Peggerspad

Korte beschrijving

Dit is een alleraardigste wandeling met veel fotogenieke plekken. De route begint in het centrum van Vlimmeren in België bij de Sint-Quiriniuskerk.

Onderweg leren we het één en ander van de geschiedenis van Vlimmeren, lopen we door mooie natuur, genieten we van de vele vergezichten, zie we 2 kunstwerken van Jan Vaerten, komen we verschillende kapelletjes tegen en genieten we van de vele koeien die we onderweg tegenkomen. Ja, dat heb je in een Peggersdorp. Wat een pegger is leest u later.

Deze wandeling uitgevoerd in naam van Toerisme Beerse en is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar bij het Cultureel Centrum 't Heilaar in Beerse. Ook zonder GPS is deze route te lopen.


Kenmerken
Startpunt: Vlimmeren (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.295706 E4.781081
Afstanden: 10, 14, 6 km
Type: Akker
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 10 km bij Vlimmeren in de gemeente Beerse in België.
Er is een verkorting 6 km lang.
Ook is er een verlenging van 14 km. Hierbij is de route van het Peggerspad samengevoegd met die van het D'Aeste Beemdenpad.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.
De route is goed begaanbaar, zelfs voor scootmobiels.
Honden moeten aan de lijn.
Onderweg is er geen horeca, wel komt u een broodjesbar tegen. Bij het startpunt zijn verschillende horecagelegenheden.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMidden in dorp Vlimmeren (België) ligt een grote en mooie parkeerplaats. Een ideaal vertrekpunt.

Vanaf de parkeerplaats hebben we uitzicht op het mooie voormalige oude gemeentehuis van Vlimmeren (1902). In dit gebouw was vroeger ook een jongensschool met onderwijzerswoning gevestigd. Nu is dit gebouw in gebruik door een aantal verenigingen van Vlimmeren.

Direct al lopen we tegen we tegen de Sint-Quiriniuskerk aan. De zon staat laag aan de horizon en schijnt recht onze lens in. Daarom maken we nog wat foto's als we weer bij de auto's terug zijn. Recht tegenover de kerk liggen twee oude woonhuizen (De Zwaan en Den Hert). Dat waren vroeger de befaamde dorpsherbergen die bepalend waren voor het dorpsleven.

Vlimmeren
Vlimmeren is een dorp in de Belgische Antwerpen en een deelgemeente van Beerse.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOude benamingen van de plaats, zoals Flemere, gaan terug tot de Salische Franken, waarvan het driehoekig dorpsplein (door hun drieslagstelsel) getuigt.

In de tweede helft van de 14de eeuw werd het samen met Turnhout en de omliggende dorpen als "Land van Turnhout" aan Maria van Brabant gegeven.

Ook later bleef dit meestal Brabants bezit; het gebied behield tot het eind van het Ancien Régime wel een apart bestuur en financieel beleid. Bestuurlijk ging Vlimmeren nauw samen met Wechelderzande, tot in 1768 de dorpen administratief werden gescheiden.

Op kerkelijk vlak hing het gebied af van de Sint-Willibrordusparochie van Rijkevorsel, tot het in 1678 een afzonderlijke parochie werd, gewijd aan Sint-Quirinus. Aanvankelijk behoorde het gebied tot het Bisdom Kamerijk, vanaf 1559 het Bisdom Antwerpen, vanaf 1802 het Bisdom Mechelen en vanaf 1962 opnieuw dat van Antwerpen.

Vlimmeren was een zelfstandige gemeente tot einde 1976. Op dat moment had Vlimmeren een oppervlakte van 9,43 km² en telde ze 1849 inwoners.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSint-Quiriniuskerk
In de dorpskom van Vlimmeren staat de driebeukige gotische Sint-Quiriniuskerk. Vermoedelijk is de Sint-Quiriniuskerk ontstaan als kapel in de 14de eeuw.
De kerk bevat zeer waardevol meubilair, waaronder een doopvont, een preekstoel en barokke portiek-altaren uit de 17de eeuw!

Elk jaar, op de eerste zondag van mei, is er een Sint-Quiriniusviering met dierenwijding en jaarmarkt.

De kerktoren van de Sint-Quiriniuskerk is later tegen de kerk aan gebouwd. De krult er hierdoor omheen. Om veiligheidsredenen heeft men een voetgangers doorgang door de toren gemaakt. Uniek bij Kempische kerken.

