mogelijk dat wij ons werk kunnen doen. Wordt u ook begunstiger? Meld u aan op www.mooigelderland.nl of bel (026) 355 25 55.

En dan lopen we de bewoonde wereld uit. In de bossen komen we vele vriendelijke joggers tegen, regelmatig een wandelaar en ook fietsers. Dit is een mooi gebied, en dat moet je delen met vele anderen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Rozendaalse Zand: door mensen ontstaan en weer verdwenen
Stuifzanden zijn ontstaan door te intensief gebruik (plaggen en schapenbegrazing). De natuur kreeg te weinig tijc om te herstellen en het kale zand begon te stuiven. Aan het einde van de 19de eeuw is het Rozendaalse zand ingeplant met dennen om dit verstuiven tegen te gaan. Dat is goed gelukt; het Rozendaalse Zand is dichtgegroeid met bomen, grassen en mossen. Bij 'niets doen' zullen ook de laatste stukjes open zand verdwijnen. Dat is jammer, want in stuifzandlandschappen leven zeldzame planten en dieren. Denk aan allerlei soorten korstmossen, de kleine heidevlinder, sprinkhanen, bijen, zandloopkevers, zandhagedis en vogels als de duinpieper, tapuit, veld- en kuifleeuwerik.

Schitterend, grote zandverstuivingen. Een enkeling waagt zich in het losse zand. Wij nemen de route die er netjes langs loopt. Het is te warm om door het losse zand te ploeteren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHier komt een dynamisch stuifzandlandschap
In West-Europa komen stuifzanden vooral op de Veluwe voor. Stuifzandlandschappen zijn droge, voedselarme terreinen waarin kaal zand voorkomt met een schaarse begroeiing van grassen en mossen. Kenmerkend is de grote dynamiek; voortdurend wordt zand verplaatst door regen en wind.

Ook zijn de temperatuurverschillen enorm: 's nachts kan het vriezen, terwijl overdag de temperatuur kan oplopen tot wel 5O°C. Planten en dieren die hier voorkomen zijn echte pioniers: ze leven onder barre omstandigheden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Rozendaalse Zand is straks niet alleen een zandvlakte. Markante (dode) bomen'en begroeide duinen in het terrein worden gespaard. Hierdoor ontstaat een open landschap vol afwisseling.

Het zand zal niet eindeloos blijven doorstuiven, doordat het bos aan de noordoostkant de wind tempert. Ook zorgt het huidige stikstofgehalte in de neerslag voor flink veel voedingsstoffen. Algen en mossen profiteren hiervan en zullen het zand veel sneller vastleggen dan vroeger. Beheer kan dus nodig zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWerk in uitvoering
Om het stuifzand te herstellen, is gestart met de kap van circa 17 hectare grove dennenbos. De wind krijgt daardoor weer vrij spel; een voorwaarde voor levend stuifzand.
In het bos aan de noordzijde van het Rozendaalse Zand wordt in het najaar gedund. Met extra licht kunnen struiken zich ontwikkelen zodat een geleidelijke overgang ontstaat naar het open zand.

Het gekapte hout wordt deels gebruikt als zaaghout. De rest van het hout en de takken worden tot kleine stukjes vermalen. Deze 'chips' worden afgevoerd naar een energiecentrale. Hetchippen maakt een behoorlijk geluid. Daarom wordt dit niet tijdens het broedseizoen gedaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het najaar en winter van 2008 wordt de bovenste humusrijke grondlaag verwijderd (afgeplagd), zodat er weer stuifbaarzand aan de oppervlakte komt.

Van een groot aantal bomen wordt ook de wortelstronk (stobbe) verwijderd. De meeste stobben blijven gestapeld in de omgeving van het stuifzand. Deze zogenaamde stobbenwallen zijn een prachtig leefgebied voor reptielen, vogels en kleine zoogdieren. De stobben verrotten na een aantal jaren.

