Vier Uiterstenpad

Korte beschrijving

Klein maar fijn. Een korte route, maar wel door een mooi stukje natuur. We lopen een grote oude kleiput met de mooie naam Ginnekensput. En daarmee komt meteen weer de geschiedenis van Beerse (België) om de hoek kijken als steenbakkersdorp. Bij de kleiput wordt veel gevist. Maar als het rustig is kun je hier ook de nodige vogels spotten. We lopen een rondje door landgoed/domein Luysterborgh. Een mooi en rustig stukje natuur.

De route is goed begaanbaar. Het gedeelte rondom de kleiput Ginnekensput is wat moeilijker begaanbaar voor mensen in een scootmobiel door de smalle paden en het hoogteverschil.

Deze wandeling uitgevoerd in naam van Toerisme Beerse en is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar bij het Cultureel Centrum 't Heilaar in Beerse. Ook zonder GPS is deze route te lopen.


Kenmerken
Startpunt: Beerse (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.335028 E4.833928
Afstanden: 4 km
Type: Bos, Cultuur
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 4 km bij Beerse in België.
De route van is goed begaanbaar en wordt linksom gelopen.
Er is geen verkorte versie van deze wandeling beschikbaar.
Wel is er een WPT en RTE file beschikbaar

Als deze wandeling te kort is dan kunt u ook kiezen voor een verlengde route van 17 km waarbij deze wandeling is samengevoegd met die van het Steenbakkerspad (hier kunt u de track vinden) en het Begijnestedepad.
Onderweg komt u geen horeca tegen maar wel 2 picknick gelegenheden. In Beerse centrum (vrij dichtbij de parkeerplaats) zijn meer horeca gelegenheden.
Honden kunnen mee op deze wandeling maar moeten aangelijnd zijn.
De route is niet geschikt voor mensen in een scootmobiel.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze keer geen mooie parkeerplaats aan de start van de wandeling. Maar de auto kan gewoon in de berm geparkeerd worden.

Het valt niet mee om uit te stappen. Hordes jonge scholieren komen langs, in één grote lange rij. En als slingerend op hun fietsen letten niet alle kinderen even goed op. We wachten daarom even met openzetten van de autodeuren. Waar zouden kinderen naar op weg zijn. Aan het einde van de wandeling, een dik uur later, komt er nog steeds een stroom fietsende kinderen langs. Heel Beerse moet op de fiets zitten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMaar dan kunnen we toch op pad. We hebben ook deze keer de folder van Toerisme Beerse (België) bij ons. Veel leuke informatie die we aan het begin van de wandeling doornemen. We lopen dan langs een rustige straat. Wat later in de wandeling wordt de ondergrond wat meer hobbelig, en dan is lezen vragen om problemen, dat kunnen we uit eigen ervaring u wel vertellen.

Deze wandeling loopt rond de "vier uitersten". Waar komt deze naam vandaan? Helemaal zeker is het niet. Op oude kaarten zijn heidewegen te zien komende van Beerse, Kijkevoorsel, Merksplas en Turnhout samenkomen bij landgoed Luysterborgh waar de start van deze wandeling is. U kunt dus zeggen dat de wandeling start bij de "uitersten" van deze 4 gemeentes. Een andere uitleg is meer luguber. Het begint met de hemel en het gaat via het vagevuur tot dood en hel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen uit bij de Ginnekensput. Een oude kleiput. We kijken even terug naar de interessant geschiedenis van Beerse, waarin klei centraal staat:

Beerse
In 1865 wordt het kanaal Turnhout-Antwerpen (ook wel kanaal Dessel-Schoten genoemd) aangelegd. Tijdens de aanleg werd klei gevonden en al snel vonden verschillende steenbakkerijen een plaats langs het kanaal. Via het kanaal waren de bakstenen goedkoop te vervoeren. Deze steenbakkerijen zorgden voor een toename van de welvaart. Rond 1965 waren er 22 steenbakkerijen actief. Nu zijn dat er nog maar 3.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe klei werd ook gewonnen in verschillende grote en kleine kleiputten. Naar sommige kleiputten is zelfs treinrails gelegd. Zo kon de klei eenvoudig naar de fabriek worden vervoerd.

Aan de randen van deze kleiput is goed te zien hoeveel klei hier nog is. We genieten van de vele uitzichten en van lekkere najaarszon die volop schijnt. We komen langs een kleine waterplas met de mooie naam Paepenmoer. Het ligt achter een tweetal huizen, en lijkt op een ruime vijver.

Vroeger werd deze "vijver" gebruikt om boomstammen in te leggen. Dit heet te "wateren" en zorgde ervoor dat de bomen uit konden harden. Een pony keek ons nieuwsgierig aan.

Weer een klein stukje verder komen we de eerste picknicktafel tegen. Tegenover deze plaat is een klein fotogeniek kapelletje te zien.

KAPEL GINNEKENSHOEK
De familie Canters liet dit kapelleke bouwen in 1948 in de schaduw van een rode beuk.


Zo komen we een aantal leuke punten tegen rond de Ginnekensput. We kijken uit op wat huizen. Arnoldus Brijs kocht de grond vorige eeuw en bouwde een typische vierkante hoeve. Deze vorm is nog steeds terug te zien op de kaart. Op het Internet vinden we meer informatie:

Ginnenkenshoek
Nrs. 32 tot 50. Voormalige herenboerderij, opgericht ca. 1865 door Arnoldus Brijs, brouwer uit Bornem. In 1860, aankoop van 21 ha gemeentebos en -hei, kort tevoren van 64,5 a ven en moeras, z.g. "Papenmoer", afkomstig van de kerkfabriek en in 1866, van 1 ha gerooid bos, eveneens van de kerkfabriek; in 1922 bedroeg zijn totale bezit 1922 ca. 60 ha.