We lopen met de folder van deze wandeling in de hand verder. Zo krijgen we veel informatie over de wandeling. Informatie die we anders nooit te weten zouden komen. Hoe zou men bijvoorbeeld aan de naam Peggerspad komen. Het blijft dat een pegger een andere naam voor veehandelaar is. In Vlimmeren woonden veel veehandelaars. Zodoende werd Vlimmeren al snel een Peggersdorp genoemd. En de wandeling doet haar naam eer aan. Onderweg komen we veel vee tegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHalverwege de eerste straat komen we een grote school tegen. Op straat fietst een groepje kinderen in gele hesjes rond.

Een leerkracht (of moeder) leert de kinderen hoe ze moeten oversteken met de fiets. Braaf blijven de kinderen netjes achter elkaar rijden. Zelfs het zebrapad wordt gebruikt om al fietsend over te steken.

Vroeger verbleven op deze school ruim 100 kinderen om "boerenbuiten" kracht op te doen in de zomermaanden.

Daarna lopen we al snel tegen een prachtig gerestaureerde oude pastorie aan (1906). Helaas staat er op de oprit een klein busje die van geen wijken weet. Daarom nieuw en oud bij elkaar op de foto.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOude Pastorie
Het gebouw dateert van 1908 en is ontworpen door de architect Julius Taeymans, een provinciaal bouwheer uit Turnhout. Achter de haag lag een gracht die in 1965 gedempt is. Slechts 5 pastores hebben gebruik gemaakt van deze pastorie tot 1975.

Toen het gebouw in 1988 begon te vervallen heeft het gemeentebestuur het gebouw laten restaureren. Op dit moment is de bibliotheek geplaatst op de benedenverdieping. De rest van het gebouw is in gebruik door de verschillende sociale diensten van de gemeente.

We komen even later langs het eerste kapelletje. Je hebt ze hier in alle soorten en maten blijkt later op de dag. Even later kijken de eerste koeien ons enigzins verbaasd aan, "wat doen die hier met een GPS en camera" zie je ze bijna denken.

Daarna komen we bij Belgian Border Collie Club. Het is er erg rustig op een de vroege ochtend van een doordeweekse dag. Maar op zaterdag en zondag kun je hier genieten van hondendressuur en schapendrijven.

We passeren nog een kapelletje om even later uit te komen bij het Heksenstraatje. Vroeger werd dit straatje omgeven door brede houtkanten. Omdat er steeds veel zwarte katten in de buurt waren kreeg dit straatje haar naam. Leuk om te weten, want het ziet er nu heel anders uit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe zagen wel geen zwarte katten, maar wel 2 bruine paarden die lekker met elkaar aan het spelen waren. En dat levert ook een leuk plaatje op.

We komen nog meer leuke dingen tegen. Zoals een oproep voor gratis eerste les van Dansclub Vlimmeren. Overal om je heen is mooie natuur. Regelmatig blijven we even stilstaan om een foto te maken.

Het hoge mais maakt het soms moeilijk om ver weg te kijken. Maar dat is een kwestie van tijd. De boeren waren half september al druk bezig met het oogsten. Dan lopen we tegen een kunstwerk van Jan Vaerten aan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHaan
Olie op doek - 1948
Grillige lijnen, grauwe kleuren, met op de voorgrond een haan. Het is een droef tafereel van een haan die al zijn trots heeft verloren. Hij zit opgesloten, en de zin om vrolijk en opgewekt te kraaien bij het ochtendgloren is verdwenen.

Merk je in dit werk ook op dat de kunstenaar zich heeft laten leiden door het werk van Vincent Van Gogh?

Na de rust komen we weer terug in de bewoonde wereld en steken we de drukke weg Antwerpen-Turnhout over. Hier zijn we op "Den Aart". Een historische plek, waar vroeger een zevental dorpen hout, turf en strooisel mochten hakken. Het zal er hier vroeger heel anders uitgezien hebben dan vandaag de dag. Voorzichtig steken we over.

En dan komen we bij de parel van deze wandeling. Het natuurgebied Hoge Bergen-Ekstergoor. We lopen niet door, maar langs het gebied. Wel hebben we regelmatig de kans om een blik te werpen in dit gebied. Maar naast natuur komen we weer een kunstwerk van Jan Vaerten tegen:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe oogst
Olie op doek - 1948
De levenloze uitdrukking op het gelaat, de harde lijnen en het giftige groen verwijzen naar het uitzichtloze bestaan van de mensen na de oorlog. Het paars dat zeer nadrukkelijk aanwezig is geeft weer hoe de mensen zich voelden. Een bedroevende sfeer, maar ook woede vormen de hoofdtoon van dit schilderij. De sikkel op de voorgrond vormt een bindend voorwerp tussen deze twee figuren. Ze vinden enkel nog troost bij elkaar.