En dan komen we op het mooiste punt van de wandeling terecht. De Posbank. De hei staat in de bloei, de zon breekt door. En dan is het puur genieten. Wat is het hier mooi, en wat kun je hier ver weg kijken. We nemen de tijd om goed rond te kijken. De camera klikt en alle herinneringen worden op de geheugenkaart weggeschreven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPosbank
Met 110 meter NAP is de Posbank ook het hoogste punt van Gelderland. De Posbank zelf is een uitzichtplateau dat bij helder weer een prachtige uitzicht over het IJsseldal richting de Liemers en de Achterhoek biedt. De oorspronkelijke naam is Herikhuizerveld. Iedereen noemt het echter De Posbank. Dit komt door de halfronde stenen bank die aanwezig is op een markant uitzichtpunt. Deze bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. Op de Posbank is ook een gelijknamig paviljoen gelegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij het uitzichtpunt staat een informatiebord. Stevig bekrast waardoor gedeelten bijna niet meer te lezen zijn. Twee geliefde hebben hun namen royaal door de tekst gekrast. Een mooi hartje maakt de zaak compleet. Met een beetje gepuzzle hebben we het volgende nog kunnen terughalen:

IJstijdenlandschap
Van hieruit hebt u zicht op de zuidelijke Veluwezoom, uitkijkend over het Herikhuizerveld, beter bekend als de Posbank, onderdeel van het Nationaal Park Veluwezoom.

Een uniek landschap van heuvels en dalen. Ontstaan in een ijstijd zo'n 200.000 jaar geleden. Enorme gletsjes drukten grote hoeveelheden zand en keien opzij en voor zich uit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZo ontstonden langgerekte heuvels, de stuwwallen, zoals de Veluwe. Het einde van de ijstijd bracht jagende winden over een kale grond. Regen en smelwater stroomden over het grondoppervlak weg, waardoor diepe dalen werden ingesleten.

Mensen en schapen benutten de heide
Tot omstreeks 1930 lieten boeren uit Rheden hun schaapskuddes op deze heidevelden grazen. Ook staken ze heideplaggen voor in de schaapskooi, waar 's nachts de schapemest en urine werd opgevangen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDit vruchtbare mengsel van plaggen en mest gebruikte men om de akkers rondom de dorpen te bemesten.

Veel heidevelden werden te intensief gebruikt. De begroeiing verdween en de zanderige bodems veranderden in stuifzanden.

Profijt voor dieren
In dit gebied leven ook veel dieren. Wild zwijn, ree, das, vos en konijn foerageren in de grazige dalen. In kaal zand legt de zandhagedis graag haar eitjes. Mestkevers profiteren van de talrijke keutels.

In de heidebegroeiing broeden volges als de veldleeuwerik en roodborsttapuit. En vlinder als heideblauwtje, heivlinder en atalanta drinken in de zomer van de heidennectar.

We lopen verder richting het bezoekerscentrum. Onderweg krijgen we nog enkele mooie vergezichten. We doen onze best, maar het lijkt wel of het in werkelijk veel mooier is dan op de foto. De diepte is op een foto toch moeilijker weer te geven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVeluwe transferium Posbank/Bezoekerscentrum/IVN tuin
U staat hier bij het Veluwetransferium Posbank, het ideale vertrekpunt voor het ontdekken van Nationaal Park Veluwezoom.

Laat de auto achter en ga verder te voet, per fiets of te paard. Informatie over de MTB-, ruiter- en menpaden vindt u op de wandelkaart van Veluwezoom, die te verkrijgen is in het bezoekerscentrum.

Hier vindt u naast een boeiende expositie ook het VVV agentschap met fietsverhuur en een brasserie.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet laatste deel gaat weer door de bossen. Geen vergezichten meer, maar oude bomen, mooie paadjes, een trappenwaterval. We genieten van elke kilometer. Dit is prachtige wandeling.

Hier moeten we gewoon nog een keertje terugkomen. En dan is ook geen probleem, het Nationaal Park Veluwe Zoom is groot genoeg voor nog meer mooie wandelingen.

Voldaan rijden we weer naar huis.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.