De wet van 1847, die de gemeenten verplichtte hun vage gronden te ontginnen of te verkopen, stimuleerde deze vorm van grootgrondbezit. In 1860 kreeg Brys toelating tot het bakken van steen op de Ginnekenshoek, waarvoor klei werd gewonnen in het Papenmoer; voor de grondontginning werd, bij gebrek aan stalmest, straatmest uit Antwerpen aangevoerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSModelhoeve van het gesloten Brabants type met hoge inrijpoort aan Z.-zijde, een grote binnenkoer met woning aan N.-zijde en stallingen, schuur, schaapskooi, wagenplaatsen aan O.- en W.-zijde. Huidige nederzetting met bewaarde vierkante grondvorm; voormalige herenwoonst (nr. 32) aan N.-zijde, van vier trav. en één bouwl. onder zadeldak (pannen); bakstenen lijst- en zijpuntgevels met getoogde beluikte vensters en poort naar erf. Bewaarde massieve houten trap en grote gewelfde kelder. Lees verder op www.inventaris.vioe.be.

We genieten van de mooie uitzichten rond de kleiput. Je komt hier vogels en libellen tegen. Helaas hadden we niet de tijd om rustig te wachten om een libel op de foto te zetten. Maar dit is wel een heel leuk stukje natuur.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoordat we bij landgoed Luysterborgh aankomen zien we nog een kunstwerk van Jan Vaerten.

Kunstwerk Jan Vaerten
Hinde, Gouache op papier -1959.
Jan Vaerten schilderde hier de geboorte van een hinde.

Voel je in het schilderij de geborgenheid? Vind je de kwetsbaarheid terug in die gesloten houding die het dier aanneemt? Jan Vaerten gebruikte zachte kleuren om de kwetsbaarheid van het dier nog meer te benadrukken.

Meer informatie over Jan Vaerten vinden we op Wikipedia. Leest u zelf verder. Er is een museum van Jan Vaerten in Beerse.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVan de cultuur gaan we weer over naar de natuur. We lopen het domein Luysterborg in.

Domein "Luysterborg"
Het domein "Luysterborg" wordt reeds vermeld in 1294 als "Luysterborck". In 1311 geeft Jan 2 het noordelijk deel van Beerse aan de St. Michielsabdij. Het was toen een heidegebied van meer dan 700 bunders dat later Abtsheide gaat heten.

In 1782 worden de Gasthuiszusters van Turnhout, eigenaar voor 650 gulden, waarvoor 500 gulden geleend moest worden. Volgens de Ferrariskaart (1774) was hier bos aanwezig. In 1764 wordt de hoeve vermeld als "ene stede bestaande in een vervallen huys en de schuere met lant, weiede, maar meestal heide, omtrent drie duizend roeden".

Het domeinbos "Luysterborg", ongeveer 26 ha groot, werd in 1997 aangekocht door de gemeente Beerse (15ha) en afdeling Bos en Groen (11 ha).

Het is een prachtig wandelbos van ongeveer 26 ha met voornamelijk gemengde loofbomen, in mindere mate dennebomen, en een struiklaag van berk, lijsterbes en vuilboom.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen klein kunstmatig gemaakt vennetje met een eilandje typeert het domein. Er is een pas aangeplant bos met veel verschillende inheemse bomen en struiken. Het oude bos heeft enkele mooie eikenlanen met holle bomen. Boomkruipers, boomklevers en spechten voelen zich hier dan ook goed thuis

De holle bomen vormen een prima nestgelegenheid voor veel soorten vogels waaronder de holenduif. Je kan hier in de zomer ook regelmatig het typerend snorrend geluid van de zomertortel horen, maar vermoedelijk zijn het gasten die broeden in het nabijgelegen domein de Vogelzang.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de winter hangen de elzen rond dit poeltje vaak vol met sijzen, een lust om deze behendige peuteraars bezig te zien. Aan de noordrand van het domein vormen een aantal geknotte elzen de afscheiding tussen domein Luysterborg en een weiland. Deze knotten bruisen zomer en winter van het vogelleven. Het wemelt hier van kleine vogels en dan is de sperwer ook nooit ver uit de buurt.

Heb je niet heel veel tijd en wil je niet te veel kilometers lopen, dan is dit kleine domein een uitstekende plaats om even van de natuur te genieten. Kijk ook eens op www.vogelsvanbelgie.be.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe genieten van de vele leuke doorkijkjes. En komen onderweg bomen tegen met nummers. Die nummers zijn ervoor om de bomen elk jaar op te meten. Er wordt dan van deze bomen een gezondheidsverslag gemaakt.

Let wel om op de route te blijven. De overige paden zijn doorgaan verboden toegang. Dat worden door een verbodsbod ook aangegeven.

En dan komen we weer bij de auto. Dit was een korte route. Maar wel eentje met veel natuur, mooie natuur en veel geschiedenis. Een prachtige combinatie die niet snel verveelt.

Links
http://www.beerse.be
http://www.toerismebeerse.be/

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.