We komen een informatiebord tegen waarop veel informatie over dit gebied te lezen is. Ook liggen er een drietal korte routes. Goede waterdichte schoenen zijn dan zeker aan te bevelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHoge Bergen-Ekstergoor
Het natuurgebied Hoge Bergen-Ekstergoor (170 ha) werd in 2006 aangekocht door het Vlaamse Gewest, en wordt sindsdien beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Het grootste deel van de oppervlakte wordt ingenomen door naaldbos (vooral Corsicaanse en grove den), maar daarnaast vind je hier ook berkenbos, elzen- en berkenhakhout, heischraal grasland, cultuurgraslanden, enkele oude veedrinkpoelen en (op beperkte schaal) droge en vochtige heide en venrestanten.

Tegen het kanaal aan liggen enkele oude kleiputten, die nu in trek zijn bij watervogels.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAlhoewel het domein Hoge Bergen-Ekstergoor nu al belangrijke natuurwaarden herbergt (we vermelden ondermeer havik, zwarte, boomleeuwerik, wulp, heikikker, veldkrekel en bont dikkopje) zal de ecologische waarde van het natuurdomein de komende jaren verhoogd worden door gerichte ingrepen.

Zo zal worden bekeken wat de mogelijkheden zijn voor het herstellen van open landuin en (droge en vochtige) heide, en wordt het naaldhout geleidelijk aan omgevormd tot loofhout.

Eén van de, eerste grote werken omvat de afbraak van het centraal gelegen vliegveld dat opnieuw in natuurlijke staat zal hersteld worden. Het historische Ekstergoor(ven) wordt opnieuw uitgegraven, en op de hoger gelegen delen worden landduinen gecreêerd. Tegelijktijd zullen ook de belangrijkste boswegen heraangelegd worden en verschijnen er in het gebied een vogelkijkhut en een knuppelpad.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet ganse domein is nu ook omrasterd, van april tot december zullen hier grote grazers rondlopen (Konik-paraden en/of Galloway-runderen), die zullen helpen bij het beheer van de open vegetaties (graslanden, ruigtes, heide).

Als wandelaar bent u welkom in het natuurdomein Hoge Bergen-Ekstergoor, onder volgende voorwaarden: respecteer de rust en de stilte; wandelen is enkel toegestaan buiten de rustzones op de aangeduide wandelwegen, honden zijn niet toegelaten, ook niet wanneer ze aangelijnd zijn. Runderen of paarden kunnen immers agressief reageren op honden, zeker wanneer ze nog een zogend kalf of veulen hebben. Honden brengen dan ook de veiligheid van mens en dier in gevaar. Ook andere (huis)dieren zijn niet toegelaten.

Hou steeds voldoende afstand tot de grote grazers (minimum 20 meter) en voeder ze nooit. Geen toegang voor ruiters, fietsers en motorvoertuigen, neem afval mee terug,
respecteer planten door ze niet te plukken of te beschadigen; dieren worden met rust gelaten en worden niet gevoederd.

Bezoekers hebben de keuze uit 3 aangeduide wandelroutes:

het Ekstergoorpad (1,8 km), met als symbool een dodaarshet Duivelskuilpad (2,7 km), met als symbool een kamsalamander, dat ook door het gemeentebos Gemeenteheide en door het Vlaams natuurreservaat De Duivelskuil voert het Hoge Bergenpad (4,8 km), met als symbool een wulp.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Duivelskuil-en Hoge Bergenpad kunnen gecombineerd worden tot een 7 km lange wandelroute.

Via één van de zes officiële ingangen kan je aansluiten op een wandelroute. Voor alle wandelingen raden we, vooral in natte periodes, stevig en waterdicht schoeisel aan, omdat veel wegen (nog) in slechte staat zijn. Kinderwagens kunnen op het Duivelskuilpad onmogelijk mee. i

Voor vragen, opmerkingen of inlichtingen kan je terecht bij het Agentschap voor Natuur en Bos, regio Turnhoutse kempen, Parklaan 49/1, 2300 Turnhout, tel. 014/63.93.63, of bij de lokale boswachter.

Duivelskuil
De afdeling Natuur zorgt voor het natuurbeleid en -behoud in Vlaanderen door de realisatie van een netwerk van grote eenheden natuur en door het ontwikkelen van nieuwe natuur.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLandschap
De Duivelskuil ligt in het vroegere brongebied van de Diepteloop één van de biologisch meest waardevolle beekvalleien in de Kempen. Het is een relict van de vroeger zeer uitgestrekte Abisheide.

Tot 1666 bleef deze eigendom van de Norbenijnenabdij van Sint-Michiel te Antwerpen. Waarna de gemeente Beerse de gronden kocht. De inwoners van Beerse mochten deze gronden gebruiken. Onder strikte voorwaarden staken ze turf en plaggen, maaiden de heide, baggerde moer en hoedden schapen. In het begin van de 19de eeuw stond op dit stuk van de Abtsheide een steenbakkerij met Kleiput. Deze momenteel sterk verlande kleiput, de Duivelskuil, geeft zijn naam aan het natuurgebied. Volgens oude volksverhalen zou op de boden van de Duivelskuil een gouden horloge liggen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSFauna en flora
Op open plaatsen en langs de randen van de naaldhoutaanplantingen vind je nog struikheide Ook moerasbos, ven, gagelstrueel en natte graslanden tref je hier aan.

De oude kleiput is doorheen de jaren spontaan geëvolueerd tot een natuurlijk ogend ven met veenmos, zonnedauw,... Het ven evolueert stilaan naar een hoogveen. Amfibieën zoals de bruine en de groene kikker, alpenwater- en kamsalaniander zijn in de Duivelskuil thuis. De DuiveLskuil is belangrijk als broedplaats voor de buizerd en de torenvalk.

Beheer
De beheersdoelstelling voor de Duivelskuil is het instandhouden van de aanwezige biotopen met hun fauna en flora typisch voor een zuur, nat en voedselarm biotoop.

Het hele jaar door wordt het terrein begraasd door koiükpaarden. Begrazing moet leiden tot een halfopen bos, verschraling en het ontstaan van plaatsen met een open heidelandschap.

In de afsluiting rond het begrazingsblok zijn poortjes zodat het terrein toegankelijk is voor de bezoeker. Honden zijn niet toegelaten. De betreding van het gebied is op eigen risico. Hou afstand, jaag de paarden niet op en geef hen niets te eten. Ze zijn in staat om zelf voldoende voedsel te vinden.

Werken in uitvoering (2009)
In opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos:
In augustus wordt in het domein Hoge Bergen-Ekstergoor van start gegaan met enkele ingrijpende werken:

het centraal gelegen vliegveld wordt opgebroken en de parallelgracht gedempt. De historische toestand wordt hier hersteld: er wordt een groot ven uitgegraven (het vroegere 'Ekstergoorven') en er worden nieuwe landduinen aangelegd.een aantal boswegen wordt semi-verhard; deze zullen in de toekomst als diensweg (o.a. houtexploitatie) en/of als wandelweg gebruikt worden.het domein wordt voorzien van recreatieve infrastructuur: vogelkijkhutten, zitbanken, een picknickplaats, een knuppelpad,...

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze werken zullen langere tijd in beslag nemen, en gepaard gaan met de nodige hinder. Voor de grote werken met grondverzet en de wegenwerken is een werkperiode van 60 werkdagen voorzien.

Wanneer gestart wordt met de werken aan de boswegen, zal het domein deels ontoegankelijk worden: het Hoge Bergenpad en het Ekstergoorpad zullen dan tijdelijk afgesloten worden om de bedding van een deel van het tracé te verbeteren.

We trachten de ontoegankelijkheid tot een minimum te beperken. Het Duivelskuilpad blijft wél gans de tijd open.

Wij rekenen op uw begrip hiervoor: deze werken zullen het mogelijk maken om in de toekomst op een comfortabeler manier te genieten van een nóg mooier landschap en nóg mooiere natuur. Indien u vragen hebt of meer info wenst kan u terecht op het kantoor van regio Turnhoutse Kempen op 014/63 93 63 of vanaf augustus bij de boswachter gsm +32 477/42 9154.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMocht u tijdelijk geen gebruik te kunnen maken van het bos dan kunt u altijd de weg volgen. Deze weg steekt u normaal over, maar als u hier linksaf slaat dan komt u een paar honderd meter verder weer op de route.

We lopen verder naar het hooste punt van Vlimmeren, de Ketsenberg. We zitten hier 28 meter boven de zeespiegel.

Onderweg zien we veel koeien. Anders dan in Nederland worden ze hier bijgevoerd. De voederbakken liggen langs de straat. De boer komt hier op de fiets even langs met een emmer voer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen langs de koeien die rustig aan het eten zijn en zich helemaal niet storen aan wandelaars. Het is duidelijk, Vlimmeren is een echt peggersdorp. Overal kun je het zien. We maken regelmatig een foto. Het is hier mooi. We komen nog een kustwerk van Jan Vaerten tegen, heel toepasselijk gaat het deze keer over een koe.

Dan lopen we langzaam weer terug naar de kerk. Een mooie en leuke wandeling rijker. Als straks het oude vliegveld opgeruimd is dan komt er nog veel meer mooie natuur beschikbaar.

Links
http://www.beerse.be
http://www.toerismebeerse.be/

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.